7 vecí, ktoré vám nesmú chýbať počas turistiky
21.06.2023

7 vecí, ktoré vám nesmú chýbať počas turistiky

Chystáte sa najbližšiu dobu vyraziť do prírody? Nezáleží na tom či bude turistika trvať pol dňa, víkend či týždeň. Základom je vždy príprava pred samotnou túrou. V tomto článku vám poradíme, ktoré veci sú nevyhnutné na prežitie v prírode a mal by nimi byť vybavený každý turista.

1. Pevná obuv a vhodné oblečenie
2. Dostatok jedla a vody
3. Rýchly prísun energie
4. Ochrana pred Slnkom - opaľovací krém, šiltovka a okuliare
5. Užitočné pomôcky - lekárnička, vreckovky, repelent či kresadlo
6. Čelovka
7. Nožík

1. Pevná obuv a vhodné oblečenie

V závislosti od poveternostných podmienok, povrchu, vzdialenosti, nadmorskej výšky a vašich osobných preferencií budete potrebovať vhodnú, ideálne pevnú turistickú obuv. Odporúčame vám vybrať si buď nízke alebo vysoké topánky na turistiku, ktoré budú ideálne kožene, nepremokavé s pevnou podrážkou a budú disponovať vysokými gumenými okopmi. Pokiaľ potrebujete viac informácií ohľadom výberu vhodnej obuvi na túru, prečítajte si nášho sprievodcu, ako vybrať turistickú obuv.

Výber vhodného turistického oblečenia a samotné vrstvenie je alfa a omegou každého dobre vybaveného turistu. Nezabudnite že oblečenie si vyberáte podľa prevládajúceho počasia a ročného obdobia. Musíte brať v úvahu že s rastom nadmorskej výšky sa rýchlo mení počasie a to vás môže nemilo prekvapiť. Odporúčame vám preto pribaliť si nepremokavú a vetruodolnú budnu, nohavice, termotričko, nákrčník, prípadne spodnú termobielizeň. Odporúčame vrstviť oblečenie od základnej vrstvy (termotričko), strednej vrstvy (mikina) až po vrchnú vrstvu (bunda). Viac sa dozviete v článku, ako správne vrstviť oblečenie.

Pevná obuv a vhodné oblečenie na turistiku

2. Dostatok jedla a vody

Pripravte si na turistiku dostatočné množstvo jedla a tekutín, tak aby bol dosiahnutý optimálny príjem kalórií a dodržaný pitný režim. Pokiaľ je vonku teplo a dusno, určite si zoberte tekutiny navyše, tie sa vám môžu hodiť, pretože počas akéhokoľvek športového výkonu spotrebujete oveľa väčšie množstvo tekutiny, ako v kľudovom režime.

Pripravte si energeticky výdajne a ľahko stráviteľné jedlo napr. vajíčka, chlieb, ovocie, zeleninu, orechy, energetické tyčinky alebo chudé mäso. Jedlo, ktoré si beriete so sebou vám odporúčame zabaliť do malých a ľahkých vrecúšok. Rozhodne neprenášajte dózy, ktoré vám zaberú polku batohu a počas túry len zavadzajú. Snažte sa šetriť na hmotnosti a objeme.

Dostatok jedla a vody na turisitku

3. Rýchly prísun energie

V horách sa vždy zíde energia navyše, hlavne ak strácate sily v náročných kopcoch. Doplňte si energiu v podobe snacku, energetickej tyčinky, čokolády, prípadne energetického nápoja, ktorý majte vždy rýchlo po ruke. Väčšina týchto dobrôt má dlhšiu minimálnu dobu spotreby, takže sa nemusíte báť, že ak ju nepoužijete, rýchlo sa skazí. Taktiež vám odporúčame energiu dopĺňať pravidelne počas túry a vyhnúť sa nezdravým a mastným snackom (napr. saláma, slanina, klobása, tučný syr a pod.), ktoré zbytočne zaťažia vaše trávenie. Zvoľte preto skôr energetické tyčinky s vyšším obsahom bielkovín, oriešky, sušené ovocie či čokoládu.

Rýchly prísun energie na turistike

4. Ochrana pred Slnkom - opaľovací krém, šiltovka a okuliare

Môžeme tiež zaradiť medzi základnú turistickú výbavu, ktorá vás chráni pred škodlivým ultrafialovým žiarením a taktiež pred prehrievaním organizmu, ktoré spôsobujú najmä vysoké letné teploty. Do hôr vám odporúčame nosiť kvalitné a značkové slnečné okuliare s vysokým UV filtrom (kategória 3 až 4) a ideálne aj s polarizačným filtrom, ktorý dokáže dokonalo chrániť vaše oči. K okuliarom už tradične patrí šiltovka, nákrčník alebo akákoľvek iná pokrývka hlavy, ktorá dokáže efektívne chrániť pred úpalom. Keďže slnko na horách býva zradné, netreba podceňovať ani opaľovací krém a používať ten s vyšším faktorom ochrany minimálne 30 až 50. Odporúčame vám siahnuť po kvalitnejších prírodných krémoch, za ktoré si síce priplatíte, no zbavíte sa nepríjemného pocitu umelej, lepkavej a nepriepustnej vrstvy na svojej koži.

Ochrana pred Slnkom - opaľovací krém, šiltovka a okuliare

5. Užitočné pomôcky - lekárnička, vreckovky, repelent či kresadlo

  • Lekárnička - musí byť plne funkčná a optimalizovaná. Určite vám odporúčame ju prispôsobiť svojim požiadavkám a doplniť ju o štandardné lieky na bolesť, hnačku, trávenie a minerály. Nezabudnite na štandardné náplaste, nožničky a dezinfekciu.
  • Vreckovky a vlhčené obrúsky - sú užitočným pomocníkom počas vašich potuliek prírodou, ktoré vám pomôžu v mnohých prípadoch.
  • Repelent - zbavte sa otravného hmyzu rýchlo a jednoducho, zoberte si so sebou repelent a ovadom alebo komárom nedajte žiadnu šancu. Niekedy sa totiž stane že prechádzate vlhšou oblasťou v lese, kde je tento nepríjemný hmyz premnožený.
  • Kresadlo - je výrobným pomocníkom v prípade ak sa pobyt v prírode nečakane predĺži. Oheň, teplo, ohriate jedlo či preverená voda vám môže v niektorých prípadoch dokonca zachrániť život.

Užitočné pomôcky - lekárnička, vreckovky, repelent či kresadlo

6. Čelovka

V prípade ak sa vám turistika z nejakého dôvodu predĺži, tak čelovka alebo akékoľvek svietidlo bude po zotmení nevyhnutnosťou. Myslite tiež na náhradné batérie. Väčšina čeloviek používa štandardné 3 x AAA batérie alebo nabíjacie vstupy.

Čelovka na turistiku

7. Nožík

Je nespočetne veľa dôvodov, prečo mať pri turistike funkčný a dobre naostrený nôž. S ním si zvládnete ľavou zadnou pripraviť jedlo, prístrešok, čokoľvek opraviť, zrezať či prerezať. Svoju úlohu splnia aj tzv. multotooly či švajčiarske nože, ktoré disponujú krátkym, dlhým nožom, nožničkami, pílkou, otváračom na nápoje, konzervy, vývrtkou a pod.

Nožík na turistiku

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport