Ako vybrať kvalitné lyžiarske oblečenie
08.01.2021

Ako vybrať kvalitné lyžiarske oblečenie

Pred tým, ako vyrazíte na lyže sa musíte obliecť do niečoho, vďaka čomu sa budete cítiť na svahu perfektne. Zvoľte preto kvalitnú lyžiarsku alebo snowboardovú výstroj, ktorá vás udrží v teple, suchu a pohodlí. Pamätajte na to, že nevhodným výberom oblečenia si môžete ľahko pokaziť celú lyžovačku. Namiesto toho sa na prípadnú zmenu počasia pripravte ešte pred tým, ako vyrazíte na svah. 

V zásade platí, že na tradičné bavlnené oblečenie úplne zabudnite a držte sa skôr syntetických materiálov alebo merino vlny. Akonáhle bavlna navlhne od potu alebo snehu, nevyschne a zostane vám vlhko a zima. Naopak syntetické materiály vás udržia v teple aj keď budú vlhké. Ďalšou výhodou je, že výborne transportujú vlhkosť do vrchných častí oblečenia a schnú oveľa rýchlejšie ako bavlna.

Naučte sa správne vrstviť oblečenie
Lyžiarska bunda a nohavice
V teple a suchu s kvalitnými ponožkami
Lyžiarske rukavice s dokonalou izoláciou
Nezabudnite na prilbu a okuliare

Naučte sa správne vrstviť oblečenie

Pri lyžovaní, snowboardovaní a celkovo športovej aktivite v zimnom počasí je základom správne vrstvenie zimného oblečenia. Oblečenie by ste mali vyrstviť od najspodnejších vrstiev (termoprádlo alebo funkčné športové oblečenie), cez stredné vrstvy (mikiny alebo roláky) až po vrchné vrstvy (bundy, nohavice a pod.). Správne vrstvenie je základom dobrej izolácie tela od vonkajších podmienok. Spočíva v presune vlhkosti do vrchnejších časti oblečenia, čím zaručuje dobrý prenos tepla, rýchlejšie schnutie syntetických materiálov.

Správne vrstvenie lyžiarskeho oblečenia

Lyžiarska bunda a nohavice

Pri výbere vhodnej lyžiarskej bundy a nohavíc treba zvážiť niekoľko aspektov. Najdôležitejším sú parametre bundy, zaradenie a vaše finančné možnosti. Na trhu nájdete množstvo búnd, ktoré spĺňajú náročné technické parametre na vodeodolnosť, priedušnosť a izoláciu.  Vo všeobecnosti by ste mali na lyžovanie voliť bundy alebo nohavice s vodným stĺpcom od 10 000 mm/24 hod. a ideálne so špeciálnou povrchovou vodoodpudivou úpravou a podlepenými švami. Špeciálnym materiálom je vrchné oblečenie s membránou. Najčastejšie sa používa Gore-Tex, prípadne eVent, ktoré v podstate neprepustia vodu do látky a zároveň zachovávajú oblečenie priedušným, vďaka miliónom mikroskopických pórov, laminátovým úpravám a niekoľko vrstvovým materiálom. Vodný stĺpec a rovnako aj priedušnosť sa pohybuje od 20 000 mm/24 hod.

Takéto oblečenie by malo byť veľmi ohybné a elastické vo všetkých smeroch. Pri lyžovaní, snowboardovaní či skialpinizme potrebujete disponovať širším radom pohybov. Bunda a nohavice vás nesmú obmedzovať v pohybe a musíte sa v nich cítiť maximálne pohodlne. Len tak si viete zabezpečiť pohodlnú lyžovačku bez problémov.

Pohodlná lyžiarska bunda a nohavice

V teple a suchu s kvalitnými ponožkami

Kvalitné lyžiarske ponožky sa od štandardných odlišujú pohodlným priliehaním k nohe, vďaka čomu sú dobrou voľbou pre lyžiarov a skialpinistov. Lyžiarske ponožky a podkolienky sú dlhšie ako klasické ponožky, čím chránia vašu nohu v lyžiarkach. Majú spevnenú štruktúru v oblasti členku, prstov a predkolenia, čo zabraňuje odieraniu kľúčových častí. Spodná časť týchto ponožiek je hrubšia a zložená z materiálov, ktoré izolujú, napríklad vlna merino. Bočné časti sú viac namáhané a doplnené najčastejšie o polypropylén alebo polyamid, ktoré výborne odvádzajú vlhkosť a udržujú nohy dobre izolované. Niektoré ponožky majú špeciálny úplet s obsahom iónov striebra, ktoré zabraňujú množeniu baktérií a plesní.

Lyžiarske rukavice s dokonalou izoláciou

Vyberte si lyžiarske rukavice, ktoré vás udržia v teple a suchu za každého počasia. V základe ich rozdeľujeme na palčiaky (vhodnejšie skôr pre ženy) a prstové - klasické rukavice (vhodnejšie skôr pre pánov). Mnohí lyžiari však uprednostňujú klasické lyžiarske rukavice kvôli ich praktickosti, pohodlnosti a lepšiemu úchopu. Opakom sú palčiaky, ktoré držia vaše ruky v optimálnej teplote. Je dôležité, aby materiál lyžiarskych palíc bol nepremokavý, priedušný a dobre izolovaný. Na vonkajší materiál rukavíc sa používa rada materiálov od kože po syntetický polyester, do ktorých je všitá špeciálna membrána. Ako vnútorný materiál na podšívku sa používa izolácia, ktorú rozdeľujeme na syntetickú (Primaloft, Thinsulate a pod.) a prírodnú (páperie). Každá z nich má svoje prednosti, ako i nevýhody. Napríklad duté vlákna majú vyššiu hrejivosť aj za mokra s porovnaním páperia.

Nezabudnite na prilbu a okuliare

Lyžiarske okuliare a prilba chránia váš krk, hlavu a oči v prípade pádu, nehody, oškretia alebo akéhokoľvek zranenia. Okrem toho by vás rovnako mali chrániť pred zimou a chladom. Čo sa týka lyžiarskej alebo snowboardovej prilby, je vhodné zvoliť zateplenú prilbu, aby ste si pod ňu nemuseli dávať lyžiarsku kuklu a využili tak naplno jej potenciál. Dávajte si pozor na vhodné zateplenie uší, vnútornú výstelku a penové výplne. Najnovšie modely disponujú systémom na reguláciu odvetrania vrchnej časti prilby v prípade vyššieho potenia.

Kvalitná lyžiarska prilba a okuliare

Veľmi podobným systémom odvetrania disponujú aj lyžiarske okuliare. Vo vrchnej časti sa nachádza zóna odvetrania a na vnútornej strane okuliarov je aplikovaná špeciálna povrchová úprava antifog, ktorá zabraňuje zahmlievaniu. Dávajte si preto pozor na neprimerané čistenie vnútorných skiel, nakoľko môžete túto vrstvu odstrániť. Ideálne ak máte prilbu s priezorom, ktorá je odvetraná priamo na mieru výrobcom. Pri kúpe lyžiarskych okuliarov si dávajte pozor na to, aby medzi okuliarmi nebol priveľký priestor kadiaľ by mohol podfukovať sneh. Na druhej strane nesmú byť príliš napasované na prilbe, aby nedochádzalo k roseniu.

Ak vás článok zaujal, tak si určite prečítajte aj ďalšie podobne blogy:

Tím Najšport