Spoznajte značku Ortovox
12.01.2023

Spoznajte značku Ortovox

Značka Ortovox je od počiatku synonymom sofistikovaného systému ochrany skialpinistov a komfortu športovcov v horách. Tento nemecký výrobca so sídlom v Taufkirchene sa zameriava na výrobu profesionálnej športovej výstroje a oblečenia pre skialpinistov, splitboardistov, horolezcov či turistov. Spoločnosť sa špecializuje na lavínovú výbavu (batohy, sondy, vyhľadávače, lopaty) a funkčné oblečenie (bundy, nohavice, mikiny, vesty a termooblečenie). Spoznajte príbeh značky Ortovox, jej históriu, poslanie, technológie a vychytávky. S výberom vám radi a ochotne poradíme online alebo v kamenných obchodoch Najšport.

Hodnoty a poslanie značky Ortovox
Ortovox od histórie po súčasnosť
Najnovšia technológia lavínových batohov Ortovox

Hodnoty a poslanie značky Ortovox

Ochrana a bezpečnosť je najvyššou prioritou, hodnotou a mottom značky Ortovox. Ochrana sa netýka len produktov zahrňujúcich lavínovú výstroj a oblečenie, ale týka sa aj ochrany ľudí, zdravia a prírody. Príkladom sú aj bezpečné a spravodlivé podmienky pre všetkých zamestnancov a najvyššie štandardy ochrany zvierat na merino farmách v austrálskej Tasmánií. Spoločnosť sa okrem lavínovej výstroje zameriava aj na výrobu kvalitného a funkčného oblečenia, ktoré kombinuje prírody (napr. merino vlnu) so syntetickým materiálom (napr. nylon a polyester). Ortovox vysvetlil aj potrebu vrstvenia športového oblečenia. Je príkladom trvalo udržateľnej výroby, vysokej kvality športových produktov, najnovšími inováciami, pokrokom a dizajnom.

Hodnoty a poslanie značky Ortovox

Ortovox od histórie po súčasnosť

Píše sa rok 1980, zakladatelia Gerald Kampel a Jurgen Qagner vyvíjajú vôbec prvý dvojfrekvenčný transceiver, ktorý je určený na vyhľadávanie obetí lavín. Názov prvého lavínového vyhľadávača je Ortovox F2. Vyhľadávač prijíma a vysiela na dvoch rôznych frekvenciách 487 kHz a 2,275 kHz. Za 2 roky sa stáva jednotkou na trhu. O necelých 5 rokov neskôr (r. 1985) prichádza na trhu prvý lavínový batoh a lavínová lopata Ortovox.

V roku 1989 predstavila spoločnosť úplne nový lavínový vyhľadávač F1 Classic s flexibilným systémom pásov, integrovanými reproduktormi a voliteľným slúchadlom. O rok neskôr sa mení názov spoločnosti na Ortovox Sportartikel GmBH. Predstavujú zároveň prvý lavínový vyhľadávač s LED technológiou Ortovox F1 Plus. V roku 1993 do sortimentu pribúdajú prvé svetre, čiapky, čelenky z Merino vlny. Jedná sa o mäkký vlnený materiál, ktorý je kombinovaný s fleece. To umožňuje jeho ľahkosť, pohodlnosť a vďaka inovatívnej technológií Superwash sa ľahko perie.

V roku 1994 Ortovox predstavuje legendárne zariadenie F1 Focus, ktoré prekonáva všetky predchádzajúce rekordy. Zakrátko sa stáva najpredávanejším lavínovým vyhľadávačom na svete. Cieľom je uľahčiť používateľovi vyhľadávanie uviaznutých osôb v lavíne. Prehľadné šípky zložené z troch farieb semaforu rýchlejšie lokalizujú miesto zasypania. O rok neskôr (r 1995) uvádza na trh prvú funkčnú termobielizeň, ktorá kombinuje vlnu Merino a polyester. V roku 1996 začala firma spolupracovať s horolezcom Hansom Kammerlenderom a spoločne uviedli na trh nový odľahčený horolezecký ruksak X-light, ktorý váži iba 380 g. V roku 1998 bol predstavený prvý digitálny lavínový vyhľadávač Ortovox M1. Len o rok neskôr predstavujú M2, ktorý je víťaz v celosvetových testoch, nakoľko dokáže naraz lokalizovať niekoľko obetí lavíny. Na 20 výročie spoločnosti v roku 2001 predstavujú M2 Eclusive Edition. O rok neskôr (r. 2002) uvádza na trh vyhľadávač X1, ktorý dokáže lokalizovať až do vzdialenosti 70 metrov. Taktiež v tomto období ponuke nájdete prémiové modely navrhovaných batohov Top Rider a Powder Performance.

V jesení 2003 predstavuje Ortvox prvý kompaktný freeridový batoh Top Rider dostupný v troch veľkostiach chrbtového systému. Výborne pasuje pre ženy, mužov a starších juniorov. V roku 2004 sú vyvinuté nové rady batohov Powder Performance Line. Obzvláštnené sú chrbtovým systémom O-Flex Frame. Funkčné prádlo je vyrobené zo 100% vlny merino a predstavuje ho pretekár Ines Papert, ktorý vyhráva Svetový pohár v lezení v ľade už tretí krát za sebou.

V roku 2007 predstavuje spoločnosť nový riadený lavínový vyhľadávač S1, ktorý je vôbec prvý na svete so senzorom. Nová lopata Grizzly pomáha rýchlejšie vyhrabať obete lavín a batoh Powder Performance je vylepšení lepším strihom a SPS chráničom chrbta. V roku 2008 v spolupráci s horskými vodcami zakládá lavínové kurzy Safety Acatemy, ktoré sú vhodné pre širokú verejnosť a obzvlášť pre začiatočníkov i pokročilých skialpinistov. Uvedením modelovej rady Merino Competition Line v roku 2009 sa Ortovox dostáva do popredia v oblasti športového oblečenia. Získala mnoho ocenení za funkčné oblečenie na ISPO 2009.

Nový lavínový vyhľadávač na seba nenechá dlho čakať. Ortovox 3+ bol predstavený v roku 2011. Integrovaná technológia Smart Antenna eliminuje riziko zlej orientácie v teréne. S príchodom tohto modelu spoločnosť predstavuje aj nové hardshellové a softshellové vrchné športové oblečenie. Objavuje sa tiež izolácia a technológia SwissWool, ktorá získava ocenenia na ISPO 2011. Vývoj však nezaostáva a značka predstavuje Merino Cool, ako novú inovatívnu kombináciu materiálov pre letné športy. Zaujímavá je aj technológia Tencel s prirodnym eukalyptovým dreveným vláknom.

Rok 2016 priniesol nové vysokohorské turistické batohy s prelomovým chrbtovým systémom PEAK 365. V tom istom roku predstavuje Avabag - ultraľahký skialpový airbag od Ortovoxu. Je navrhnutý pre najjednoduchšie ovládanie. Jeho hmotnosť je len 690 g a na ISPO 2016 získava prestížne ocenenie. V roku 2021 predstavuje nový vyhľadávač Diract Voice, ktorý ohlasuje novú éru lavínových vyhľadávačom s hlasovou navigáciou, spoľahlivou rýchlosťou, logickému a efektívnemu dizajnu. V roku 2022 predstavila spoločnosť jedinečnú technológiu Avabag LiTRIC o ktorej si povieme nižšie. Zaujíma vás ako vybrať ideálnu lavínovú výbavu? Prečítajte si náš najnovší článok - 7 tipov na výber najlepšej lavínovej výstroje.

Ortovox od histórie po súčasnosť

Najnovšia technológia lavínových batohov Ortovox

Spoznajte novú technológiu LiTRIC lavínových batohoch, ktorá predstavuje ľahkosť, intuíciu, spoľahlivosť a flexibilitu. O všetko sa postará vysoko-výkonný ventilátor ktorý dokáže naštartovať airbag v 150 litrovom batohu za necelé 4 sekundy. Na to, aby sa plne nabil potrebuje len 3 hodiny. V aktívnom režime takto vydrží až 60 hodín (cca 4 - 5 dní) a vo vypnutom režime približne 1 mesiac. Takto zvládnete absolvovať aj niekoľko-dňové prechody bez nutnosti nabíjania. Prekvapí vás tiež hmotnosť tohto zariadenia. Váži len 1,1 kg, pričom ho môžeme zaradiť medzi najľahší airbagový lavínový systém na svete. 

Na batohu tiež nájdete prehľadný LED displej, ktorý vás neustále informuje o aktuálnom stave batérie. Nájdete tu tiež niekoľko praktických vychytávok:

  • Airbag po vypustení jednoducho a rýchlo zbalíte.
  • Poistný popruh proti strhnutiu ruksaka lavínou je pripevnený k bedrovému popruhu špeciálnou karabínou.
  • Aktivácia airbagu má ergonomicky tvarovaný spúšťať, ktorý sa aktivuje aretáciou, otočením o 180 stupňov.
  • Nový systém batohu zabraňuje mimovoľnému otvoreniu batoha.
  • LiTRIC base je možné kombinovať pomocou modulárneho systému Zip-On. Týmto spôsobom ho môžete použiť na všetkých batohoch Tour a Freeride. Jeden a ten istý LiTRIC tak môžete použiť pre rôzne batohy.

Obľúbené rady batohov, ktoré disponujú LiTRIC:

  • Avabag LiTRIC Tour - Je určený prevažne na niekoľkodňové skialpinistické výlety, nakoľko disponuje 30 až 40 litrami priestoru pre všetko čo potrebujete.
  • Avabag LiTRIC Zero - Minimalistický batoh do technického terénu, ktorý váži iba 1,97 kg a ma komfortný odvetraný chrbát.
  • Avabag LiTRIC Freeride - Nájdete ho v objemoch od 18 do 28 litrov, je mimoriadne komfortný a disponuje možnosťou vložiť do chrbtovej časti špeciálny chránič.

Najnovšia technológia Ortovox LiTRIC

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport