Veľké porovnanie skialpinizmu a splitboardingu
03.02.2023

Veľké porovnanie skialpinizmu a splitboardingu

Keď je vonku krásne počasie a pod nohami vŕzga čerstvo napadaný sneh, nastal ideálny čas na zimné aktivity v zasneženej krajine. So správnym skialpovým či splitboardovým vybavením, vhodným oblečením, zbaleným batohom môžete aj vy vyraziť do hôr. V našom článku vám prezradíme, čo nesmie chýbať vo vašom batohu, ani vo výbave správneho športovca, ako aj o výhodách a nevýhodách spomínaných zimných športov.

Skialpinizmus
Splitboarding

Skialpinizmus

Skialpinizmus je zimný šport, ktorý kombinuje orientáciuv teréne, voľné lyžovanie a lezecké až horolezecké schopnosti. Tento šport nesie v sebe mnoho skvelých výhod. Napríklad budovanie skvelej kondície, imunity a okysličenie celého tela pri tomto doslova posilňovacom cvičení v srdci hôr. Pomôže vám vyčistiť si hlavu od stresujúcich myšlienok a dodá vám stratenú energiu. Vaše svalstvo sa spevní a vaša nezlomná vytrvalosť sa posilní. Vďaka skialpom sa dostanete ľahšie a rýchlejšie na miesta, ktoré sa vám na prvý pohľad zdajú nedosiahnuteľné. Otvoria sa vám obzory a budete sa na svet okolo seba pozerať inak.

Hoci je skialp rozšírený po celom svete, jeho kolískou sú mestá Francúzska (Chamonix) a Švajčiarska (Zermatt). Rekreačný a pretekársky (vyžaduje špecializáciu a plné nasadenie) skialpinizmus sa praktizuje aj v našich slovenských horách (Vysoké, Nízke a Západné Tatry, Malá a Veľká Fatra). Vzhľadom na možný prechod chránenými územiami Národných parkov Slovenska by bolo dobré preštudovať si informácie o tom, čo sa v ktorom chránenom území smie vykonávať. Predídete tak zbytočným problémom a nenarušíte tak pokojný chod divočiny Slovenska.

Skialpinizmus

Ako pri splitboardingu, tak aj pri skialpe treba mať na zreteli, že vás budú niesť len vaše nohy. Preto je dobré budovať si kondíciu počas roka, aby ste si tento náročný, ale krásny šport naozaj užili. Skialp je vhodný na menej i viac náročný a členitý terén. Skialpy sú ideálnym spoločníkom pri prechodoch cez hrebeňovky, či už pri stúpaní alebo klesaní. Skialpinistická výstroj sa hodí do hlbokého a kyprého snehu. Ak je tu možnosť zľadovateného terénu, treba mať v nepremokavom batohu okrem jedla, tekutín, telefónu s aplikáciou horskej záchrannej služby a GPS, aj náhradné, priliehavé funkčné oblečenie, čelovku, lekárničku, ako aj mačky a lavínový set (vyhľadávač, lopata, sonda, cepín). Mačky jednoducho pripnete k lyžiam na úrovni viazania. Vďaka dobrej príprave a poriadnej skialpinistickej výbave môžete predísť nebezpečenstvu. Eliminujte riziká a zranenia.

Skialpinistická výstroj pozostáva z kvalitných skialpinistických lyží, ktoré sú vyrábané z ľahkých materiálov so špeciálnou výstužou, ktorých šírka sa pohybuje od 7,5 až 10 cm pod viazaním. Dĺžka skialpinistických lyží by mala byť vo výške vašich očí. Taktiež sem patria skialpové lyžiarky, ktoré by v žiadnom prípade nemali nikde tlačiť, pretože sa tým zvyšuje riziko otlakov, odrenín a iných zranení. Samozrejmosťou je aj skialpové viazanie umožňujúce pohyb na skialpoch smerom na vrchol ako aj zjazd. Rámové viazanie je ťažšie než techové, ale zapínanie je veľmi podobné klasických lyžiam. Pokojne doňho bude sedieť aj lyžiarska lyžiarka. V prípade hrozby pádu, sa môžete zo skialpových lyží vypnúť presne ako pri zjazdových lyžiach. Techové viazanie je veľmi ľahké a pevné, ale je kompatibilné len so skialpovými lyžiarkami.

Skialpové lyžiarky sa pomocou predných špeciálnych pinov nacvaknú na pinové viazanie. Ak ste už skúsený skialpinista určite viete, že mohérové či nylonové pásy sú veľkým pomocníkom pri stúpaní do kopca po akejkoľvek vrstve snehu. Skialpové, tzv. stúpacie pásy, by mali byť “namiešané” do správneho pomeru spomínaných materiálov, aby sa zaistila ich bezpečnosť a spoľahlivosť. Mohér s veľmi dobrým sklzom a nezamŕzajúcou vlastnosťou vám umožní ľahší výstup po ľade a tvrdom snehu. Avšak veľmi rýchlo sa opotrebuje. S nylonom sa vám bude ľahšie stúpať, no horšie skĺzať, preto je dobré použiť viac mohéru a menej nylonu, presnejšie asi 70 percent mohéru a 30 percent nylonu. Pásy si jednoducho a pevne pripevníte pomocou kovovej spony na pätke lyže alebo pomocou gumovej spony, ktorá funguje na princípe stiahnutia pásov s lyžami na nohách. Taktiež môžete pásy uchytiť aj pomocou gumenej spony a remienka alebo aj kombináciou gumenej spony na špičke lyže s háčikom na päte.

Splitboarding

Zariadenie na zimné radovánky pripomína snowboard, avšak s tým rozdielom, že splitboard môžete rozložiť na 2 samostatné lyže. Výhodou splitboardingu je to, že vďaka nim môžete šliapať do kopca a pre zjazd lyže spojíte a vytvoríte tak súvislú dosku. Veľmi dômyselnou súčasťou splitboardu je upravené viazanie, ktoré zabezpečí v rozloženom stave splitboardu pohyblivú formu, ktorá uľahčí výšľap. Pri zjazde, kde sú obe lyže splitboardu spojené, sa viazanie upraví do pozície snowboardu. Splitboard je určený predovšetkým pre nadšencov, ktorí si chcú dopriať výšľap v podobe skialpu a pritom zažiť adrenalín pri zjazde na snowboarde. Splitboard sa osvedčil aj preto, že viac-menej pripomína aj snežnice, takže sa nemusíte báť, že zapadnete v snehu.

Splitboard preberá funkciu lyží, snowboardu a snežníc, takže je nielen spratný (priestorovo nenáročný), ale sa aj jednoduchšie prepravuje. Navyše splitboard zahŕňa aj špeciálne, mäkké a pohodlné topánky, ktoré vás pri stúpaní chránia od odrenín a otlakov. Taktiež pri stúpaní sú topánky veľmi poddajné a dá sa s nimi stúpať vo veľkom rozsahu bez potreby podložky pod pätou, ktorú využívajú skôr skialpinisti pri členitom teréne, kde sa sklon často mení. Splitboardové lyže sú kratšie a širšie než klasické lyže, tým pádom sa do snehu len tak ľahko nezaboríte.

Splitboarding

Nevýhodou splitboarding-u je časovo náročnejšie stúpanie či zjazd, pretože ste pri každom úkone nútení zložiť viazanie z topánok, spojiť alebo oddeliť splitboard a až potom môžete pokračovať. Taktiež pri splitboarde nemáte možnosť zaistiť si viazanie tak, aby ostalo v určitej polohe, ide o tzv. aretáciu päty. Táto funkcia by sa šikla pri krátkych zjazdoch počas výstupov po členitom teréne. Avšak netreba zúfať, pretože s trochou šikovnosti nadobudnete skúsenosti ako sa pohodlne a bezpečne s týmito situáciami vysporiadať. Napríklad takým telemarkovým štýlom!

Na trhu nájdete alternatívy viazania splitboardu, ktoré majú uzamykateľnú pätu, avšak sú omnoho drahšie. Ešte spomenieme neschopnosť korčuľovania. Pri pohybe si musíte pomáhať vlastnou silou a odrazom pomocou paličiek. Od splitboarding-u nemôžete očakávať obratné jazdenie v oblúkoch v prudkých traverzoch, pretože veľké vykrojenie na vnútornej strane splitboardu sa pri brzdení môže prehýbať. Treba sa spoliehať na vonkajšie hrany. Preto možno zvoľte jednoduchší terén a ten náročnejší prenechajte skialpinistom. Pre milovníkov zimy je tu už len jedna poznámka na záver, pohyb predsa drží telo v kondícii, takže hor sa na hory!

Páčil sa vám článok o výhodách a nevýhodách spitboardignu a skialpinizmu? Prečítajte si aj ďalšie podobné články: