Všetko, čo potrebujete vedieť o vlne merino
03.05.2021

Všetko, čo potrebujete vedieť o vlne merino

Športovému oblečeniu a technickým materiálom sme venovali pozornosť už v predchádzajúcich článkoch. Je najvyšší čas si niečo povedať o ďalšom skvelom prírodnom materiáli, ktorý nesie názov merino. Už podľa názvu môžete tušiť, že sa jedná o prírodný materiál, ktorý je získaný priamo od oviec. Jeho je oveľa tenší a mäkší ako bežná vlna, takže je omnoho príjemnejší pri nosení a zároveň spĺňa tie najnáročnejšie outdoorové požiadavky.

Prečo práve merino vlna?
Výhody vlny merino
Ako sa starať o vlnu merino

Prečo práve merino vlna?

Merino vlna sa získava z konkrétneho plemena oviec “merino”, ktoré sa tradične chovajú v drsnom vysoko-horskom prostredí. Ovce majú v tomto prostredí hustú izolačnú vlnu, ktorá ich udržuje v teple a suchu za akýchkoľvek podmienok. Oblečenie vyrobené z tejto tkaniny má výborné izolačné vlastnosti, dobré odvádza vodu a rýchlo schne.

Prečo práve merino vlna?

Výhody vlny merino

Vlna merinomnožstvo výhod, medzi ktoré môžeme zaradiť nasledovné:

  • Pomáha regulovať telesnú teplotu - To, v čom merino naozaj vyhráva je schopnosť udržiavať vaše telo v stabilnej teplote. Keď je vonku zima, materiál vás izoluje pred vonkajším prostredím. Rovnako to platí aj v prípade, že je vonku teplo - rýchlo odvádza pot od pokožky a zachováva ju v suchu pri optimálnej teplote.
  • Udržuje vašu pokožku v suchu - Merino má tú schopnosť, že dokáže, podobne ako syntetické materiály, odvádzať pot a vodnú paru z pokožky preč do vonkajšej časti látky. Využíva na to prírodné mikropóry. To znamená, že pri aktívnom pohybe zostávate v teple a v suchu, aj keď je vonku -10 °C.
  • Naučte sa oblečenie vrstviť - Keď je vonku poriadna zima, treba oblečenie vrstviť. Použite jednotlivé vrstvy merino - funkčné oblečenie, tričko, mikinu a pod. a vytvorte tak dostatočnú únikovú cestu pre pot, čo vám pomôže zachovať optimálnu teplotu tela počas mrazivých dní. Podrobnejšie sme sa tejto problematike venovali v našom článku - Ako sa naučiť správne vrstviť oblečenie.
  • Odolná voči pachom a baktériám - Vlna merino je jedinečná v tom, že absorbuje zápach spôsobený baktériami. To znamená, že ich aktívne zachytáva a bráni im hromadiť sa. Tým pádom môžete oblečenie merino nosiť oveľa dlhšie, preto je vhodné na celodenné túry, cyklistiku alebo lyžovačku.
  • Príjemná na dotyk - Rozdiel medzi klasickou vlnou a merino je, že je oveľa mäkšia a jemnejšia a príjemnejšia na dotyk. Má priemer ⅓ ľudského vlasu, čo z nej robí maximálne komfortný materiál.
  • Je biologicky odbúrateľná - Samotná vlna merino bez akýchkoľvek prídavných materiálov v zložení je 100% biologicky odbúrateľná. Ak by ste sa ju rozhodli zakopať na záhrade do 12 mesiacov po nej nič nezostane. Zem si jednoducho zoberie potrebný proteín a živiny s aminokyselín a uvoľní uhlík späť do pôdy.
  • Poskytne vám dostatočnú ochranu pred UV žiarením - Dokáže blokovať škodlivé UV žiarenie zo Slnka, čim vytvára prirodzenú barieru s UV filtrom až 20+.

Výhody vlny merino

Ako sa starať o vlnu merino

Keďže je merino vlna prirodzene antibakteriálna, je odolná proti zápachu pri nadmernej fyzickej aktivite. V porovnaní s bežnou vlnou je odolnejšia proti zašpineniu, má vysokú životnosť a drží látku pokope aj pri niekoľkoročnom používaní. Na trhu nájdete rôzne výrobky s percentuálnym podielom merino vlny od 100 % po 20 %. Ideálne pre nosenie je kombinácia 80 % merino vlny a 20 % polyesteru, nakoľko tieto pomery materiálov sa ukázali ako oveľa pohodlnejšie a kvalitnejšie, aj pri dlhodobom nosení.

Pokiaľ je možné, perte veci z merino vlny samostatne alebo ich aspoň perte s jemnejšími materiálmi, ako je bavlna alebo funkčné športové oblečenie. Určite neprekračujte teploty nad 30 °C a na práčke zvoľte režim pre jemné pranie. Vždy sa riaďte štítkom priamo na konkrétnom oblečení. Úplne najlepšie spravíte, ak merino veci budete prať ručne, za pomoci jemného mydla. Pranie by malo byť pomerne rýchle a nemali by ste oblečenie nechať dlho namočené, nakoľko sa môže začať sťahovať. A pár tipov na záver - vždy oblečenie otočte naruby, perte s podobnými farbami a sušte rovno zavesené, mimo sálavých zdrojov tepla. Prečítajte si tiež článok o tom, ako prať cyklooblečenie a termobielizeň, v ktorom sa dozviete všetky dôležité informácie.

Ako sa starať o vlnu merino

Ak vás článok o merino vlne zaujal, tak si prečítajte aj podobné blogy:

Tím Najšport