Ako vybrať športové a štýlové plávky?
11.05.2021

Ako vybrať športové a štýlové plávky?

Či už stojíte na paddleboarde, plávate v bazéne, opaľujete sa na pláži alebo surfujete - vždy budete potrebovať kvalitné a štýlové plavky, ktoré vám dobre padnú a bude sa v nich cítiť úžasne. Pri výbere tých najvhodnejších plaviek však budete potrebovať niekoľko osobných rozhodnutí. Jednou z nich je výber športovej alebo voľnočasovej aktivity, kvalita materiálu, vzor, farba, dizajn, strih a podobne.

Rozdelenie plaviek podľa používania
Na čo si dať pozor pri výbere plaviek
Ako by mali plavky sedieť?

Rozdelenie plaviek podľa používania

Plavky rozdeľujeme podľa pohlavia a podľa toho na čo sa ich chystáme využívať:

Dámske plavky

  • Jednodielne plavky - Prešli od štýlu po funkčnosť azda najdlhším procesom a vývojom. Väčšina jednodielnych dámskych plaviek je vhodná pre širokú škálu aktívnych športov pri vode. Plavky majú tendenciu zostať na svojom mieste lepšie ako dvojdielne plavky. Sú skvelou voľbou pre športy, ako je paddleboarding, surfovanie, potápanie a výkonnostné plávanie.
  • Dvojdielne plavky - Patria medzi najprispôsobivejšie plavky, ktoré sa často predávajú osobitne, čo je ideálnym variantom pri nedokonalostiach postavy. Dokážu sa prispôsobiť vašej postave a držia s vami aktívny pohyb. Mnoho súčasných výrobcov navrhuje dvojdielne plavky s dôrazom na vodné športy. Sú tiež omnoho pohodlnejšie a praktickejšie ako jednodielne plavky. Rozdeľujeme ich na bikiny (klasické dvojdielne plavky, ktoré všetci dobre poznáme) a tankiny (dvojdielne plavky z ktorých horný diel môže mať dĺžku až po pás).

Pánske plavky

Pánske plavky môžeme rozdeliť na klasické slipové, boxerkové alebo voľne kúpacie šortky, ktoré majú rôznu dĺžku. Spravidla majú sťahovacie šnúrky, patentky alebo elastické opasky. Niektoré majú vnútorné sieťované nohavice. Môžete sa rozhodnúť a vybrať si z množstva farebných kombinácií, strihov a značiek.

  • Slipové plavky - majú krátky obtiahnutý tvar, ktorý sa výborne hodí na aktívny šport ako je plávanie, výkonnostné plávanie, štafety, vodné pólo a všetky druhy plaveckých disciplín.
  • Boxerkové plavky - sú o niečo pohodlnejšie ako klasické slipové plavky, taktiež sa hodia na aktívne a rekreačné plávanie.
  • Šortky - majú univerzálne použitie, sú najpohodlnejšie, majú voľný strih a poskytujú slobodu pohybu. Hodia sa na všetky voľnočasové aktivity pri vode a mori. Niektoré dokonca menia farbu napr. značka Sea´sons.

Rozdelenie plaviek podľa použitia

Na čo si dať pozor pri výbere plaviek

Pri výbere svojich prvých plaviek by ste mali klásť dôraz na rýchloschnúce materiály. Takéto látky schnú oveľa rýchlejšie (až o 60 %) ako klasické materiály, ako je štandardný polyester, nylon alebo bavlna. Dávajte si tiež pozor na hrúbku materiálu. Hrubšie tkaniny nemusia schnúť tak rýchlo a pokiaľ beháte veľa zo sucha do vody, môže vám byť zima.

Väčšina plaviek a látok dnes poskytuje účinnú ochranu pred škodlivými ultrafialovými lúčmi. Takéto oblečenie je klasifikované na stupnici UPF (ochranný faktor UV) od 15 do 50+ na základe účinnosti proti UVA a UVB ultrafialovému žiareniu. Čím je číslo vyššie, tým je samozrejme ochrana vyššia a naopak.

Niektoré pánske plavecké šortky, tak ako sme spomínali aj vyššie, sú vybavené vnútornou sieťovinou alebo inou podšívkou, ktorá pomáha predchádzať treniu a poskytuje dobrú stabilitu. Dámske plavky môžu obsahovať špeciálne vložky pre ešte väčšiu kryciu schopnosť za morka. Iné majú zasa špeciálne výstelky, ktoré pomáhajú, aby sa plavky nelepili na pokožku a držali na mieste. 

Niektoré plavky a šortky sú vybavené vreckami (bočné, zadné, na zips alebo sieťované vrecká), ktoré vám umožnia nosiť so sebou plavecké okuliare, štuple do uší, mobil a podobne. Väčšina dámskych plaviek má zase nastaviteľné remienky, ktoré poskytujú rôznu podporu pri športe.

Ako si vybrať ideálne plávky

Ako by mali plavky sedieť? 

Najlepšie bude, ak si plavky jednoducho vyskúšate na sebe, aby ste vedeli či vám správne sedia a nie sú príliš stiahnuté ani voľné. Ak sa neviete rozhodnúť, či zvoliť jednodielne alebo dvojdielne, kratšie alebo dlhšie, slipy alebo šortky, tak si vždy predstavte, kde budete plavky nosiť, pri akej príležitosti, športe, aktivite a podobne. Je to v konečnom dôsledku iba vaša osobná preferencia, vždy záleží na vašich pocitoch a celkovom komforte. 

Napríklad pre väčšiu podporu horných partii zvoľte dvojdielne plavky s nastaviteľnými ramienkami, prípadne topy s vyšším umiestnením, hrubšími ramienkami pre maximálnu podporu. Naopak pri vysoko intenzívnych vodných športoch zvolte radšej jednodielne plavky, ktoré bezpečne uchytia vrchné aj spodné časti. Ak idete napríklad aktívne športovať a na ďalší deň sa opaľovať zbaľte si obe varianty plaviek. To isté platí aj pri pánskych plavkách.

Ako by mali plávky sedieť

Aktuálne v našej ponuke Najšport nájdete plavky od renomovaných značiek ako je Goldbergh, postupne budeme produkty rozširovať aj o ďalšie skvelé vychytávky. Ak sa vám článok páčil, určite si prečítajte aj ďalšie:

Tím Najšport