Bežky od histórie po súčasnosť
04.01.2022

Bežky od histórie po súčasnosť

Mnohých z vás zaujíma počiatok zimných športov. Odkiaľ sa vzali a kedy sa zrodilo napríklad také bežkovanie. Dnes by sme mohli nájsť mnoho historicky podložených údajov v podobe zachytených starých kresieb napríklad v Rødøy v Nórsku. Predpokladá sa, že bežky ako také používali ľudia na presun z jedného zasneženého miesta na druhé, v oblasti Ugro-Lap medzi Laponskom a západným Sibírom. Bežky v tomto období boli vyrobené z ohobľovaným foršní a slúžili výlučne k praktickému účelu. Bežkovanie, ako šport vzniklo omnoho neskôr. Z tohto dôvodu môžeme s istotou tvrdiť, že bežecké lyže dali podstatný základ lyžiam, aké sa vyrábajú dnes.

Bežkovanie
Fakty a mýty o bežkovaní
Prečo je bežkovanie v súčasnosti také obľúbené?

Bežkovanie

Dejiny zimných športov, ako je lyžovanie, bežkovanie či skialpinizmus siahajú až do obdobia 8000 až 7000 rokov pred naším letopočtom. Niekde sa uvádza, že lyže boli objavené v severnej Európe, pretože na to odkazujú skalné rytiny v Nórsku a taktiež v ostatných severských krajinách (Švédsko, Nórsko, Fínsko) sa v močiaroch našli úlomky lyží rôznych tvarov, ktoré boli staré tak 1000 až 3500 rokov! Prvé lyže boli široké a krátke a mali skôr dizajn dnešných snežníc. Nemôžeme však s istotou povedať, že lyže sa používali len v Európe. V Číne už od roku 206 pred n.l. do roku 220 n.l. za dynastie Han môžeme nájsť dokumenty, v ktorých sú uvádzané prvé písomné zmienky o tomto druhu rekreačného či dopravného prostriedku.

Pred mnohými rokmi lyže slúžili ako vynikajúci dopravný prostriedok pri presune za prácou, obživou, lovom, či vo vojne. Až neskôr sa začala písať história vysokohorskej lyžiarskej turistiky. Lyže ako také siahajú do obdobia praveku, a prvé písomné zmienky o lyžiach sú známe od 16. storočia. Od konca 19. storočia sa pri bežkovaní začali používať 2 palice, ktoré slúžili na otáčky, dovtedy sa manévrovalo len vďaka jednej. Prvé bežky mali na spodnej časti pripevnené kože, ktorých štetiny sa proti smeru ich rastu zdvihnú a spevnia pozíciu, v ktorej sa lyžiar pri stúpaní nachádza. Takéto lyže využíval aj nórsky poštár Thomson pri doručovaní pošty, pretože musel pri tom zdolávať ťažký terén v horách Nórska.

História bežeckého lyžovania

Bežkám sa pripisoval význam z hľadiska dopravy, ale aj praktického pomocníka pri prieskume terénu. Prvé prvo-výstupy vznikali začiatkom 20. storočia a ich odkaz je dodnes zapísaný v histórií športov (horolezectvo, lyžovanie). V Amerike sa od roku 1934 začali budovať prvé lanovkové vleky, neskôr sedačkové lanovky, ktoré mali športovcom uľahčiť výstup na vrchol a dopriať krásny a pohodlný zjazd. Pre nadšencov dobrodružstva boli v Európe ešte naďalej dostupné trasy pre turistické lyžovanie na čerstvom vzduchu za pomoci svojej sily.

Fakty a mýty o bežkovaní

Medzi najznámejšie mýty o bežeckom lyžovaní zaraďujeme legendu o Haakonovi. Príbeh sa odohráva v roku 1206 počas občianskej vojny medzi klanmi Bagler a Birkebeiner. V priebehu bitky dochádza k usmrteniu kráľa Haakona III., neskôr Baglerov klan premýšľa ako zamedziť k nástupu na trón Haakonovi IV. Jediná možnosť bola jeho usmrtenie. Keď sa o tom dozvedeli verní poddaní kráľa Haakona IV., rozhodli sa konať. Vzali dieťa Haakona, aby ho zachránili pred istou smrťou. Putovali na sever Trondheimu, kde ich zastihla veľká snehová búrka. Dvaja odvážni vojaci vzali dieťa a putovali na bežkách dlhých 54 km do bezpečia. Legenda bola v roku 2016 aj sfilmovaná s názvom “Posledný kráľ” a tento film si môžete pozrieť aj dnes.

Tento mýtický príbeh inšpiroval Birkenbeinerov závod, pri ktorom súťažiaci musia prejsť 54 km s 3,5 kg záťažou na pleciach. Záťaž simuluje dieťa, ktoré museli vojaci odniesť do bezpečia. Už v roku 1767 sa uskutočnil prvý oficiálny závod vo vojenskej výstroji, ktorý bol sprevádzaný kombináciou streľby a lyžovania (dnes je to biatlon). Až do roku 1826 súťaž viedlo nórske lyžiarske vojsko, neskôr túto štafetu prevzali miestne civilné lyžiarske kluby. Bežkárska tradícia sa rozšírila i do ďalších miest a nadobudla charakter samozrejmej potreby človeka. Rekonštrukcia tohto príbehu je pekným príkladom toho, že i z ľudového príbehu si vieme vziať niečo užitočné, v tomto prípade prospešné pre zdravie človeka.

Myty a fakty o bežkovaní

Bežkovanie ako také nie je lyžovanie. Klasické lyže sú piškótového tvaru a majú viac-menej zaoblené špičky. Kdežto bežky sú rovné ploché a vpredu jasne špicaté a zdvihnuté dohora. Taktiež majú vo viazaní voľnú pätu a spevnenú špičku. Tým pádom pri odraze striedavo šúchate bežky po zemi a zdvíhate päty na striedačku. Bežky sa pri strmom zjazde môžu zastaviť v snehu ak prenesiete váhu dopredu alebo pluhujete. Pri lyžiach sa manévruje a brzdí obratnejšie a jednoduchšie vďaka inej konštrukcii a hranám.

Prečo je bežkovanie v súčasnosti také obľúbené?

Jednoznačne preto, lebo sa jedná o dokonalú interakciu medzi človekom a zimnou prírodou. Šport, ktorý je vhodný naozaj pre každého. Bežkovanie možno považovať za šport vyžadujúci fyzický výkon, ale zároveň i meditačný. Poskytuje únik z ruchu veľkomesta a zahĺbenie sa do vlastných myšlienok. Môžete načúvať prírode. V prírodnom prostredí vyliečite väčšinu neduhov. Turistika na bežkách je výborným spôsobom ako rovnomerne zapojiť a zaťažovať všetky svaly vášho tela. Bežkovanie vám prinesie mnoho benefitov, ako napr. radosť, naplnenie, posilnenie imunity, prekrvenie a naťahovanie i uvoľňovanie stuhnutého svalstva pomocou rotačných pohybov, oddych, odhalí vám krásne miesta. Pohyb po 2 plochých lyžiach vytvarovaných do požadovaných tvarov spolu s bežkárskymi palicami vám umožňuje dýchať čerstvý vzduch a prekrvovať si telo.

Bežecké lyžovanie v súčasnosti

Exteriérový zimný šport, ktorému sa darí na upravených bežkárskych tratiach, alebo na tzv. bežkárskej stope vás určite bude baviť. Beh na lyžiach môžete vykonávať na rovinatom alebo zvlnenom teréne. Záleží aj na tom, v akej ste kondícii a aké skúsenosti máte s bežkovaním, aby sa vám jednoduchšie a bezpečne “posúvalo”. Nevyhnutnosťou pri bežkovaní je súvislá a dostatočná vrstva snehu a samozrejme aj vhodné bežkárske oblečenie, bežkárska výstroj, tekutiny. Pravidelne striedavé prenášanie váhy z nohy na nohu, správna koordinácia rúk s palicami, predklon podľa sklonu terénu, zosúladenie odrazu a balansu sú základné atribúty, ktoré bežkovanie charakterizujú. Klasickým alebo korčuliarskym štýlom môžete odštartovať zasneženú sezónu. Zimný vytrvalostný šport povzbudí metabolizmus, prospieva dýchaciemu, nervovému, cievnemu a kardiovaskulárnemu systému.

Páčil sa vám článok o histórií bežeckého lyžovania? Prečítajte si ďalšie podobné články o bežkovaní:

Tím Najšport