Najlepšie bežkárske trate na Slovensku
04.03.2021

Najlepšie bežkárske trate na Slovensku

Hľadáte inšpiráciu pre váš ďalší výlet na bežkách? Prečítajte si náš článok a spoznajte jedny z najlepších bežkárskych trás na Slovensku!

Kojšovskej hole do Košíc
Beskydsko-Javornícka magistrála
Biela stopa na Skalke
Hrebeňom Oravských Beskýd
Z Pezinskej Baby na Kamzík
Donovaly – Šachtička
Trstená – Suchá Hora
Bežkárske trasy v obci Stratená – Dobšinská ľadová jaskyňa

Z Kojšovskej hole do Košíc

Kojšovská hoľa (1246 m n.m.) sa nachádza vo Volovských vrchoch a rovnomenný názov nesie aj tamojšie turisticko-lyžiarske stredisko. V zime si tu (za predpokladu, že patríte ku skúseným bežkárom) môžete užiť krásne upravované bežkárske trate. Veľmi atraktívna je najmä trasa vedúca po červenej turistickej značke – smeruje z Kojšovskej hole, respektíve od chaty Erika, až do okrajovej časti Košíc zvanej Horný Bankov. Po zdolaní tejto trasy s východiskovým bodom v baníckej osade Zlatá Idka budete mať v nohách viac než 20 km a 800 výškových metrov.

Beskydsko-Javornícka magistrála

Ak milujete pestrý terén, kde sa rovinky striedajú s tiahlymi (tu a tam strmšími) stúpaniami a klesaniami, vyberte sa na krajný severozápad Slovenska. Beskydsko-Javornícka lyžiarska bežecká magistrála ponúka viac než 50 kilometrov dlhú a pravidelne upravovanú hlavnú trasu, vedúcu pohorím Javorníkov a Turzovskej vrchoviny. Ideálnymi nástupnými bodmi na trasu sú známe lyžiarske strediská Kohútka alebo Makov, kde sa môžete občerstviť či ubytovať. Magistrála sa nachádza na slovensko-moravskom rozhraní a prechádza typicky pestrým kopaničiarskym krajom. Dostanete sa na otvorené horské lúky i zalesnené hrebene, ale tiež k rozhľadniam na Stratenci, Marťákovom kopci a Kamenitom.

Beskydsko-Javornícka magistrála pre bežky

Biela stopa na Skalke

Skalka pri Kremnici ponúka jedny z najlepších podmienok pre bežecké lyžovanie na Slovensku. V tomto známom horskom stredisku, ležiacom vo výške cez 1250 m n.m. nájdete množstvo upravovaných tratí rôznych dĺžok a náročností, pre zdatných i začínajúcich bežkárov. Pravidelne sa tu koná slovenský šampionát v bežeckom lyžovaní i známa Biela stopa, legendárne a zároveň najstaršie podujatie svojho druhu v našich končinách. Rovnomenný názov nesú aj dva najdlhšie miestne bežkárske okruhy – 20 km dlhá Biela stopa Juh a o 5 km dlhšia Biela stopa Sever s východiskovým bodom na tunajšom štadióne. Nech si vyberiete ktorýkoľvek z okruhov, ani v jednom prípade nespravíte chybu.

Bežkárske trate na Skalke - Biela Stopa

Hrebeňom Oravských Beskýd

Približne 60 km dlhá trasa, na ktorej sa dá nastúpať až 3000 výškových metrov, začína aj končí v Oravskej Polhore. Tiahne sa slovensko-poľským pohraničím a prechádza cez mohutný, viac než 1550 m vysoký vrch Pilsko, Modralovú - najsevernejšie miesto na Slovensku či Babiu horu, ktorá je s takmer 1723 m. n.m. najvyšším bodom na trase. Ide o veľmi náročnú trasu, vyžadujúcu naozaj dobré bežkárske skúsenosti a výbornú orientáciu na mape i v prírodnom prostredí. Treba počítať s náročným terénom, vrtošivým počasím a tiež s potrebou kvalitnej výbavy, v ktorej by okrem iného nemali chýbať backcountry bežky, stúpacie pásy či mačky. Prechod sa dá rozložiť na viac dní, s priebežnými zastávky v sedle Hliny a na chate Markowe Szczawiny.

Z Pezinskej Baby na Kamzík

Nasledujúce riadky sú dôkazom toho, že na skvelé podmienky na bežkovanie možno natrafiť aj na juhozápade Slovenska, dokonca v okolí Bratislavy. V malokarpatskom lyžiarskom stredisku Pezinská Baba nájdete upravované bežkárske okruhy s dĺžkou od 2 po 5 km a prevýšením do 150 metrov. Miestnou „bežkárskou kráľovnou“ je však trasa smerujúca z Pezinskej Baby, až na známy bratislavský Kamzík. Má mierne zvlnený charakter a dĺžku zhruba 30 kilometrov. Cesta je dostatočne široká, prehľadná a bez výrazne strmých úsekov. Zvládnuť by ju mali aj menej skúsení bežkári. Ak si strihnete trasu Pezinská Baba – Kamzík a späť, budete mať v nohách úctyhodných 60 km!

Donovaly – Šachtička

Veľmi príjemná a relatívne nenáročná trasa, ktorá vedie z Donovál až do zhruba 15 kilometrov vzdialenej Šachtičky. Trať je celoročne prístupná a kopíruje značený turistický chodník, respektíve cyklotrasu. Začína sa v nadmorskej výške 970 m n.m. a najvyšší bod dosiahnete po necelých 4 kilometroch bežkovania – je ním vyhliadková plocha pod Hrubým vrchom, ležiaca vo výške 1076 m n.m. Podotýkame, že na trase s prevýšením len niečo vyše 100 výškových metrov neklesnete nižšie, ako na kótu 891 m n.m. Cieľovým miestom je sedlo Šachtička s hotelom, lyžiarskym strediskom a 16 metrov vysokou rozhľadňou. Ďalej je možné pokračovať napríklad do 1,5 kilometra vzdialenej rázovitej baníckej obce Špania Dolina, terén je však omnoho náročnejší.

Bežkárske trate Donovaly - Šachtička

Trstená – Suchá Hora

Zdá sa vám trasa z Trstenej do Suchej Hory povedomá? Nuž, je celkom možné, že ste o nej už počuli – ide totiž o známu cyklotrasu, vybudovanú na násype niekdajšej železničnej trate z prelomu 19. a 20. storočia. V zime a pri dostatku snehu sa však mení na dokonalú bežkársku trasu, vedúcu nenáročným otvoreným terénom. Chodník je súčasťou cyklotrasy s názvom Cesta okolo Tatier a má dĺžku necelých 30 kilometrov. Tento názov sedí úplne presne, o čom sa za vhodných klimatických podmienok budete môcť presvedčiť pri výhľadoch na Vysoké, Západné i Belianske Tatry. Trasa lemovaná prístreškami s posedením pokračuje až do Nového Targu – ak sa dostanete až sem, budete mať za sebou takmer 40 kilometrov.

Bežkárske trasy v obci Stratená – Dobšinská ľadová jaskyňa

Na záver nášho zoznamu sme zaradili tak trošku pozabudnutú lokalitu, ktorá by sa však opäť mala tešiť záujmu bežkárov. Lokalita okolo Dobšinskej ľadovej jaskyne má bohatú bežkársku i biatlonovú tradíciu, siahajúcu do obdobia pred II. svetovou vojnou. Koncom 20. storočia miestne trate dokonca získali certifikát Slovenského lyžiarskeho zväzu. Revitalizácia bežkárskej lokality v časti Dobšinská ľadová jaskyňa (obec Stratená) bola zavŕšená slávnostným znovuotvorením začiatkom roka 2019. Pre rekreačných lyžiarov sú k dispozícii štyri okruhy v dĺžke 2 – 4,5 kilometra. Východiskovým bodom tratí, ktoré vedú prevažne otvoreným terénom (lúky a pasienky) je hotel Ruffini.

Ak vás článok zaujal, prečítajte si aj ďalšie:

Tím Najšport