Ako vybrať ideálne skialpové pásy
07.12.2023

Ako vybrať ideálne skialpové pásy

V tomto článku vám poradíme, ako vybrať vhodné skialpové pásy, resp. stúpacie pásy. Na čo sa môžete pri kúpe zamerať a čomu sa naopak vyvarovať. S výberom ideálnych skialpových pásov vám radi a ochotne poradíme online na našom e-shope alebo zastavte v našej predajni Najšport. Povieme si tiež, ako rozdeľujeme stúpacie pásy, aké majú materiálové zloženie, funkcie, parametre, lepidlá a systémy upínania poznáme. Nakoniec vám tiež ukážeme postup, ako ich čo najlepšie upnúť a nalepiť na skialpinistické lyže, poďme teda na to!

Ako fungujú skialpinistické pásy?
Parametre a rozmery skialpových pásov
Rozdelenie a zloženie stúpacích pásov
Typy uchytenia o skialpové lyže a lepidlá
Ako nalepiť a starať sa o skialpinistický pás?

Ako fungujú skialpinistické pásy?

Poznáte backcountry bežky, ktoré majú špeciálny pás v strednej časti stúpacej zóny? Podobne je to aj pri skialpinistických pásoch, akurát tie na skialpinizmus sú odnímateľné. Trik spočíva v tom, že vlákna sú usporiadané v jednom smere. V praxi to znamená, že keď sa pri stúpaní s pásom pohybujeme smerom dopredu, tak vlákna kĺžu a vytvárate pohyb. Naopak keď sa potrebujeme odraziť smerom dozadu, vlákna vás nepustia jednoducho držia na svojom mieste a pás prekĺzne. 

Ako fungujú skialpinistické pásy

Parametre a rozmery stúpacích pásov

Prvou, azda najdôležitejšou vecou pri výbere skialpových pásov je fakt, aby vám na lyže čo najlepšie sadli. Väčšina výrobcov, ako Dynafit, Atomic, Fischer a v podstate všetky, ktoré nájdete na našom e-shope ponúkajú stúpacie pásy presne na daný typ a rozmer lyží. V tomto prípade už nemusíte nič riešiť - žiadne skracovanie, narezávanie a upínanie. Jednoducho dĺžka a šírka je prispôsobená na konkrétnu lyžu.

Stále však existujú skialpinistické pásy, ktoré si musíme na dané lyže prispôsobovať - skracovať, orezať pripevniť upínací systém. To je často problém, pretože potrebujete profesionálne náradie a poriadnu dávku trpezlivosti. Ak ste to ešte nikdy pred tým nerobili, odporúčame vám tento proces zveriť do rúk skúsených servisných technikov. S týmto problémom nás môžete kedykoľvek kontaktovať, alebo sa objednať na servis skialpových lyží.

Rozdelenie a zloženie stúpacích pásov

Vedeli ste, že v dobách minulých sa používali namiesto súčasných materiálov tzv. tulenie pásy? Tie boli vyrobené z kože tuleňa, ktorá poskytovala veľmi dobré vlastnosti odrazu a sklzu, no za cenu zabíjania nevinných zvierat. Toto je našťastie minulosťou a v súčasnosti už poznáme oveľa efektívnejšie metódy výroby takýchto pásov. Dnes existujú takzvané mohérové pásy, nylónové pásy alebo kombinácia mohéru a nylónu. Poďme si o nich povedať viac:

  • Mohérové stúpacie pásy: 100% mohérové pásy sú vyrobené z prírodných vlákien zo srsti angorskych kôz. Veľkou výhodou týchto pásov je, že fungujú výborne za akýchkoľvek podmienok v prírode (nevadí im mokrý ani príliš sypký sneh). Nevýhodou je že vo veľmi tvrdom zmrznutom a starom snehu sa mohérové vlákna rýchlo opotrebujú a majú kratšiu životnosť
  • Nylónové stúpacie pásy: 100% nylónové pásky majú určitú nevýhodu oproti prírodným vláknam a to takú, že pri veľmi nízkych teplotách syntetické vlákna rýchlo tuhnú a strácajú svoje prirodzené vlastnosti.
  • Kombinované stúpacie pásy: Obsahujú zmes mohérových a nylonových vlákien. Výhodou je oveľa dlhšia životnosť pásov v porovnaní s čisto mohérovými. Vďaka kombinácii so syntetickými vláknami nedochádza tak k rýchlemu opotrebeniu. Poskytujú optimálny pomer trakcie, výkonu a použiteľnosti. Najčastejšie sa používajú vo formách 60% mohéru a 30% nylónu. V budúcnosti môžu byť nahradzované aj inými syntetickými variantmi.

Zloženie stúpacích pásov

Typy uchytenia o skialpové lyže a lepidlá

Aby nám skialpinistický pás na skialpových lyžiach správne fungoval, tak musí byť aj dobre upevnený. K tomu slúžia rôzne typy uchytenia na päte a špičke vaších skialpoch. V súčasnosti je najviac rozšíreným typom uchytenia háčik. Keďže poznáme na trhu niekoľko ďalších výrobcov stretneme sa aj s inými typmi uchytenia, ako gumová svorka alebo hrazda. Vždy je dobré si skontrolovať, aké skialpy máte a či vám bude daný typ uchytenia pasovať.

Ako nalepiť a starať sa o skialpinistický pás?

Nalepiť stúpací pás je veľmi jednoduché. V prvom kroku je potrebné oddeliť lepiacu fóliu alebo sieťku zo stúpacieho pásu, následne si osadíte a uchytíte špičku lyže a postupne prikladáte pás na sklznicu až k samotnej päte, kde opäť lyžu ukončíte a upnete na požadované miesto pomocou vyššie spomenutých spôsobov (svorka, háčik a hradza).

Aby nám skialpový pás dobré slúžil a vydržal čo najdlhšie sa odporúča určitá starostlivosť. Z vlastných skúseností vám odporúčame napríklad impregnáciu a voskovanie pásov, ktoré výrazne zabraňuje nasiaknutiu stúpacieho pásu vodou. Bez toho môže pás rýchlejšie namŕzať a keď nasiakne vodu je oveľa ľahší. Taktiež pri niektorých zjazdoch, kedy sa vám neoplatí dávať dole pás je sklz kontrolovanejší, ľahší a efektívnejší.

Ako sa starať o stúpacie pásy

Hneď, ako vyjdete na vrchol svojej skialpinistickej turistiky a ďalej už budete pokračovať zjazdom zhodíte skialpové pásy zo sklznice, oklepete od prebytočného snehu a ľadu. Následne nalepíte transportnú fóliu alebo sieťku a pásy zložite na polovicu. Ideálne na prepravu je vnútorná priehradka bundy, skialpový batoh alebo špeciálne transportné vrecko. Fólia alebo sieťka zabráni zlepeniu skialpových pásov dokopy a zamedzí vysušovaniu lepidla

Nakoniec je potrebné po príchode domov nechať pásy voľne uschnúť tak, že ich pri izbovej teplote ich kompletne rozložíte a s ideálne nalepenou transportnou fóliou alebo sieťkou. Po usušení môžete stúpacie pásy skladovať v špeciálnom vrecku alebo taške - zrolované alebo zložené.

Páčil sa vám článok, prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport