8 tipov ako začať s behom
12.05.2021

8 tipov ako začať s behom

Beh sa stále viac dostáva do popredia medzi voľnočasové aktivity mnohých ľudí. Či už kvôli menšiemu pohybu pre sedavé zamestnania alebo kvôli aktuálnej situácii vo svete pravdou zostáva, behu sa venuje množstvo ľudí. Či voľno časovo alebo profesionálne. Preto vám prinášame článok, v ktorom si povieme niekoľko tipov, ako začať!

1. Stanovte si cieľ
2. Začnite chôdzou
3. Posilňujte
4. Natočte svoj beh na video, poraďte sa s trénerom
5. Kúpte si kvalitnú obuv a oblečenie
6. Vyhnite sa stereotypu a kompenzujte
7. Nájdite si parťáka
8. Nepreceňujte sa a vydržte

1. Stanovte si cieľ

Prečo chcete začať behať? Radi by ste schudli do plaviek? Túžite zabehnúť polmaratón či dokonca maratón? Páčia sa vám vymakané lýtka bežcov a aj vy by ste raz chceli mať také napumpované nohy? Každého motivuje niečo iné a ani jeden dôvod nie je horší alebo lepší, než tie ostatné. Ujasnite si, prečo chcete začať práve s behom a zároveň si stanovte reálny a merateľný cieľ, na dosiahnutí ktorého budete pracovať.

Stanovte si cieľ

2. Začnite chôdzou

Beh je na jednej strane prirodzený, na strane druhej však pomerne stereotypný pohyb. Aby ste ho zvládli v pohode a bez problémov, musí byť váš pohybový aparát (kĺby, svaly) a kardiovaskulárny systém pripravený na záťaž. Dávkujte ju pozvoľna, no v pravidelných intervaloch. Začnite najskôr s rýchlou chôdzou či nordic walkingom 3 až 4-krát do týždňa a postupne pridávajte nachodené kilometre či minúty. Nezabudnite meniť kvalitu terénu a jeho sklon – čím pestrejšie trasy, tým lepšie a určite aj zábavnejšie pre vás!

3. Posilňujte

Ľahký silový tréning nielen že formuje postavu, ale pôsobí tiež ako výborná prevencia voči zraneniam. Určite by ste ho do svojej rutiny mali zaradiť a nemusí to byť nič veľké. Počas prechádzky sa zastavte na nejakom peknom, pokojnom mieste a dajte si povedzme 3x10 drepov, 3x15 sekúnd plank a 3x10 kľukov. Nabudúce môžete pridať výpady, počty opakovaní, série, zdatnejší môžu využiť hrazdu a spraviť pár príťahov...

4. Natočte svoj beh na video, poraďte sa s trénerom

Rôzne hrádze a tartanové dráhy sú plné zhrbených a pokrútených bežcov, ktorí evidentne precenili svoje momentálne schopnosti a behom si skôr škodia, než pomáhajú. Nespravte rovnakú chybu a naučte sa hneď od začiatku behať technicky správne. Natočte svoju bežeckú techniku na video a vyhľadajte odborníka - trénera, ktorý vám povie, čo robíte správne a na čom by ste mali popracovať. Vďaka odbornému vedeniu sa naučíte behať tak, ako sa behať má – z aktivity budete mať radosť a vyťažíte z nej maximum prospechu pre svoje telo.

5. Kúpte si kvalitnú obuv a oblečenie

Na začiatku seriózneho bežeckého tréningu je vhodné vybaviť sa kvalitnou bežeckou obuvoušportovým oblečením. V tomto smere vám určite poradí vyššie spomínaný tréner či skúsenejší bežec z vášho okolia. Investujte predovšetkým do kvalitných bežeckých topánok. Na štarte vám asi bude stačiť jeden pár; neskôr pravdepodobne pribudnú ďalšie aj podľa povrchu, na ktorom plánujete behávať.

Kúpte si kvalitnú bežeckú obuv

6. Vyhnite sa stereotypu a kompenzujte

Pohyb telu vo všeobecnosti prospieva, no jednostranné zaťaženie veľmi nie. Poznáte to: všetkého veľa škodí. Doprajte preto svojmu telu a jeho nervovej sústave nové podnety – vyberte sa na cyklovýlet, turistiku, choďte si občas zaplávať či zahrať tenis alebo bedminton. Každá aktivita znamená nové stimuly a iným spôsobom zapojené svalové skupiny, čo vo výsledku pozitívne vyplýva na výkonnosť organizmu. Veľmi prospešné sú takisto aj rôzne relaxačné aktivity ako napr. sauna, masáž či strečing.

7. Nájdite si parťáka

Vo dvojici ide všetko lepšie a beh nie je výnimkou. Ak nepatríte k osamelým vlkom, nájdite si bežeckého partnera – ideálne takého, ktorý je na rovnakej výkonnostnej vlne ako vy; prípadne o kúsok lepšieho, aby vás trošku potiahol. Dobrým parťákom môže byť aj bežecká aplikácia (Runtastic, Endomondo, Strava a pod.), ktorá váš výkon prevedie do čísiel a svojim spôsobom bude dohliadať na váš progres.

Nájdite si parťáka na beh

8. Nepreceňujte sa a vydržte

Nastavte svoju myseľ na možno pomalší, ale badateľný progres. Nesnažte sa nič uponáhľať, pracujte na osvojení správnej bežeckej techniky a vychytaní rôznych malých či väčších „múch“. Ak vás pri behu niečo bolí, dajte si radšej pauzu a znovu vybehnite až vtedy, keď budete 100% pripravení. Užívajte si, že sa môžete venovať svojej záľube, že ste na vzduchu a že svoju vášeň máte s kým zdieľať.

Ak sa vám článok páčil, určite si prečítajte aj naše ďalšie zaujímavé blogy:

Tím Najšport