Ako si vybrať viazanie na splitboard
23.11.2021

Ako si vybrať viazanie na splitboard

V nasledujúcom článku vám poradíme, ako si vybrať ideálne viazanie na splitboard, ktoré splní všetky vaše očakávania. Splitboarding je pomerne mladý šport, no už teraz je spojený s najrýchlejším vývojom a inováciami v tomto odvetví. Systémy jednotlivých viazaní napredujú rýchlim tempom, sú stále ľahšie, efektívnejšie, výkonnejšie a jednoduchšie na používanie. V tomto texte sa dozviete, ako rozdeľujeme viazania podľa typu, hmotnosti a vlastností. Len kvalitné splitboardové viazanie vie zabezpečiť skutočný zážitok, výkon a komfort v jednom.

Základné rozdelenie splitboardových viazaní
Soft-Boot viazania
Hard-Boot viazania
Základné rozdelenie splitboardových viazaní

Základné rozdelenie splitboardových viazaní

Drvivá väčšina splitboardistov, ktorí sú začiatočníci a mierne pokročilý volia jeden univerzálny typ viazania, ktorý nazývame Soft-Boot viazanie. Sú však splitboardisti, ktorí vyžadujú iný štandard v podobe Hard-Boot viazania. Existuje medzi nimi množstvo výhod a nevýhod o ktorých si povieme nižšie.

Soft-Boot viazanie

Tento typ viazania používa asi 85% všetkých jazdcov splitboardu. Ich charakteristickým znakom je tradičný dizajn, zachovanie charakteristických jazdných vlastnosti snowboardového viazania. Majú klasické račne, remienky, vysoké opierky a sú vhodné prevažne pre mäkké snowboardové topánky. Pri výstupe do kopca, keď je splitboard rozdelený na 2 samostatné lyže je potrebné premiestniť viazanie na každú časť samostatne. Aké sú hlavné výhody a nevýhody Soft-Boot viazania?

  • Výhody - Veľkou výhodou je že môžete použiť už existujúce snowboardové topánky a nemusíte kupovať nové. Zároveň je jazda z kopca zábavnejšia a hravejšia. V poslednom rade je to vysoký stupeň komfortu v porovnaní s tvrdším flexom splitboardových topánok.
  • Nevýhody - Bežné snowboardové topánky sa môžu takýmto spôsobom opotrebovať rýchlejšie. Druhou nevýhodou je, že mäkké snowboardové topánky vám neumožnia taký veľký rozsah pohybu dopredu a dozadu, ako pri Hard-Boot systéme. Poskytujú nižší výkon a efektivitu do kopca.

Soft Boot splitboardové viazanie

Hard-Boot viazanie

Tento typ viazania preferuje menší počet jazdcov, najmä stredne pokročilý a pokročilý splitboardisti, ktorí presne vedia čo od tohto športu očakávať. Sú tiež vhodné pre zvýšenie efektivity výšľapu do kopca. Opierka na viazanie (High-Back) je umiestnená podstane nižšie, na zjazd z kopca je na viazaní umiestnená drôtená špička a päta, ktorá umožňuje aj používanie klasických skialpových lyžiarok. Pri stúpaní sa viazanie iba jednoducho prepnete do polohy výľapu podobne, ako skialpinistické viazanie Dynafit. Naopak pri zjazde ho jednoducho prepnete do polohy snowboardingu a pokračuje v zjazde. Aké sú hlavné výhody a nevýhody Hard-Boot viazania?

  • Výhody - Poskytujú dobrý rozsah pohybu pri výľapoch na kopec, čo vám umožní dlhší a efektívnejší krok. Taktiež poskytujú dobrú obratnosť, dajú sa kombinovať v mačkami a poskytujú bezpečný krok v technických pasážiach
  • Nevýhody - Oveľa vyššia cena viazana a špeciálneho splitboardového viazania. Poskytujú o niečo nižší komfort, dlhšie obúvanie.

Hard Boot splitboardové viazanie

Špecifikácie a funkcie splitboardového viazania

Akonáhle sa pozrieme na splitboardové viazanie ako také, je potrebné venovať patričnú pozornosť niektorým kľúčovým vlastnostiam a funkciám. V prvom rade by ste sa mali zamyslieť na faktom, kde plánujete splitboardovať, ako často budete boardovať a aký rozpočet máte vyčlenený na kúpu celej splitboardovej výstroje.

Hmotnosť splitboardového viazania

Hmotnosť samotného viazania sa odlišuje v závislosti od typu, modelovej rady, značky a parametrov. Špičkové splitboardové viazania pre pokročilých jazdcov sú vyrobené s vysoko kvalitných, odolných a zároveň veľmi ľahkých materiálov (napr. uhlíkový kompozit, karbón a pod.). Nízka váha viazania vám umožní jednoduchšiu a kontrolovanejšiu jazdu do kopca, šetrí vašu energiu, čo sa v konečnom dôsledku odrazí na vašom výkone. Ak naopak plánujete na splitboard vyraziť len príležitostne alebo len niekoľko krát do roka, tak hmotnosť a materiálové prevedenie v tomto prípade nemusí byť vašou prioritou. Všetko záleží, len a len od vašich preferencií a individuálnych požiadaviek.

Flex index (tuhosť viazania)

Väčšina splitboardových viazaní má o niečo tuhší flex v porovnaní so štandardným snowboardovým viazaním. Výhodou tuhšieho flexu je, že poskytuje dobrú kontrolu v strom teréne a v hlbokom prašnom snehu. Ak hľadáte prienik medzi splitboardovým viazaním na freestyle hľadajte skôr mäkšie viazanie, ak ste backcountry a all-mountain jazdec odporúčame vám skôr siahnuť po stredne tvrdom až tvrdom (v závislosti od snowboardových skúseností).

Viazanie na splitboard

Kompatibilita s mačkami (haršajznami)

Pokiaľ sa pohybujete na zľadovatenom snehu, firne alebo ľade, tak by ste mali premýšľať o skialpových/splitboardových mačkách, ktoré nesú názov haršajzny. Tie sa môžu pripevniť priamo na vaše splitboardové viazanie. Toto viazanie vám uľahčí a zvýši bezpečnosť pri pohybe po zľadovatenom úseku. Nezabudájte na fakt, že značka vášho splitboardového viazania musí byť kompatibilná s vaším typom viazania. Preto sa uistite priamo u výrobcu alebo v špecializovanom obchode, či je možné viazanie s mačkami navzájom používať.

Zapáčil sa vám článok o splitboardovom viazaní? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport