Poradíme vám, čo si obliecť na bežky
02.01.2023

Poradíme vám, čo si obliecť na bežky

Bežecké lyžovanie je aktívny zimný šport, ktorý patrí medzi fyzicky náročnejšie aktivity, pri ktorom dokážete za hodinu spáliť až 400 kcal. Telo sa počas pohybu potí a vytvára teplo, tiež musíte brať v úvahu že budete športovať v chladnom počasí. Niekedy vás môžu zastihnúť aj nepriaznivé poveternostné podmienky v podobe veľkého mrazu, snehových zrážok či prudkého vetra. Práve preto si musíte vybrať kvalitné a funkčné oblečenie na bežky, ktoré vás ochráni pred nepriaznivým počasím a udrží v teple a v suchu počas celého tréningu. V tomto článku vám poradíme, ako sa obliecť na bežky, akým chybám sa vyhnúť a čo naopak robiť, aby ste si udržali teplo a komfort. 

S výberom vám radi a ochotne poradíme. Naši skúsení predajcovia sú tu pre vás online aj offline. Stačí keď nám zavoláte, zanecháte e-mail alebo sa zastavíte v niektorej z našich špecializovaných športových predajni Najšport

Ako vrstviť oblečenie pri bežkovaní
Základné vrstvy oblečenia pri bežkovaní
Stredné vrstvy oblečenia pri bežkovaní
Vonkajšie vrstvy oblečenia pri bežkovaní
Ako chrániť končatiny pri bežeckom lyžovaní
Typy, ako zostať v pohodlí počas bežkovania

Ako vrstviť oblečenie pri bežkovaní

Už z predchádzajúcich článkov by ste mali vedieť, ako efektívne vrstviť oblečenie na bežky. Ak si nespomeniete prečítajte si náš článok - ako správne vrstviť oblečenie. Pozrite si rýchly návod, čo si obliecť na bežkovanie od spodnej až po vrchnú vrstvu, pretože trojvrstvový systém je jednou z najúčinnejších opatrení proti zime a chladu:

  • Základná vrstva - Prvá vrstva oblečenia by mala byť vyrobená zo syntetického, prírodného alebo ideálne kombinovaného materiálu, ktorý dokáže rýchlo uschnúť, odvádza pot a zabezpečuje prirodzenú termoreguláciu.
  • Stredná vrstva - Druhá vrstva je ideálna na udržanie tepla a termoregulácie. Vhodným materiálom je fleece alebo merino.
  • Vonkajšia vrstva - Úlohou poslednej, teda tretej vrstvy je chrániť pred vonkajšími poveternostnými vplyvmi. Toto oblečenie by malo byť vetruodolné, vodeoodolné a priedušné (napr. softshellové alebo hardshellové oblečenie).

Pohyb, akým je aj bežkovanie vyžaduje ľahké, elastické tkaniny a materiály, ktoré sú flexibilné do všetkých 4 smerov a disponujú dynamickými strihmi. Existujú aj univerzálne látky a technológie, ktoré sú vďaka vysokej pružnosti a komfortu vhodné pre tento typ športu napr. Polartec, Power Wool, Tecnostrech, Power Grid a pod.

Ako vrstviť oblečenie pri bežkovaní

Základné vrstvy oblečenia pri bežkovaní

Prvá vrstva oblečenia na bežky sa nosí bezprostredne na pokožke. Toto oblečenie by malo byť maximálne pohodlné, priliehavé a funkčné. Nemalo by vás obmedzovať v pohybe. Je vyrobené z polyesteru, nylónu, merino vlny alebo polyamidu. Tieto materiály výborne odvádzajú pot od pokožky smerom k vonkajšiemu povrchu látky, čím sa zabezpečuje prirodzená cirkulácia a termoregulácia. Výbornou voľbou je technické funkčné tričko s krátkym alebo dlhým rukávom. Pod ktoré vám odporúčame obliecť si funkčnú podprenku, boxerky a na nohy legíny. Alternatívou pre dámy sú funkčné body, ktoré vás udržia v teple a v suchu v akýchkoľvek podmienkach.

Stredné vrstvy oblečenia pri bežkovaní

Akonáhle si na hornú časť tela oblečenie jednu alebo dve základné vrstvy oblečenia je na rade stredná izolačná vrstva, ktorá vás udrží v teple. Hrúbka strednej vrstvy záleží od vonkajšej teploty a od toho aké máte požiadavky na teplo. V prípade veľmi chladného počasia môžete zvážiť mikiny, ktoré sú vyrobené z hrubšej gramáže tkaniny alebo využiť dve stredné vrstvy. 

Najpoužívanejším materiálom je ľahká fleecová mikina vyrobená z materiálu Fleece, inovatívny Polar Fleece, ľahká páperová bunda a pod. Výhodou je, že toto oblečenie môžete používať aj pri iných športových aktivitách okrem bežkovania, napr. pri behu, cyklistike a turistike. Výbornou alternatívou je aj športová vesta.

Vonkajšie vrstvy oblečenia pri bežkovaní

Pre potreby bežkovania sú vhodnejšie tenšie, funkčné, vodeodolné a vetruodolné bežkárske nohavice a bundy. Oblečenie by malo spĺňať základné požiadavky a nároky každého jazdca - musí byť ľahké, kompaktné, pohodlné a strečové.

Príklady vonkajšej vrstvy na bežkovanie:

  • Softshellová bunda a nohavice - Sú skvelou voľbou pre bežkárov. Toto oblečenie je ľahké, priedušné a vetruodolné. Disponuje vodeodpudivou úpravou a poskytne vám dostatok priestoru, nakoľko materiál je veľmi pohodlný a pružný.
  • Hardshellová bunda a nohavice - Sú určené do technického terénu. Chránia vás pred silným snežením a vodou nakoľko je vodeodolná. Je priedušná vďaka použitiu PU membrány napr. Gore-Tex, eVent a pod. Tieto tkaniny majú vysokú mieru vodeoodolnosti a priedušnosť
  • Zateplená vonkajšia bunda - Sa hodí do univerzálnych a prevažne suchých podmienok, kedy sú príliš nízke teploty a suchá zima. Vyberte si bundy s dutými vláknami (napr. Primaloft, Insulation) alebo prírodným materiálom (napr. páperie), ktoré vás dokážu skvele zahriať.

Ako chrániť končatiny pri bežeckom lyžovaní

Zabudnúť by ste nemali na ďalšie veľmi dôležité oblečenie - čiapky, rukavice, ponožky, nákrčniky, kvalitné bežkárske okuliare. Pri bežkovaní je najvhodnejšie používať tenšie športové ponožky, nakoľko hrubé ponožky na lyžovanie nie sú vhodné. Pokiaľ vám je zima, tak si môžete obuv na bežky pred športovou aktivitou mierne nahriať. Čo sa týka rukavíc, tak vhodnejšie sú tenšie bežkárske rukavice pre intenzívny tréning. Hrubšie rukavice sú vhodné len do extrémne chladného počasia. Palčiaky v tomto prípade nie su moc vhodné pre nestabilný úchop palice.

Ako chránič končatiny pri bežkovaní

Tipy, ako zostať v pohodlí počas bežkovania

Na záver vám poskytneme niekoľko tipov, ako sa postarať o svoje pohodlie počas bežeckého lyžovania.

  • Vyberajte si univerzálne športové oblečenie, ktoré je vhodné pre viaceré športové aktivity (tzv. hybridné oblečenie) a disponuje viacerými funkciami (vodeodolnosť, vetruodolnosť, priedušnosť), ktoré vám umožnia regulovať a nastaviť prirodzenú termoreguláciu (napr.odvetrávacie otvory, predné, bočné zipsy a pod.).
  • Na dlhšie bežkárske výlety si pribaľte náhradné oblečenie, prípadne ďalšie vrstvy. Ak pôvodné oblečenie prepotíte alebo vám premokne, tak oceníte extra suché oblečenie navyše.
  • Hneď, ako sa dostanete do cieľa alebo zdoláte väčšie prevýšenie a viete že vás čaká iba zjazd si vymeňte bežkárske oblečenie na suché. S výmenou oblečenia nečakajte, kým vám nebude príliš veľká zima. To isté platí aj v prípade tepla, kedy je potrebné jednotlivé vrstvy zhadzovať.
  • Vyberajte si oblečenie s vysokým podielom polyesteru, vlny merino a elastanu. Tento materiál obsahuje napr. Polartec, Power Wool, Tecnostretcha iné. 
  • Obzerajte sa po oblečení s pohodlným strihom vhodným pre váš typ postavy a zapracovanými švami, ktoré vás nebudú tlačiť ani obťažovať pri športovej aktivite.
  • S výberom vám radi a ochotne poradia naši skúsení predajcovia, ktorí sú tu pre vás online aj offline. Stačí keď nám zavoláte, zanecháte e-mail aleob sa zastavíte v niektorej z našich špecializovaných predajni Najšport.

Tipy ako zostať v pohodlí počas bežkovania

Páčil sa vám článok, prečítajte si aj ďalšie blogové články:

Tím Najšport