Ako si vybrať kompletnú výstroj na bežkovanie
25.01.2024

Ako si vybrať kompletnú výstroj na bežkovanie

Celý tento rok a predovšetkým zimná sezóna sa nesie v znamení bežiek a skialpu. Mnohí z vás s bežkovaním len začínate alebo ste na nich stáli kedysi dávno. Chcete to opäť vyskúšať? Čo tak vymeniť starú bežkársku výstroj za novú oveľa modernejšiu, s ktorou si to naplno užijete. Tak či onak, práve pre to sme sa rozhodli pripraviť komplexného sprievodcu výberom bežkárskej výstroje od A po Z.

V texte tohto blogu sa zameriame na najčastejšie otázky, ako vybrať bežky, obuv, aký je rozdiel medzi jednotlivými viazaniami a aká dĺžka palíc je rozhodujúca. K jednotlivým témam sme priradili odkazy na podrobnejšie články, ktoré problematiku výberu rozoberajú do detailu. S výberom vhodnej bežkárskej výstroje vám radi a ochotne poradíme online alebo v predajniach Najšport.

1. Vyberte si váš obľúbený štýl bežeckého lyžovania
2. Musíte poznať svoje skúsenosti a parametre
3. Vyberte si ideálne bežecké lyže
4. Topánky na bežky musia sedieť
5. Nezabúdajte na kompatibilitu viazania
6. Správna dĺžka palíc na bežecké lyžovanie je základom

1. Vyberte si váš obľúbený štýl bežeckého lyžovania

Hneď na začiatok je dobré si ujasniť, akým štýlom plánujete bežkovať (klasika, skate, kombi alebo backcountry) a podľa toho vybrať celú výstroj.

  • Klasika - Táto technika sa používa na jazdu v stope, kde je vyfrézovaná špeciálnym strojom upravená turistická stopa. Technika pripomína beh alebo chôdzu, čo predstavuje jednu z najprirodzenejších pohybových aktivít. Klasické bežky sú tiež vhodné pre začiatočníkov, rekreačných i aktívnych športovcov. Hodia sa na upravenú stopu, niektoré širšie typy bežiek budú vhodné aj do menej upraveného až neupraveného terénu,
  • Korčuľovanie (skate) - Sú určené len na upravené trate s pevným snehovým podkladom. Vyžaduje sa špeciálny korčuliarsky štýl lyžovania, do ktorého sa komplexnejšie zapája celé telo. Možno aj pre to sú vhodné pre aktívnych a profesionálnych športovcov, ktorý presne vedia čo hľadajú,
  • Kombi - Už z názvu je jasné, že sa jedná o kombináciu štýlu klasika a korčuľovanie. Tieto bežky slúžia ku kombinovanému spôsobu behu na lyžiach a korčuliarskej techniky,
  • Backcountry - Sú určené výhradne do voľného terénu. Hodia sa všade tam, kde je hlboký, sypký sneh a neupravené trate. Ich výhodou je, že majú hranu a sú širšie, takže vás podržia aj v tých najhorších podmienkach.

Vyberte si obľúbený štýl bežeckého lyžovania

2. Musíte poznať svoje skúsenosti a parametre

V druhom bode si musíte zhodnotiť svoje bežkárske skúsenosti. Ak ste začiatočník, na bežkách ste doposiaľ nestáli alebo máte len veľmi malé skúsenosti (najmä z minulosti). Mierne pokročilý jazdec už ovláda základy techniky a bežkuje niekoľkokrát za rok. Pokročilý jazdec bez problémov ovláda techniku, zvládne prejsť akúkoľvek trať, zlepšuje si kondíciu a bežkuje pravidelne počas celej sezóny. Expertom je športový a profesionálny jazdec, ktorý trénuje pravidelne, dennodenne počas sezóny a prípadne aj mimo sezóny.

Pri výbere nových bežiek budete potrebovať zistiť vašu váhu a výšku. Pokiaľ si budete kupovať aj nové topánky na bežky, tak si musíte zmerať dĺžku aj šírku vášho chodidla, ktoré si zmeriate jednoduchým spôsobom. Postačí vám čistý kancelársky papier, ceruzka a krajčírsky meter. Jednoducho sa postavte na papier celou váhou, obkreslite si obe chodidlá a zmerajte najväčšie z nich. Dĺžku zmeriate od najdlhšieho prsta po pätu a šírku v najširšej časti nohy.

3. Vyberte si ideálne bežecké lyže

Správne bežecké lyže si vyberiete podľa preferovaného štýlu (techniky bežkovania), o ktorom ste si prečítali v bode číslo jeden. Taktiež musíte poznať svoju výšku, hmotnosť a skúsenosti. V úplnom základe môžeme bežky rozdeliť do 3 kategórií:

  • Rekreačné a turistické - Tieto bežky sú vhodné pre rekreačných jazdcov a všetkých začiatočníkov. Majú odolnejšiu konštrukciu, širší stred, sú mäkšie, ľahšie ovládateľné a nevyžadujú špeciálnu údržbu (napr. bežky so šupinami). Pri bežkách so šupinami sa nemusí aplikovať stúpací vosk, ktorý sa vyberá podľa teploty snehu. Plne ho teda nahrádzajú šupiny.
  • Športové - Takéto bežky sú skôr vhodné pre pokročilejších lyžiarov, ktorí pravidelne bežkujú a majú ambície sa zlepšovať. Sú tvrdšie, rýchlejšie, menej odpustia technické chyby a majú odolnú sklznicu. Niektoré modely je potrebné v stredovej časti voskovať špeciálnym stúpacím voskom.
  • Race-ové a závodné - Sú určené výhrade pre pretekárov a závodne ladených bežkárov. Hodia sa na rýchlu jazdu, sú užšie a vhodné pre technicky zdatných bežkárov.

Ideálne bežecké lyže

Viac sa o výbere bežiek dozviete v článku ako si vybrať správne bežecké lyže. Poďme však späť k druhému rozdeleniu bežiek podľa techniky bežkovania:

Bežky na klasickú techniku

Klasické bežky (classic) sú hrubšie, s výraznejšou špičkou, sú tuhšie a majú sklznicu so šupinami. Šupiny predstavujú špeciálne vyfrézovanú štruktúru v sklznici bežiek, ktorá zabezpečuje dokonalý odraz v stúpaní a primeraný sklz pri jazde dolu kopcom. Pri výbere sa riadime veľkostnou tabuľkou stanovenou konkrétnym výrobcom. Môžeme tiež použiť štandardný odhad dĺžky (pokiaľ máme optimálny pomer výšky k hmotnosti) a to tak, že ku svojej výške pripočítame približne 20 cm. Tvrdšie bežky budú rýchlejšie, no vyžadujú zvládnutie základnej techniky a naopak mäkšie sú vhodné skôr pre začiatočníkov a mierne pokročilých jazdcov.

Bežky na korčuľovanie

Korčuliarske bežky (skate) sú veľmi tenké, ľahké, veľmi tuhé a majú hladkú sklznicu (bez šupín). Často ich nájdeme v rôznych flexoch tvrdosti. Vo všeobecnosti sú asi o 10 cm kratšie, ako bežky na klasickú techniku. Dĺžka lyží sa vyberá podľa váhy a výšky športovca. Pri výbere sa riadime veľkostnou tabuľkou stanovenou konkrétnym výrobcom. Môžeme tiež použiť štandardný odhad dĺžky (pokiaľ máme optimálny pomer výšky k hmotnosti) a to tak, že ku svojej výške pripočítame približne 10 cm. V niektorých prípadoch by sme sa mali držať rozsahu 5 - 15 cm dlhšie oproti výške postavy. Dlhšie bežky budú síce rýchlejšie no na druhej strane horšie ovládateľné.

Kombi bežky

Kombinované bežecké lyže (combi) sú vhodné pre obe techniky korčuľovanie + klasika. Sú vhodné pre rekreačných bežkárov, ktorým sa neoplatí investovať do každej bežky zvlášť. Pri výbere tohto variantu si však musíte uvedomiť, že ide v podstate o kompromis. Vlastnosťami sú to korčule aj klasicke bežky. Vyberajú sa v rozsahu 15 - 20 cm dlhšie oproti výške vašej postavy. Pri výbere sa riadime veľkostnou tabuľkou stanovenou konkrétnym výrobcom.

Backcountry bežky

Bežky na voľný štýl (backcountry) sú posledné zo 4 typov bežiek, ktoré nájdete aj na našom e-shope. Jedná sa o tvrdšie bežky, ideálne kombinované s backcountry obuvou, majú širší stred, nehodia sa do stopy, majú po bokoch oceľové hrany pre lepší pohyb po zľadovatenom a hlbokom snehu. Ako už z názvu vyplýva, tak tieto bežky sú stvorené pre jazdu vo voľnom teréne. Vlastnosťami pripomínajú klasické skialpové lyže a na spodnej časti sklznice nájdete mohérový pás alebo šupiny. Pri výbere sa riadime veľkostnou tabuľkou stanovenou konkrétnym výrobcom, no štandardne sa vyberajú v rozsahu 10 - 15 cm dlhšie ako je výška vašej postavy.

4. Topánky na bežky musia sedieť

Voľba správnej obuvi na bežky je dôležitou súčasťou celého výberu, pri ktorej musíte brať v úvahu zvolenú techniku jazdy (klasika, korčule, kombi alebo backcountry), bežkárske skúsenosti (začiatočník, mierne pokročilý, pokročilý a expert), tvar nohy, dĺžku a šírku chodidla. Viac informácií nájdete v článku ako vybrať správne topánky na bežky.

Pri rozdelení podľa techniky jazdy pamätajte na tieto rady:

  • Bežkárska obuv na klasiku - má nižší profil bez členkovej manžety, obuv zvyčajne končí pod členkom, je mäkká, pohodlná a prispôsobená na chôdzu v stope. Päta býva pevná a vystužená plastom, závodné modely karbónom,
  • Bežkárska obuv na korčuľovanie - majú vyšší profil so špeciálnou členkovou manžetou, ktorá zabezpečuje spevnenie členku. Podrážka a celá obuv je tvrdá, takmer bez flexu, čo sa výborne hodí pre techniku korčuľovania,
  • Bežkárska obuv na kombi - prirodzene kombinuje oba štýly pevnosti korčúľ, pružnosť špičky pre klasiku a klasické vystuženie členkovej oblasti,
  • Bežkárska obuv na backcountry - sú určené do voľného terénu, majú ohybnú podrážku, vyšší profil, ochranu proti snehu, nepremokavú a zateplenú štruktúru.

Ideálne topánky na bežky

5. Nezabúdajte na kompatibilitu viazania

Pri výbere obuvi a viazania na bežky musíte myslieť na ich vzájomnú kompatibilitu. V praxi to znamená, že ak máte NNN obuv, tak musíte mať aj NNN viazanie. Poďme sa však pozrieť na jednotlivé viazania a najväčšie rozdiely:

  • NNN (New Nordic Norm) - Najnovšia norma viazania Rottefella, Tourmatic a Prolink, ktoré používa Atomic, Fischer, Rossignol a mnoho ďalších výrobcov. Systém viazania spočíva v dvoch samostatných drážkach (tzv. koľajičkách), na ktoré sa upína bežkárska obuv,
  • SNS (Salomon Nordic System) - Viazanie od Salomonu spočíva v profile jednej samostatnej drážky (tzv. koľajničky) v strede, ktorá sa upína napr. na systém SNS Pilot,
  • Viazanie s doskou NIS - Jej výhodou je inštalácia bez dodatočného vŕtania do bežky, nakoľko už je súčasťou lyže. Na tento typ podložky je možné upevniť len NNN viazanie.

Ideálne viazanie na bežky

6. Správna dĺžka palíc na bežecké lyžovanie je základom

Výber správnej dĺžky bežkárskych palíc je poslednou vecou, ktorú by ste mali ovládať. Už dávno totižto neplatí fakt, že palice sa vyberajú po ramená. Dnes sa vyberá dĺžka palíc podľa výšky lyžiara a preferované štýlu bežkovania. Viac sa o tejto problematike dozviete v článku ako vybrať palice na bežky.

  • Správna dĺžka palíc pre klasickú techniku - Od svojej výšky odpočítajte približne 25 - 30 cm alebo použite výpočet (výška postavy x 0,84). Vhodná dĺžka by mala siahať od zeme po koniec ramena,
  • Správna dĺžka palíc pre techniku skate - Od svojej výšky odpočítajte približne 20 cm alebo použite výpočet (výška postavy x 0,89),
  • Správna dĺžka palíc pre kombi - V tomto smere neexistujú presné tabuľky, nakoľko sa jedná o kompromis medzi klasikou a skate, zvoľte palice približne po ramená,
  • Správna dĺžka palíc pre backcountry - Od svojej výšky odpočítajte približne 30 - 35 cm alebo použite výpočet (výška postavy x 0,82).

Ideálne palice na bežky

Páčil sa vám článok o výber kompletnej výstroje pre bežkára? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport