5 najkrajších bežkárskych oblastí v Rakúsku
02.11.2021

5 najkrajších bežkárskych oblastí v Rakúsku

Objavte tie najkrajšie bežkárske trate u našich rakúskych susedov. Užite si konečne správnu zimnú pohodu na bežkách za našimi hranicami. Pripravili sme pre vás 5 najzaujímavejších oblastí a lokalít, ktoré sú priam stvorené pre bežecké lyžovanie. Prírodné krásy Rakúsa z neho robia jednu z najobľúbenejších lokalít pre akékoľvek zimné športy.

1. Najkrajšia bežkárska oblasť Dachstein
2. Olympijský región Seefeld
3. Prekrásna Waldviertelská vysočina
4. Najdlhšie bežkárske trate v Salzburgu
5. Bájne Tyrolsko

1. Najkrajšia bežkárska oblasť Dachstein

V bežkárskej oblasti Dachstein sa nachádza viac ako 13 bežkárskych okruhov, ktoré sú plne upravené. V okolí nájdete približne 20 vrcholov s nadmorskou výškou presahujúcou 2500 metrov. Na svoje si prídu bežkári, ktorí vyhľadávajú klasiku, korčule i backcountry. Všetky trasy sú počas sezóny plne sprístupnené, dobre značené a majú vybudované parkovacie miesta pre svojich návštevníkov. Bežecké trate sú rôznej náročnosti. 150 km trás je určených pre klasické lyžovanie 70 km pre korčuliarsku techniku. Okrem vybudovaných tratí tu nájdete aj množstvo XC tratí pre backcountry lyžiarov. Väčšina tratí sa nachádza v nadmorskej výške okolo 2700 m n.m.

Najdlhšia bežkárska oblasť Dachstein

2. Olympijský región Seefeld

Poskytuje viac ako 245 km perfektne upravených bežkárskych tratí pre všetky úrovne zdatnosti (začiatočníci, mierne pokročilí a pokročilí jazdci). Väčšina tratí prechádza nadmorskou výškou 1200 m a ponúka prekrásne výhľady na okolité končiare. Najkrajšie trase vedu medzi mestečkami Seefeld, Leutasch, Reith, Mösern, Buchen a Scharnitz. Nájdete tu 4 km plne osvetlených tratí pre nočné bežkovanie. Zaujímavosťou je aj 44 km sprístupnených stôp pre psy. Priemerná výška snehu počas sezóny je 78 cm. Seefeld má v priemere až 70 slnečných dní počas sezóny. Len na porovnanie priemer ostatných slnečných dní v Rakúsku je 56. Medzi najkrajšie trate patrí A5 Obern (dĺžka 5,2 km), A6 Alpenbad (dĺžka 4,7 km), B2 Auland (dĺžka 5,3 km) a B3 Lottensee (dĺžka 6,3 km).

Olympijsky región Seefeld

3. Prekrásna Waldviertelská vysočina

Vo Waldviertelskej vysočine (rak. Waldviertler Hochland) sa nachádzajú prekrásne trate pre bežecké lyžovanie, ktoré ležia v priemernej nadmorskej výške okolo 900 - 1000 m. K dispozícií sú trate s dĺžkou 3 až 15 km. Najkrajšie a udržiavané trasy sú ArbesbachAltmelone, Groß Gerungse, Langschlag a Rappottensteine. Trate majú dĺžku od 1 až do 25 km, pričom sú vhodné pre začiatočníkov aj profesionálov. Veľkou výhodou je, že trate sú navzájom poprepájané, vhodné pre akúkoľvek bežeckú disciplínu, väčšina z nich má dve stopy a trať na skate.

Prekrásna Waldviertelska vysočina

4. Najdlhšie bežkárske trate v Salzburgu

Spoznajte jedny z najdlhších tratí pre bežky v okolí Salzburgu. V časti Lungau sa môžete tešiť na bežkárske stopy o dĺžke až 240 km. Okrem toho tu ná vás čaká extrémny 3 km dlhý okruh Höhenloipe na ktorom sa pohybujete na známom ľadovci Kitzsteinhorn (2900 m n.m.), ktorý sa nachádza priamo nad Kaprunom. V neďalekom pohorí Vysoké Tautry sa nachádza bežkárska stopa vedúca na Loipe o celkovej dĺžke 45 km. Pre nadšencov večerného alebo nočného lyžovania je jednoznačnou voľbou oblasť Gasteinertal. Nájdete tu plne osvetlené okruhy Bad Gasteinu-Böcksteinu a Bad Hofgasteinu.

Najdlhšie bežkárske trate v Salzburgu

5. Bájne Tyrolsko

Je srdcom Álp, čaká tu na vás viac ako 500 rôznych tritisíciek. Centrom je oblasť Pillerseetal na čele s bájnym Hochfilznom. Každoročne sa tu organizuje svetový pohár v biatlone s medzinárodnou účasťo. Medzi oblasťami Kitzbühelem a Kirchbergem je počas zimnej sezóny otvorená bežkárska trasa na golfomov ihrisku Kitzbühel-Schwarzsee-Reith vrátane nočného osvetlenia, ktoré funguje až do polnoci. Jednou z najkrajších oblastí na bežkovanie je aj Achensee na ktorej sa nachádza náhorná plošina s traťami dlhými 266 km. Všetky stopy sú skvele upravené a jej výhodou je že je veľmi dobre dostupná z Českej republiky. Zaujímavosťou je ľadovcové údolie Kaunertal, ktoré disponuje trasov Höhenloipe, ktorá má plne osvetlenú stopu aj počas nočného bežkovania.

Bájne Tyrolsko

Páčil sa vám článok o piatich najkrajších bezkárskych oblastiach v Taliansku? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport