Ako si vybrať turistické a horolezecké mačky
06.09.2021

Ako si vybrať turistické a horolezecké mačky

Turistické alebo horolezecké mačky sú pri výstupoch počas zimnej sezóny nevyhnutnosť. Umožňujú vám bezpečný a pohodlný pohyb po snehu, firne, ľade, zamrznutých vodopádoch a pri pohybe vo vysokohorskom, prípadne náročnom exponovanom teréne. V tomto článku si povieme, ako rozdeľujeme tieto mačky, aké majú využitie, materiál, konštrukciu, hmotnosť, ako ich namontovať a prečo ich používať, poďme teda na to!

Turistické vz. horolezecké mačky
Materiál, konštrukcia a hmotnosť
Základné rozdelenie mačiek a systémy upnutia

Turistické vz. horolezecké mačky

Mačky rozdeľujeme podľa toho, kde a ako ich plánujeme používať na:

Turistické mačky

Ak ich používate na ľahšiu turistiku, zimné výstupy v horách do 1500 m n.m., prechádzku a pohyb po značených turistických chodníkoch. Určite vám postačia bežné retiazkové turistické mačky, ktoré sú často označované ako nesmeky

Horolezecké mačky

Pokiaľ chodíte technické trasy, mimo značený chodník, skialp, horolezectvo, skialpinizmus, pohyb v exponovanom vysokohorskom teréne či lezenie ľadopádov využijete určite prevažne horolezecké mačky

Aké mačky sa hodia pre akú aktivitu?

  • Turistika a chôdza po snehu - Flexibilná konštrukcia turistických mačiek od 8 do 10 krátkych hrotov.
  • Všeobecné horolezectvo - Oceľové horolezecké mačky univerzálne (remienkové) alebo poloautomatické od 10 do 12 dlhších hrotov.
  • Technické horolezectvo - Oceľové horolezecké mačky poloautomaticky alebo automatické od 12 do 14 dlhších hrotov. 
  • Vodopády, ľadopády, a zmiešané lezenie - Oceľové horolezecké, ideálne automatické mačky s viac ako 14 dlhými hrotmi.

Turistické vz. horolezecké mačky

Materiál, konštrukcia a hmotnosť

Čo sa týka materiálu tak najčastejšie sa používajú oceľové mačky, mačky zo špeciálnej nehrdzavejúcej ocele či hliníkové mačky. Samozrejme najkvalitnejšie sú tiež z nehrdzavejúcej ocele za použitia špeciálnych prímesí pre zvýšenie tuhosti hrotov. Na druhej strane tu máme hliníkové mačky, ktoré majú nižšiu hmotnosť, no na druhej strane sa výraznejšie opotrebúvajú.

Konštrukcia môže byť klobúková pri turistických mačkách, ktorá sa najčastejšie používa, má nízku váhu a jednoduché nastavenie a umožňuje mierne pohyby v ohybe turistickej topánky. Čo sa týka horolezeckých mačiek, tak tie majú hroty v prednej časti pre ľahší pohyb po ľade, zasekávanie a lezenie po ľadových poliach. Majú viac ako 12 dlhý hrotov spolu rôznej tvrdosti a dĺžky. V našej ponuke tiež nájdete tiež špeciálne skialpové mačky, ktoré majú konštrukciu navrhnutú na pripevnenie o viazanie. Dávajte si však pozor na kompatibilitu značky vášho viazania so značkou mačiek. Ak máte napr. skialpové viazanie Dynafit, tak potom určite použite aj mačky na skialpinizmus Dynafit.

Podľa hmotnosti sa rozdeľujú mačky na turistické (0,7 - 1,1 kg za pár), skialpinistické (0,4 kg za pár), poloautomatické (0,9 - 1,1 kg za pár) a automatické (1,1 - 1,4 kg za pár).

Materiál konštrukcia a hmotnosť mačiek

Základné rozdelenie mačiek a systémy upnutia

Okrem použitia a účelu mačky rozdeľujeme aj podľa systémov upínania na klasické, poloautomatické, automatické a retiazkové:

Retiazkové turistické mačky

Sú určené na štandardné turistické chodníky, zimné prechody lesom, prechádzky, ľahkú turistiku a pod. Poskytujú pohodlný a bezpečný pohyb po zamrznutých cestičkách. Je možné ich umiestniť na ktorúkoľvek obuv kategórie A až A/B, vrátane nízkej, strednej aj vysokej. Zo všetkých sú najlacnejšie cena sa pohybuje od 20 € do 60 €. Tieto jediné nie sú veľkostne univerzálne, predávajú sa vo veľkostiach S, M, L a XL.

Retiazkové turistické mačky

Remienkové horolezecké mačky

Systém remienkových mačiek je kompatibilný s akokoľvek turistickou topánkou. Jeho výhodu je že je cenovo najdostupnejší, pričom cena začína od 80 € a končí pri 120 €. Upnutie na topánku je rýchle a pohodlné. Stabilita závisí od použitia topánky, odporúčame vám používať výhradne strednú (členkovú) alebo vysokú turistickú obuv kategórie A/B alebo B. Sú určené do ľahkého terénu až stredne ťažkého vysokohorského terénu (napr. hrebeňové túry, celodenné prechody po snehových poliach, na ľadovci za použitia lana a cepínu)

Remienkové horolezecké mačky

Poloautomatické horolezecké mačky

Tento systém poloautomatických mačiek nie je možné upevniť na akúkoľvek topánku. Je potrebné použiť špeciálne upravenú turistickú obuv (zadná stavba pozostáva s plastového výstupku, drážke na päte) kategórie B/C a predovšetkým C. Umožňuje spoľahlivé držanie topánky na mieste bez zbytočného a nežiadúceho pohybu do strán. Sú určené do ťažkého vysokohorského terénu, na technické a zmiešané lezenie.

Poloautomatické horolezecké mačky

Automatické horolezecké mačky

Systém automatických horolezeckých mačiek sa používa na vysokohorské turistické topánky kategórie C a predovšetkým D. Taktiež ich môžete upnúť na skialpové lyžiarky. Ich výhodou je, že umožňujú veľmi rýchle a spoľahlivé upnutie. Predstavujú najpevnejšie pripnutie. Sú určené do toho najnáročnejšieho horolezeckého a skialpového terénu.

Automatické horolezecké mačky

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogové články na tému turistika a horolezectvo:

Tím Najšport