Ako spraviť predsezónny servis bicykla
14.03.2024

Ako spraviť predsezónny servis bicykla

Deň sa pomaly, ale isto predlžuje, zem sa otepľuje a to signalizuje, že by ste mali so svojim dvojkolesovým tátošom niečo robiť. Je najvyšší čas oprášiť svoj bicykel alebo elektrobicykel, a vytiahnuť ho po zimnej sezóne z garáže. Nezabúdajte na to, že pred prvou jazdou ho musíte dôkladne pripraviť. Inak si koledujete o niekoľko technických problémov a skorú návštevu servisu. V najhoršom prípade si môžete spôsobiť úraz, čo rozhodne nie je dobrý štart do cyklistickej sezóny.

Vôbec však nezáleží na tom, či ste chladnejšie mesiace strávili jazdením po snehu a blate alebo potením sa na cyklotrenažéri. V tomto článku vám poradíme, ako treba postupovať pri základnom predsezónnom servise bicykla. Pokiaľ si zo servisom nebudete vedieť poradiť alebo nepatrite medzi technicky zručných ľudí, pravdepodobne bude najvhodnejšie bicykel doniesť do nášho odborného servisu bicyklov a elektrobicyklovPredajňu Najšport teraz nájdete v Bratislave, Trenčíne a na Kubínskej holi.

Očistite bicykel od hrubej špiny a nečistôt
Skontrolujte plášte a tlak v pneumatikách
Otestujte účinnosť a spoľahlivosť bŕzd
Skontrolujte prehadzovačku a prešmykovača
Namažte reťaz
Dotiahnite všetky spoje a namažte ich

Očistite bicykel od hrubej špiny a nečistôt

Dôkladne očistite kľúčové časti vášho bicykla za pomoci jemného saponátu a teplej vody. Rozhodne vám neodporúčame používať agresívne druhy saponátov, siahnite teda radšej po obyčajnej mydlovej vode. Čistením bicykla zvýrazníte jeho vzhľad, predĺžite životnosť rámu, komponentov a príslušenstva. Najšpinavším častiam venujte patričnú pozornosť.

Kritické sú v tomto prípade všetky pohyblivé časti - prehadzovačka, prešmykač, reťaz, kazeta či kľuky. Čistite ich preto špeciálnym odmasťovačom na reťaze alebo brzdy. Použiť tiež môžete jemný tlak vody na odstránenie prebytočného piesku, hliny alebo drobných usadenín najmä na reťazi a kazete. Nikdy nepoužívajte agresívny prúd vody, ktorý by mohol odstrániť vazelínu z ložísk a nenávratne poškodiť váš bicykel. Po čistení ich dôkladne osušte a namažte, aby ste zabránili prípadnej korózii. Ak by ste sa radi dozvedeli viac o problematike čistenia bicyklov, prečítajte si náš článok - Tipy na jednoduché čistenie bicykla.

Očistite bicykel od hrubej špiny a nečistôt

Skontrolujte plášte a tlak v pneumatikách

Kontrolovanie stavu opotrebenia plášťov a zisťovanie tlaku v pneumatikách môžeme zaradiť medzi najzákladnejšie úkony, ktoré musíte vykonať pred začiatkom každej cyklistickej sezóny. Všetky pneumatiky časom strácajú tlak vzduchu a po zime to môže byť najciteľnejšie. Niekedy je to aj o niekoľko psi menej, preto vám odporúčame používať kvalitné pumpy sveľkými meradlami na domáce použitie. Ak si neviete rady, ako vybrať takúto pumpu, prečítajte si článok - Ako vybrať pumpu na bicykel.

Dodržujte optimálnu hranicu tlaku v plášti, či už používate dušové alebo bezdušové plášte. Ideálny tlak je zobrazený na každom plášti v psi alebo v baroch. Čo sa týka opotrebenia plášťov, všimnite si hustotu a opotrebenie dezénu a ak sa vám čokoľvek nezdá, zhoďte plášť dole a vymeňte za nový.

Skontrolujte plaste a tlak v pneumatikach bicykla

Otestujte účinnosť a spoľahlivosť bŕzd

Ako iste viete, brzdynajdôležitejšou súčasťou bicykla. Ich bezproblémový chod a spoľahlivosť bezprostredne ovplyvňuje vašu bezpečnosť a plynulosť jazdy. Už z autoškoly môžete vedieť, že pred každou jazdou sa máte presvedčiť, či auto brzdní alebo nie. Rovnako je tomu aj pri bicykli či elektrobicykli. Po sezóne sú tieto časti náchylnejšie na opotrebovanie ako iné. Kontrola preto musí byť sto percentná.

Ak sa vám zdá, že brzdy nefungujú tak ako majú, nikdy nesadajte na bicykel a neskúšajte ich účinnosť za jazdy. Zbytočne by ste sa mohli zraniť. V prvom rade by ste mali skontrolovať opotrebenie brzdových doštičiek alebo gumičiek - tie by mali mať dostatočnú rezervu. Ak tak nie je, rýchlo ich vymeňte alebo rovno celý bicykel zaneste do nášho autorizovaného servisu v Bratislave, kde vám ochotne poradíme. V niektorých prípadoch môže ísť aj o poškodenie brzdového lanka alebo zníženie tlaku v hydraulických brzdách. Najčastejšie však stačí iba premazanie laniek a bowdenov a ich jemné nastavenie.

Ak by ste chceli vedieť viac o téme nastavenia bŕzd, prečítajte si náš podrobný článok - Ako nastaviť brzdy na bicykli.

Otestujte účinnosť a spoľahlivosť bŕzd

Skontrolujte prehadzovačku a prešmykovača

Správne fungovanie prehadzovačky a prešmykovača je ďalšia dôležitá vec, na ktorú treba pri príprave bicykla na ďalšiu sezónu myslieť. Bez dobrého nastavenia je celá jazda boj a výsledok je taký, že minimálne prídete o nervy. Prehadzovačku používate počas celej jazdy z kopca, do kopca, ale aj po rovine. Ich nastavenie musí byť presné a vyžaduje určitú dávku zručnosti a trpezlivosti. 

Skôr ako sa pustíte do vylaďovania prehadzovačky, si prečítajte náš podrobný návod o tom, ako ju čo najlepšie nastaviť a vyhnúť sa nepríjemným problémom - Ako nastaviť prehadzovačku na bicykli. Vieme, že nie každý je technicky zručný a povedzme si na rovinu, ideálne bude, ak sa zastavíte v servise, kde vám s tým ochotne a radi pomôžu naši skúsení servisní technici.

Skontrolujte predná a zadnú prehadzovačku

Namažte reťaz

Všade platí základné pravidlo “Kto maže, ten jede!”, inak tomu nie je ani pri bicykloch a elektrobicykloch. Po sezóne je často reťaz zašpinená. Je logické, že zachytáva čiastočky prachu, piesku a v podstate všetko, čo sa nachádza na ceste. Ak bicykel správne skladujete, teda je zakrytý špeciálnou plachtou, ktorá zamedzí prístupu prachu na vašu reťaz, je dosť pravdepodobné, že ju po sezóne aninemusíte umývať. Stačí ju potom už len namazať špeciálnym cyklistickým mazadlom a vyraziť na prvú jazdu.

Dotiahnite všetky spoje a namažte ich

Po každej sezóne dotiahnite všetky pohyblivé spoje bicykla a dôkladne ich namažte. Povolené spoje a matice môžu spôsobiť veľa škody na vašom dvojkolesovom tátošovi. Medzi základné postupy patrí dotiahnutie matíc hlavového zloženia, teda tam, kde sa upevňujú riadidlá do bicykla. Ďalej by ste mali skontrolovať stredové zloženie, upevnenie osky pedálov, skrutky v predstavci, kľuky a sedlo

Okrem spomínaného mazania reťaze a bowdenov nezabudnite na ostatné časti bicykla, ako je prehadzovačka a prešmykovač. Aj oni vykonávajú pri prehadzovaní pohyb a kľúčové časti by mali byť namazané. Taktiež nezabúdajte na tlmič a vidlicu. Gumové časti je potrebné namazať špeciálnym silikónovým olejom. Pozor, nikdy nepoužívajte mazadlá na reťaz aj na nohy vidlice, pretože si zanesiete bordel do vnútra vidlice.

Ak sa vám článok zapáčil, prečítajte si tiež ďalšie zaujímavé články:

Tím Najšport