Ako vybrať tretry na bicykel
19.07.2021

Ako vybrať tretry na bicykel

Táto príručka vám pomôže pri výbere cyklistických tretier a obuvi, ktorá je vhodná pre bicykle a elektrobicykle. Cyklistické tretry môžeme rozdeliť na tretry pre cestnú cyklistiku, triatlon a jazdu na horských bicykloch. Mnoho cyklistov si kladie otázky a hľadajú informácie o cyklistických tretrách. Potrebujú odpovede na otázky - Aké sú najvhodnejšie tretry? Ako sa rozdeľujú? Ako sa líšia od bežnej obuvi a čo všetko k nim potrebujete? V tomto článku sa vám budeme snažiť odpovedať na všetky vaše otázky, poďme na to!

Cestné cyklistické tretry
Cyklistické tretry na triatlon
MTB cyklistické tretry
Rekreačné cyklistické tretry
Zimné cyklistické tretry
Na čo si dať pozor pri výbere cyklistickej obuvi a tretier?

Všetky cyklistické tretry používajú technológiu "Clip-less" a "Clip-in", ktorá spočíva v zapnutí spodnej časti kufrov do pedálov. Výhodou tohto systému je lepšia a plynulejšia jazda bez ohľadu na to, aké tretry používate. Počas celého záberu pedálom nahor a nadol pociťujeme zvýšenú účinnosť šliapania, teda väčší prenos sily približne o 30 - 40 % v porovnaní s bežnou športovou obuvou. Takáto obuv je bežne vybavená prackami, šnúrkami, remienkami, suchým zipsom a špeciálnymi stabilizačnými systémami, ba dokonca najnovšie aj s BOA systémom, ktorý pomáha udržať nohu tam, kde je to potrebné. Cieľom je zabrániť nesprávnemu uloženiu chodila, pošmyknutiu, podvrtnutiu a pohybu, s ktorým sa môžete stretnúť u klasických topánkach.

Cyklistické tretry a obuv na bicykel

Cestné cyklistické tretry

Tretry, ktoré sú určené pre cestnú cyklistiku veľmi ľahko odlíšite od ostatnej cyklistickej obuvi. Majú hladkú plastovú, kompozitnú alebo karbónovú podrážku s nízkym profilom, bez gripov, úchytiek alebo pätiek. Cestné tretry budú s najväčšou pravdepodobnosťou používať trojzávitovú zarážku (kufor). To znamená, že sú kompatibilné iba s cestnými klip systémami, ako sú napr. Shimano SPD-SL. Pri kúpe sa musíte uistiť, či sú naozaj kompatibilné s vašimi pedálmi.

Zapínacie systémy sa rozdeľujú na 4 základné: šnúrovacie (starší systém, aktuálne sa takmer nepoužíva), pracky, suchý zips a najnovšie BOA systém. Všetko v konečnom dôsledku závisí od osobných preferencií jazdca a finančného rozpočtu. Lacnejšie varianty nájdete so suchým zipsom, tie drahšie s BOA. Pričom všetky systémy majú svoje klady a zápory. 

Poslednou vecou, ktorú by ste mali pri výbere cyklistickej tretry zvážiť je úroveň vetrania. Takáto tretra nám poskytuje široké spektrum úrovní vetrania. Na jednej strane je zimná alebo prechodná cyklistická obuv, ktorá má minimálne vetracie otvory a vyšší stupeň izolácie pred chladom. Na druhej strane sú vysoko priedušné tretry, ktoré majú väčšie otvory, zvršok zo sieťoviny, pre zvýšenie priedušnosti a pohodlia v horúcich letných mesiacoch.

Cestné cyklistické tretry

Cyklistické tretry na triatlon

Triatlonové cyklistické tretry sú navrhnuté tak, aby boli ľahko odnímateľné. Majú mäkšiu podšívku, takže ich môžete nosiť aj bež ponožiek, čo ocenia najmä triatlonisti. Čo sa týka zapínania, ide o veľmi jednoduchý systém rýchleho zapínania na suchý zips, ktorý uľahčuje obúvanie a vyzúvanie obuvi. Práve táto rýchlosť obúvania je kľúčová pri triatlone. Ďalšou užitočnou funkciou sú slučky na päte, ktoré vám počas obúvania umožňujú rýchlo natiahnuť tretru na nohu.

Triatlonová obuv má tendenciu byť silne vetraná, aby noha po plávaní a následnom obutí rýchlejšie vyschla. Odporúčame vám hľadať tretry, cez ktoré môže lepšie prúdiť vzduch počas pretekov. Podobne ako cestné tretry, tak aj na triatlon musia byť plne kompatibilné s pedálovým systémom

Triatlonové tretry na bicykel

MTB cyklistické tretry

Horské, teda MTB, tretry sa už na prvý pohľad líšia od cestných a triatlonových, čo sa týka vzhľadu aj funkčnosti. Podrážka je na pohľad rozdielna viditeľnými štupľami, ktoré umožňujú pohyb aj v blatistom teréne či prudkom svahu. V týchto podmienkach potrebujete výbornú oporu a stabilitu pre vaše chodilo. K tomu vám dopomôže špeciálny zapínací systém a zvýšená tuhosť podrážky. Práve MTB tretry sú vyrobené z tvrdších, vodeodolných materiálov (Gore-Tex, prírodná koža, e-Vent a pod.).

V porovnaní s cestnými tretrami majú MTB tretry väčšiu podrážku pre ešte lepší prenos sily v tých najväčších stúpaniach. Drahšie modely nájdete s podrážkou vyrobenou z karbónu, tie sú určené pre pretekárov XC, ktorý sa zameriavajú na oveľa väčší prenos sily a apelujú na nízku váhu obuvi. Upínacie systémy sú rozdielne ako pri cestných, tak aj pri MTB tretrách. Zvyčajne sú navrhnuté tak, aby ľahko zvládli blato a nečistoty. Dôležitou súčasťou je aj zapínanie tretry. Medzi najčastejšie patria šnúrky, suchý zips, plastové pracky alebo obľúbený BOA systém.

MTB (horské) cyklistické tretry

Rekreačné cyklistické tretry

Rekreačné tretry sa od bežných tretier odlišujú ohybnejšou podrážkou, ktorá je vystužená v okolí zámkov. Vzhľad sa veľmi neodlišuje od bežnej športovej obuvi. Zámky bývajú hlbšie zapustené, vďaka čomu topánka necvaká a je lepšie prispôsobená na bežnú chôdzu. Býva často osadená kvalitnou napr. Vibramovou podrážkou, ktorú môžete poznať z turistických topánok. Celá obuv je tak veľmi kompatibilná vzhľadom na pešiu chôdzu, turistiku či cyklistiku.

Rekreačné cyklistické tretry

Zimné cyklistické tretry

Zimné tretry sú v našich končinách takmer neprebádanou atrakciou. Sú určené pre cyklistické výjazdy v zimnom období, za nepriaznivého zimného počasia, chladu, dažďa, snehu či ľadu. Rovnako poskytujú výborné benefity v porovnaní s klasickými cyklistickými tretrami, ako je opora chodidla, tuhosť podrážky, pevné zapínanie a možnosť pevného spojenia nohy s pedálom. Vrchný materiál je vyrobený z nepremokavého materiálu, osadený vodeodolnou, vetruodolnou membránou a podlepenými švami. Väčšina zimných tretier je zateplená špeciálnymi materiálmi, ktoré udržujú optimálnu teplotu chodidla a koncov prstov.

Zimné cyklistické tretry

Na čo si dať pozor pri výbere cyklistickej obuvi a tretier?

1. Tuhosť a vzor podrážky

Materiál, tuhosť a vzor podrážky cyklistických tretier je veľmi dôležitým faktorom ktorý ovplyvňuje ohybnosť cyklistickej obuvi. V zásade platí, že čím je obuv tuhšia tým je lepší prenos sily z nohy cez obuv do pedálov bicykla a naopak. Najlepšie športové tretry disponujú kvalitnou kompozitnou alebo karbónovou podrážkou. Je veľmi tuhá, ľahká a zároveň odolná. Naopak rekreačné topánky majú veľmi ľahkú, spevnenú gumenú podrážku.

2. Tipy nášľapných systémov

Ako ste sa mohli dočítať vyššie, pri kúpe cyklistických tretier nikdy nezabudnite na kompatibilitu jednotlivých systémov. Zámky musia byť kompatibilné s pedálmi a naopak. Všetky MTB tretry disponujú nášľapnými systémami pre dve diery. Niektoré cyklistické tretry, určené pre cestnú cyklistiku, disponujú nášľapnými systémami pre montáž SPD (2 diery) alebo SPD-SL, LOOK, TIME, SPEEDPLAY (3 diery). Kufre a zámky sú vždy súčasťou balenia nášľapných pedálov a nie tretier. Na toto si dávajte pozor vždy, ako pri kúpe tretier, tak aj pri kúpe pedálov!

Tipy nášľapných systémov cyklistických tretier

3. Zapínanie cyklistických tretier

Cieľom zapínania je dokonala fixácia chodila, pohodlnosť a rýchlosť. Poznáme niekoľko typov zapínania tretier, o ktorých sme si povedali vyššie v článku. Úplnou novinkou je integrovaný BOA systém, ktorý poskytuje najlepšie vlastnosti fixácie prostredníctvom systému plastového krúžku a oceľového lanka. Druhou alternatívou je plastový pásik s račňovým systémom a v poslednom prípade je zapínanie na suchý zips. Niektoré druhy rekreačnej obuvi majú klasický systém na šnúrovanie.

4. Ako vybrať správnu veľkosť tretier

Najdôležitejším faktorom pri výbere cyklistických tretier je veľkosť nohy. Obuv nesmie tlačiť, musí perfektne sedieť, nesmie vás obmedzovať na pohybe. Počas chôdze sa nesmie vyzúvať a musí dokonalo fixovať nohu. Vďaka týmto pravidlám bude prenos vašej sily z obuvi do pedálov čo najefektívnejší a vy si užijete cyklistický výkon naplno! Viac podobných produktov nájdete v kategórii cyklistického oblečenia a obuvi.

Ako vybrať správnu veľkosť tretier

V ďalšom článku vám poskytneme pár tipov na jednoduché čistenie bicykla. V nasledujúcich článkoch sa dozviete, akým spôsobom môžete servisovať alebo ako si vybrať cyklistické príslušenstvo príslušenstvo na svoj bicykel alebo elektrobicykel:

Tím Najšport