Ako vybrať ideálnu turistickú bundu
20.05.2022

Ako vybrať ideálnu turistickú bundu

Chcete byť pri vašich potulkách prírodou pripravený na rôzne vrtochy počasia? Kvalitná a odolná turistická bunda by vo vašej výbave určite nemala chýbať. Aké vlastnosti a ktoré faktory je dobré zohľadniť pri výbere bundy do outdoorových podmienok? Potrebujete poradiť s výberom ideálnej turistickej bundy? Neváhajte a napíšte nám na info@najsport.sk. Naši šikovný predajcovia vám radi a ochotne s výberom poriadia a všetko vysvetlia. Viac turistických produktoch nájdete v našom e-shope v sekcií turistika.

Hardshellové turistické bundy
Softshellové turistické bundy
Zateplené páperové bundy
Fleecové outdoorové bundy
Turistická bunda. Aké vlastnosti, dizajn, čo si všímať?

Hardshellové turistické bundy

Hlavným účelom tohto druhu turistickej bundy je chrániť jej používateľa pred vetrom, vlhkom a dažďom. „Hardshellky“ zvládajú túto úlohu dokonale vďaka tomu, že pod vrchným materiálom majú špeciálnu nepremokavú membránu (zvyčajne Gore-Tex, e-Vent a pod.), často v kombinácii s vetru-vzdornou technológiou Windstopper či povrchovou úpravou DWR. Hardshell bundy obvykle nie sú vybavené podšíkovou, neposkytujú teda nijakú extra tepelnú izoláciu, zato sú ale veľmi ľahké.

Hardshellové turistické bundy

Softshellové turistické bundy

Bývajú vyrobené zvyčajne z polyesterových alebo nylonových vrstiev (vonkajšia strana hladká, vnútorná mäkká, tzv. česaná). Sú pružné, mäkké a v porovnaní s hardshell bundami aj dobre priedušné. Poskytujú ochranu pred vetrom i vlhkom, nie však do takej miery, ako hardshell bundy. Softshellové bundy nájdu uplatnenie prakticky behom celého roka – ako vonkajšia vrstva v mierne chladných až teplých podmienkach, či ako stredná vrstva pod hardshellovou bundou vždy, keď sa vonku ženia všetci čerti a teplota klesá pod nulu. Obvykle však nenájdete softshellku s kapucňou, čo je zároveň signál, že takáto bunda rozhodne nie je vhodná ako vrchná vrstva do silných dažďov.

Softshell turistické bundy

Zateplené páperové bundy

Dobre známe nafúknuté bundy (po anglicky „puffer jackets“) našli uplatnenie aj v módnej brandži a bežnom nosení do mesta, ich pôvodným revírom sú však vysokohorské zasnežené pláne a najvyššie položené masívy sveta. Pri nie tak náročnej turistike v nižších polohách nájdu skvelé uplatnenie menej objemné modely – ich primárnou úlohou je zachytávať telesné teplo. Túto robotu zvládajú skvele vďaka syntetickým materiálom ako PrimaLoft, CoreLoft či páperovej výplni. Turistické páperky sú navyše veľmi ľahko zbaliteľné, skladné a ideálne na vrstvenie – v teple vás určite udržia, v suchu (pred dažďom) však nie.

Zateplené páperové bundy

Fleecové outdoorové bundy

Ku kladom flísok môžeme zarátať veľmi dobrú priedušnosť, zateplenie a fakt, že do istej miery dokážu odpudzovať vodu (nenasiaknu, no môžu premoknúť). Účinnosť týchto vlastností sa zvyšuje, ak sú fleecové bundy vyrobené z vrstveného, tzv. dvojitého flísu; vtedy sú takéto bundy vhodné aj ako vrchná vrstva do mínusových teplôt s ľahkým snežením či dažďom. Kvôli svojim vlastnostiam sa fleece často využíva ako podšívkový materiál, vyhľadávané sú však aj flísové bundy ako také – nájdu uplatnenie ako vrchná vrstva pri chladnom, no suchom a skôr bezveternom počasí; v našich podmienkach najmä na jar a na jeseň.

Fleecové turistické bundy

Turistická bunda. Aké vlastnosti, dizajn, čo si všímať?

S výberom druhu bundy to býva relatívne jednoduché. Trochu komplikovanejšie môže byť identifikovanie požadovaných konštrukčných vlastností odevu. Mnohé outdoorové bundy sú navrhnuté na konkrétnu aktivitu (cyklistika, beh, zimné športy a pod.) s tým, že ich komponenty sú prispôsobené tomu, aby svojmu majiteľovi prinášali čo najväčší úžitok počas jeho obľúbenej činnosti. V prípade turistiky by ste mali sledovať tieto vlastnosti:

  • Nepremokavosť, hydroizolácia: zabezpečuje je ju kvalitná membrána (napr. Gore-Tex), ktorá nepustí vlhkosť a dážď k vášmu telu. Ak je táto vrstva posilnená o vodeodolnú povrchovú úpravu, bude to len a len dobre.
  • Vrecká: ich počet a umiestnenie môže naznačiť činnosť, na akú je bunda určená. Je určite výhodné, ak sú vrecká na bunde ľahko prístupné aj v prípade, že máte na pleciach batoh. Všímajte si, či a akým spôsobom sa vrecká dajú zatvoriť – peňaženku či mobil určite stratiť nechcete.
  • Zipsy: musia byť dostatočne pevné, aby vydržali časté a možno aj dosť nešetrné zaobchádzanie. Lepší ako plast je kov, dôležité však je aj to, ako kvalitne je zips prišitý. Skvelým vynálezom je dvojcestný zips, otvárateľný zdola aj zhora.
  • Odvetrávanie: bežným doplnkom turistických búnd sú vetracie otvory v podpazuší. Bývajú vybavené zipsom, niektoré majú po otvorení sieťku. Vetracie otvory, ktoré zabezpečia prúdenie vzduchu, oceníte najmä pri menej priedušných bundách.
  • Kapucňa: nepostrádateľný pomocník v daždi i silnom studenom vetre, kedy poskytuje ochranu krku a čelu (dutiny náchylné na prechladnutie). Niektoré bundy majú kapucne napevno, iné môžu byť odnímateľné, pripevnené zipsom - aj tento by mal byť kvalitný.
  • Vystužené najviac namáhané miesta: jedná sa zväčša o chrbát, ramená či lakte, skrátka miesta, ktoré sa najviac odierajú. Výrobcovia tento moment zohľadňujú použitím odolných materiálov práve v týchto miestach.

Nech už si vyberiete akúkoľvek turistickú bundu, určite by vám mala dobre sedieť. Treba si nechať priestor na vrstvenie, avšak nie viac, ako je nutné – priveľká bunda nevyzerá najlepšie. Opačný extrém je priveľmi upnutá či krátka bunda, v ktorej sa bojíte čo i len zohnúť (napríklad pri šnurovaní), aby sa vám neodhalili kríže.

Ak vás článok o turistických bundách zaujal, prečítajte si aj ďalšie podobné články:

Tím Najšport