10 tipov pre výber správneho elektrického skútra
18.06.2020

10 tipov pre výber správneho elektrického skútra

Celý proces od výberu až po kúpu elektrického skútra sa na prvý pohľad nemusí zdať veľmi odlišný od klasického skútra so spaľovacím motorom. Pripravili sme si pre vás 10 jednoduchých tipov pre výber správneho elektrického skútra. V článku sa dozviete, aké detaily musíte zvážiť pred kúpou elektrického skútra, čo od neho očakávať a na čo dávať pozor. Elektrický skúter poskytuje jazdcovi väčšiu stabilitu vzhľadom na nízke ťažisko. Spája v sebe viacero pozitívnych faktorov, ako napr. komfort, eleganciu, technológie, ovládateľnosť či dojazd.

Počiatočný výrobcovia elektrických skútrov a motoriek nemali prístup k takým technológiam, ako sú v súčasnosti. Najčastejším problémom bola batéria, ktorá po niekoľkých nabíjacích cykloch stratila kapacitu. Druhým problémom bol výkon motora, ktorý nebol dostatočne vyladený s batériou, čo spôsobovalo ďalšie problémy. V súčasnosti tomu tak nie je, pretože technológie napredujú rýchlym tempom. Dnes si môžete za tú istú sumu zaobstarať výborne prepracovanú a technologicky nadčasovú mašinku, ktorá splní všetky vaše očakávania.

Výhody a použitie elektrického skútra

Dojazd

Spotreba

Nabíjanie

Údržba a starostlivosť

Zabudované technológie

Životnosť batérie

Pozor na záruku

Vyskúšajte si elektrický skúter

Nabíjacie stanice

1. Výhody a použitie elektrického skútra

Elektrický skúter ma mnoho výhod oproti klasickému skútru so spaľovacím motorom. Hlavnou výhodou je, že nemusíte tankovať benzín a údržba bežného spaľovacieho motora tiež niečo stojí. Ak porovnáme klasickú motorku so spaľovacím motorom a elektroskúter, tak sa jedná takmer o bezúdržbovú prevádzku, ktorá je niekoľkonásobne výhodnejšia z hľadiska financií. Poslednou a pre niektorých ľudí aj veľmi podstatnou funkciou, ktorá ovplyvňuje kúpu je šetrenie životného prostredia.

Výhody a použitie elektrického skútra

2. Dojazd

Vedeli ste, že bežný jazdec denne na skútri prejde v priemere len 60 km? Otázka dojazdu je teda definitívne vyriešená! V priemere majú elektrické skútre na jedno nabitie dojazd až 140 km, čo dostatočne splní nároky aj tých najnáročnejších jazdcov. Najnáročnejších môžeme myslieť napr. kuriérske firmy, alebo jazdcov, ktorý dochádzajú za prácou z väčšej vzdialenosti. Do úvahy treba brať aj najazdené kilometre, povahu vozovky, či jazdíte v meste alebo mimo mesta s väčšou dojazdovou vzdialenosťou. Takýmto dojazdom a vlasnosťami disponuje značka elektrických skútrov Silence, ktorú nájdete v našej ponuke produktov. 

3. Spotreba

Celkovú spotrebu elektrického skútra ovplyvňuje viacero faktorov. Všetko záleží od hmotnosti jazdca, povahy vozovky (či je sucho alebo mokro), štýlu jazdy, jazdného módu (Eco, City, Sport a pod.). Váha elektrického skútra sa pohybuje v rozmedzí od 60 kg do 140 kg. Dlhšie cesty mimo mesta by ste mali dôkladne plánovať, pretože sa môže ľahko stať, že budete tlačiť svoju motorku k najbližšej nabíjacej stanici. Rovnako sa Vám to môže stať aj pri klasických spaľovacích motocykloch a skútroch.

Dojazd a spotreba elektrického skútra

4. Nabíjanie

Štandardne nabíjanie je jednoduchá záležitosť, ktorá vám zaberie len niekoľko sekúnd. Postačí vám pripojenie na klasickú elektrickú zásuvku 230 V. Štandardne na jedno nabitie prejdete 60 km, 90 km alebo 140 km. Existujú už modely s vyberateľnou batériou, ktorú si môžete nabiť kedykoľvek vás napadne, napríklad aj z pohodlia kancelárie. Pri každom produkte máte jednoznačne uvedenú kapacitu batérie, výkon, ako aj počet nabíjacích cyklov.

Nabíjanie elektrického skútra

5. Údržba a starostlivosť

V tomto smere sa jedná o takmer bezúdržbový skúter. Klasické spaľovacie motory potrebujú na svoju prevádzku benzín, prevodovku, reťaz, pravidelnú starostlivosť o motor, ako je napr. výmena oleja, palivových filtrov, olejových filtrov a podobne. Pri elektrickom skútri toto celé odpadá. Zostáva už len klasická údržba, ktorú musíte vykonávať aj na bežnom aute. Ide o výmenu brzdových doštičiek, výmenu pneumatík a kontrolu tlaku v pneumatikách, kontrolu batérie a kontaktov. Toto všetko a ešte mnoho ďalších výhod poskytuje značka Silence, ktorá sa stáva top predajcom elektrických skútrov a elektromotoriek na Slovenskom trhu.

6. Zabudované technológie

Niektoré skútre sú vybavené inteligentnými technológiami, dokonca vybavené aplikáciami na sledovanie alebo zdieľanie polohy. Pomocou inteligentného smartfónu ho môžete pripojiť a zdieľať informácie s priateľmi a rodinou. Software poskytuje veľa dôležitých funkcií, ako je GPS, navigácia, ochrana proti krádeži a pod. V prípade, že skúter nie je vybavený SIM kartou, štandardne funguje aj cez bluetooth. Pomocou aplikácie môžete napr. odomknúť úložný priestor alebo naštartovať skúter. Skúter je priebežne aktualizovaný o nové funkcie a vychytávky, ktoré skvalitňujú vašu jazdu.

7. Životnosť batérie

Životnosť batérie je približne 2000 nabíjacích cyklov. Jedná sa o kvalitné lithionové batérie, ktoré pozná skoro každý, nachádzajú sa v elektromobiloch a smartfónoch. Lacnejšou alternatívou sú silikónové batérie, tie disponujú veľmi nízkou životnosťou do 300 nabíjacích cyklov.

Životnosť batérie elektrického skútra

8. Pozor na záruku

Všetky značky výrobcov motoriek a skútrov sú povinné poskytnúť záruku a elektrické skútre nie sú výnimkou. Výrobcovia sú rozliční, preto si vopred zistite, na čo všetko sa vzťahuje záruka. Okrem krycích častí rámu skútra by sa mala záruka vzťahovať aj na životnosť batérie. Všetko v konečnom dôsledku záleží od spôsobu nabíjania a starostlivosti o batériu, aby ste dodržali potrebné záručné podmienky. Štandardne platí záruka 24 mesiacov, teda 2 roky.

9. Vyskúšajte si elektricky skúter

Elektrický skúter si môžete vyskúšať u autorizovaných predajcov. Na internete ich nájdete desiatky. Medzi ne patrí aj naša firma Najšport. V ponuke nájdete značku Silence a všetky jej modely sú k dispozícii na predaj (Silence 01, Silence 02, Silence 03 a pod.). Rovnako ako ostatní predajcovia, aj my vám poskytujeme možnosť objednať si testovaciu jazdu vzhľadom na aktuálne skladové zásoby. V prípade záujmu sú produkty na sklade okamžite k odberu.

10. Nabíjacie stanice

Neviete si rady, kde môžete nabiť svoj elektrický skúter na cestách? Jednoducho využite niektorú z aplikácií ktorá vám pomôže lokalizovať najbližšiu stanicu, ktorá touto možnosťou disponuje. Niektoré druhy motoriek napríklad Harley Davidson Livewire sú tiež schopné používať nabíjačky 3 úrovne. Alternatívou je však nabíjačka 2 úrovne.

V ďalšom príspevku sa dozviete, ako vybrať tretry na bicykel. V nasledujúcich článkoch sa dozviete, akým spôsobom môžete servisovať, chrániť alebo vyberať komponenty a cyklopríslušenstvo na bicykel:

Ako nastaviť prehadzovačku 

Ako nastaviť brzdy

Ako si pripraviť bicykel na jazdu už teraz!

Chráňte svoj bicykel pred krádežou

Ako vybrať pumpu na bicykel

Vyberte si správnu prilbu

Ako sa správne obliecť na bicykel

Ako vybrať správny cyklopočítač

Zaujíma vás, ako funguje doživotná záruka na bicykle a elektrobicke? Prečítajte si tento článok a dozviete sa viac.

Tím Najšport.sk.