Ako vybrať správne topánky na bežky
14.10.2021

Ako vybrať správne topánky na bežky

V tomto článku sa pozrieme na to, ako vybrať správne topánky na bežecké lyžovanie alebo ľudovo povedané bežkovanie. Najdôležitejším faktorom pri výbere bežeckých topánok je ujasniť si, na akú techniku budete obuv používať - na klasiku, skate, kombi alebo ako obuv do voľného terénu backcountry. Podľa výkonnosti môžeme obuv na bežky rozčleniť na rekreačné, športové a profesionálne závodne modely. Poďme si teda o každej z nich povedať viac, aby sme vám uľahčili výber vhodnej obuvi.

Akú techniku bežeckého lyžovania preferujte?
Rozdelenie bežeckej obuvi podľa výkonnosti
Kompatibilita bežkárskeho viazania
Výber správnej veľkosti a tvaru obuvi

Akú techniku bežeckého lyžovania preferujte?

Bežkárska obuv na klasiku

Bežecké topánky tejto kategórie sú určené pre začínajúcich aj skúsenejších bežkávov. Poznáme ich podľa toho že obuv končí pod členkom. Pre začiatočníkov je dôležité, aby boli nohy v teple, suchu s hrubou ponožkou. Pre mierne pokročilých je dôležitá opora nohy v oblasti klenby, okolo päty a členkov. Tento typ obuvi je vhodný na každodenné použitie s praktickým využitím. Je dostatočne zateplená, nemá tvrdú podrážku, naopak päta je vystužená najčastejšie tvrdým plastom alebo kompozitom. U najdrahších modelov býva obuv vystužená karbónom.

Bežkárska obuv na klasiku

Bežkárska obuv na korčuľovanie (skate)

Obuv na skatovanie, resp. na korčuľovanie je už na prvý pohľad o niečo vyššia ako obuv na klasiku. V oblastí členku sú vystužené tvrdou manžetou, pre lepšiu oporu členku. Niektoré závodné modely nájdete v celokarbónovom zložení. Tento typ topánok je o niečo menej pohodlnejší, ako klasické bežky, no zato je potrebné dbať na oveľa väčší dôraz pri výbere nového modelu. Tým že je obuv veľmi tvrdá s veľmi vysokým flexom poskytuje oveľa lepší prenos energie pri odraze do bežiek. 

Bežkárska obuv na skate

Bežkárska obuv kombi

Kombi obuv predstavuje kombináciu topánok na klasiku a korčule. Výsledkom je topánka s pevnou oporou členkou, ktorá je vhodná pre korčuľovanie - dostatočná stabilita členkov, ale aj pre klasiku - mäkká, ohybná a pohodlná.

Bežkárska obuv kombi

Backcountry bežkárska obuv

Je určená na pohyb vo voľnom teréne, pričom disponuje ohybnou podrážkou, ktorá má spevnený členok. Na prvý pohľad sa podobajú kombi obuvi. Sú však robustnejšie, výrazne zateplené s vyvýšeným komínom, ktorý oceníte najmä v hlbokom snehu a v prašane. Takáto topánka je vyrobená z odolnejších, vodeodolných a zároveň priedušných materiálov. Podrážka je už na prvý pohľad veľmi členitá a prispôsobená na chôdzu v členitejšom teréne.

Bežkárska obuv na backcountry

Rozdelenie bežeckej obuvi podľa výkonnosti

Bežeckú obuv v zásade rozdeľujeme podľa schopnosti a výkonnosti bežkára na rekreačnú, športovú alebo závodnú úroveň.

  • Rekreačná obuv na bežky - je vhodná pre začiatočníkov a mierne pokročilých jazdcov. Tu zohráva dôležitú úlohu pohodlie bežkára, dobré zateplenie, optimálna tuhosť a váha podrážky. 
  • Športová obuv na bežky - je určená pre mierne pokročilých až pokročilých jazdcov. Pri tejto bežkárskej obuvi zohráva dôležitú úlohu dobré jazdné a technické vlastnosti, ako aj univerzálnosť použitia.
  • Závodná, resp. profesionálna obuv na bežky - je určená pre expertov, ktorí vyžadujú závodné vlastnosti obuvi. Jazdci chcú maximalizovať svoj výkon, vyžadujú nízku hmotnosť, high-tech materiály, uhlíkové vlákna, vysokú tuhosť podrážky a optimálne race vlastnosti (komfort vz. výkon).

Rozdelenie bežkárskych topánok

Kompatibilita bežkárskeho viazania

Aby boli bežecké lyže plne kompatibilné s vaším viazaním a nedochádzalo k došľapovaniu mimo viazania bežiek, tak sú moderné viazania vybavené jednou alebo dvoma vodiacimi lištami. Je jasné, že ak má obuv napríklad jednu vodiacu lištu a bežecké viazanie dve vodiace lišty, nie je obuv kompatibilná s viazaním. Pri výbere si preto dávajte veľký pozor. V súčasnosti sa výrobcovia dohodli a budú používať iba jeden druh viazania NNN. Doposiaľ sme rozlišovali Salomon SNS (Salomon Nordic Systém) a Rottefella NNN (Rottefella New Nordic Norm). V základe používa Salomon SNS jednu vodiacu lištu a Rottefella NNN dve vodiace lišty.

Kompatibilita obuvi s bežkárskym viazanímň

Výber správnej veľkosti a tvaru obuvi

Niektorí zákazníci sa snažia zladiť bežeckú obuv s lyžami. To môže byť často krát veľká chyba, pretože každý výrobca vyrába obuv v iných parametroch, ako je pohodlnosť, materiál, funkčnosť, flex, veľkosť a pod. Preto si vyberajte obuv na základe toho či vám dobré sedí na nohe alebo nie. Vyberajte si vždy tú topánku, ktorá vám bude najlepšie sedieť na nohe.

Pri výbere správnej veľkosti na klasiku volíme o niečo väčšiu topánku pre vyššiu pohodlnosť a komfort počas bežkovania. Pokiaľ vás pri odraze prsty tlačia, nie je to nič príjemné. Naopak obuv na skate vyberáme o niečo tesnejšie až presne na nohu. Je lepšie pri odraze dosiahnuť to, aby sa noha neposúvala hore dole a pevne držala na mieste.

Samozrejmosťou je, aby ste do bežkárskej obuvi nosili vždy iba jeden pár ponožiek. Nikdy si nedávajte dve vrstvy. Pamätajte na to, že či sa jedná o lyžiarsku, snowboardovú obuv alebo obuv na bežkovanie - vždy tam patrí iba jedna ponožka. V zásade platí, že čím ste športovnejší jazdec, tým potrebujete tenšiu ponožku a naopak.

Výber správnej veľkosti topánky na bežky

Nesmieme taktiež zabudnúť na správnu vložku do tejto športovej obuvi. Štandardne sú v bežkárskej obuvi rovné, resp. ploché vložky, ktoré však nie sú úplne vhodné pre všetky typy nôh. Správna športová vložka dokáže výrazne lepšiť feed a váš komfort počas celodenného nosenia. Skúste preto siahnuť po špeciálnych ortopedických vložkách.

S týmto, ale aj s ďalším výberom vám poradia naši skúsení športoví poradcovia priamo na predajni. Pokiaľ si môžete prísť obuv vyskúšať je to pre vás tá najideálnejšia možnosť. Pokúsime sa vám zmerať chodidlo, odporučiť presnú vložku podľa tvaru chodidla a prispôsobiť výber obuvi vaším požiadavkám.

Ak vás článok zaujal, určite si prečítajte aj podobné články:

Tím Najšport