10 najlepších funkčných materiálov a technológií
05.12.2022

10 najlepších funkčných materiálov a technológií

Záujem spotrebiteľov a výrobcov o zdravý životný štýl neustále narastá. Potreba vývoja nových materiálov v textilnom a obuvníckom priemysle ide, ako ruka v rukáve s technologickým napredovaním v oblasti high-tech materiálov. Špičkové športové oblečenie je vyrobené s inovatívneho materiálu, ktorý je navrhnutý tak, aby zvyšoval váš výkon, dodal vám potrebné pohodlie, komfort, zlepšoval regeneráciu a predovšetkým zážitok zo športu.

V minulosti bolo high-tech športové oblečenie a obuv určená výhradne pre vrcholových športovcov s cieľom dosahovania čo najlepších výkonov. Dnes sú tieto novinky k dispozícií aj pre bežných rekreačných športovcov. Poďme sa pozrieť na 10 najlepších funkčných materiálov, ktoré posunuli súčasný svet športu tým správnym smerom. S výberom vám radi a ochotne poradíme online alebo offline, stačí keď nám zavoláte na tel. číslo 0919 066 704 alebo nám zanecháte odkaz na info@najsport.sk alebo sa zastavíte v našej špecializovanej športovej predajni Najšport.

1. Coolmax
2. Down a Downtek
3. Dyna-Shell
4. Gore-Tex
5. Gore-Windstopper
6. Polartec-Alpha
7. Primaloft-Insulation
8. Schoeller technology
9. Dermizax
10. G-1000 a G-Loft

1. Coolmax

Jedná sa niekoľko druhov polyesterových vlákien o rôznej hrúbke, ktoré sú navrhnuté tak, aby odvádzali vlhkosť (pot) a udržiavali tepelný komfort. Technológia Coolmax transportuje vlhkosť preč z vašej pokožky na povrch látky, kde sa rýchlo odparuje. V súčasnosti sa spoločnosť zameriava aj na ekológiu a ponúka novú kolekciu Eco-Made. Odevy s týchto materiálov sú vyrobené z recyklovaných zdrojov.

2. Down a Downtek

Down predstavuje prírodnú výplň z peria a páperia podľa pomeru a miery objemu. Ako príklad môže poslúžiť najčastejšie označovanie 80/20 (80% páperie a 20% perie). Najčastejšie platí, že čím je väčšie percento páperia, tým je oblečenie kvalitnejšie. Páperie totiž poskytuje prirodzenú termoreguláciu, vysoký tepelný komfort a dokonalú izoláciu. Pri výrobe Down a Downtek sa používa iba certifikované RDS páperie. Na rozdiel od klasického páperia Down je pri technológií Downtek použitý vodeodpudivá úprava priamo na jednotlivých pierkach, čím nedochádza k nasiakovaniu vlhkosťou.

3. Dyna-Shell

Ide o špeciálnu technológiu používanou značkou Dynafit. Vývoj si dala spoločnosť priamo patentovať ako Dynastretch, Dyna-Shell Ultra Light a 3-Layer. Dynastretch predstavuje univerzálnu, 4-smerovú softshellovú tkaninu, ktorá má výborne vlastnosti (odolnosť voči oderu, pružnosť, pohodlnosť a nízku hmotnosť). Dyna-Shell Ultra Light je špeciálne prepracovaná tkanina so zmesi mikroflákien polyesteru a nylonu (je ľahká, dobre zbaliteľná, vetru a vodeodolná). Dyna-Shell 3-Layer je naopak špičkový trojvrstvový softshellový materiál, ktorý disponuje vysokými hodnotami vodného stĺpca a priedušnosti. Hodnoty sa pohybujú od 20 tisíc mm/24 hod., pričom si zachováva všetky funkcie tohto materiálu, ako je pohodlnosť, pružnosť a funkčnosť v jednom.

4. Gore-Tex

Je rokmi známa technológia na báze expandovaného polytetrafluóretylénu (laminácie a teflónu). Používa sa už od roku 1969 a má viac, ako 5 miliónov pórov na 1 cm2. Výhodou týchto pórov je, že sú o 20 tisíc krát menšie, ako kvapka vody a súčasne 700 krát väčšie, ako molekuly vodnej pary. Toto umožňuje vodnej pare prenikať cez túto membránu a na druhej strane zabraňuje prenikaniu kvapôčok vody do vnútra látky. Poskytujú vodeodolnosť na úrovni 30 000 mm/m2/24 hod. a priedušnosť 28 000 g/m2/24 hod. V súčasnosti sa už vyrába niekoľko druhov Gore-Tex: Active (extrémne priedušná membrána pre intenzívnu športovú aktivitu), Pro (určený na športové aktivity v chladnom prostredí), C-Knit (3-vrstvový laminát, ktorý je o 10% ľahší a má o 15% vyššiu priedušnosť).

5. Gore-Windstopper

Jedná sa o špeciálnu laminovaciu membránu. Najčastejšie však na softshellové materiály. Jej výhodou je úplne vetruodolnosť a vysoká priedušnosť. Hodí sa pre široké spektrum aktivít v zime, počas prehánok, je odolná voči oderu a vysoko elastická. Vyrába sa v dvoch prevedenia Windstopper SoftShell (súčasťou sofshellového oblečenia) a Windstopper ActiveShell (poskytuje maximálnu možnú priedušnosť).

6. Polartec-Alpha

Predstavuje inovatívny materiál, ktorý bol pôvodne vytvorený pre americkú armádu. Jedná sa o vysoko funkčný materiál, ktorý dobré odvádza vlhkosť, má výborne termoizolačné vlastnosti, udrží vás v teple či už sa rozhodnete podať ten najlepší výkon alebo sa vyberiete len tak na prechádzku do lesa. Jeho výhodou je, že izoluje aj za mokra. Vyrába sa hneď niekoľkých variantoch Classic 100, 200 a 300 (veľmi ľahký, s antibakteriálou úpravou, DWR vodeodpudivou úpravou a rýchloschnúcimi vlastnosťami), PowerDry (dvojzložková konštrukcia, ktorá odvádza o 30% viac potu, ako štandardný Polartec), PowerGrid (je skladnejší, tenší a teplejší), PowerStretch (veľmi elasticky, paropriepustný a vodeodpudivý). V súčasnosti poznáme aj ďalšie optimalizované varianty PowerStretch Pro, PowerShield Pro, Power Wool a Thermal Pro.

7. Primaloft-Insulation

Je založený na extra jemnej zmesi extra tenkých a dutých vlákien, ktoré poskytujú vynikajúci tepelný komfort za mokra, sucha, majú výborné vlastnosti priedušnosti. Sú syntetickou náhradou za páperie a perie s ešte lepšími vlastnosťami. Vyrábané sú v rôznych variantoch Gold Active (materiál elastický do všetkých 4 smerov s vynikajúcim tepelným komfortom počas fyzických aktivít), Gold Insulation vo verzií Down Blend (obsahuje 30% dutých vlákien a 70% páperia), Insulation (je špeciálne vyvinuté vlákno, ktoré presne kopíruje vlastnosti husiacieho peria), Silver Insulation (disponuje vodeodpudivou a antibakteriálnou úpravou).

8. Schoeller technology

Jedná sa o precíznu švajčiarsku technológiu textílie, ktorá má vysoko elastickú a odolnú textíliu určenú na extrémne športové aktivity. Vyrába sa v troch rôznych variantoch:

  • Nanospehre - je patentovaná technológia, ktorá zabezpečuje vysokú odolnosť proti premoknutiu, špine, ľahko sa čistí a je vysoko trváci vďaka špeciálnej povrchovej nano technológie.
  • Keprotec - je najsilnejší materiál s integrovaný kevlarovým vláknom. Hodí sa na najviac namáhané časti oblečenia (kolená turistických nohavíc, lakte horolezeckých búnd a pod.).
  • DrySkin - vysoký oder, odolnosť voči vode, prachu a nečistotám. Pôsobí ako druhá koža.

9. Dermizax 

Tento univerzálny laminát s polyuretánovou membránou zachováva tie najlepšie vlastnosti vodeodolnosti a priedušnosti s vysokými stĺpcami ochrany. Technológia Dermizax však nevyužíva technológiu mikropórov, ako napr. Gore-Tex, ale špeciálnu technológiu laminácie oblečenia. Takéto oblečenie si zachováva vysokú pružnosť do všetkých 4 smerov a má až 200% elasticitu v porovnaní s inými membránami. Hodí sa na najnáročnejšie aktivity (napr. Horolezectvo, skialpinizmus, vysokohorská turistika). Disponuje vysokými hodnotami vodného stĺpca a priedušnosti (nad 20 000 mm), podobne ako Gore-Tex.

10. G-1000, G-Loft a Eco-Shell technology

Táto technológia oblečenia je navrhnutá a patentovaná spoločnosťou Fjällräven. Materiály G-1000 vo forme Original (základný materiál), Silent (so špeciálnou povrchovou úpravou proti oderu), Lite (chladivý materiál pre teplé počasie) a Havy Duty (extrémne odolná tkanina, ktorá sa môže voskovať) sa vyznačujú veľmi kvalitnou a odolnou štruktúrou. Jedná sa o veľmi husto tkaný materiál so zmesou 65% polyesteru a 35% bavlny. Najnovšia syntetická špirálovitá výplň G-Loft Supreme je vyrobená s veľmi tenkých dutých syntentických vlákien. Tento materiál rýchlo schne, výborne sa udržiava a je dlhotrvácny. Eco-Shell technológia v podstate kopíruje funkciu Gore-Tex, akurát funguje na báze PFC a recyklovaného polyesteru.

Páčil sa vám článok o najlepších funkčných materiálov v textilnom priemysle športu? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport