Ako si vybrať cyklopočítač (tachometer)
13.09.2021

Ako si vybrať cyklopočítač (tachometer)

Či už ste profesionálny alebo amatérsky cyklista, vždy je zaujímavé mať prehľad o počte kilometrov, ktoré absolvujete na bicykli za deň, mesiac, či rok, v akom tempe, poprípade mať informácie kde ste jazdili. K tomu slúžia cyklocomputre, tachometre alebo iným slovom cyklopočítače, ktorých je na trhu rovnako veľa, ako bicyklov. Ako sa v nich zorientovať, ktorý je najlepší, najideálnejší a cenovo najprijateľnejší? Máme pre vás zopár rád a cenných informácii.

Výber záleží od množstva najazdených kilometroch, či jazdíte v teréne alebo na ceste, či preferujete športovú jazdu alebo iba chodíte na rodinné výlety s deťmi. Cyklopočítače rozdeľujeme podľa spôsobu uchytenia na bicykel, podľa funkcií a podľa prenosu signálu.

Cyklopočítače podľa funkcií
Computery podľa uchytenia
Výber značky tachometra
Cenné rady na záver

Cyklopočítače podľa funkcií

Základné modely tachometrov – ponúkajú iba základné funkcie ako je aktuálna rýchlosť, počet denných kilometrov, celkový počet kilometrov, dobu jazdy, počet hodín a podobne.

Základný model cyklopočítača

Stredné modely tachometrov – už majú ako vyššia trieda viac funkcií. Priemernú rýchlosť, maximálnu rýchlosť, stopky, teplomer, aktuálny čas, čas cyklovýletu či dátum. V niektorých prípadoch tu nájdete aj výškomer a všetky parametre (absolútna, relatívna, aktuálna nadmorská výška, prevýšenie či výškový profil)

Vyššia trieda cyklopočítača

TOP modely cyklopočítačov s GPS – používajú profesionálni cyklisti, alebo športovo založení cyklisti, kde computery majú všetko možné - výškomer, frekvenciu šliapania, merajú tepovú frekvenciu, kadenciu, výdaj energie, spálené kalórie, majú  GPS signál, mapy, navigáciu, teplomer, úsekové merania a sú kompatibilné s prenosom dát do počítača, sú prepojené s mobilným telefónom, majú wifi pripojenie a bluetooth.

Top model cyklopočítača s GPS                              

Computery podľa uchytenia

Tu sa computery uchytávajú buď na predstavec bicykla, alebo na riadidlá. Záleží od modelu a jeho veľkosti. Možnosťou je dokúpenie samostatného držiaka na predstavec bicykla. Pri výbere berte do úvahy aj veľkosť displeja, svetelné podmienky a váš zrak, či nie ste krátkozraký, aby ste videli na zobrazené čísla a údaje.

Bezdrôtové cyklopočítače

Veľkou výhodou bezdrôtových computerov je ich montáž a obsluha, kde nemusíte montovať snímač computera na koleso pomocou kabeláže, čo je výhodnejšie pri jazde v teréne, ale aj z estetického hľadiska. Sú to väčšinou stredné a top modely, ktoré sú preto aj vo vyššej cenovej kategórii. Ich menšou nevýhodu je väčšia spotreba batérii.

Bezdrôtové cyklopočítače

Drôtové cyklopočítače

Majú 100 % prenos signálu so senzora na kolese do computera, prijateľnú cenu, ale horší vizuálny efekt bicykla. U oboch computerov je pri montáži dôležité vedieť, aký je rozmer kolesa, aby ste si správne odmerali vzdialenosť, najmä ak máte horský a cestný bicykel a používate rovnaký computer. Ich servis je bezproblémový, stačí iba raz za čas podľa frekvencie používania bicykla vymeniť baterky.

Drôtový cyklopočítač 

Výber značky tachometra

Cyklocomputer je ideálny darček pre každého cyklistu, ktorý určite poteší každého, kto rád jazdí na bicykli. Ale ak sa už rozhodnete kúpiť si cyklocomputer, potom si vyberajte medzi osvedčenými značkami ako sú Sigma, VDO, Blackburn, Ciclo Sport, Cateye, Polar, Garmin a podobne. Okrem kvality je k nim možné dokúpiť aj náhradné diely a príslušenstvo (hrudný pás, magnety, merače frekvencie šliapania...). Nezanedbateľný je aj ich servisreklamácie ako u neznačkových a neznámych cyklocomputerov z hypermarketov, ktoré majú poruchový softvér, nekvalitné upínanie či displej.

Značka cyklocomputera

Cenné rady na záver

  • Ak nie ste zafixovaný na estetiku bicykla potom je lepšie si vybrať drôtový computer, kde je lepší prenos signálu, nižšia cena a viac funkcií ako pri bezdrôtovom computery.
  • Pri montáži kabeláže je potrebné viesť lanko cez prednú brzdu, aby ste pri otočení riadidiel neroztrhli lanko kabeláže computera.
  • Vzdialenosť medzi senzorom a tachometrom by nemala byť pri bezdrôtových computeroch väčšia ako 80 cm.
  • Kontrolujte si kapacitu batérie v senzoroch (snímači) aj v tachometri pre reálne zobrazovanie údajov o jazde.

Dúfame že sme vám s výberom cyklistického tachometra (cyklocomputera) pomohli a budete mať v tom troška jasno. Ak by ste si chceli prečítať aj iné články cyklistickej tematiky, určite si prečítajte:

Tím Najšport