7 tipov na výber najlepšej lavínovej výstroje
24.11.2023

7 tipov na výber najlepšej lavínovej výstroje

Plánujete si zaobstarať kompletnú lavínovú výstroj a ďalšie užitočné skialpinistické príslušenstvo? V tomto článku vám poradíme, ako si vybrať najlepšiu lavínovú výstroj, ktorá vám pomôže v prípade záchrany ľudí zasypaných lavínou. Odporúčame, aby mal každý skialpinista, turista, horolezec a ktokoľvek sa pohybuje v oblasti so zvýšeným rizikom pádu lavíny minimálne základnú a najlepšie aj rozšírenú lavínovú výbavu.

Medzi základnú lavínovú výstroj môžeme zaradiť sondu, vyhľadávač a lopatu. Základnú sadu je vhodné rozšíriť o ďalšie skialpinistické doplnky a bezpečnostné prvky napr. airbag, mačky, prilbu či batoh. Ďalšie rozšírené informácie ohľadom najnovších technológií a vychytávok v skialpinizme nájdete v článku - Najmodernejšie technológie a trendy v skialpinizme. S výberom vám radi a ochotne poradíme online aj offline. Zastavte sa v našej špecializovanej športovej predajni Najšport alebo si produkty vyberte na e-shope.

1. Lavínový vyhľadávač
2. Lavínova sonda
3. Lavínová lopata
4. Lavínový airbag
5. Horolezecké mačky a haršajzny
6. Skialpová prilba
7. Skialpový batoh

1. Lavínový vyhľadávač

Lavínový vyhľadávač je najdôležitejšou a zároveň nevyhnutnou zložkou celej výstroje. Bez nej si v lavínovom teréne jednoducho neporadíte, pretože práve vďaka nemu viete presne lokalizovať miesto, kde sa nachádza osoba zasypaná lavínou. Takýto vyhľadávač funguje na báze rádových vĺn na normalizovanej vysielacej frekvencií 457 kHz. Má dve základné funkcie. Nepretržite funguje ako vysielač (v prípade že vás zasype lavína) a zároveň po prepnutí do módu hľadania aj ako prijímač rádiových vĺn (v prípade že idete hľadať zasypanú osobu). Vyhľadávač vysiela signál každú sekundu a čím je bližšie záchranca k zasypanému, tým je signál viac zosilnený. Rozsah vyhľadávačov je v rozmedzí 40 - 80 metrov, pričom záleží od značky a typu.

Lavínové vyhľadávače majú zvyčajne 3 smerové antény s prehľadným displejom, ktorý ukazuje počet ľudí (len vyššie modely), smer a vzdialenosť od miesta zasypania. Taktiež tu nájdete informácie o stave batérií (zvyčajne napájané AAA batériami), možnosť updatovania softwaru a množstvo pokročilých funkcií.

Najlepší lavínový vyhľadávač

2. Lavínova sonda

Lavínová sonda je závislá od lavínového vyhľadávača. Samozrejme platí to aj naopak. Hneď ako dôjde k lokalizácií približného miesta závalu, je potrebné rozložiť lavínovú sondu a obeť lavíny presne lokalizovať pomocou sondy. Okrem presného miesta zasypania vám sonda napovie v akej hĺbke sa osoba nachádza. Takéto sondy majú dĺžku od 2,5 do 4 metrov a váhu okolo 250 až 400 gramov. Najčastejšie sa stretnete z hliníkovými sondami, ktoré sú aj najkvalitnejšie vzhľadom na tvrdosť snehu, optimálnu tuhosť, pružnosť a primeranú váhu. Nájdete aj iné rôzne kompozitové a karbónové lavínové sondy, ktoré majú výhodu iba v tom že vážia o niekoľko gramov menej. Všetky sondy sú navrhnuté tak, aby sa čo najrýchlejšie rozložili, aby mali nízku váhu a dobrú zbaliteľnosť.

Najlepšia lavínová sonda

3. Lavínová lopata

Lavínová lopata je tretia najdôležitejšia zložka celej výbavy. Po lokalizácií vyhľadávačom a následnom určení presného miesta a hĺbky zasypaného sondou prichádza na rad vyslobodzovanie lavínovou lopatou. Bez nej by sa čas záchrany podstatne skrátil a mohlo by sa stať, že obeť nestihnete včas vykopať. Najčastejšie býva lopata vyrobená z rôznych hliníkových zliatin, ocele, karbónu, prípadne plastu. Kúpu lopát z karbónu a plastu by ste mali v rámci bezpečnosti zvážiť. Je otázne či si v prípade stresovej situácie splnia svoju úlohu na 100%. Ideálna veľkosť lopaty je 28 x 25 cm. Menšie lavínové lopaty neposkytujú tak efektívny výkon, aký by ste od nich žiadali. Niektoré typy lopát sa dajú zložiť a použiť ako sekera na ľadové kryhy alebo majú ostré rohy na presekávanie tvrdého snehu.

Najlepšia lavínová lopata

4. Lavínový airbag

Lavínový airbag preukázateľne zvyšuje šancu, že pri strhnutí lavíny zostanete na jej povrchu a nebudete zasypaný. Štatistiky naznačujú, že po správnom aktivovaní lavínového airbagu je vaša šanca na záchranu až 97%, čo je perfektné číslo vzhľadom na prognózu všetkých lavínových nešťastí. Pokiaľ nezostanete na povrchu lavíny, tak s určitosťou sa budete nachádzať zasypaný do 1 metra. Okrem toho vám vytvoria dostatok priestoru, chránia vašu hlavu a trup tela v prípade nárazov. Toto všetko uľahčuje a zrýchľuje šancu, že vám niekto pomôže.

Po spustení lavíny dokážete aktivovať airbag v priebehu niekoľkých sekúnd. Aktiváciou sa airbag nafúkne vzduchom alebo iným plynom v závislosti od typu výrobku a značky. Koniec koncov, každý z nich si plní svoju úlohu na 100%.

Najlepší lavínový batoh

5. Horolezecké mačky a haršajzny

Hrololezecké mačky (haršajzny) sú určené na pohodlný a bezpečný pohyb skialpinistu po snehu a ľade vo vysokohorskom teréne. Využijete ich okrem skialpinizmu aj na horolezectvo a akúkoľvek zimnú turistiku. Okrem toho existujú špeciálne skialpinistické mačky, ktoré sa umiestnia priamo na viazanie. Uľahčujú výšľap z lyžami v tvrdom ľade a pri prudkom sklone terénu. Tieto mačky musia byť plne kompatibilné s vašou značkou viazania. Preto vám odporúčame kupovať skialpové mačky do viazania tzv. haršajzny presne od daného výrobcu. 

Štandardné horolezecké mačky sú vyrobené z ocele a majú od 12 do 14 hrotov. Nájdete ich v prevedení štandardné (s nastaviteľným remienkom pre univerzálnu obuv), poloatomatické (určené na špeciálnu turistickú obuv, ktorá má výstupok na päte) a automatické mačky (určené na turistické topánky, skialpové lyžiarky a pod.)

Najlepšie skialpové mačky

6. Skialpová prilba

Skialpová prilba tvorí základnú výbavu pri skialpinizme, pretože v sebe kombinuje bezpečnostné prvky horolezeckých a lyžiarskych prilieb. Výsledkom je prilba ktorá spĺňa prísne kritéria, má množstvo bezpečnostných certifikátov (tzv. dvojitú certifikáciu CE EN 12492 a UIAA 106) a vysoký stupeň ochrany (často ABS škrupina a odolnejšie materiály). Táto prilba musí pevne sedieť na hlave, musí mať koliečko na utiahnutie, sťahovacie remienky. Rovnako je dôležité, aby bola kompatibilná s vašimi lyžiarskymi okuliarmi. Sneh by vám nemal pod prilbu podfukovať, rovnako ak ste zvyknutý na vyšší tepelný komfort, tak skialpová prilba je o niečo viacej vetraná. Nakoniec sa skôr podobá cyklistickej prilbe, ako k lyžiarskej. Veľké prieduchy sú určené na to, aby sa vám pri výšľapoch hlava príliš nepotila a nezahmlievali sa vám okuliare. Nosenie prilby vám pomôže v 76% prípadoch predchádzať zraneniam hlavy pri pádoch, pri uvoľnení kameňov a pod.

Najlepšia skialpová prilba

7. Skialpový batoh

Skialpový batoh je nevyhnutnou súčasťou celej výbavy nakoľko v ňom dokážete prenášať kompletnú lavínovú výstroj (sondu, vyhľadávač a lopatu). Často v ňom býva priestor pre umiestnenie airbagu, lekárničky, mapy, telefónu, vody a jedla. Skialpové batohy sa vyrábajú v rôznych veľkostiach od 15 do 60 litrov. Veľkosť batohu záleží od dĺžky trasy, náročnosti výstupu a od toho, kolko veci ste zvyknutý so sebou nosiť. Do lavínového batohu by ste si mali zbaliť okrem vyššie spomenutých aj navigáciu, nepremokavú bundu, stúpacie pásy, náhradnú mikinu, čelovku, externú nabíjačku, rukavice a pod.

Najlepší skialpový batoh

Ak vás článok zaujal, tak si prečítajte aj ďalšie podobné články zo série skialpinizmu a lavínovej bezpečnosti:

Tím Najšport