Vyblázni sa na svahu so snežnými korčuľami Sled Dogs
09.12.2020

Vyblázni sa na svahu so snežnými korčuľami Sled Dogs

Zbožňujete kolieskové inline korčule, zimné korčule, hokej, alebo len hľadáte určitý druh spestrenia ku lyžiam? Potom budú Sled Dogs pre vás to pravé orechové! Sled Dogs sú viac, než korčule na sneh. Sú vhodné pre všetkých, ktorí chcú zažiť zmenu alebo dokonca milujú adrenalín. Tieto korčule každý skrotí už za pár minút :-)

História Sled Dogs
Jednotlivé druhy Sled Dogs
Drobné vysvetlenie a prirovnanie
Ako teda vybrať tie správne snežné korčule?

Snežné korčule Sled Dogs vieme zjednodušene opísať ako upravené lyžiarky so skĺznicou, na ktorých môžete normálne jazdiť. Tieto lyžiarky majú na podrážke špeciálne vyrobenú skĺznicu, ktorá je ich pevnou súčasťou.

Pamätáte si na časy, keď ste ešte boli malé deti, lanovka už bola vypnutá po celom dni a vy ste len tak blbli dole na svahu a jazdili ste len v lyžiarkach? Presne toto môžete znovu zažiť, však s tým rozdielom, že si takto môžete užívať celé dni a samozrejme, že v omnoho vyšších rýchlostiach. Rýchlostný rekord, ktorý je aktuálny dosiahol až 150 km/h. Vďaka tomu, že majú kovové hrany, môžete na nich jazdiť po snehu, ale aj na ľadových platniach.

snezne-korcule

História Sled Dogs

Značku Sled Dogs založili dvaja nadšení nórski bratia Syversenovci - Ronny Paul Gydar a Tommy Einar Gydar. Tento relatívne nový zimný šport si už obľúbili ľudia po celom svete a aj u nás na Slovensku. Snežné korčule predovšetkým obľubujú inline korčuliari, hokejisti, krasokorčuliari, lyžiari či snowboardisti. Netreba však zúfať, na Sled Dogs sa naučí jazdiť každý. Pohyb na nich je totiž veľmi prirodzený.

Jednotlivé druhy Sled Dogs

Skúste si tipnúť koľko druhov Sled Dogs existuje. Ak ste odhadovali štyri druhy, máte pravdu. Aj keď majú všetky snežné korčule skĺznicu s oceľovými hranami, je medzi druhmi určitý rozdiel. Poďme sa pozrieť aký :-)

1) HALDEN

Základný čiernobiely model, vhodný pre rekreačné jazdenie. Vďaka univerzálnym veľkostiam - XS, S, M, L je vhodný na požičiavanie alebo pre deti, ktorým ešte rýchlo rastie noha.

2) HYGEN

Model, ktorý poteší všetkých, ktorí milujú rýchlosť. Pri tomto modeli vo vás rýchlosť bude evokovať aj červená, pretekárska farba. Vďaka tuhšiemu materiálu sú stabilnejšie vo vyšších rýchlostiach. Utiahnutie praciek sa dá nastavovať s milimetrovým odstupňovaním. Na rozdiel od bielo-čiernych Halden sú Hygen vyrábané na konkrétnu veľkosť nohy, takže ponúkajú lepšie pohodlie.

3) LUNDE

Model, ktorý je určený priamo pre dámy. Vo vnútri topánky má teplý kožúšok, ktorý v zime vždy poteší. Sú vytvarované podľa dámskej nohy, ale obľúbilo si ich aj mnoho mužov, ktorí nevyžadujú extrémy a chcú maximálne pohodlie.

4) K9 RABID

Snežné korčule určené pre “fajnšmekrov”. Môžete na nich robiť všetko na najvyššej úrovni, či už pôjde o rôzne triky, rýchlu jazdu, či dokonca agresívnu jazdu :-)
Majú prevrátené spodné pracky, takže sa ani pri maximálnom náklone nemôžu rozopnúť o sneh. Majú špeciálnu ™ stielku pre lepšie dopady.

Drobné vysvetlenie a prirovnanie

Ak to porovnáme s automobilmi tak, dlhú trasu si krásne užijete vo francúzskom aute s gumovým riadením a mäkkým podvozkom. Na pretekársky okruh však vždy siahnete po lepšom tuhom podvozku, v ktorom cítite každý kamienok. Vďaka tomu máte samozrejme nad jazdou väčšiu kontrolu aj pri rýchlosti cez 150 km/h, ktorá bola na modeli K9 naozaj pokorená. Predstavte si, aký to musí byť adrenalínový zážitok.

Snežné korčule ponúkajú aj mnoho príslušenstva. Veľmi užitočné určite vedia byť napríklad tzv. Doggie Walkers, čo sú návleky na vaše Sled Dogs, ktoré si môžete nasadiť, ak práve nie ste na snehu, aby ste si svoje korčule nezničili.

korčule-snežné

Ako teda vybrať tie správne snežné korčule?

V prvom a poslednom rade záleží na tom, ako veľmi ste nároční. Ak máte radi radi rýchlosť, zvoľte model HYGEN. Ak ste pre rýchlosť ochotní mierne obetovať nejaké to vaše pohodlie a priplatiť si za naozaj top materiály, odporúčame K9 RABID. Je vám na svahu často zima? Ak áno, odporúčame siahnuť práve po modeli LUNDE, ktoré vás zahrejú svojim kožúškom! Ak ste nenároční, alebo sa bojíte, že dieťaťu prirýchlo narastie noha, potom zvoľte základný model snežných korčúľ HALDEN.

Mimochodom platia tu rovnaké pravidlá ako pri výbere lyžiarok. Teda najdôležitejšia zo všetkého je veľkosť - musia vám úplne sedieť. Najmä päta sa nesmie príliš hýbať a mala by byť usadená.

Ak ešte nie ste rozhodnutí, či si Sled Dogs kúpiť, odporúčame si ich najskôr vyskúšať. U nás nájdete v požičovni hneď niekoľko.  :-)

Pokiaľ vás táto téma zaujala, určite odporúčame prečítať si aj následovné

Tím Najšport