7 tipov ako prežiť v prírode
06.07.2022

7 tipov ako prežiť v prírode

Niekedy zabúdame, aké to máme v súčasnej dobe ľahké. Všade je dostatok vody, jedla, máme kde bývať, prespať, môžeme sa kedykoľvek stretávať s rodinou a priateľmi. Je však dôležité vedieť, že sa môže všetko mihnutím oka zmeniť. Z banálnej turistiky, výletu alebo akcie sa stane niečo, o čom by sa vám nesnívalo ani v najhoršom sne. Preto by malo byť motto každého outdoorového nadšenca nasledovné: “Dúfaj v to najlepšie, no plánuj to najhoršie”.

Niekedy sa však môže vyskytnúť situácia, kedy nebudete mať dostatok vody, jedla, vybije sa vám smartfón, budete stratený, ďaleko od najbližšej civilizácie, budete hľadať útočisko, prístrešok a teplo. Páve pre to, sme si pre vás pripravili niekoľko tipov, ako prežiť v prírode - pre každý prípad. Pripravenosť a informácie vám môžu niekedy zachrániť život.

1. Skontrolujte a doplňte si svoju turistickú výbavu
2. Nájdite si bezpečný zdroj vody
3. Hľadajte alebo si postavte dočasný úkryt
4. Naučte sa založiť oheň, ktorý vám môže zachrániť život
5. Vyskúšajte si základné uzly a prácu s lanom
6. Naučte sa uloviť si jedlo
7. Táto výbava vám zachráni život

1. Skontrolujte a doplňte si svoju turistickú výbavu

Ak sa stratíte v prírode, prvou vecou ktorú musíte urobiť je zostať pokojný a maximálne sústredený. Panika a stres vám neprinesie nič dobre, práve naopak. Skúste si spraviť inventarizáciu vašich zdrojov na prípravu plánu a stratégie prežitia. Dúfajme, že ste si zbalili aspoň základnú turistickú výbavu na jednodňovú turistiku. Nemala by tam chýbať napríklad čelovka, kompas, smartfón, jedlo (napr. ovocie, energetické tyčinky, desiata), voda a teplé oblečenie.

Vedieť, čo zo sebou máte, vám pomôže určiť čo v danej chvíli potrebujete a čo vám môže prispieť k prežitiu - napríklad rozdelenie jedla a vody na menšie porcie. Tieto 4 veci sú najdôležitejšie pre prežitie v divočine:  

  • Voda - je nevyhnutný zdroj na prežitie, bez nej v nehostinných podmienkach neprežijete dlhšie ako 2-3 dni,
  • Teplo - je nevyhnuté najmä v chladnom období. Podchladenie vás zabije skôr ako dehydratácia. Založenie ohňa vás nielenže zachráni, ale povzbudí aj vašu morálku,
  • Jedlo - bez jedla vydržíte aj niekoľko dní, no je vhodné ho pravidelne dopĺňať najmä o výdatné bielkoviny, ktoré vám doplnia stratenú energiu,
  • Prístrešok - zachráni vám život počas chladu, tepla ochráni vás pred nepriaznivým počasím.

skotrolujte-si-turisticku-vybavu

2. Nájdite si bezpečný zdroj vody

Vašou prioritou číslo jeden musí byť nájsť čo najrýchlejšie zdroj čistej vody. V prírode to môže byť veľmi zložité, tu je niekoľko tipov, ako nájsť čistú vodu alebo ju dekontaminovať:

  • Tečúca voda (napr. rieka alebo potok) - Nájdite tečúcu vodu, ideálne potok alebo rieku. Pomôcť si môžete mapou. Pokiaľ v okolí nič nenájdete, môžete nájsť skaly s priehlbinami, kam steká dažďová voda. Majte však na pamäti, že vodu v kalužiach, riekach, potokoch a jazerách je potrebné dekontaminovať od akýchkoľvek patogénov. Najlepší spôsob je vodu prevariť.
  • Dážď - Ak má najbližšiu dobu pršať, pripravte sa na zber dažďovej vody. Ideálnym spôsobom je pripravená nádoba na zber vody. Dažďovú vodu môžete zachytiť aj inými spôsobmi. Použite kus látky, veľké listy alebo zbierajte rannú rosu.
  • Sneh - Počas zimných mesiacov môžete jednoducho roztopiť sneh. Urobte tak nad ohňom a sneh rovno prevarte. Pokiaľ nemáte inú možnosť natlačte sneh do fľaše a strčte si ju pod bundu. Telesné teplo ju časom rozpustí. Aj keď si myslíte, že sneh môžete jesť aj zamrznutý, tak vedzte že potom bude vaše telo zbytočne plytvať energiou a procesom trávenia snehu a to predsa nechcete.

najdite-bezpecny-zdroj-vody

3. Hľadajte alebo si postavte dočasný úkryt

Vyhľadajte alebo vytvorte si úkryt, aby ste sa ochránili pred živlami a nebezpečenstvom podchladenia. Vo všeobecnosti môžete hľadať malú štrbinu - napríklad skalný previs. Vytvorte si čo najmenší priestor, aby ste si mohli cez noc oddýchnuť. To zaistí, že zachytíte svoj primárny zdroj telesného tepla.

Pokiaľ túto možnosť nemáte, budete musieť byť kreatívny. Pomocou vetiev a konárov stromov si môžete vytvoriť dočasný prístrešok. Pokiaľ je vonku veľké teplo odkryte časť pôdy a priamo do nej postavte prístrešok. Ako izoláciu použite kôru zo stromov, veľké listy, ihličie alebo mach.

postavte-si-docasny-ukryt

4. Naučte sa založiť oheň, ktorý vám môže zachrániť život

Po tom, ako ste našli vodu a vytvorili si dočasný úkryt je čas založiť oheň. Oheň vám pomôže nielen zostať v teple, ale aj uvariť si chutné jedlo, prevariť vodu. Okrem toho pozdvihne vašu morálku, ktorá sa vám bude najbližšie dni a hodiny hodiť. Návodom na založenie ohňa sme sa venovali v predchádzajúcom blogu, ktorý si môžete prečítať - 10 užitočných rád, ako založiť oheň v prírode. Vybrali sme pre vás tieto 3 možnosti:

  • Zapaľovač, zápalky alebo kresadlo - Je jedným zo základných a bežných postupov, ako založiť oheň v prírode pomocou iskry. Ešte pred tým si nazbierajte dostatok suchého dreva a trúd na podpal,
  • Ohnivý luk, pluh alebo vŕtačka - Je na vás, aký spôsob sa vám bude v danom okamihu hodiť. Systém založenia ohňa však spočíva vo vytvorení žeravého uhlíka trením dvoch drevených materiálov o seba. Na založenie vám postačí veľa trpezlivosti, času, suchého dreva a trúdu. V priloženom článku sú tieto postupy podrobne popísané,
  • Sklo, lupa, plast alebo aj ľad - Na založenie tohto typu ohňa vám postačia základne vedomosti o slnečnom svetle. Vytvorte oheň za pomoci skla, pričom koncentrujte svetlo do jedného bodu, tzv. lúča pod sklo umiestnite trúd a čakajte na zapálenie.

naucte-sa-zalozit-ohen-v-prirode

5. Vyskúšajte si základné uzly a prácu s lanom

Znalosť viazania uzlov sa hodí v mnohých smeroch, nielen pri záchrane holého života v divočine. Jedná sa o mimoriadne praktickú zručnosť. Aj keď existuje veľa druhov uzlov na prežitie, tu sú absolútne základné uzly, ktoré musí poznať každý, kto trávi čas v prírode:

  • Dvojitý polovičný záves - Vám pomôže pevne ukotviť lano k požadovanému predmetu. Polovičné závesy môžete utiahnuť okolo dvoch protiľahlých kmeňoch stromov a vytvoriť tak napríklad prístrešok v tvare A,
  • Uzol typu bowline - Je celkom užitočný uzol, ktorý spočíva vo vytvorení slučky pozdĺž lana. Slúži na pripevnenie predmetov. Má kužeľový uzol, ktorý sa pri ťahu uťahuje, čím sa dosahuje ešte pevnejšie uchopenie. Tento systém sa hodí pri záchranných situáciách, kedy funguje ako sedací úväz alebo opora. Môže sa tiež použiť na vyzdvihnutie zásob k vyvýšenému prístrešku a pod.

vyskusajte-zakladne-uzlya-a-pracu-z-lanom

6. Naučte sa uloviť si jedlo

Jedlo je nevyhnutou a základnou zložkou prežitia. Čo ale spravíte ak sa vám postupne míňajú zásoby? V tomto prípade vám odporúčame vytvoriť si oštep, ktorý je jedným z najuniverzálnejších loveckých nástrojov. S loveckým nástrojom môžete zvýšiť svoje šance na ulovenie rýb a dokonca aj drobnej zveri. 

Ak si chcete vyrobiť oštep, musíte najprv nájsť dlhú palicu, ktorá je čo najrovnejšia. Potom rozdeľte koniec palice, aby ste vytvorili dva hroty v tvare vidličky, prípadne ak je konár tenký tak vyrežte iba ostrú hranu. Priestor môžete zaklinovať kúskom kameňa alebo menšieho dreva a konce zabrúste, aby boli čo najostrejšie.

naucte-sa-ulovit-si-jedlo

7. Táto výbava vám zachráni život

Ako ste sa mohli dočítať už v mnohých odborných článkoch, základom je moderná výbava v podobne zápaliek, zapaľovača, kresadla, vodotesného púzdra, ktoré chráni váš smartfón, batériu a ďalšie užitočné príslušenstvo pred vlhkosťou. Výbornou voľbou je hydratačný vak, u nás v e-shope je to Camelbak, ktorý splní všetky vaše nároky na pitnú vodu. Samozrejmosťou by mal byť aj multifunkčný nôž, skladací nôž alebo akýkoľvek multitool. Počas tmy a nepriaznivého počasia vám dodá potrebné svetlo praktická LED čelovka. Na dlhšie túry a prechody vám pomôže s prístreškom dočasný bivak alebo termálny spací vak.

tato-vybava-vam-zachrani-zivot

Páčil sa vám tento článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport