Ako vybrať správny turistický batoh
04.08.2021

Ako vybrať správny turistický batoh

V tomto článku vám poradíme, ako si vybrať turistický batoh, ktorý bude vyhovovať všetkým vaším potrebám a požiadavkám. Ideálny turistický batoh, s ktorým vyrazíte na potulky prírodou, musí disponovať patričnými parametrami, ako napr. veľkosť, prevedenie ruksaku, pohodlnosť počas nosenia alebo vodeodolnosť materiálu. Samozrejmosťou je aj plánovanie výletu, prípadne niekoľkodňovej turistiky. Podľa toho sa budete vedieť rozhodnúť, aký veľký batoh potrebujete a aký typ zvoliť na konkrétnu športovú aktivitu.

Ako vybrať ideálny batoh na turistiku
Ako si vybrať ideálny objem batoha

Ako vybrať ideálny batoh na turistiku

Na trhu nájdete pomerne veľa batohov do menších rozmerov až po tie najobjemnejšie. Pozitívnym faktom je, že za posledných 15 až 20 rokov prešli batohy výraznými technologickými zmenami. Batohy sa prakticky stále zmenšujú a znižujú aj svoju váhu, čo je spôsobené úspornejšímfunkčným oblečením, pokročilou technológiou a spôsobom balenia vecí. Objem balenia je meraný v litroch, niekedy aj v kubických jednotkách. Veľa nových modelov má už v názve zakotvený objem v litroch napr. Osprey Talon 33 (číslo 33 určuje, že batoh má 33 litrov).

Funkcie batoha

Funkcie turistického batoha môžu byť často rozhodujúcim faktorom pre nákup. Niektoré funkcie sú nevyhnutné pre nosenie, iné zasa uľahčujú celú cestu. Je dobré, aby mal batoh integrovanú pláštenku - prípadná zmena počasia vás tak nezastihne nepripravených. Batohy s hydrovakom sú vhodné na pravidelné dopĺňanie pitného režimu počas náročného výstupu.

Rám

V praxi sa tiež môžeme stretnúť s rôznymi priečinkami a rámami batoha:

  • Bezrámový batoh - Je výbornou alternatívou, ak hľadáte ľahký a praktický batoh.
  • Batoh s vonkajším rámom - Sa hodí pre turistov, ktorý pravidelne prenášajú ťažšie bremená. Ich výhoda je dobré odvetranie chrbta bez potreby kontaktu s ruksakom.
  • Batoh s vnútorným rámom - Sú najčastejšie sa vyskytujúce batohy, ktoré sú navrhnuté tak, aby sa prispôsobili tvaru tela, rozptýlili váhu nákladu. Niektoré batohy využívajú technológie na prenesenie hmotnosti nákladu na vaše boky.

Vetranie a vypchávky

Neexistuje spôsob ako sa vyhnúť spotenému chrbátu. Väčšina batohov disponuje integrovaným ventilačným systémom. Niektoré majú zase priedušnú sieťovinu, ktorá umožní vzduchu aby prúdil. Na turistiku sa preto odporúča nosiť kvalitné funkčné oblečenie, ktoré vás udrží v suchu a teple. Vyberte si ho na našom e-shope. S výberom vám radi a ochotne poradia naši skúsení predajcovia.

Pohodlie je pri turistike samozrejmosťou, preto ak budete batoh prenášať dlhší čas, tak stiahnite po prepracovanom polstrovaní, vďaka čomu budete v pohodlí aj počas náročných výstupov. Veľké zaťaženie s nesprávnym polstrovaním môže viesť k bolesti chrbtice a ramena.

Vrecká, priečinky a kapsy

Dobre vybavené batohy disponujú vreckami na bedrovom páse, ktoré sú vhodné pre uloženie GPS zariadenia, mobilného telefónu alebo čohokoľvek, čo potrebujete mať rýchlo po ruke. Bočné vrecká sú výborným miestom pre uloženie fľaše, šľapiek, rýchleho snaku. Predné vrecká so zipsom alebo vrecko so zapínaním na pracku je dobré na schovanie mapy, malej prenostnej budny. Vrchné vrecko je skvelým miestom, kde si viete ukryť napr. rukavice, nákrčník, peňaženku alebo kľúče. Väčšie batohy už automaticky disponujú vonkajšími remeňmi na pripevnenie podložiek na spanie, spacákov v spodnej časti batohu. Na záver nesmieme zabudnúť na hydratáciu, preto sú tieto ruksaky vhodné aj na osadenie hydrovaku.

Ako si vybrať ideálny objem batohu

Na správne identifikovanie veľkosti batohu je potrebné zodpovedať niekoľko základných otázok - aký typ turistiky budete robiť a aké dlhé budú vaše cesty. Podľa toho, akú výbavu si zo sebou beriete a od počtu dní dobrodružnej výpravy si môžete vybrať batoh od 15 do 80 litrov.

Jednodňové túry (krátke výlety) 15 - 30 litrov

Na krátke niekoľkohodinové alebo jednodňové túry sa hodia ruksaky s kapacitou od 15 do 30 litrov, ktoré spĺňajú všetky parametre na krátke výlety. Ich prednosťou je jednoduchosťľahkosť, môžete ich kombinovať s behom, často sa do takéhoto ruksaka dá vložiť hydrovak s vodou, mikina, prípadne malá ľahko-zbaliteľná bunda. V takýchto ruksakoch nájdete niekoľko priečinkov, kde si môžete odložiť mobil, doklady, lekárničku, jedlo a vodu. Tieto typy batohov sú veľmi praktické a tešia sa veľkej obľube medzi turistami.

Dvojdňové a trojdňové túry (víkendová turistika) 30 - 50 litrov

Výborne sa hodia na víkendovú turistiku, kedy vyrážate do hôr na maximálne 2 noci. Do takéhoto batoha môžete vložiť všetko čo potrebujete, jedlo na niekoľko dní, oblečenie, náhradne spodné prádlo a termosku s vodou. Taktiež tu nájdete miesto pre základné vybavenie, lekárničku, bedrový pás a rozšírené bočné vrecká.

Viacdňová turistika (3 - 5 dní) 50 - 80 litrov

Pri viacdňových turistických prechodov, ktoré presahujú 3 noci, vám poskytuje 50 - 80 litrový batoh dostatok priestoru na zbalenie pakšamentov. Objem 20 - 30 litrov navyše sa hodí pre doplnenie jedla, zabalenie teplejších veci, náhradného spodného prádla, stanu, upevnenie karimatky a spacáka. Tieto batohy ponúkajú tradičnú technológiu bedrových pásov, pohodlných popruhov, dostatočného vetrania či vodeodolných materiálov.

Veľmi dlhé výlety (5 a viac dní) 70 - 80 litrov

Pri dlhších výletoch vás 70 a viac litrový batoh podrží vo všetkom. Pri týchto ruksakoch by ste mali zvažovať každý gram, ktorý si zabalíte, pretože netreba zabúdať čím je batoh väčší a ťažší, tým ste pomalší a viac unavený. Takéto batohy bývajú tiež maximálne vyvážené, ponúkajú bezpečné umiestnenie, robusnejšiu konštrukciu a praktické priečinky pre veci. Pohodlné umiestnenie stanu, karimatky alebo spacáka je v tomto prípade samozrejmosťou.

Vďaka naším tipom si už budete vedieť, ako vybrať vhodný turisticky batoh a doplnky na turistiku. Ak sa vám článok páčil, tak si prečítajte aj ďalšie:

Tím Najšport