Ako sa správne obliecť na skialp
06.12.2022

Ako sa správne obliecť na skialp

V tomto článku sa pozrieme na to, ako sa vhodne obliecť na skialpinizmus, aby ste boli čo najlepšie pripravený na všetky vrtochy počasia. Teploty a počasie sa totižto počas zimného obdobia výrazne líšia. V skorých ranných hodinách môžu byť silné mrazy, no na poludnie vás môže prekvapiť krásna inverzia s vyššími teplotami, ktorá vás prinúti zhodiť pár vrstiev skialpového oblečenia

Čo ak počasie nevyjde podľa predstáv a zastihne vás silný vietor, sneženie alebo dokonca dážď? Práve pre takéto situácie by ste mali mať premyslený systém oblečenia, ktorý bude univerzálny, prispôsobivý, ľahký, odolný a poskytne vám dostatočnú ochranu pred nepriaznivým počasím. S výberom vhodného oblečenia na skialp vám radi a ochotne poradíme online alebo sa zastavte v našich predajniach Najšport. Tešíme sa na vašu návštevu.

Vrstvenie oblečenia na skialpinizmus
Porovnanie zimného oblečenia na lyže a skialp
Čo si obliecť na hornú časť tela
Čo si obliecť na dolnú časť tela
Ako chrániť končatiny

Vrstvenie oblečenia na skialpinizmus

Systém postupného vrstvenia oblečenia je zvyčajne najlepším spôsobom, ako dosiahnuť komfort, vynikajúce termoizolačné vlastnosti, odvod vlhkosti, vodeodolnosť, vetruodolnosť a výkon v jednom. Vrstvenie oblečenia pozostáva zo:

  • Základnej vrstvy - Táto vrstva pozostáva z tzv. druhej kože, jedná sa o ľahkú izolačnú vrstvu (napríklad termoprádlo alebo termo oblečenie), ktoa dokáže rýchlo schudnúť, odvádzať pot a zabezpečovať prirodzenú termoreguláciu. Vhodné sú tie rôzne kompresné tričká s krátkym alebo dlhým rukávom, spodky, termo nohavice, ktoré sú vyrobené z merino vlny, syntetiky (nap. polyester, elastan) alebo bambusu.
  • Strednej vrstvy - Pozostáva z jednej alebo dvoch priedušných vrstiev ktoré poskytujú dokonalú izoláciu a určitú mieru odolnosti voči vetru. Ideálnou voľbou sú športová, funkčná alebo turistická mikina. Výborným materiálom je napríklad fleece, polar fleece alebo kombinované mikiny (polyester + merino).
  • Vonkajšej vrstvy - V prípade nepriaznivého počasia - vietor, sneh, voda vám poslúži vonkajšia softshellová (elastická, vetruodolná bunda s vodeoolnou úpravou) alebo na skialp vhodnejšia hardshellová bunda (vodeodolná bunda s vysokým vodným stĺpcom, vetruodonosťou a priedušnosťou). 
  • Extra vonkajšej vrstvy - V tomto prípade je ideálne zvoliť zateplenú páperovú alebo syntetickú bundu s kapucňou, ktorá v prípade potreby poskytne extra tepelný komfort.

Chcete zistiť viac o vrstvení oblečenia? Prečítajte si náš článok v ktorom sa podrobne venujeme tejto problematike - Ako vrstviť oblečenie?

Vrstvenie oblečenia na skialpinizmus

Porovnanie zimného oblečenia na lyže a skialp

  • Lyžiarske oblečenie je hrubšie, má vyššiu hmotnosť a je zamerané na tepelný komfort, dizajn a termoreguláciu.
  • Skialpové oblečenie je podstatne tenšie, elastickejsie, má nižšiu hmotnosť a je zamerané skôr na technické parametre (vodeoodolnosť, vetruodolnosť, funkčnosť a priedušnosť).
  • Pri lyžovaní strávite až 75 % času zjazdovaním v stredisku. Zvyšok času, teda 25 % budete na lanovke, budete sa presúvať alebo oddychovať. 
  • Pri skialpovaní je to presne naopak, až 65 % častu strávite výstupom. Technický zjazd vám zaberie asi len 35 % celkového času a tomu je potrebné prispôsobiť zimné športové oblečenie.
  • Len pre porovnanie v lyžiarskych nohaviciach by sa vám do kopca šliapalo veľmi ťažko a s hrubou zimnou bundou by ste sa potili už za prvým rohom. Navyše by vás obmedzovala v pohybe a výšľap by bol o to náročnejší. Preto je vhodné zvoliť funkčné, hybridné, softshellové a hardshellové materiály, ktoré disponujú špičkovými outdoorovými technológiami. Pokiaľ vás táto téma zaujíma, prečítajte si článok - 10 funkčných materiálov a technológií.

Porovnanie zimného oblečenia na lyže a skialp

Čo si obliecť na hornú časť tela

Na vrchnú časť môžete použiť pohodlné a funkčné termo oblečenie - funkčné tričko s krátkym alebo dlhým rukávom podľa tepelných požiadaviek. Vhodnou alternatívou je aj akékoľvek syntetická tkanina kombinovaná s merino. Takéto oblečenie je rýchlo-schnúce a udržuje prirodzenú termoreguláciu tela počas športového výkonu. Tiež môžete použiť kombináciu termoprádla a funkčného oblečenia, ktoré si oblečiete hneď na termoprádlo. Poslúži vám ako izolačná vrstva v naozaj tuhých mrazoch.

Na ďalšiu vrstvu môžete použiť univerzálnu športovú mikinu alebo funkčnú mikinu. Tie sú najčastejšie vyrobené z merino vlny, polyesteru, spandexu a ešte častejšie s fleecu. Fleece a predovšetkým Polar Fleece sa výborne hodí na športové aktivity. Z vonkajšej strany je hladký a z vnútornej priľnavý. Podobne vlastnosti má aj kombinácia merino vlny s polyesterom, tá má však o niečo vyššiu hmotnosť. Toto oblečenie by malo mať zips po celej dĺžke alebo aspoň v hornej časti, aby ste si mohli kedykoľvek regulovať teplotu vetraním. Vhodnou alternatívou môžu byť aj funkčné vesty.

Ako poslednú vrstvu si môžete obliecť softshellovú, hardshellovú alebo páperovú bundu. Všetko záleží od počasia a každá z uvedených búnd má svoje výhody a nevýhody. Pod hardshellovú bundu je vhodné dať aj tenkú páperovú bundu, nakoľko tieto typy búnd nehrejú. Softshellovú bundu je dobré použiť v prípade suchého veterného počasia z nižšími teplotami. Ideálnou voľbou pre skialpinistov sú kombinované skialpové bundy, ktoré sú teplé, komfortné, obmedzujú vás v pohybe, sú vetruodolné a vodeodpudivé. Niektoré modely disponujú membránou vďaka čomu majú bundy vysoký vodný stĺpec a úroveň priedušnosti.

Čo si obliecť na hornú časť tela

Čo si obliecť na dolnú časť tela

Na spodnú časť tela môžete rovnako, ako v prípade vrchnej použiť funkčné termo oblečenie. Ideálnou voľbou sú funkčné legíny vyrobené z polyesteru, polypropylénu, merina a spandexu. Zabezpečia vám prirodzenú termoreguláciu a tepelný komfort aj v mínusových teplotách. Dámy môžu siahnuť po pohodlných a hrejivých funkčných body.

Ako druhu a zároveň poslednú vrstvu vám odporúčame použiť skialpové nohavice, ktoré poskytujú pohodlie a funkčnosť v jednom. Toto oblečenie vás nebude obmedzovať počas skialpových výstupov, nakoľko je navrhnuté so spandexom a kombináciou streču do všetkých 4 smerov. Vhodným materiálom je polyamid a polyester, ktorý zabezpečuje aj výborne proti-oderové vlastnosti. Okrem toho je oblečenie vetruodolné a vodeodolné, takže sa nemusíte báť ani náhlej zmeny počasia. Zateplenie však nie je velkorysé nakoľko sa predpokladá že športovec bude vykonávať aktívny pohyb sú umiestnené odvetrávacie zispy. Taktiež sa berie v úvahu aj nižšia hmotnosť a práve preto je zateplený softshellový, prípadne hardshellový materiál ideálnou voľbou číslo jeden. Niektorí výrobcovia používajú aj špeciálne membrány (Gore-Tex, e-Vent, Helly Tech a pod.), aby docielili vysoký vodný stĺpec a priedušnosť tkaniny.

Čo si obliecť na dolnú časť tela

Ako chrániť končatiny

Čiapka, nákrčník a kukla

V tomto prípade si vyberte čiapku alebo nákrčnik, ktorý obsahuje merino vlnu a polyerster. Ten vás v chladnom počasí zahre, poskytne vám príjemný komfort a funkčnosť. 

Rukavice

Vyberte si kvalitné, teplé a vodeodolné skialpové rukavice s priedušnou membránou. Do dobrých rukavíc na skialp sa naozaj oplatí investovať. Niektorí skialpinisti kombinujú ľahké a funkčné rukavice na výšľap a hrube na zjazd.

Ponožky

Hľadajte kvalitné lyžiarske alebo skialpové ponožky s vysokým obsahom prírodnej vlny. V tomto prípade nehľadajte maximálne zateplené (skôr stredne až málo zateplené ponožky), nakoľko väčšina skialpových lyžiarok disponuje termofitovou vložkou. Vhodné materiálove vyhotovenie je napr. merino vlna v kombinácií s bambusom, polyesterom, striebornými vláknami, ktoré majú výborne antimikrobiálne vlastnosti.

Ako si chrániť končatiny

Páčil sa vám článok, prečítajte si aj ďalšie užitočné blogy:

Tím Najšport