Tipy na jednoduché čistenie bicykla
10.06.2020

Tipy na jednoduché čistenie bicykla

Umývanie bicykla sa môže zdať ako veľmi jednoduchá, ba až banálna úloha, no nakoniec to môže byť práve naopak. Detailné čistenie bicykla môže zabrať veľa času a nervov, ako sa na prvý pohľad zdá. V prvom rade musíte dodržiavať niekoľko základných pravidiel a mať aspoň základne informácie o tom, ako bicykel alebo elektrobicykel funguje. V každom ohľade je potrebné, aby bol bicykel čistý, jazda bola plynulejšia a komponenty dlhšie vydržali. Tento prístup a starostlivosť v neposlednom dôsledku šetrí aj vašu peňaženku. Odporúča sa investovať aspoň niekoľko minút na základné čistenie bicykla a jazda bude o to lepšia!

Čo potrebujete na umývanie bicykla?

Čo ak nemám čas na umývanie bicykla alebo elektrobicykla?

5 základných krokov ako čistiť bicykel

Pár tipov na záver

Čistenie bicykla a elektrobicykla

Čo potrebujete na umývanie bicykla?

V prvom rade potrebujete vodu (resp. akýkoľvek zdroj vody) napr. vedro alebo záhradnú hadicu. Niekedy, keď je bicykel veľmi znečistený, napr. hrubá vrstva blata, tak môžete použiť aj vysokotlakový čistič. Ak bývate v rodinnom dome, vec je vyriešená. Problém nastáva ak bývate v byte. Môžete využiť niektorú z ručných autoumyvárok a za pár eur si umyť celý bicykel. Tu by som dával pozor a bicykel čistil iba vodou, vzhľadom na agresívnejšie saponáty. Pri umývaní vysokotlakovým čističom si dávajte pozor, aby ste vodu nestriekali moc zblízka. Pozor si dávajte aj na ložiská a tesnenia, aby ste tlakom vody nevymyli olej a ložisko nezničili. 

Dôležitou súčasťou je pracovný stôl, prípadne miesto, kde budete čistiť bicykel. Nechcete mať predsa špinavú celú garáž. Niektoré cyklistické značky majú špeciálne súpravy kefiek na umývanie bicyklov, ktoré sú šetrné ku komponentom. Ak ich nemáte, niekedy je nápomocná aj stará zubná kefka alebo rôzne kefky na nečistoty, ktoré nájdete hocikde doma.

Čistiace prostriedky sú samostatnou kategóriou. Odporúčame používať šetrné prostriedky, špeciálne určené na bicykle a elektrobicykle. Väčšina z nich je ekologicky odbúrateľná, teda šetrná k životnému prostrediu. Ak nemáte po ruke špeciálne čistiace prostriedky použite klasickú vlažnú mydlovú vodu, ktorá nie je agresívna pre lak a súčiastky bicykla. Určite neodporúčam používať agresívnejšie čistiace prostriedky (napr. rôzne saponáty na riad a univerzálne čističe do domácnosti a pod). Tie sú síce oveľa účinnejšie, no v konečnom dôsledku môžu odmastiť aj to, čo nechceme a navyše trvalo poškodiť lak.

Pripravte si aj utierky na bicykel. Niekedy ich nebudete potrebovať, no ak chcete dosiahnuť dokonalú čistotu môžete použiť papierové, švédske utierky, bavlnené utierky, staré tričká a pod. Neodporúčam používať utierky a látku z tvrdého vlákna, ktoré môžu opätovne poškodzovať lak.

A na záver nesmieme zabudnúť na mazacie oleje. Reťaz, kazeta, pastorky a prevodníky musia zostať suché a po údržbe opätovne namazané špeciálnym olejom. Odporúčam, aby ste používali klasický olej na to určený, ktorý až tak neviaže nečistoty, prípadne špeciálny olej s teflónovou úpravou. Klzné plochy vidlice alebo tlmiča treba dôkladne očistiť, na ich obnovenie môžete použiť silikónový olej, ktorý premaže tesnenia vidlice alebo tlmiča. Zvyšky potom jednoducho utrite, aby zbytočne neviazali nečistoty.

Čistiace prostriedky na bicykel

Čo ak nemám čas na umývanie bicykla alebo elektrobicykla?

Ak máte obmedzený čas na čistenie svojho dvojkolesového tátoša, zamerajte sa na podstatné veci, ako je napr. reťaz, kazeta, prevodníky, pastorky, brzdy, vidlica a tlmič. Bicykel sa nemusí navonok lesknúť, dôležité sú kľúčové komponenty. Tie musia byť čisté a najlepšie suché. Predlžuje to ich životnosť, výdrž, kvalitu jazdných vlastností, znižuje sa opotrebenie a nepoškodzujú sa súčasne viaceré komponenty naraz.

To môže nastať napr. pri špinavej reťazi, ktorá vám pomaličky a isto poškodzuje kazetu a kľuky bicykla. Úplne najhoršie spravíte, ak na mastnú a špinavú reťaz nanesiete ďalšiu vrstvu oleja. Nebodaj tento proces opakujete niekoľko krát. Reťaz môžete vyčistiť jednoducho pomocou čističov reťazí. Nemusíte tak reťaz zhadzovať, niektoré reťaze majú rýchlospojky a ich demontáž je veľmi jednoduchá.

5 základných krokov ako vyčistiť bicykel

1.) Očistite reťaz, kazetu, prehadzovačky a prevodníky

Ak máte zariadenie na čistenie reťaze, určite ho použite, je to najrýchlejší spôsob. Ak nie, jednoducho použite odmasťovať a kefku. Okrem reťaze sa zamerajte aj na čistenie kazety a prehadzovačky. Uistite sa, že máte špeciálnu kefu, ktorú v žiadnom prípade nepoužívate na brzdy a iné časti bicykla. Niekedy budete musieť použiť prostriedky na odstránenie zažratej špiny.

Detailné čistenie prevodov bicykla

2.) Očistite brzdy (kotúčové a ráfikové)

V tomto okamihu je múdre utrieť diskové brzdy alebo ráfikové brzdy smerom nadol. Bez ohľadu na to, ako čistíte reťaz, vždy sa môže dostať trochu oleja na kotúč. Práve preto je potrebné brzdy čistiť až po tom, ako čistíte reťaz. Ideálne je použitie špeciálneho odmasťovača a čistej papierovej utierky, prípadne čistej handry.

Čistenie bŕzd bicykla

3.) Opláchnite vodou a naneste čistiaci prostriedok

Na navlhčenie a opláchnutie bicykla použite nižší tlak vody. Ak je bicykel veľmi špinavý od blata, umyte ho najprv hadicou a až potom pokračujte čistením celého prevodového systému. Bicykel umývajte smerom z hora nadol. Ak používate tlakový čistič, vzdiaľte sa od rámu aspoň 30 cm. Vysoký tlak určte nepoužívajte na reťaz, kazetu, prehadzovačky, prevodníky alebo ložiská. Môže dôjsť ich poškodeniu a odstráneniu oleja, čo spôsobí ďalšie problémy. 

Rovnomerne naneste čistiaci prostriedok. Prioritne na najviac znečistené miesta. Nechajte niekoľko minút pôsobiť a zmyte. Neodporúčame používať agresívne čističe (spomenuté vyššie), pretože môže dojsť k poškodeniu niektorých častí bicykla a laku. Používajte čističe na to určené alebo vlažnú mydlovú vodu.

nanesenie čistiaceho prostriedku na bicykel

4.) Opláchnite vodou a očistite

Bicykel alebo elektrobicykel veľmi jednoducho opláchnite vodou a zašpinené miesta ešte očistite ako najlepšie viete. Venujte pozornosť pohybujúcim sa častiam bicykla, pomocou menšej kefky sa viete dostať do užších priestorov. Pamätajte si, že spodné strany bicykla a niektoré časti vyžadujú špeciálnu pozornosť.

Umývanie bicykla

5.) Vysušte bicykel a namažte prevody

Bicykel potom osušte pomocou utierok. Môžete použiť papierové, staré tričká, bavlnené vlákno, švédske utierky a podobne. Vyvarujte sa drsným povrchom a tvrdým vláknom, ktoré môžu poškodzovať lak. Nakoniec jednoducho namažete prevody špeciálnym olejom, použite silikónový olej na vidlicu a tlmič.

Záverečné sušenie bicykla

Pár tipov na záver

Vždy sa snažte udržiavať bicykel čistý, hlavne jeho najdôležitejšie komponenty. Niekedy je menej viacej a naopak to platí rovnako. Radšej častejšie umývajte hlavné prevody a celý bicykel menej často. Určte si pravidelnú periódu umývania bicykla napr. po 200, 250, 300, 500 km. Vždy záleží na tom kde, koľko, na čom a ako jazdíte. Je to na vás, nikto vám nepovie kedy treba vykonať servis alebo umyť bicykel. Odporúčam vždy pred začatím a na konci cyklistickej sezóny detailne umyť celý bicykel alebo elektrobicykel. A na záver: ,,Presne tak, ako sa staráte o svoje auto sa starajte aj o svoj bicykel".

V nasledujúcom článku Vám poradíme ako funguje záruka na bicykle Trek a kolesá Bontrager. V nasledujúcich článkoch sa dozviete, akým spôsobom môžete servisovať alebo ako si vybrať cyklistické príslušenstvo príslušenstvo na svoj bicykel alebo elektrobicykel:

- Ako nastaviť prehadzovačku 

Ako vybrať pumpu na bicykel

- Ako nastaviť brzdy

Aké sú najlepšie cyklopočítače a GPS

- Ako si pripraviť bicykel na jazdu už teraz!

- Vyberte si správnu prilbu

- Ako sa správne obliecť na bicykel

- Ako vybrať správny cyklopočítač

- Chráňte svoj bicykel pred krádežou

Tím Najšport.sk.