Ako vrstviť oblečenie
03.07.2020

Ako vrstviť oblečenie

Väčšina ľudí si myslí, že čím viac vrstiev si v chladnom počasí oblečie, tým budu lepšie chránení proti zime. Avšak trojvrstvový systém je najúčinnejšou zbraňou proti chladu. V tomto článku vám poradíme, ako vrstviť oblečenie ako profesionál a pritom zostať v teple a suchu. Základom pri všetkých športových aktivitách je vrstvenie oblečenia. Je to jediný spôsob, ako efektívne reagovať na zmenu počasia.

Čo robiť a čomu sa vyvarovať pri obliekaní?

Základná vrstva oblečenia

Stredná vrstva oblečenia

Vonkajšia vrstva oblečenia

Doplnkové vybavenie

Legendárny anglický horolezec a kartograf Alfred Wainwright raz povedal, že neexistuje zlé počasie, ale len nevhodné zvolené alebo zlé oblečenie. Tieto skúsenosti nadobudol počas dlhoročných výprav v zimnej Patagónii, Himalájach a na severe jeho obľúbeného Škótska. Jeho slová obsahujú veľkú múdrosť, z ktorých sa môžeme všetci niečo naučiť. Určite si pamätáte staré športové a turistické veci, ako je hrubý rolák. Pod tými vecami ste sa neskutočne spotil. Prečo je tomu tak? Bavlna jednoducho stráca svoju izolačnú schopnosť, keď je mokrá a nereguluje až tak dobre, ako bežne dostupné syntetické materiály. Dnes už poznáme radu kvalitných a overených funkčných materiálov, ktoré dokonalo odvádzajú pot, rýchlo schnú, sú priedušné, vodeodolné a vetruodolné.

Čo robiť a čomu sa vyvarovať pri obliekaní?

Ak sa chystáte vykonávať akúkoľvek športovú aktivitu, tak jednoznačne nenoste bavlnené veci, ktoré nie sú praktické z viacerých hľadísk. Pre spodnú vrstvu zvolte oblečenie s vysokým otvorom napríklad tielko. Uistite sa, že si udržujete správnu klímu z vnútra aj zvonka oblečenia a pamätajte, že priedušnosť je rovnako dôležitá, ako vodeodolnosť. Oblečenie preto rozdelte do základnej vrstvy, strednej a vrchnej.

Základná vrstva oblečenia

Najdôležitejšia vec, na ktorú treba myslieť pri výbere základnej vrstvy, je to, že jej hlavným účelom je odvod vlhkosti a nie udržiavanie telesnej teploty. Stručné povedané, základná vrstva pomáha regulovať telesnú teplotu tým, že zachytáva a odvádza pot z tela do vonkajšej časti látky. Pomáha vás udržať v suchu a znižuje pravdepodobnosť podchladenia v chladnom počasí. Základné vrstvy nájdete v rôznych formách, materiáloch a tkaninách. Medzi najúčinnejšie z nich patrí merino vlna a bežné syntetické materiály, ako je polyester, polyamid, elastan, spandex či nylon.

Merino vlna

Sa stala za posledné roky neodmysliteľnou súčasťou veľkého počtu outdoorových nadšencov. Veľmi dobre reguluje telesnú teplotu, udržuje teplo (aj keď je látka mokrá), výborne odvádza pot, nezapácha. Hlavnou nevýhodu je, že produkty obsahujúce merino vlnu sú oveľa drahšie, ako syntetické materiály. Tieto produkty nie sú tak trvanlivé a robustné, ako syntetické materiály.

Syntetické materiály

Bežné typy syntetických tkanín sú zložené zo zmesí poslysterových a polypropylénových vlákien. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že väčšina výrobkov vyrobených z týchto textílií je oveľa lacnejšia, ako vyššie spomenuté merino. Nevýhodou je, že sú viacej náchylné na zápach a treba ich často prať.

Základná vrstva oblečenia

Stredná vrstva oblečenia

Stredná vrstva oblečenia je určená na reguláciu a zadržiavanie tepla. Funguje tak, že udržuje vaše telo v teple a poskytuje takzvaný nárazník proti okolitému chladnému vzduchu. Najbežnejšími materiálmi, ktoré sa používajú pri izolácii stredných vrstiev sú páperie, vlna, fleese a množstvo iných syntetických tkanín. Či už sa rozhodnete použiť jednu alebo dve stredné vrstvy, vždy bude záležať na tom, ako rýchlo sa pohybuje a aká je teplota ovzdušia.

Odolnosť voči vode

Mnoho značiek sa v poslednom čase snažilo napraviť jednu nevýhodu stredných vrstiev tým, že zlepšili vodeoodolnosť svojich materiálov. Čo sa stalo do značnej miery veľmi dôležitou vlastnosťou stredných vrstiev pre dokonalú reguláciu teploty tela.

Vlna ako stredná vrstva

Vlna prešla v posledných rokoch oživením v podobne outdoorového oblečenia, vďaka značkám ako Icebreaker, Redram a Smartwool. Nejde však iba o základne vrstvy oblečenia. U mnohých výrobcov došlo k zmenám výrobných procesov a začali pridávať hrubšie a odolnejšie materiály do stredných vrstiev. Tieto ponúkajú rovnaké parametre ako základné vrstvy, ale zvyčajne nie sú rovnaké ako syntetické spodné vrstvy. Jednoducho povedané, vždy je mať lepšie viacero vrstiev ako jednú základnú a univerzálnu.

Fleece

Výrobky z materiálu Fleece sa dodávajú v širokej škále štýlov, ktoré sa líšia v závislosti od značky. Fleece je o niečo menej stlačiteľná, ako iné stredné vrstvy tkanín. Jej výhodou je veľmi nízka cena, vysoká spoľahlivosť, veľká možnosť využitia a schopnosť izolovať aj za mokra.

Stredná vrstva oblečenia

Vonkajšia vrstva oblečenia

Vonkajšia vrstva oblečenia je často nazývaná ,,škrupina". Slúži na ochranu pred dažďom, vetrom, snehom a akýmkoľvek nepriaznivým počasím. To znamená, že na to, aby vaše spodné vrstvy mohli účinne fungovať a regulovať teplo a pot, musí vrchná vrstva poskytovať určitý stupeň priedušnosti a vodeodolnosti. V konečnom dôsledku musíte nájsť rovnováhu medzi odolnosťou proti poveternostným vplyvom a priedušnosťou. Dnes už na trhu nájdete radu kvalitných komponentov, ktoré splnia očakávania aj tých najlepších športovcov. 

Pri kúpe vonkajšej vrstvy nezabudnite, že existujú rôzne úrovne odolnosti voči vode a priedušnosti. Ideálny parameter je niekde medzi 15 000 až 25 000 mm za 24 hodín na 1 cm2 látky. Toto číslo udáva, aké množstvo vody materiál vydrží než prepustí vodu. V podstate platí, čím vyšší je vodný stĺpec, tým je bunda odolnejšia. Ak nosíte ruksak počas turistiky, tak by ste mali zvoliť vyšší vodný stĺpec (napr. 20 000 mm+), pretože príliš veľký tlak na látku znižuje schopnosť materiálu odvádzať vodu.

Pozor aj na priedušnosť, látka musí byť rovnako priedušná, aby dokonalo odvádzala pot prostredníctvom mikroskopických pórov. Vďaka ním si bunda udrží výborne termoregulačné vlastnosti. Medzi základné materiály patrí Gore-Tex, e-Vent alebo NeoShell a rôzne DWR potery na švy materiálov. Tieto parametre zvyšujú aj napr. utesnené švy, vodeodolné pogumované zipsy, nastaviteľný pás a pod.

Vonkajšia vrstva oblečenia

Doplnkové vybavenie

Časti spodného prádla, stredná vrstva a vonkajšia vrstva oblečenia sú rovnako dôležité, ako vaše ponožky, rukavice, topánky a pod.

Rukavice

V závislosti od vašej činnosti sa typ rukavíc, ktoré potrebuje bude líšiť. Turisti by sa mali snažiť vždy v chladných podmienkach nosiť dva páry - silnejšiu izolačnú rukavicu a tenšiu podšívku. To zaisťuje, že vaša pokožka nebude vystavenia zmenám počasia ani pri fotografovaní či ovládaní smartfónu. Skialpinisti alebo horolezci by sa mali zamerať na obratnejšie a univerzálnejšie rukavice s technickými parametrami. Vždy treba hľadať kompromis pri výbere rukavíc podľa charakteru počasia.

Čiapky, šatky a šiltovky

Vedeli ste, že až 45% vášho telesného tepla sa stráca cez odkrytú hlavu a krk? Pri pohyboch v chladnom počasí vám odporúčame nosiť kvalitnú čiapku, ktorá pri spotení nesvrbí na hlave, vytvára dobrú izoláciu a je maximálne pohodlná. Sú to napr. merino alebo fleece produkty, no je to väčšinou vecou osobného výberu. Tak isto aj v prípade teplého a slnečného počasia, ako ochranu pred slnkom zvolte turistickú čiapku alebo šiltovku. Bude vás chrániť pred priamym pôsobením slnečného žiarenia a vyhnete sa tak zbytočnému úpalu. Výbornú úlohu tiež zohrá kvalitná športová šatka.

Ponožky

Ako o ostatné časti tela, aj o nohy sa musíte starať rovnako, ako v prípade iných vrstiev oblečenia. Odporúčame vám kvalitné ponožky, ktoré dobre odvádzajú pot a majú výrobne termoregulačné vlastnosti.

Topánky

Kľúčovou vlastnosťou je prispôsobenie topánok vašej činnosti a nájdenie rovnováhy medzi výkonom a izoláciou. Väčšina turistov môže počas letnej sezóny používať ľahké turistické topánky, počas turistiky vo vysokohorskom prostredí aj vyššiu členkovú turistickú obuv. Počas chladnejších zimných mesiacov aj obuv dobrých izolačnými vlastnosťami.

Doplnkové vybavenie

V predchádzajúcom článku sme vám hovorili, ako prať športové oblečenie. V ďalších článkoch sa dozviete 10 tipov pre výber správneho elektrického skútra, alebo ako môžete servisovať svoj bicykel a ako postupovať pri výbere cyklistického príslušenstva.

Tím Najšport.sk.