Počuli ste už o splitboardingu? Týchto 7 faktov by ste mali o tomto rozmáhajúcom sa športe vedieť
16.02.2022

Počuli ste už o splitboardingu? Týchto 7 faktov by ste mali o tomto rozmáhajúcom sa športe vedieť

Splitboardy sú čoraz obľúbenejšie a môžeme predpokladať, že tento trend bude mať ešte vzrastajúcu tendenciu. Splitboarding totiž milujú ako lyžiari, tak aj snowboardisti, a to z jediného dôvodu — splitboard v sebe spája čaro oboch. Ide totiž v podstate o snowboardovú dosku, ktorú si môžete rozdeliť na 2 polovice, čím vám vzniknú lyže.

Nakoľko ale ide o relatívne mladý zimný šport, je prirodzené, že možných záujemcov zaujíma viacero otázok. Poďme si preto spoločne zodpovedať na tie najčastejšie.

1. Aký je účel splitboardu?
2. Môžem použiť splitboard rozdelený na lyže aj pri zjazde dolu?
3. Ako je to splitboardovým viazaním?
4. Potrebujem na splitboard nejaké špeciálne vybavenie?
5. Je manipulácia so splitboardom náročná?
6. Ako sa splitboard správa na snehu?
7. Kde si môžem splitboard kúpiť?

1. Aký je účel splitboardu?

Splitboarding je relatívne mladým športom, no za krátky čas sa mu už podarilo získať množstvo priaznivcov po celom svete. Výhodou splitboardu je, že výšľap na ňom robíte ako na klasických skialpinistických lyžiach, no zjazd si už môžete užiť ako na snowboarde. Spája tak v sebe výhody snowboardu i lyží a jeho výhodou je, že vo forme lyží vám skvele poslúži aj na snežnú túru po zasneženej krajine.

Aký je účel splitboardingu

2. Môžem použiť splitboard rozdelený na lyže aj pri zjazde dolu?

Nie, takúto možnosť vám splitboard neponúkne. Zatiaľčo pri snežnej turistike sa samozrejme môžete bezpečne pohybovať aj po mierne zvlnenom teréne, na klasický zjazd splitboard rozdelený na lyže neposlúži. Jednak na to nemá prispôsobené viazanie, a problémom by bolo taktiež jednostranné vykrojenie, ktoré nie je nadizajnované na zatáčanie. Takýto spôsob jazdy by bol preto veľmi nebezpečný.

Ako použiť splitboard

3. Ako je to splitboardovým viazaním?

Viazanie na splitboard delíme na 2 druhy, a to soft-boot a hard-boot. Výhodou soft-boot viazania je, že pri ňom môžete použiť aj topánky na snowboard a takisto je lacnejšie. Pri výstupe do kopca, teda pri rozdelení splitboardu na 2 časti, ale musíte viazanie premiestniť a upevniť na každú časť samostatne. Hard-boot viazanie je cenovo menej výhodné, no je pre vás skvelou voľbou, keď ste skúseným lyžiarom a na splitboarde si chcete užiť predovšetkým dlhšie výšľapy do kopca. Pri rozdelení splitboardu v tomto prípade len zmeníte polohu viazania.

Ako je to so splitboardovým viazaním

4. Potrebujem na splitboard nejaké špeciálne vybavenie?

Pokiaľ sa lyžovaniu či snowboardingu venujete už dlhšie, je veľmi pravdepodobné, že všetko potrebné vrátane oblečenia, dobrého batohu, lavínového vybavenia a pod. už máte. Určite ale budete potrebovať špeciálne pásy, ktoré sa na suchý splitboard pripevňujú pred výstupom a takisto palice na splitboard.

Potrebujete na splitboard vystroj?

5. Je manipulácia so splitboardom náročná?

Nemusíte mať žiadne obavy, vôbec nie a so splitboardom sa naučíte zaobchádzať za niekoľko minút. Držia ho pokope špeciálne klipy na jeho špičke a päte. Po ich odopnutí sa vám splitboard rozdelí na 2 samostatné časti. Následne upravíte viazanie. Rovnaký postup platí aj prípade, ak chcete splitboard opätovne spojiť, akurát v opačnom poradí. Odstránite z neho prebytočný sneh, klipy upnete, zmeníte polohu viazania a splitboard je pripravený na zjazd.

Je manipulácia so splitboardom náročná

6. Ako sa splitboard správa na snehu?

Používané technológie sa za posledné roky posunuli o míľový krok vpred a splitboardové dosky sú tak dnes výkonnejšie ako kedykoľvek predtým. Spoľahnúť sa tak môžete nielen na ich maximálnu bezpečnosť, ale aj prekvapujúcu využiteľnosť. Nesklamú vás ani v hlbokom prašane, ale ani v nie práve najlepších snehových podmienkach.

Ako sa splitboard správa na snehu?

7. Kde si môžem splitboard kúpiť?

Možností máte hneď viacero. Jednou z nich je, samozrejme, kúpa v eshope, určite si ale vyberte taký, ktorý disponuje skúsenou a vyškolenou zákazníckou podporou. Naši zamestnanci vám napríklad radi a ochotne poradia, ktorý splitboard je na základe vašich skúseností, vašej výšky i očakávaní stvorený ako pre vás. Ak ale preferujete osobnú kúpu, budeme radi, ak nás navštívite v niektorej z našich predajní v Bratislave, Trenčíne, v Starom Smokovci či na Kubínskej holi.

Páčil sa vám tento článok? Prečítajte si ďalšie zaujímavé blogy na tému splitboarding:

Tím Najšport