7 dôvodov, prečo si vybrať kvalitné funkčné oblečenie
19.05.2021

7 dôvodov, prečo si vybrať kvalitné funkčné oblečenie

Veľa športovcov si vyberá funkčné športové oblečenie zodpovedajúce požiadavkám pre rôzne športy. Iné oblečenie si vyberáte pre beh, turistiku, cyklistiku a iné zasa napríklad pre fitness. Technológia a výrobné procesy prechádzajú rôznymi zmenami a rýchlym vývojom, preto sa niet čomu čudovať, že sa v tom niekedy strácame. V tomto článku si povieme viac o tom, ako vybrať kvalitné funkčné oblečenie a na čo by ste sa pri jeho výbere mali zamerať.

1. Dokonalé odvádzanie vlhkosti
2. Udržanie tepelných vlastností
3. Nízka hmotnosť
4. Elasticita materiálu
5. Vysoká odolnosť a údržba
6. Kompresné vlastnosti
7. Ďalšie vlastnosti funkčného oblečenia

1. Dokonalé odvádzanie vlhkosti

Odvádzanie vlhkosti je veľmi dôležitá vlastnosť každého funkčného oblečenia. Vlhkosť v podobe potu musí prechádzať cez jednotlivé štruktúry látky rýchlo na povrch. Táto vlastnosť vám pomáha zostať v teple a suchu za každých okolností. Rovnako platí, že čím je látka vzdušnejšia, tým pohodlnejšie sa budete cítiť. Výskumy tiež ukázali, že zvýšenie potenia o 15 % môže znížiť funkčnosť látky až o polovicu. Tradičná bavlna v športe jednoducho neuspeje. Na prvý pohľad sa vám môže zdať pohodlnejšia než syntetická látka, no na tej druhej je obmedzená funkčnosť. Má veľmi dlhú dobu sušenia, vlhkosť v nej neprúdi a mokrá bavlna prakticky nedýcha.

Dokonalé odvádzanie vlhkosti

2. Udržanie tepelných vlastností

Funkčné oblečenie má veľmi dobré termo-izolačné vlastnosti. To znamená, že v chladnom počasí vás udrží v teple a v horúcom, naopak, v chlade. V prípade menej kvalitných materiálov sa totiž pot nedokáže efektívne transformovať do vonkajšej časti látky, čo vedie k zvýšeniu telesnej teploty športovca. V závislosti od ročného obdobia je možné v dnešnej dobe kúpiť radu kvalitného funkčného oblečenia, ktoré vyhovuje požiadavkám tých najnáročnejších športovcov. Letné textílie sú ľahké, voľné a vysoko priedušné. Zimné materiály sú z vnútornej strany brúsené a z vonkajšej hladké, čo zaručuje lepšiu izoláciu a priedušnosť. V našej ponuke nájdete kvalitné a pohodlné funkčné tričká a funkčné legíny za skvelé ceny.

Udržanie tepelných vlastností

3. Nízka hmotnosť

Každé funkčné športové oblečenie musí byť ľahké a zároveň príjemné na dotyk. Rokmi overené syntetické vlákna, ako polyester alebo nylon sú v súčasnosti tkané pri menšej hustote s oveľa väčším počtom mikropórov. Inými slovami povedané - nízka hmotnosť a jemnosť materiálu umožňuje lepšiu štruktúru tkaniny a tým zaručí lepší výkon športovca.

4. Elasticita materiálu

Je jasné, že športové oblečenie musí byť elastické, aby vás neobmedzovalo pri pohybe - no nie vždy je to pravda. Niektoré materiály sú elastické iba do jedného smeru (napr. nahor a nadol), iné zasa do všetkých 4 smerov. Športové materiály musia byť schopné odolávať zaťaženiu pri rôznych športových aktivitách. Iné požiadavky na pružnosť látky sú kladené pri turistike, ako pri behu a fitnesse - vyskúšajte kvalitné a pohodlné funkčné podprsenky. Túto vlastnosť dokonale spĺňa spandex alebo elastan, ktorý sa v rôznych pomeroch pridáva do polyesteru, nylonu alebo polypropylénu, čím utvára odolný a pružný celok.

Elastický funkčný materiál

5. Vysoká odolnosť a údržba

Z technického hľadiska nie je potrebná veľká starostlivosť o syntetické materiály, akým je polyester a nylon. Tieto látky poskytujú lepšiu odolnosť pri častom praní, netvoria žmolky a nedeformujú sa pri žmýkaní. Ak svoje funkčné športové oblečenie nosíte pravidelne, tak určite nechcete pôsobiť nudne a opotrebovane. Tieto textílie sú farbené pri vysokej teplote a za stáleho tlaku, preto majú lepšiu stálosť farieb a dlhú životnosť. Odporúča sa oblečenie pravidelne meniť a striedať podľa športového využitia, pretože často nosené oblečenie znižuje svoje funkcie pri opakovanom nosení. Je ním napríklad transport potu a podobne. Praniu a údržbe športového oblečenia sme sa venovali podrobnejšie v článku - Ako prať cyklobolečenie a termobielizeň.

Vysoká odolnosť a údržba funkčného oblečenia

6. Kompresné vlastnosti oblečenia

Kompresné oblečenie má svoje výhody, nie je to len kvôli fitness štýlu, ale predovšetkým kvôli výkonu. Najnovšie výskumy ukázali, že kompresné odevy s vysokým obsahom spandexu, ktorý tesne prilieha k telu zvyšuje prietok krvi a poskytuje dobrú podporu pri cvičení. Ideálnym pomerom je od 15 % do 30 % spandexu a zvyšok polyester alebo nylon. Pri cyklistike sa používajú obtiahnuté cyklistické dresy a cyklistické nohavice pre udržanie optimálnych aerodynamických vlastností. Cyklista je tak schopný znížiť odpor vzduchu a zvýšiť svoj výkon.

Kompresné oblečenie

7. Ďalšie vlastnosti funkčného oblečenia

Funkčné oblečenie rozlišujeme na niekoľko základných vrstiev. Spodná vrstva (termobielizeň), stredná vrstva (termooblečenie, mikina, vesta) a vrchná vrstva (bunda). Spodná a stredná vrstva je vhodná na transport potu do vonkajšej časti látky, zachovanie termoregulačných vlastností a pohodlia športovca.

Vrchná vrstva pomáha chrániť pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami, ako je napríklad vietor, dážď či sneh. Je veľmi dôležité, aby bol materiál konštruovaný a ošetrený tak, aby bolo nosenie pohodlné za každých podmienok. Proti vetru je vhodná vetruodolná vrstva z hustotou tkaniny vyššou ako 300T. Proti vode zasa postačí vonkajšia DWR vodeodolná vrstva v podobe impregnácie a špeciálnych materiálov. Pre dosiahnutie maximálnej vodeodolnosti WP je často materiál obohatený o PU, TUP či PVC. Niektoré disponujú dokonca špeciálnou vodeodolnou membránou (Gore-Tex, eVent), ktorá je vďaka špeciálnej laminácií s mikropórami vhodná pre všetky outdoorové aktivity a hodí sa do extrémnych podmienok. Vodeodolnosť dosiahnutá v týchto materiáloch prevyšuje 10 000 mm/24 hod. Často nájdete takéto bundy v rozsahu 20 - 30 000 mm/24 hod.

Ak vás článok zaujal, tak si prečítajte aj ďalšie podobné:

Tím Najšport