Ako vybrať správne bežecké lyže
20.12.2022

Ako vybrať správne bežecké lyže

Bežecké lyžovanie je vytrvalostná outdoorová aktivita, pri ktorej sa do činnosti zapája svalstvo takmer celého tela. Pravidelné bežkovanie posilňuje kardiovaskulárny systém a spúšťa fantastickú vlnu endorfínov, ktorá vás bude sprevádzať pri jazde zasneženou krajinou. Aby ste z bežkovania vyťažili maximum jeho potenciálu, budete potrebovať kvalitné vybavenie, predovšetkým však vhodné bežky.

Podľa čoho si vybrať bežky pre začiatočníkov
Rozdelenie bežiek
Ako vybrať bežky?
Výber bežiek podľa dĺžky a váhy
Konštrukcia bežiek

Podľa čoho si vybrať bežky pre začiatočníkov

Bežkovanie dokáže ulahodiť všetkým, ako zapáleným športovcom naháňajúcim kondíciu a nabehané kilometre, tak pravoverným turistom, ktorí si užívajú očarujúce výhľady a ostrý zimný vzduch na horách. Rôzne skupiny bežkárov však vyžadujú rôzne typy bežkárskych lyží, preto by ste si ešte pred samotným výberom konkrétnej značky či modelu mali ujasniť, čo od bežkovania očakávate a ktorý bežkársky štýl je pre vás tým pravým orechovým. Pre začiatočníka je vhodné zvoliť bežky na klasiku, pretože klasický štýl je vzhľadom na techniku najľahší.

Rozdelenie bežiek

  • Voľný terén (backcountry) - Plánujete najmä jazdy vo voľnej prírode a v neupravenom teréne? Voľte backcountry bežky.
  • Klasika (Classic) - Plánujete jazdy v upravenej stope? V tom prípade sú bežky na klasiku jasnou voľbou číslo jeden.
  • Korčuľovanie (Skate) - Uvažujete nad bežkovaním ako doplnkovým športom k vášmu tréningu? Skate a bežky na korčuľovanie by mohli splniť vaše očakávania.
  • Kombi (Combi) - Poslednou možnosťou sú kombinované tzv. kombi bežky, ktoré kombinujú dve predchádzajúce techniky - klasiku a korčuľovanie.

výber bežkárskych lyží podľa preferencií jazdca

Ako vybrať bežky?

Bežky sa vyberajú podľa toho, na aký štýl jazdy sú určené. V súvislosti s bežeckým lyžovaním sa stretávame s dvomi pojmami – klasika (alebo classic) vs. korčuľovanie (alebo skate). Klasická technika sa uplatňuje v upravenej (vyfrézovanej) stope, ktorá v podstate vedie obe lyže, a používajú sa pri nej dlhšie lyže s kratšími palicami. Podobný štýl jazdy sa využíva aj pri tzv. turistickom bežkovaní, ktoré sa však neodohráva na upravených tratiach so stopou, ale vo voľnej prírode, kde si bežkár stopu zväčša sám prešľapáva. K tomuto účelu sú určené tzv. back country bežky – pevný a stabilný typ bežiek (sú širšie, aby lepšie držali v hlbšom snehu), ktoré môžu byť vybavené oceľovými hranami pre lepší pohyb po zamrznutom povrchu. Vo všeobecnosti sa nádejným bežkárom odporúča začať práve klasikou, i keď nájsť moment ideálneho odrazu pri tejto technike nie je zo začiatku vôbec jednoduché.

Skate alebo korčuľovanie sa takisto odohráva na upravených tratiach, nie však v klasickej stope, ale na hladkej a širokej ploche upravenej rolbou. Jazda korčuliarskou technikou pôsobí veľmi dynamicky a v skutočnosti je rýchlejšia ako bežkovanie klasickou technikou. Vyžaduje si určitú úroveň fyzickej zdatnosti a samozrejme tiež zvládnutie techniky, ktorá sa však považuje za jednoduchšiu než technika klasická. Bežky na skate sú kratšie a tvrdšie než bežky na klasiku – lyžiarovi poskytujú lepší odraz a umožňujú rýchlejšiu, športovejšiu jazdu.

Ako vybrať bežky

Výber bežiek podľa dĺžky a váhy

Dôležitým parametrom, ktorý pri výbere bežiek treba jednoznačne zohľadniť, je hmotnosť bežkára. Najmä klasiky vyžadujú zaťaženie „tak akurát“, aby v stúpaniach a pri odraze neprekĺzavali (pri odraze musia mať dostatočný kontakt so snehom), a naopak, pri zjazde zasa zbytočne nebrzdili (to sa deje v prípade, že je stúpacia komora príliš zaťažená).

Ako vybrať bežecké lyže podľa výšky jazdca a dĺžky bežky?

V súčasnosti už neplatí, že bežka sa vyberá podľa výšky, ale predovšetkým podľa hmotnosti jazdca. Stále však existuje praktické pravidlo, ktoré však nie je možné absolvovať pri každej bežke:

  • Bežky na klasiku sa vyberajú približne 15 - 25 cm dlhšie (niekedy až 30 cm), než je výška postavy jazdca.
  • Bežky na korčuľovanie sa vyberajú približne zarovno postavy v rozsahu 0 - 15 cm dlhšie, než je výška postavy jazdca.
  • Bežky na kombi sa vyberajú približne 10 - 20 cm, než je výška postavy jazdca. 
  • Bežky na backcountry sa vyberajú 

Pokiaľ ide o dĺžku lyží, tu záleží od zvolenej techniky jazdy a vašich lyžiarskych schopností. Vo všeobecnosti platí, že dlhšie lyže sú ťažšie ovládateľné, no majú lepší sklz.

Ako vybrať bežky podľa váhy jazdca?

Veľmi jednoducho – pri ich rovnomernom zaťažení (hmotnosť bežkára je rovnomerne rozložená na obe lyže) by oblasť mazacej komory (pod nohou bežkára) mala ostať mierne nad zemou. A keďže pri odraze sa hmotnosť lyžiara prenáša len na jednu lyžu, je dôležité, aby ste pri prenesení svojej váhy dokázali túto lyžu tzv. prešliapnuť až na zem (aby došlo ku kontaktu stúpacieho vosku so snehom). Vždy je potrebné sa riadiť presnými hmotnostnými tabuľkami, ktoré stanovuje každý výrobca pre daný model!

  • Korčuľvanie (Skate) - V prípade skateových lyží však stúpacia komora nebýva vyznačená, pretože odraz sa nevedie cez skĺznicu, ale z celej hrany lyže. Aj tu však treba nájsť vhodný kompromis – veľmi tvrdé lyže budú horšie ovládateľné a nestabilné, s veľmi mäkkými zasa stratíte kopu síl a rýchlosti. Výrobcovia preto zvyknú ku svojim výrobkom pridávať aj orientačné hmotnostné tabuľky, ktoré by vám mali pomôcť pri výbere správnej tvrdosti lyží. Bežky na korčuľovanie bývajú kratšie, výšku postavy lyžiara zvyčajne presahujú maximálne o 15 cm.
  • Klasika (Classic) - V prípade klasík sa obvykle odporúča voliť dĺžku lyží podľa kľúča: výška postavy +15 až 25 cm k tomu.

Backcountry bežkovanie

Konštrukcia bežiek

Ak vás nelákajú back country a odľahlé zasnežené končiny, no zároveň sa neviete jednoznačne rozhodnúť pre skate či klasiku, skúste pouvažovať nad kombi bežkami. Ide o veľmi univerzálny typ bežiek, ktoré sa ponášajú na klasiky, no vďaka svojej konštrukcii sú využiteľné aj na korčuľovanie. Závisí však na druhu vosku, aký na lyže nanesiete – musíte sa preto rozhodnúť, ktorú jazdu venujte klasike a ktorú si pôjdete zakorčuľovať.

  • Bežky so šupinami - Ak patríte do skupiny rekreačných bežkárov a nechce sa vám trápiť s „mázou“ a voskami, mohli by práve vám vyhovovať tzv. šupináče. Jedná sa o typ turistických bežiek, ktoré majú v oblasti stúpacej komory predlisované šupinky. Šupinové bežky sú pomalšie než klasické a počas jazdy vydávajú charakteristický zvuk. Najčastejšie tento typ nájdete na klasických a backcountry bežkách.
  • Bežky bez šupín - Sú charakteristické pre korčule a kombi bežky. V strednej sklzovej časi vyžadujú pravidelné voskovanie stúpacím voskom. Ten je potrebné vedieť správne aplikovať na sklznú časť a vždy iba do stredu bežky. Dôležitým ukazovateľom je teplota snehu, od toho totiž závisí druh vosku. Teplotné podmienky okolo 0 °C, kedy je pomerne náročné trafiť sa do správneho vosku.
  • Bežky s pásom - Disponujú špeciálnym "tulením pásom" ktorý sa však tak iba volá. V skutočnosti je vyrobený z mohéru, nylónu alebo kombinovaného materiálu (mohér a nylón v rôznych pomeroch). Nachádza sa výlučne na blackcountry bežkách a zabezpečuje dokonalú priľnavosť počas stúpania.

Pripravte sa na bežkársku sezónu s Najsport.sk! V našom e-shope si môžete vyberať z desiatok značkových bežeckých lyží. Vyberte si bežky podľa vašich skúseností, obľúbenej farby, ceny či terénu.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport