Ako vybrať ideálne turistické nohavice
06.05.2022

Ako vybrať ideálne turistické nohavice

Podľa toho akú formu turistiky preferujete by sa mohol odvíjať aj váš výber turistických nohavíc. Uprednostňujete vysokohorskú, bežnú či “light” turistiku? V takomto prípade by ste mali zvážiť výber materiálu s vlastnosťami, ktoré nohavice v konkrétnych podmienkach potrebujú. Jedná sa samozrejme o strih, veľkosť a dĺžku, priedušnosť, vodeodolnosť a vetruvzdornosť, odolnosť voči hmyzu či opotrebeniu, ako i možnosť upraviť si nohavice v prípade potreby na šortky. V neposlednom rade je to i dizajn, ktorý preferujete a pre koho sú nohavice určené (mužské, detské, ženské).

Faktory pri výbere turistických nohavíc
1. Vyberajte vhodný typ turistických nohavíc
2. Zohľadnite druh materiálu, z ktorých sú nohavice vyrobené
3. Zamerajte sa na priedušné a rýchloschnúce turistické nohavice
4. Zvoľte si nohavice odolné voči vode, vetru, oderom a hmyzu
5. Nezabúdajte na komfort pri akomkoľvek pohybe a počasí

Faktory pri výbere turistických nohavíc

Každý nákup si oblečenia si vyžaduje určitý budget, prehľad o tom, čo sa nosí a čo je naozaj dobré, a samozrejme vedomosť o tom, čo od svojho výberu očakávate. Sústreďte sa preto na voľbu ideálneho a zároveň funkčného materiálu, ktorý je vhodný do vami vybraného terénu a počasia. Taktiež či disponuje dostupnosťou rôznych technických detailov (vrecká, reflexné prvky, zipsy), ktoré pri turistike využijete. Ak vami vybrané nohavice spĺňajú všetky predpoklady toho, že vás ochránia pred nepriazňou počasia (vietor, sneh, dážď, veľká horúčava), príp. pred inou nečakanou situáciou (odretie či zachytenie sa o krík), ktorá by vás ohrozila, nie je nad čím váhať.

Ako vybrať turistické nohavice

1. Vyberajte vhodný typ turistických nohavíc

Klasické turistické nohavice sa vyznačujú určitou odolnosťou voči oderom, vode a vetru. V prípade namočenia dokážu rýchlo vyschnúť. Jednoduchý alebo nápaditý dizajn, nižšia hmotnosť, ako aj celoročná použiteľnosť a možnosť obliecť si ďalšiu vrstvu pod nohavice v prípade chladnejšieho počasia, je veľká devíza. Okrem iného poskytujú aj voľnosť pohybu na základe strihu a zloženia konkrétnych nohavíc. Čím viac elastického materiálu sa v nohaviciach nachádza, tým je väčšia možnosť, že sa prispôsobia pohybu a postave.

Nepremokavé turistické nohavice disponujú nepremokavou membránou, tzv. “waterproof”. Tieto nohavice využijete v období daždivého alebo snehového počasia. Ich prevedenie je masívnejšie a ľahšie na rozdiel od klasických turistických nohavíc, a to preto, aby ste si ich mohli jednoducho navliecť na vrstvu nohavíc, ktoré na sebe máte. Keď búrka alebo prehánka skončí, jednoducho si ich vyzlečiete a poskladáte naspäť do batohu.

ZIP-OFF turistické nohavice sú veľmi populárnou voľbou pre tých, ktorí nechcú strácať čas tým, že si budú v prípade oteplenia alebo ochladenia prezliekať jedny nohavice za druhé. Veľmi dômyselné riešenie skrytého zipsu v oblasti kolien zaručuje jednoduchú zmenu dlhých nohavíc na šortky a naopak.

Šortky využijete hlavne v tom teplejšom počasí a do menej náročného terénu. Dĺžka a dizajn šortiek závisí od vašich preferencií. Vyrábajú sa šortky s dĺžkou nad a pod kolená až po trojštvrťové šortky, ktoré odhaľujú časť lýtok a členkov. Ak by sa zmenilo teplé počasie na chladné, odporúčame vám pribaliť si nad/podkolienky alebo návleky na nohy, ktoré si jednoducho môžete obliecť na odhalené časti nôh.

Legíny sú veľmi univerzálne, tvarovo prispôsobivé a ľahké nohavice, ktoré využívajú ženy, deti a muži pri rôznych činnostiach. Veľmi komfortné, elastické, zateplené alebo priedušné, bezšvové, výrazné s rôznymi aplikáciami alebo jednoduché typy, sa hodia do akéhokoľvek horského prostredia v tom prípade, ak sú v nich použité špeciálne odolné a funkčné materiály. Využiť ich môžete aj ako spodnú vrstvu alebo sólo pre jednodňovú alebo menej náročnú turistiku.

Outdoorové nohavice sa vyberajú aj podľa zamerania (poľovnícke, horolezecké, trekking, cestovanie, každodenné využitie, pre rôzne činnosti v lese). Tento priestranný typ nohavíc by vás mal chrániť pred vodou, vetrom, pred poranením ostrými hranami skál a konárov. Okrem pohodlia a perfektného dizajnu by vám mali umožňovať obliecť si pod ne spodnú vrstvu. Taktiež, keď potrebujete zohriať, dokážu udržiavať vašu telesnú teplotu a neprepúšťajú chlad.

2. Zohľadnite druh materiálu, z ktorých sú nohavice vyrobené

Polyamid je pevným, pružným a odolným materiálom, ktorý pri väčšej miere vlhkosti ňou nasiakne. Polyester je tvarovo a farebne stály, základný syntetický materiál, ktorý zaručuje pevnosť i priedušnosť, ale i vyššiu nasiakavosť vlhkosti a pachov, ako aj nedostatočnú tepelnú izoláciu. Polypropylén je drahším materiálom, ktorý je izolačný, ľahký, rýchloschnúci, pevný a pružný, stálofarebný, nenasiakavý a odolný voči plesniam. Materiál spandex, ak je v dobrom pomere s polyesterom, poskytuje výbornú elasticitu bez obmedzovania pohybu a dokonalú izoláciu. Bavlna je veľmi príjemným materiálom pre ľudí s citlivou pokožkou. Avšak veľmi rýchlo nasiakne vlhkosť, veľmi pomaly schne a nemá dobré izolačné vlastnosti. Izolačný materiál fleece musí byť v ideálnej kombinácii s materiálmi polyamid a elastan, aby bol odolný voči oderu. Elastický softshell perfektne izoluje a je odolný voči oderu. V dobrej kombinácii s nepremokavou membránou nepremokne. Dobre izolačný materiál bambusové vlákno dokáže odvádzať pot a vlhkosť, rýchlo schne, je odolný voči UV žiareniu a zápachu, udržuje stálu farbu oblečenia z neho vyrobeného. No nie je odolný voči oderu.

Turistické nohavice, ktoré sú pohodlné

3. Zamerajte sa na priedušné a rýchloschnúce turistické nohavice

Turistické nohavice by mali “dýchať”, odvádzať pot a vlhkosť, pretože pri pohybe sa telo zohrieva a následným potením sa ochladzuje. Materiál s vodoodpudivými a rýchloschnúcimi vlastnosťami vodu a pot nevsiakne, ale odvádza von. V opačnom prípade rátajte s pokazeným zážitkom z túry a možným prechladnutím.

4. Zvoľte si nohavice odolné voči vode, vetru, oderom a hmyzu

Pri neprebádaných ako i známych turistických chodníkoch je známe, že vás môžu vždy niečím prekvapiť. Rôznymi prekážkami, otravným hmyzom a nestabilným rýchlo meniacim sa počasím. Turistické nohavice by v tomto prípade mali zabezpečiť komfort a bezpečie pri možnom poranení sa o hranu skaly (odolnosť voči oderom). Pri nečakanej búrke alebo prehánke by vás mali chrániť pred prienikom vody na telo vďaka vodeodolnej membráne napr. s DWR úpravou. Takisto aj vo veternom počasí by mali zabrániť prieniku chladného vzduchu na povrch pokožky nôh. Hľadajte vetruodolné nohavice s označením wind block, windstopper, windstopper.

5. Nezabúdajte na komfort pri akomkoľvek pohybe a počasí

Dostatočná vôľa materiálu vďaka strečovým vlastnostiam dokáže poskytnúť slobodu pohybu bez obmedzení (oder, zarezávanie materiálu, neschopnosť prispôsobiť sa tvaru postavy). Vďaka príjemnému vnútornému materiálu a dostatočnému priestoru na kolenách a v rozkroku sa nemusíte báť, že vás nohavice budú ťahať, rezať či odierať. Navyše turistické nohavice s možnosťou oddelenia spodnej časti nohavíc ponúkajú možnosť z dlhých nohavíc mať šortky. Už ste si vybrali tie svoje? Ak nie, kliknite na našu stránku najsport.sk alebo navštívte jednu z našich predajní a nájdite si ideálne turistické nohavice na tohtoročnú turistickú sezónu.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport