Ako vybrať ideálnu turistickú výbavu
25.07.2022

Ako vybrať ideálnu turistickú výbavu

Turistika je skvelý spôsob, ako vyraziť von do prírody a spoznávať krásy okolia. Vyžaduje však určitú mieru odhodlania, dostatočnú prípravu a dávku trpezlivosti, sprevádzané krásnym pocitom, že objavujete niečo nové, doposiaľ neprebádané. Okrem toho, tento druh športu je finančne najmenej náročný - postačia vám jednoducho pevné topánky, kus funkčného oblečenia a niekoľko základných drobností.

Ako začiatočníkovi vám poskytne turistika mnoho benefitov a výhod, ako pre telo, tak i pre myseľ. Jednoducho povedané, zlepšíte si psychickú pohodu, zdravie, kondíciu a výkon. To všetko, v dnešnej uponáhľanej dobe, zúžitkujete na maximum. Poďme si teda v jednotlivých krokoch povedať, akú výbavu a čo všetko budete potrebovať, ak sa chystáte začať s turistikou.

Kvalitná turistická obuv
Turistické oblečenie
Jedlo a voda
Ďalšie turistické vybavenie

Kvalitná turistická obuv

Kvalitná a odolná turistická obuv je jednou z najdôležitejších vecí, ktoré budete potrebovať. Výber je vyslovene osobná záležitosť a záleží predovšetkým od terénu, do akého sa púšťate. Spravidla turistickú obuv rozdeľujeme na nízku, členkovú a vysokú. Na túto tematiku sme si pre vás pripravili podrobný článok - Ako si vybrať vhodnú turistickú obuv.

Nízku trailovú obuv využijete na suchých, menej náročných túrach a turistických chodníkoch so zmiešaným terénom. Sú veľmi univerzálne, ľahké, často s vodeodolnou membránou. Druhou variantou nízkych topánok sú tvrdšie C-čkové alebo extrémne tvrdé D-čkové topánky, ktoré využijete okrem zimných mesiacov aj pri ferratovom lezení, prechodom skalných sutí a pod. 

Členkovú turistickú obuv môžeme tiež rozčleniť do kategórií od A do D, samozrejme sú vhodnejšie do blatistého terénu a na dlhšie túry. Ich výhodou je dobrá fixácia členku a opora chodidla

Azda najlepšiu oporu poskytujú vysoké turistické topánky. Tie sú vhodné na náročné túry s vysokým prevýšením, často v skalnatom horskom alebo mokrom blastisom teréne. Ich výhodou je že sa dajú použiť celoročne. Počas zimných túr na ne vieme namontovať napríklad turistické mačky.

Turistické topánky

Turistické oblečenie

Vyberte si športové oblečenie vyrobené z rýchloschnúcich syntetických materiálov, ako je polyester alebo nylon. V chladných mesiacoch je tiež vhodnou alternatívou merino vlna. Tieto materiály v sebe ukrývajú unikátne vlastnosti. V zime vás príjemne zahrejú, aj keď ste spotený a v lete zase chladia. Ich výhoda je v dobrom transporte vlhkosti do vrchnej časti látky, čím rýchlejšie schnú, sú priedušnejšie a majú kompresné vlastnosti. Viac o turistickom oblečení sa dočítate v článku - 7 dôvodov, prečo si vybrať kvalitné funkčné oblečenie.

Oblečenie by ste tiež mali naučiť vrstviť od najspodnejšej vrstvy - termoprádla alebo funkčného oblečenia, cez mikinu až po najvrchnejšiu časť - turistickú bundu. Podrobnejšie sme sa vrstveniu venovali v samostatnom článku - Ako vrstviť oblečenie.

Turistické oblečenie

Jedlo a voda

Jedlo a voda je základom pre dlhšie vychádzky do lesa alebo hôr. Odhadnúť ich správne množstvo dá niekedy zabrať aj skúsenejšiemu turistovi. Je dobré vedieť, že za približne hodinu výkonu viete spáliť od 200 do 400 Kcal v závislosti od hmotnosti, telesnej stavby, kondície a predovšetkým pohlavia.

Všeobecné odporúčanie je, že vždy si zoberte o niečo viac jedla a vody, ako ste prvotne plánovali. Samozrejme, prispôsobte sa teplote, pretože v lete určite pijete viac ako v zime. Nezabúdajte na rýchle sacharidy v podobe banánu, energetickej tyčinky, cereálnej tyčinky, čokolády, jablka a pod. Ak idete na dlhšiu, niekoľko hodinovú túru, zabalte si ďalšie jedlo so sebou a doplňte vodu, tak aby ste mali vždy aspoň 1,5 litra v chladnejších mesiacoch a 3 litre v horúcich mesiacoch. Všetko je ale individuálne a tieto odporúčania sa môžu odlišovať.

Ak máte záujem, môžete si vodu aj upraviť. Dnes už poznáme množstvo filtračných prípravkov a preto si vodu nemusíte brať so sebou. Takýmto spôsobom sa môžete pohodlne napiť z tečúcich potokov a studničiek bez obavy o tráviace problémy. Rozhodne nepite vodu, a to ani filtrovanú v stojatých mlákach, mŕtvych ramenách a pod. Mohla by byť kontaminovaná alebo by sa v nej mohli tvoriť parazity. Prípadné tráviace problémy by na seba nenechali dlho čakať a túru by ste tak museli predčasne ukončiť.

Voda a jedlo na turistike

Ďalšie turistické vybavenie

Medzi veľmi užitočné a nápomocné základné turistické vybavenie môžeme zaradiť turistické palice, okuliare, čiapku, šatku, batoh, opaľovací krém, v zimných mesiacoch napríklad turistické mačky. Okrem toho poznáme aj vysokohorské a horolezecké turistické vybavenie, o ktorom si povieme v ďalších pripravovaných článkoch.

  • Turistické palice sú výborným spoločníkom, hlavne pri zostupoch, ale aj prudkých výstupoch, kedy vytvárajú akúsi oporu. Tým pádom viete zapojiť aj iné svaly, ako na nohách a viac využiť ruky. Sú vhodné pre turistov, ktorí sa vyberú na dlhé horské prechody či hrebeňovky.
  • Potom tu máme slnečné okuliare, ktoré poskytujú dobrú ochranu pred škodlivým ultrafialovým UVA a UVB žiarením. Všetko záleží od kategórie filtra, ktorý môže byť 1 - 3, pričom 3 je najlepší a samozrejme polarizačným filtrom. Nezabúdajte na ich pravidelné používanie, pretože vo vyšších polohách je slnko o niečo agresívnejšie.
  • Čo sa týka turistického batohu, vyberte si batoh vhodný na daný typ turistiky v ponuke nájdete niekoľko takýchto batohov. Ich veľkosť alebo objem by mal závisieť od náročnosti a dĺžky trasy. 
  • Čiapku alebo šatku zasa využijete v chladných dňoch, ako ochranu pred vetrom a nepriaznivým počasím. Vo veľmi teplých dňoch vám zase poslúži ako ochrana pred úpalom, ktorý je najčastejšou príčinou zranení v horách.
  • Na poslednom mieste tu máme opaľovací krém pre zvýšenie ochrany pred škodlivým žiarením pre vašu pokožku. Dostanete ho kúpiť v rôznych ochranných faktoroch od 15 do 50. Vždy hľadajte zlatú strednú cestu a natierajte sa radšej viac krát za deň. 
  • V zimných mesiacoch sú výborným pomocníkom turistické alebo horolezecké mačky, ktoré poskytujú dostatočnú oporu na zľadovatelom snehu a ľade. Takýmto spôsobom sa môžete pohodlne a bezpečne pohybovať aj v náročnom teréne.

Turistická výbava pre začiatočníkov

Ak vás článok o turistickej výbave pre začiatočníkov zaujal, pozrite sa aj na ďalšie podobné:

Tím Najšport