Ako vybrať palice na bežky
11.02.2021

Ako vybrať palice na bežky

Správny výber bežeckých palíc ovplyvňuje výkon a pohodlie pri bežeckom lyžovaní. Do 80-tých rokov sme poznali iba jeden bežkársky štýl, no v súčasnosti ich je niekoľko, preto musíme ideálnu dĺžku palice dobre zvážiť. Okrem štýlu musíme zvážiť až výšku lyžiara, skúsenosti, intenzitu tréningu a terén. Dôležitú úlohu pri tomto všetkom zahrávajú osobné preferencie každého lyžiara. Výber sa čiastočne podobá lyžiarskym paliciam, avšak aj tu nájdeme niekoľko rozdielov na ktoré musíme poukázať. V tomto článku vám poradíme s výberom ideálnej dĺžky pre bežkárske štýly, materál, konštruciu s dôrazom na vaše osobné preferencie.

Pozor na príliš dlhé alebo krátke palice
Optimálna dĺžka bežeckých palíc vzhľadom na štýl
Výber správneho materiálu bežkárskych palíc
Ako zvoliť ideálnu rukoväť, hrot či tanierik
Vyberte si vhodné rukavice

Pozor na príliš dlhé alebo krátke palice

Čo ak budú vaše palice príliš dlhé? Zrejme to bude ovplyvňovať váš pohyb a dynamiku jazdy. To všetko môže viesť k príliš vzpriamenému postoju, zníženiu výkonu, nakoľko do dlhších palíc musíte vyvinúť väčšiu silu.

Čo ak budú vaše palice príliš krátke? V tomto prípade vám bude chýbať určitý rozsah pohybu, pričom nikdy nedosiahnete taký výkon, aký by ste pri ideálnej dĺžke dosiahli. Pravdepodobne ani nebudete môcť dosiahnuť vyššie rýchlosti a podobne.

Pozor na veľkosť bežkárskych palíc

Optimálna dĺžka bežeckých palíc vzhľadom na štýl

Ideálna veľkosť bežkárskych palíc sa odlišuje v závislosti od preferovaného štýlu. Úplné inú dĺžku volíme pri korčuliarskej technike a inú napríklad pri kombi, kde musíme zohľadniť terén, teda upravené alebo neupravené trate. Pokročilý bežkári už presne vedia akej dĺžky palíc sa majú držať. Okrem odporúčaných dĺžok palíc stanovených každým výrobcom, kde sa zohľadňuje predovšetkým váha a výška jazdca, sa musí brať v úvahu aj odporúčaná veľkostná tabuľka pre každý jeden štýl.

Klasicka - Pri tomto štýle by mali palice po zapichnutí do snehu siahať približne po ramená, aby bol odraz čo najefektívnejší. Vypočítať to môžete tak, že od svojej výšky odrátate 30 cm alebo ju vynásobíte hodnotou 0,84 (napr. máte 180 cm * 0,84 = 150 cm).

Korčuľovanie - Na korčuliarsku techniku potrebujete palice s ideálnou dĺžkou medzi nosom a bradou. Menej skúsení jazdci môžu zvoliť aj o niečo kratšie bežky. Vyrátať si to môžete aj tak, že od výšky svojej postavy odrátate 20 cm alebo vynásobte vašu výšku hodnotou 0,89 (napr. máte 180 cm * 0,89 = 160 cm).

Palice sa vždy vyrábajú z odstupom 5 cm, to znamená, že ak vám vyšla dĺžka 151 cm, tak ju zaokruhlite smerom k najbližšej hodnote, teda 150 cm. Pri výbere vám pomôže aj praktická tabuľka:

Výška lyžiara Dĺžka palíc pre korčuľovanie Dĺžka palíc pre klasiku Dĺžka palíc pre kombi
120 cm 100 cm 90 cm 85 cm
125 cm 105 cm 95 cm 90 cm
130 cm 110 cm 100 cm 95 cm
135 cm 115 cm 105 cm 100 cm
140 cm 120 cm 110 cm 105 cm
145 cm 125 cm 115 cm 110 cm
150 cm 130 cm 120 cm 115 cm
155 cm 135 cm 125 cm 120 cm
160 cm 140 cm 130 cm 125 cm
165 cm 145 cm 135 cm 130 cm
170 cm 150 cm 140 cm 135 cm
175 cm 155 cm 145 cm 140 cm
180 cm 160 cm 150 cm 145 cm
185 cm 165 cm 155 cm 150 cm
190 cm 170 cm 160 cm 155 cm
195 cm 175 cm 165 cm 160 cm
200 cm 180 cm 170 cm 165 cm

Ideálna dĺžka palíc na bežkovanie

Výber správneho materiálu bežkárskych palíc

Výber ideálneho materiálu ovplyvňuje základné vlastnosti a parametre bežkárskych palíc, ako je pevnosť, tuhosť, hmotnosť a trvanlivosť. Bežkárske palice sa vyrábajú v oválnom tvare, ktorý zabezpečuje nižší odpor vzduchu a zachovanie všetkých aerodynamických vlastností. V praxi platí že čím sú palice tuhšie a odolnejšie, tým sa výkon zlepšuje. 

Hliníkové palice - Najlacnejším a najpoužívanejším materiálom je hliník, ktorý sa vyrába z rôznych zliatin, pričom najvyššie číslo 7 predstavuje aj najpevnejšiu variantu. Takéto palice sa vyznačujú dlhou životnosťou, vysokou pružnosťou. Ďalšou výhodou je veľmi priaznivá cena, preto sú takéto palice vhodné pre začiatočníkov a mierne pokročilých, prípadne rekreačných jazdcov.

Karbónové palice - Sú v porovnaní s hliníkovým palicami cenovo drahšie. Materiál je vhodný pre pokročilých jazdcov a expertov. Vyznačuje sa veľmi nízkou hmotnosťou, vysokou tuhosťou, primeranou pružnosťou.

Kompozitové palice - Sa vyrábajú v rôznych kombináciách karbónu od 10 % do 100 % a sklolaminátu. Čím obsahujú viac karbónu, tým sú palice kvalitnejšie a cena samozrejme vyššia. Táto kombinácia priaznivo ovplyvňuje vyváženie paličiek, preto sa hodí pre závodných a výkonnostných lyžiarov.

Cena zodpovedá v tomto prípade kvalite - nie je jednoduché vyrobiť extrémne ľahké palice, ktoré sú zároveň odolné a tuhé. 

Ako zvoliť ideálnu rukoväť, hrot či tanierik

Rukoväť bežkárskej palice

Pri výbere ideálnej rukoväte by ste si mali dávať pozor na materiál, ergonomické vlastnosti a predovšetkým pohodlnosť. Odporúčame vám vyberať si palice spolu s rukavicami na bežkovanie. Zaistite si tak úchop, ako keby ste boli práve na bežkách. Najlacnejšou variantou sú klasické plastové pútka osadené predovšetkým na lacnejších hliníkových paliciach. Lepšou alternatívou je kombinácia ergonomickej gumy a korku. Korok a guma zabezpečuje lepšiu priľnavosť a stabilitu. Niektorí výrobcovia napr. Leki využívajú obľúbený systém Trigger, ktorý disponuje technológiou zlepšujúcou úchop vďaka špeciálnemu uchyteniu. Technológia je úplne bezpečná a v prípade pádu odopne rukavicu od paličiek.

Hrot bežkárskej palice

Hrot je veľmi dôležitou koncovou súčasťou bežeckých palíc na ktorú je potrebné poukázať. Ak chcete kvalitné hroty, ktoré niečo vydržia, tak v takom prípade odporúčame zliatiny karbidu a ocele. Hroty z lacnejších palíc sa vedia rýchlo otupiť už na zamrznutom snehu. Špeciálnou kategóriou sú hroty na asfalt a tvrdé povrchy, ktoré môžete kombinovať s letnými bežkami.

Ako vybrať rukoväť, hrot a tanierik

Tanierik bežkárskej palice

Tanierik bežkárskej palice rozlišujeme podľa toho na akom povrchu budeme jazdiť - tvrda stopa (korčuľovanie), mäkká stopa (kombi alebo backcountry) alebo veľmi tvrdá stopa (koliečkové bežky - asfalt). Šírka tanierika na tvrdú stopu (zmiešaný sneh) je približne 40 mm, na mäkkú stopu (prašan - backcountry) od 48 mm. Na veľmi tvrdý povrch pri koliečkových bežkách, ako je napr. asfalt sa používa šírka tanierika od 24 mm.

Vyberte si vhodné rukavice

Pri výbere bežkárskych palíc nezabúdajte aj na vhodné bežkárske rukavice, ktoré by mali spĺňať základné ochranné funkcie, ako priedušnosť, vodeodolnosť a pružnosť. Rukavice musia dobre sedieť na ruke, mať špeciálnu protišmykovú úpravu a konštrukciu ktorá dobre prilieha na rukoväť bežkárskych palíc. Niektoré modely majú niekoľko vrstiev materiálu a izolácie, ktorá vás ešte viac chráni.

Výber vhodnej rukavice na bežky

Ak sa vám článok o tom, ako vybrať ideálne palice na bežkovanie páčil, prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport