Ako vybrať lyžiarske okuliare
26.10.2023

Ako vybrať lyžiarske okuliare

Okuliare sú jedným z najdôležitejších doplnkov lyžiarskej výstroje. Každý lyžiar alebo snowboardista môže tvrdiť, že všetky okuliare poskytujú určitú základnú ochranu pred vetrom, chladom a slnkom. Nad rámec základných prvkov je potrebné brať do úvahy aj niektoré kľúčové vlastnosti, ako je napríklad typ šošovky, farba zorníkov (skla lyžiarskych okuliarov), vymeniteľné zorníky, veľkosť rámu, úprava proti zahmlievaniu a podobne. V tomto článku sa dozviete ako vybrať ideálne lyžiarske okuliare, ktoré splnia všetky vaše očakávania. 

S výberom vhodných lyžiarskych okuliarov vám radi a odborne poradíme online na našom e-shope alebo sa zastavte osobne v predajniach Najšport. Nájdete nás v Bratislave, Trenčíne a v Dolnom Kubíne.

7 tipov, ako si vybrať ideálne lyžiarske okuliare
Základné rozdelenie lyžiarskych šošoviek
Technológie lyžiarskych okuliarov a zorníkov
Lyžiarske okuliare podľa svetelných podmienok
Na čo si dajte pozor pri kúpe lyžiarskych okuliarov
Základná starostlivosť o okuliare

7 tipov, ako si vybrať ideálne lyžiarske okuliare

Lyžovanie je nádherný zimný šport, ktorý môže byť ešte lepší a pohodlnejší s vhodnými lyžiarskymi okuliarmi, ktoré vám poskytnú dokonalú ochranu a pohodlie na svahu. Lyžiarske okuliare nie sú len módny doplnok, ale majú aj zásadný vplyv na vašu bezpečnosť a pohodlie na svahu. Pozrite si týchto 7 tipov, ktoré je potrebné zvážiť pri výbere tých správnych lyžiarskych okuliarov:

1. Ochrana pred slnečným žiarením, kvalitný UV filter

Pri výbere lyžiarskych okuliarov je jedným z najdôležitejších faktorov ochrana pred slnečným žiarením. Lyžovanie je často spojené so silným slnečným svetlom, takže je dôležité, aby vaše okuliare mali vysokú úroveň ochrany proti UV žiareniu. Okuliare by mali mať označenie UV400 alebo vyššie, čo znamená, že blokujú všetky faktory UVA a UVB žiarenie, ktoré je pre ľudské oko negatívne.

2. Náhradné šošovky a zmena svetelných podmienok

Svetelné podmienky na svahu sa môžu rýchlo meniť, a preto je vhodné mať lyžiarske okuliare s výmennými šošovkami alebo možnosťou automaticky sa prispôsobiť. Toto vám umožní vybrať si okuliare k aktuálnym podmienkam na svahu. Pri jasnom slnečnom počasí budete potrebovať tmavšie šošovky na ochranu pred jasným svetlom, zatiaľ čo v zahmlených alebo oblačných podmienkach budete potrebovať svetlejšie šošovky pre lepšiu viditeľnosť.

3. Antifog a ochrana proti poškriabaniu

Zahmlievanie na lyžiarskych okuliaroch môže spôsobiť množstvo problémov a znížiť vaše videnie. Preto si vyberte okuliare s antifog úpravou, ktorá pomáha udržiavať šošovky čisté - bez dodatočného zahmlievania. Okuliare by tiež mali mať ochranný povlak proti drobným škrabancom, aby ste predišli poškodeniu šošoviek pri manipulácii s nimi alebo počas pádu.

4. Ventilácia a odvod vlhkosti

Lyžiarske okuliare s integrovaným ventilačným systémom pomáhajú odvádzať vlhkosť a zabraňujú roseniu šošoviek. Toto je veľmi dôležité, pretože pri športe sa potíte a to môže ľahko vytvoriť vlhkosť a nadmerne zahmlievanie vnútri okuliarov. Správna ventilácia zabezpečí, že budete vidieť jasne a zreteľne.

5. Dobrá ergonómia a pohodlie počas nosenia

Okuliare by mali byť pohodlné a bezpečne ukotvené na vašom nose a ušiach. Hrubá penová vrstva alebo doplnkové silikónové vložky v oblasti nosa a chráničoch očí zvyšujú pohodlie a zabraňujú tlaku. Okuliare by mali dobre sedieť pod lyžiarskou prilbou a neodstávať.

6. Výber štýlu a farebného prevedenia, ktoré sedí k prilbe

Samozrejme, nezabudnite na štýl a farebné prevedenie. Okuliare budú súčasťou vášho vzhľadu na svahu, takže si vyberte také, ktoré sa vám páčia a ktoré sa hodia k vašej lyžiarskej výbave najmä prilbe. Dostupné sú rôzne farebné a štýlové možnosti pre dámy, pánov aj deti.

7. Testovanie pred zakúpením

Nakoniec, predtým než si okuliare kúpite, vyskúšajte si ich a presvedčte sa, že vám dobre sadnú a mali by ste mať jasný výhľad. Mnoho obchodov so športovým vybavením umožňuje vyskúšanie okuliarov pred zakúpením - príďte si ich vyskúšať rovno do Najšportu náš školení personál vám vždy rád a ochotne poradí.

Ako vybrať ideálne lyžiarske okuliare

Základné rozdelenie lyžiarskych šošoviek

Najväčším rozdielom medzi jednotlivými okuliarmi sú šošovky. Pri výbere správnych šošoviek treba brať do úvahy aj niekoľko dôležitých aspektov, ako je typ, farba, ochrana proti zahmlievaniu (tzv. antifog úprava) a najdôležitejšia ochrana proti škodlivému UV žiareniu. Najčastejšie rozdeľujeme šošovky lyžiarskych okuliarov na:

  • Cylindrické (tzv. ploché) šošovky - Sú zahnuté vodorovne a zostávajú zvisle ploché. Cylindrické šošovky ponúkajú dobrý výkon za pomerne nízku cenu.
  • Sférické šošovky - sa ohýbajú horizontálne aj vertikálne okolo vašej tváre, čo samotným okuliarom dodáva tzv. Bublinkový vzhľad. Výhodou nosenia cylindrických šošoviek je lepšie periférne videnie, znížené oslnenie, menšie zahmlievanie a skreslenie.

Základné rozdelenie lyžiarskych šošoviek

Technológie lyžiarskych okuliarov a zorníkov

Množstvo výrobcov špičkových lyžiarskych okuliarov používajú technológie, aby oslovili čo najväčší počet lyžiarov a snowboardistov. Poďme sa pozrieť na technológie, ktoré by mali mať aj vaše lyžiarske či snowboardové okuliare:

  • UV filter - V súčasnosti všetky okuliare disponujú ochranou proti ultrafialovému UVA a UVB svetlu. Intenzita škodlivého slnečného žiarenia rastie s nadmorskou výškou. To znamená že na horách potrebujete oveľa kvalitnejší filter, ktorý zabraňuje poškodeniu zraku a únave vašich očí.
  • Zrkadlové šošovky - Ich povrchová úprava odráža väčšie množstvo škodlivého UV žiarenia, čím šetrí vaše oči a znižuje riziko oslnenia za jasných podmienok na svahu.
  • Polarizačné šošovky - Chránia vaše oči pri odrazoch svetla z určitých povrchov ako je napríklad zjazdovka, sneh alebo ľad. Svetlo sa v takomto prípade odráža pri vyššej intenzite cez uhly kolmé na povrch, čo môže spôsobiť problémy s viditeľnosťou niektorých objektov na svahu. Tým že polarizačné šošovku fingujú ako filter, sú schopné znížiť oslnenie oveľa efektívnejšie ako štandardné zrkadlové šošovky. Zároveň zlepšujú vizuálnu jasnosť a poskytujú zvýšený kontrast a vykreslenie terénu. Práve preto sú vhodné pri lyžovaní alebo snowboardovaní, pretože znižujú namáhanie očí.
  • Šošovky s dvojitým sklom - Vytvárajú tepelnú bariéru, ktorá výrazne zamedzuje zahmlievaniu v porovnaní so štandardným sklom. Dnes sa používajú na takmer všetkých lyžiarskych a snowboardových okuliarov.
  • Ochrana proti zahmlievaniu -Je špeciálna chemická povrchová úprava z vnútornej strany šošovky, ktorá znižuje zahmlievanie okuliarov pri potení. Pri starostlivosti o okuliare si prečítajte odporúčanie výrobcu, nakoľko silným utieraním vnútornej časti skla môže dôjsť k zotretiu špeciálneho povlaku, ktorý zabraňuje zahmlievaniu.
  • Fotochromatické šošovky - Sa automaticky prispôsobia zmene svetelných podmienok na svahu, tým že stmavnú alebo vyblednú. Keď sú vystavené silnejšiemu ultrafialovému žiareniu (UV) šošovka postupne stmavne. Naopak ak je UV lúčov menej po nejakom čase šošovka vybledne. Hlavnou výhodou je že sú univerzálne pre rôzne počasie. Nevýhodu je že sa bohužiaľ neprispôsobujú okamžite - takáto zmena môže trvať aj niekoľko minút.
  • Technológia Prizm™ - Od spoločnosti Oakley sa prispôsobuje meniacim svetelným podmienkam blokovaním farebných vlnových dĺžok s cieľom vykresliť kontrast. Podobne ako forochromatické šošovky majú širší rozsah použiteľného svetla, čo z nich robí mimoriadne univerzálne sklá.

ako vybrať lyžiarske okuliare

Lyžiarske okuliare podľa svetelných podmienok

Počasie na svahu sa pravidelne mení a správny výber lyžiarskych okuliarov je najdôležitejší. Najčastejšie ich rozdeľujeme podľa filtra od S0 do S4 a každom z nich si povieme viac:

  • S0 - Výborne sa hodia na nočné alebo večerné lyžovanie. Majú číre skla s vysokou priepustnosťou svetla od 80 do 100 %.
  • S1 - Sú určené do zamračeného alebo hmlistého počasia s priepustnosťou svetla od 43 do 79 %.
  • S2 - Hodia sa na premenlivé polooblačné počasie. Disponujú priepustnosťou svetla okolo 18 %. Výborne sa tiež hodia do univerzálnych podmienok, kedy neviete presne definovať stálosť počasia
  • S3 - Sú vhodné do jasného až polojasného počasia, pretože ich svetelná priepustnosť je iba 8 %. Majú zrkadlový zorník (šošovku).
  • S4 - Sú určené hlavne na ľadovec a do extrémne jasného počasia, kde je vysoké albedo odrazu svetla. Majú priepustnosť svetla iba okolo 3 %. Charakteristickým znakom je extrémny zrkadlový zorník (šošovka) cez ktorý nie je vidno oči.

Ako vybrať lyžiarske a snowboardové okuliare

Na čo si dajte pozor pri kúpe lyžiarskych okuliarov

Najčastejším problémom je tlak na oko a lícne kosti, ktorý je spôsobený tým, že lyžiarske okuliare sú úzke. V tomto prípade budete pravdepodobne potrebovať o niečo širší rám. Druhým problémom je tlak na nos. Najskôr sa pokúste uvoľniť remienok tak, aby boli okuliare umiestnené vyššie na tvári. Ak to nepomáha skúste si v našej predajni Najšport vyskúšať iný model alebo typ. Ďalším problémom je príliš veľká medzera medzi nosom a okuliarmi. Tento problém môže spôsobiť vnikanie snehu popod okuliare a znechutenie z celej lyžovačky. Skúste umiestniť okuliare nižšie na tvár a utiahnuť remienok. Ak to nepomáha poobzerajte sa po inom type. 

Okuliare zásadne kupujte spolu s lyžiarskou prilbou, nakoľko potrebujete vedieť či sú navzájom kompatibilne. V takomto prípade skúšajte naraz prilbu s okuliarmi, tak ako keby ste boli na svahu. Musíte si byť istý že vás nič netlačí a či nie je nikde medzera. V opačnom prípade by sa sneh mohol dostať do vnútra, čo je veľmi nepríjemné.

Dajte si pozor na odvetranie pri lacnejších modeloch. U tých drahších sa môžete spoľahnúť na kvalitné vetranie, ktoré znižuje jednak zahmlievanie a prispieva k prirodzenej cirkulácií vzduchu. Je dôležité skontrolovať, či je vetrací systém v okuliaroch kompatibilný s tvarom vašej prilby. Inými slovami, neblokujte vetracie otvory, inak sa budete veľmi potiť.

Rámy okuliarov sú vyrobené v niekoľkých základných veľkostiach pre malé, stredné a veľké tváre. Veľa dospelých lyžiarov sa pohodlne zmestí do viacerých veľkostí. V praxi platí že ak nosíte príliš veľkú prilbu, tak budete potrebovať aj o niečo väčší rám a naopak. 

Niektoré lyžiarske okuliare sú prispôsobené na nosenie dioptrických okuliarov. OTG (Over the Glasses) sú navrhnuté tak, aby vám umožniť nosiť dioptrické okuliare vďaka špeciálnym zárezom. Rovnako platí pravidlo, že by vás nemali v žiadnom prípade tlačiť. V tomto prípade odporúčame skúšanie, skúšanie a ešte raz skúšanie. Lebo len tak viete na sto percent odhadnúť správny model, typ a veľkosť.

Top lyžiarske okuliare

Základná starostlivosť o okuliare

Ak chcete aby vám okuliare vydržali čo najdlhšie, tak budete potrebovať niekoľko základných tipov ako sa o ne starať:

  • Nikdy neodkladajte šošovku vonkajšieho skla položenú na tvrdých predmetoch, nakoľko môže dôjsť k poškodeniu alebo poškriabaniu. Odporúčame ich uchovávať v pevnom a prenosnom obale a to napríklad aj keď idete na obed alebo do apreski baru.
  • Na čistenie šošoviek vám odporúčame používať jemnú handričku alebo špeciálnu utierku skla. Nepoužívajte abrazívnu stranu na vnútornú stranu šošovky, čo môže spôsobiť odstránenie úpravy proti zahmlievaniu (antifog).
  • Ak nie ste práve na svahu, uložte si okuliare do obalu a nechajte ich pred tým poriadne vysušiť.
  • Okuliare nesušte na priamom slnku alebo ich nevystavujte vysokej teplote napr. v blízkosti krb, radiátor alebo elektrický ohrievač.
  • Ak je ochranná vrstva proti zahmlievaniu odstránená, je možné si samostatne dokúpiť sprej, ktorý túto účinnosť obnoví.

Pri výbere lyžiarskych okuliarov nezabudnite, že bezpečnosť a pohodlie majú najvyšší prednosť. Kvalitné okuliare s ochranou proti UV žiareniu a správnym povlakom vám umožnia vychutnať si lyžovanie bez obmedzení. Buďte pri výbere starostliví a pripravení na rôzne poveternostné podmienky, aby ste mohli svoj výlet na svah plne využiť.

Ak vás článok zaujal, tak si určite prečítajte aj ďalšie podobné články:

Tím Najšport