Zistíte, ako si vybrať ideálne splitboardové pásy
12.12.2023

Zistíte, ako si vybrať ideálne splitboardové pásy

Splitboardové pásy sú rovnako, ako skialpové pásy nevyhnutnou výbavou každého dobre vybaveného splitboardistu. Pomáhajú vám efektívne a konzistentne pri výšľapoch, plnia základnú funkciu optimálneho odrazu, sklzu a trakcií pri stúpaní do kopca. Tieto skiny sú špeciálne dizajnované pre splitboardy a potreby tohto typu športu. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako vybrať ideálne pásy pre váš s-plitboard.

S výberom vhodných pásov vám radi a ochotne poradíme v kamenných predajniach Najšport alebo online na našom e-shope.

Prečo si vybrať pásy na splitboard?
Ako vybrať vhodné pásy?
Typy splitboardových pásov
Ako sa starať o splitboardové pásy

Prečo si vybrať pásy na splitboard?

  • Hlavnou funkciou splitboardových pásov je poskytovať pri stúpaní na zasneženom alebo zľadovatenom povrchu dostatočnú trakciu a priľnavosť.
  • Splitboarding je na rozdiel od skialpinizmus o niečo pomalší najmä v backcountry prostredí.
  • Pásy si vyberáte na základe osobných preferencií, skúsenosti, náročnosti, požiadaviek, ale aj na základe značky a typu splitboardu.
  • Efektívnosť splitboardových pásov pozostáva z troch hlavných faktorov - protisklzovej časti - skynu  (moher, nylón alebo kombinácia), upevňovacieho systému (gumička, svorka, háčik) a lepidla.
  • Potrebujete vedieť viac o tom, ako vybrať ideálne pásy? Prečítajte si tiež podobný článok - ako vybrať ideálne skialpové pásy, v ktorom detailnejšie rozoberame výber pásov, ako ich nalepiť, starať sa o ne a ako ich pravidelne impregnovať. Taktiež stojí za zmienku článok o výbere vhodného typu splitboardu - ako si vybrať ten správny splitboard.

Ako si vybrať pásy na splitboard

Ako vybrať vhodné pásy?

Splitboardové pásy si vyberáte podľa značky a typu splitboardu, dĺžky, typu pásov, uchytenia a vašich splitboardových skúseností (začiatočník, mierne pokročilý, pokročilý či expert). Čo sa týka značky a typu dosky, tak výrobcovia uvádzajú ktoré skiny sú vhodné pre daný typ dosky. Preto je dôležité vždy začať výberom správneho splitboardu a rozhodnúť sa, aký druh splitboardingu plánujete vykonávať. Potom pokračujete s výberom vhodnej veľkosti pásu a systému uchytenia, ktorým disponuje vaša doska. Určite je rozumnejšie investovať pár eur navyše a zaobstarať si pás na mieru, ako bojovať s jeho detailným narezaním na požadovanú dĺžku a šírku vášho splitboardu.

Typy splitboardových pásov

Spltiboardové pásy môžeme rozdeliť podľa materiálu do troch základných kategórií. Vždy majte na pamäti, že nikdy neexistuje ideálna výstroj, preto je najlepšou možnosťou zamyslieť sa nad tým, akú formu splitboardingu chcete robiť a prispôsobiť tomu výstroj. Každá z nich má svoje výhody a nevýhody, vlastnosti, parametre či funkcie. 

Nylónové pásy

  • Výhody: sú odolné aj na tvrdom povrchu, vyrobené so syntetického materiálu, majú dokonalú priľnavosť a sú o niečo lacnejšie, ako mohérové pásy.
  • Nevýhody: obvykle sú menej kĺzavé, majú vyššiu hmotnosť a poskytujú určitú nevýhodu vo vlhkom prostredí.

Mohérové pásy

  • Výhody: sú z prírodného materiálu (mohér sa vyrába z vlny angorskej kozy, má duté vlákno a nízku tepelnú vodivosť), majú výborné klzné vlastnosti (najmä na suchom a prašnom snehu), sú ľahšie, lepšie zbalitelné a príjemné na dotyk.
  • Nevýhody: na ľade a firne sa rýchlejšie opotrebúvajú, majú nižšiu životnosť, vyššiu obstarávaciu cenu a nižšiu priľnavosť v porovnaní s nylónom.

Kombiznované pásy

  • Výhody: je kombinácia vyššie uvedených faktorov, parametrov a vlastnosti, možnosť vybrať si pásy, ktoré vám budú najviac vyhovovať, nie je nutné vlastniť dva druhy pásov, stačí používať jeden pre danú aktivitu, najčastejšie sa používa kombinácia 70% mohéru a 30% nylonu vhodná pre univerzálne použitie.
  • Nevýhody: vyššia cena, poskytujú určitý kompromis na každom povrchu. 

Typy splitboardových pásov

Ako sa starať o splitboardové pásy

  • Vyvarujte sa nadmerného kontaktu pásov s vlhkým povrchom, najmä vodou.
  • Po každom výšľape na vrchol treba pásy vyčistiť, nalepiť na fóliu (nikdy nelepte pás o pás) a vložiť do batohu alebo do vrecka v bunde kde je sucho a teplo.
  • Po každom výkone treba pás osušiť.
  • Nikdy pásy nenechajte voľne schnúť na lyžiach, treba ich dať dole.
  • Dlhodobo je potrebné pásy skladovať v suchu, na dobre vetranom mieste bez značnej vlhkosti.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport