Ako prať cyklooblečenie a termobielizeň
24.06.2020

Ako prať cyklooblečenie a termobielizeň

Ak si ani vy neviete rady s tým, ako prať športové oblečenie, cyklooblečenie resp. termobielizeň, tak vám odporúčame si pozorne prečítať tento článok. Pripravili sme pre vás jednoduchý a praktický návod, ako na to. 

Ako často je potrebné prať športové oblečenie?

Aký prací prostriedok použiť na cyklooblečenie a funkčnú bielizeň?

Tipy a triky ako prať cyklooblečenie a termobielizeň

Ako často je potrebne prať športové oblečenie?

Všetko záleží od intenzity potenia, výkonu jazdca resp. športovca, teplotných podmienok, zašpinenia vonkajšieho materiálu a pod. Oblečenie ktoré prichádza bezprostredne do kontaktu s kožou pri potení, a styntetické oblečenie treba prať vždy po športovom výkone (napr. cyklonohavice, cyklistický dres, cyklistické ponožky a spodné prádlo). Ostatné oblečenie (napr. stredné vrstvy a vrchné vrstvy, bundy a pod.) v prípade chladnejšieho počasia nemusíte prať vrchné vrstvy veľmi často, platí iba vtedy ak nie je veľmi zašpinené alebo prepotené. To však neplatí pri oblečení s membránou, ktoré by ste všeobecne nemali prať moc často.

Oblečenie vám odporúčame prať pri teplote do 30 °C na programe šetrného prania. Otočte ho naruby a zipsy zapnite. Ak chcete oblečenie rýchlo oprať postačí aj režim na 30 minút. Veľmi zašpinené oblečenie vopred namočte do vody. Pár tipov a vychytávok nájdete podrobnejšie rozpísané v druhej časti nášho článku.

Cyklooblečenie perte na šetrnom programe

Aký prací prostriedok použiť na cyklooblečnie a funkčnú bielizeň?

Klasické oblečenie bez membrány môžete prať aj v bežnom pracom prostriedku, ktorý nájdete v každom obchode. V obchode nájdete množstvo rôznych čistiacich a pracích prostriedkov, pričom nie je potrebné kupovať ten najdrahší. Skôr si overte čo vám najviac vyhovuje, na čo nie ste alergický, či vám neprekáža vôňa a ako vyzerá oblečenie po uschnutí.  V žiadnom prípade nepoužívajte aviváž o ktorej si povieme ďalej v článku.

Pracie znaky na športovom oblečení

Na drahšie oblečenie sa odporúča používať špeciálne pracie prostriedky na športové oblečenie. Ide najmä o oblečenie s membránou (napr. Gore-Tex, eVent, Dermizax a pod.), ktoré je zložene z približne 1,2 až 1,4 mld. malých pórov na centimeter štvorcový, ktoré umožňujú prenikať potu a pare von z látky, ale neumožňujú prenikať kvapkám vody z vonkajšej strany. Tým pádom udržia dokonalú vodeodolnú a priedušnú účinnosť. Pri použitiu aviváže alebo bežného pracieho prostriedku sa môžu tieto póry upchávať a tým stráca oblečenie svoj účinok. Podobne ich môže upchať napríklad aj opaľovací krem, špina alebo rôzne necertifikované lacné repelenty a prípravky.

Pranie membránových materiálov

Tipy a triky ako prať cyklooblečenie a termobielizeň

Otočte oblečenie naruby

Na vnútornej strane funkčného cyklistického oblečenia sa pri nadmernom potení a fyzickej aktivite tvoria baktérie, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach. Perte oblečenie naopak aj kvôli tomu, že lacnejšie druhy pračiek a ich bubny môžu poškodzovať vlákno. Z vonkajšej strany sa vám môžu časom začať robiť žmolky.

Zaistite správnu dávku pracieho prostriedku

Použitie príliš veľkého množstva pracieho prostriedku je pravdepodobne najväčšou chybou, ktorú ľudia robia pri praní bielizne a funkčných materiálov. V praxi neznamená, že ak použijete viac pracieho prostriedku, tak bude automaticky vaše oblečenie čistejšie. Namiesto toho zanechá zvyšky prášku na oblečení, ktoré zachytáva pachy po praní.

Požite špeciálny prací prostriedok

Na pranie cyklistického oblečenia a termobielizne používajte špeciálne pracie prostriedky, ktoré zachovávajú a obnovujú funkčné vlastnosti oblečenia oproti klasickým prostriedkom. Neodporúčame v žiadnom prípade používať aviváž, ktorá je agresívnejšia a mohla by oblečenie poškodiť.

Používajte špeciálne čistiace prostriedky

Neperte spolu s ostatným oblečením

Športové oblečenie sa nesmie prať spolu s bežný oblečením. Je to kvôli použitiu materiálu, váhe materiálu, šnúrkam, ťažkým uterákom či zipsom, ktoré môžu jemnejšie vlákna športových materiálov poškodiť.

Nepoužívajte aviváž

Aviváž zanecháva na povrchu športového oblečenia povlak, ktorý môže viesť k upchávaniu a zanášaniu pórov oblečenia. Tým zhoršuje ich funkčnosť, pričom sťažuje vode a praciemu prostriedku úplne preniknúť vláknami a zničiť baktérie spôsobujúce zápach.

Nepoužívajte aviváž na športové oblečenie

Pozor na vysokú teplotu

Funkčné cyklistické oblečenie by ste nemali prať na vyššiu teplotu ako 30 °C. Rovnako nepoužívajte sušičku alebo žehličku, ktorá môže vlákna poškodiť. Polyesterové vlákna nie sú stavané na tak vysoké teploty, ako bežné oblečenie. Určite sa vyvarujte aj sálavým zdrojom tepla, ako sú napr. krby, piecky, oheň, veľmi horúci radiátor a pod. Radšej nechajte oblečenie voľne vyschnúť najlepšie na čerstvom vzduchu.

Čo ak oblečenie veľmi zapácha a je veľmi špinavé?

Dobrým trikom je namočiť cykloblečenie pred praním do octu, pričom zmiešate 1 diel octu so štyrmi dielmi studenej vody. Oblečenie namočte na 10 až 15 minút do vody čo vám zaručene odstráni zápach a nečistoty. Ak chcete dosiahnuť čo najlepšie výsledky, môžete do prania pridať približne deci bieleho octu.

V predchádzajúcom článku sme vám hovorili o 10 tipov pre výber správneho elektrického skútra. V ďalších článkoch sa dozviete, ako môžete servisovať svoj bicykel a ako postupovať pri výbere cyklistického príslušenstva.

Tím Najšport.sk.