Ako vybrať ten správny splitboard
28.01.2021

Ako vybrať ten správny splitboard

Či už sa chcete vyblázniť v parku alebo zájsť mimo vyznačené zjazdovky, splitboard bude pravdepodobne tou správnou voľbou pre vás. Ak patríte medzi snowboardistu, ktorý si chce naplno užiť jazdu a nečakať zbytočne v preplnených strediskách, či platiť čoraz drahšie skipasy - splitboarding je tou správnou voľbou. Výhodou je že výšľap robíte ako na klasických skialpinistických lyžiach a zjazd už na snowboarde. Tento pomerne mladý šport umožňuje absolútnu slobodu a voľnosť terénu. V tomto článku sa vám budeme snažiť poradiť ako vybrať ideálny splitboard, ktorý splní všetky vaše očakávania. Poďme teda na to!

Aká je ideálna dĺžka splitboardu
Camber alebo Rocker
Tvar splitboardu
Šírka splitboardu
Flex splitboardu
Materiál a technológie

Aká je ideálna dĺžka splitboardu

Ak ste pred tým jazdili na snowboarde, tak vám výber správnej dĺžky nebude robiť žiadny problém, pretože už viete čo od snowboardu očakávať. Najjednoduchší spôsob, ako určiť správnu dĺžku je vyhľadať presnú veľkostnú tabuľku konkrétneho výrobcu. V tomto prípade potrebujete poznať vašu váhu, no musíte brať v úvahu aj výšku, postavu a typ terénu v ktorom plánujete jazdiť. Ak ste už predtým jazdili na freeridovom snowboarde, tak vám odporúčame zvoliť si rovnako dlhý alebo o pár centimetrov dlhší splitboard.

Výhodou dlhšieho splitboardu je, že lepšie podporuje rozloženie váhy vášho tela v mäkkom snehu takzvanom prašane. Počas stúpania poskytuje lepší sklz a odraz. Naopak kratšia doska je zvyčajne o niekoľko gramov ľahšia, čo vám môže pomôcť pri dlhých výstupoch, kde zohráva úlohu každý gram navyše. Jej výhodou je lepšia manévrovateľnosť, obratnosť a kratšie oblúky. Vždy majte na pamäti, že výber správnej dĺžky záleží predovšetkým na vašej preferencií.

Ideálna dĺžka splitboardu

Tabuľka veľkostí ideálnej dĺžky splitboardu vzhľadom na hmotnosť jazdca

Hmotnosť jazdca Ideálna dĺžka splitboardu
45 - 55 kg 128 - 136 cm
52 - 59 kg 131 - 141 cm
57 - 61 kg 139 - 147 cm
60 - 66 kg 144 - 152 cm
64 - 70 kg 149 - 157 cm
68 - 75 kg 154 - 162  cm
73 - 80 kg 159 - 167 cm
78 - 85 kg 164 - 172 cm
84 - 90 kg 169 - 177 cm
89 - 96 kg 174 - 182 cm
viac ako 95 kg viac ako 179  cm

Camber alebo Rocker

Ak ste už pred tým jazdili na snowboarde, tak pravdepodobne poznáte základné typy prehnutia rocker a camber vám niečo hovorí. V zásade platí, že ak snowboard položíte na rovnú podložku zistite typ prehnutia, ktorý môže byť štandardne camber (vydutý profil), rocker (vypuklý profil), flat (rovný profil) a rôzne hybridné prehnutia (kombinácia rockeru a camberu). Väčšina spitboarderov bude pravdepodobne využívať kombinácie rockeru a camberu pre ich vlastnosti. Poďme si preto povedať výhody a nevýhody oboch:

Camber - má dobrú priľnavosť, kontakt s povrchom aj na tvrdom zľadovatenom snehu. Camber má dobré stabilizačné vlastnosti aj pri veľmi vysokých rýchlostiach. Nevýhodu je že sa menej hodí do prašanu, pretože camberové dosky nedokážu vďaka opačnému prehnutiu dobre plávať na povrchu.

Rocker - má dobré vlastnosti v prašane vďaka vypuklému profilu dosky. Má veľmi dobrú obratnosť a zatáčanie, vďaka menšiemu kontaktu s hranou v hlbokom snehu. Nevýhodou je horšia ovládateľnosť na tvrdom snehu a horší pohyb pri výšľapoch.

Kombináciu camberu a rockeru používa čoraz viacej snowboardistov, pretože kombinuje výhody oboch možnosti. Splitboard s touto kombináciou má dobrú stabilitu v mäkkom aj tvrdom snehu, výbornú kontrolu hrany a spoľahlivé upnutie pásov. Prečítajte si článok - Camber vz. Rocker, majte v tom jasno.

Tvar splitboardu

V základe rozlišujeme 4 základné tvary splitboardu s ktorými sa môžete stretnúť:

Directional - Tieto dosky majú zvyčajne dlhšiu prednú časť a kratšiu zadnú, vďaka čomu sú ideálne pre jazdu len jedným smerom. Ich ohyb je všeobecne tuhší, pričom zadná časť je tvrdšia ako predná. Vďaka týmto vlastnostiam je directional snowboard vhodný pre vysoké rýchlosti v hlbokom prašane.

Directional splitboard

Directional twin - Tieto dosky sú podobné twin snowboardom, teda majú úplne symetrický tvar a sú ohybné. Postoj snowboardistu je orientovaný na zadnú časť. Ide o univerzálne dosky pre jazdu v rôznych podmienkach. Ak ste zvyknutý na štandardný typ snowboardu, tak potom bude directional twin ideálnou voľbou pre vás.

Directional twin

Twin tip - je úplne symetrický snowboard, teda pravá aj ľavá strana je úplne rovnaká. Špička a päta boardu je rovnako široká a vzdialenosť je tiež rovnaká. Viazanie je umiestnené troška ďalej od seba ako u ostatných tvarov a je ideálny pre tzv. stance postoj, ktorý je širší a tým pomáha držať stabilne snowboard.

Twin tip splitboard

Tapered directional - je podobný ako klasicky directional, no u trapered je na prvý pohľad viditeľná rozdielna šírka špičky a päty. Pätka boardu je výrazné zúžená, čím dopomáha k ideálnemu nájazdu do zákruty. Tento typ splitboardu má odlišný flex, sidecut, dĺžku a šírku, čím je určený čisto na jednosmernú jazdu.

Šírka splitboardu

Splitboardy majú rôzne šírky, podobne ako snowboardy. Správna voľba šírky súvisí s tým ako sadnú vaše topánky na snowboard. Ak budú príliš prečnievať jazdu si neužijete a topánka sa vám bude zabárať pätou alebo špičkou do prašanu. Ideálne je, aby obuv maximálne prečnievala 1 až 2 cm na každom okraji. Ak si zvolíte o niečo širšiu dosku, tak sa môže stať že sa vám bude ťažšie robiť oblúčiky. Ideálne je ak sa budete držať odporúčaných veľkosti snowboardových topánok pre šírku boardu.

  • Šírka splitboardu od 235 do 245 mm je určená pre obuv 38 - 40 (EU pánska)
  • Šírka splitboardu od 245 do 255 mm je určená pre obuv 41 - 43 (EU pánska)
  • Šírka splitboardu od 255 do 260 mm je určená pre obuv 44 - 45,5 (EU pánska)
  • Šírka splitboardu od 260 do 265 a viac mm je určená pre obuv od 46 (EU pánska)

Za zmienku stojí, že na trhu nájdete tiež niekoľko väčších dosiek so šírkou 275 mm a viac - takéto dosky sú navrhnuté tak aby poskytovali vynikajúce vlastnosti v hlbokom prašane.

Flex splitboardu

Flex určuje tvrdosť splitboardu. Všeobecne sú o niečo tvrdšie ako štandardné snowboardy, čo pomáha zaistiť dokonalú kontrolu a stabilné držanie hrany počas zjazdu ale aj pri stúpaní. Kľúčom pre výber správneho snowboardu je zistiť svoje preferencie, jazdný štýl a pod. Ak požadujete vyššie rýchlosti potrebujete oveľa tvrdšiu dosku ako keď jazdíte v pohodovom štýle alebo all-mountain zvolte radšej miernejšiu tvrdosť so stredným flexom.

Šírka materiál a flex splitboardu

Materiály a technológie

Materiály použité v horných vrstvách snowboardu ovplyvňujú hmotnosť a tuhosť dosky. Technológie napredujú raketovou rýchlosťou a jednoduché materiály sú doplňované o najnovšie vychytávky. Na vonkajšie vrstvy sa používa sklolaminát a kompozit, ktorý je cenovo dostupný. Sklené vlákno je ľahšie a tuhšie ako uhlík. Naopak karbónový materiál sa používa na drahších typoch splitboardov pre získanie ešte vyššej tuhosti a nízkej hmotnosti. Čo sa týka jadra splitboardu, tak sa zásadne používa drevo, nikdy nie syntetické náhrady dreva akým je napr denzolitové jadro. Používajú sa tvrdé a ľahké druhy dreva podobne ako pri skialpinizme - Paulownia, topoľ a jaseň podľa účelu použitia.

Ak vás článok o splitboarde, jeho využití zaujal prečítajte si aj ďalšie:

Tím Najšport