7 najkrajších skialpinistických trás na Slovensku
28.02.2024

7 najkrajších skialpinistických trás na Slovensku

Hľadáte ideálne miesta na skialpinizmus? Horské oblasti Slovenska na to určené v pomerne vysokých nadmorských výškach, vám počas zimy zaručia dostatočné množstvo snehu. Na Slovensku je skialpinistických trás s rôznym typom obtiažnosti pomerne dosť. Či už ste skúsení skialpinista alebo začínate a vyberiete sa na hrebeňovku, extrémne stanovištia a zjazdy, ostávajte naďalej opatrní.

Pred každou túrou si zistite informácie o tom ktorom území, ktoré chcete prebehnúť na skialpinistických lyžiach, pretože nie všade platia rovnaké pravidlá. Niektoré sú časovo i priestorovo obmedzené. Taktiež nezabúdajte na prax, ako predchádzať lavínam a študujte si aktuálne informácie o počasí, teréne a lavínových nebezpečenstvách. Nezabudnite na správnu skialpinistickú výstroj s lavínovou výstrojov (vyhľadávač, sonda, lopatka), dobrú fyzickú i psychickú kondičku a môžete začať. S výberom vám radi a ochotne poradíme v predajni Najšport.

1. Turecká-Krížna
2. Vyšná Revúca-Ploská
3. Vrátna-Snilovské sedlo-Veľký Kriváň-Chata pod Chlebom
4. Okolie Žiarskej chaty
5. Bobrovecká Vápenica
6. Skialpinistický areál Chopok
7. Skialpinistický areál Kráľova hoľa

Kam vyraziť na skialp? Tie najkrajšie skialpinistické cesty

1. Turecká-Krížna

Preverí vás v technike šliapania po neupravenej zjazdovke dlhej okolo 1 km. Pri tomto výstupe si zocelíte vašu vytrvalosť a odolnosť voči poveternostným podmienkam. Pôjdete po zelenej, žltej, modrej a červenej značke a vystúpite na vrchol Krížnej. Totižto vrchol Krížnej býva v celku veterný, preto sa dobre oblečte a chráňte si aj hlavu, tvár a oči ochrannými prostriedkami (čiapka/kukla, šál, lyžiarske okuliare, pleť a pery natreté krémom s UV ochranným filtrom). Odmenou za vašu trpezlivosť bude krásny výhľad a freestyle zjazd cez strmšie úseky do obce Turecká. Výhodou tejto trasy je aj jej frekventovanosť, takže sa nemusíte báť, že ostanete sami v prípade núdze niekde v prašane. Pre začiatočníkov je tu trasa aj po zjazdovke na vrchol Krížna. Výstup vám zaberie cca 3 hodiny.

2. Vyšná Revúca-Ploská

Je trasou, ktorá vedie po žltej turistickej značke z V. Revúcej až na Ploskú. Choďte po lesnej zvážnici, potom cez hôľne stráne Ploská s minimom lavínových nebezpečí, až sa dostanete na jej vrchol. Populárna a tiahla trasa, ktorá vás odmení peknými výhľadmi a krásnym kopcom. Občas sa vám môže stať, že narazíte na silný vietor alebo hmlu, tak aj v tomto prípade v orientácii vám pomôže tyčové značenie, vyšľapaná stopa, ale aj čelovka pre lepšiu viditeľnosť.

Ak by ste pri zjazde náhodou zablúdili, odporúčame vám použiť GPS navigáciu, ktorá vás bezpečne navedie na správny chodník. Ak sa vydáte po lesnej zvážnici, dajte si pozor na zamrznutý terén. Dobrá fyzická kondícia bude v tomto prípade na mieste aj keď túra nie je až tak dlhá a náročná. Ak máte energiu, môžete z vrcholu Ploskej pokračovať na Chatu pod Borišovom, ďalej cez Chyžky až dorazíte do východzieho miesta Vyšné Revúce. Táto túra vám zaberie asi tak 2 a pol hodiny a zdoláte 842 výškových metrov.

3. Vrátna-Snilovské sedlo-Veľký Kriváň-Chata pod Chlebom

Zaručuje pohodlný výstup, ktorý začína pri parkovisku Chaty Vrátna do Snilovského sedla po zelenej značke. Mierne položené serpentíny lesnej zvážnice vás zacvičia pre strmšie šľapanie od stožiarov upravenej zjazdovky, až po náročnejšie šľapanie do Snilovského sedla. Dajte si pozor na lavínový terén a hmly zo Snilovského sedla až po Kriváň. Ak je hmla priveľmi mliečna, výstup ukončite a radšej sa vráťte, pretože nebudete vidieť ani tyčové značenie a možno nepomôže ani čelovka na osvetlenie terénu.

Ak vám počasie praje, môžete pokračovať ďalej a zostúpiť k Chate pod Chlebom, kde sa môžete najesť a prenocovať. Zo Snilovského sedla sa môžete vrátiť naspäť do Vrátnej príjemným zjazdom, keď je dostatok snehu. Ak nie je, môžete sa vracať cez Poludňový Grúň, aby ste nemuseli dolu po zelenej šľapať len v lyžiarkach. Vždy si všímajte terén a snežnú prikrývku počas výstupu, aby ste vedeli čo vás čaká na ceste naspäť. Prípadne majte pripravený aj náhradný plán cesty späť. Za necelé 3 hodiny by sa vám tento výstup do 774 metrov mohol podariť.

4. Okolie Žiarskej chaty

Patrí k najnavštevovanejším trasám Západných Tatier, ktorú zvládnu pokročilí i začiatočníci. Strážte si termíny pochôdzok, pretože tu platí návštevný poriadok TANAP-u a zimná uzávera by vás mohla stopnúť. Odporúčame sa informovať priamo na Žiarskej chate o voľných termínoch pre skialpinizmus. Prístup do Žiarskej doliny je z Liptovského Mikuláša autom, vlakom alebo autobusom. Pred ústím Žiarskej doliny zaparkujete na platenom parkovisku (počas zimných prázdnin, sviatkov a víkendov) a po 2 km dlhej ceste sa dostanete ku Chate Baranec a ďalším výstupom po krátkych zasnežených úsekoch doliny na Žiarsku chatu. Opatrnosť pri zjazde z chaty je na mieste, pretože je jej okolie veľmi frekventované. Taktiež sa vyhnite lavínoznému žľabu Bystrô a zostupu z Čiernych stien v ústí Baranca, žľabom z Ráztoky a Jaloveckého sedla a Príslopu. Taktiež obchádzajte ľavý svah kopca Krásno nad Žiarskou chatou.

Medzi tie bezpečnejšie trasy patria výstupy a zostupy od/do Žiarskej chaty, ktoré vedú cez Veľké závraty (trasa cez Smutné sedlo-Tri kopy, Baníkov-Príslop) a Malé závraty (od Nohavíc-Plačlivé-Žiarske sedlo-Smrek) až do oblasti Baranca. Vždy sa držte letného chodníka a pokračujte na sever, kde po pravej strane uvidíte lyžiarske vleky a neskôr tzv. Terasu. Chodník sa stáča doprava a pomaly prudko stúpa. Po 200 metroch narazíte na Žiarske sedlo, neskôr na koryto Smrečianky. Pokračujte do Smutného sedla. Zimná krajina je tu prekrásna, ale aj veľmi nebezpečná. Ostaňte opatrní.

5. Bobrovecká Vápenica

Začína trasou, ktorá vedie z Liptovského Mikuláša cez dedinu Jalovec na smer Mnich. Ubytovať sa môžete v chate pod Náružím-Červenec alebo na Žiarskej chate. Ak máte to šťastie, že je dostatočne veľa snehu, môžete z chaty pokračovať po modrom chodníku popri Chate Ďumbier, kde sa napojíte už na turistický chodník. Po 150 metroch začína svah mierne stúpať a chodník pokračuje doľava. Držte sa modrej značky, ak je dostatok snehu. Ak nie, odbočte doprava na asi 300 metrov dlhú lesnú cestičku, ktorá sa napojí na zelenú značku a privedie vás ku Chate pod Náružím. Odtiaľ môžete pokračovať smerom doľava. Skialpinistická stopa je vždy k dispozícii a trasa smerom do Jaloveckej doliny po zelenej nie je tak frekventovaná.

Ako po modrej, tak i po zelenej značke sa za asi hodinu výšľapu dostanete k turistickému chodníku, ktorý vedie na vrchol Babky. Tento terén zvládnu aj začiatočníci. Z vyhliadkového kopca Babky pokračujte po lesnej ceste s modrým značením až na Chatu pod Náružím. Stúpanie vás prevedie strmým lesným terénom s kosodrevinou a na jeho konci sa vám naskytne krásny pohľad na Liptovskú kotlinu, Západné a Nízke Tatry, Malú Fatru a Chočské vrchy. Pokračujte traverzovaním hlavným hrebeňom smer Malá Kopa (1637 m). Na konci turistického chodníka sa ocitnete v sedle Predúvratie. Odtiaľ môžete pokračovať doľava na vrchol Ostré (1764 m), ktorý je súčasťou Veľkej Kopy. Pozor na strmé svahy a lavíny!

Z vrchu Ostré spokojne zlyžujete po hrebeni smerom na severozápad do sedla Priehyba (1650 m), kde sa končí aj táto zaujímavá skialpinistická trasa. Odmenou za vaše úsilie vám nebudú len krásne pohľady na okolitú scenériu, ale i príjemné pohostenie na okolitých chatách. Pamätajte na to, že náročnosť tejto skialpinistickej trasy sa zvyšuje až po jej koniec, preto zvážte kam ste schopní zájsť, aby ste sa vyhli prípadnému zraneniu.

6. Skialpinistický areál Chopok

Je ohraničený trasou, ktorá vedie cez Zadnú vodu-sedlo Poľany-Oblaz-dolinu Tragoška-Halašovu jamu-sedlo medzi Veľkým Gápľom a Kozími chrbtami-dolinku potoka Mlynná-sedlo pod Králičkou-Chatu M.R.Štefánika-Ďumbier-Krúpovu hoľu a končí v Širokej doline. Oblasť Chopku nie je tak lavinóznou, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, ale aj tak to netreba podceňovať. Ak sa rozhodnete pre centrálnu časť-sever dbajte na to, aby ste išli v priaznivom počasí, pretože vás môže zastihnúť hustá hmla a silný aj 100-kilometrový vietor. V horšom prípade sa môžete stratiť alebo zraniť. V peknom počasí si určite doprajte výstup na Chopok, pretože trasa je krásne viditeľná. Budete vidieť Rovnú Hoľu, Konský Grúň a meteostanicu Chopok. Keď zlyžujete smerom na juh natrafíte na Kamennú chatu odkiaľ môžete vystúpať na samotný vrchol Chopku s panoramatickým výhľadom. Túto trasu absolvujte najneskôr do 16-tej hodiny, pretože v zimnom období sa rýchlo stmieva a svahy sa upravujú ratrákom.

Centrálna časť-juh ponúka množstvo pekných trás. Jednou z nich je nenáročný,ale veľmi frekventovaný výstup cez Chatu Trangoška,Chatu M.R.Štefánika až na Ďumbier. Línia vedie lesom s miernym stúpaním a od Chaty M.R.Štefánika je výstup o čosi náročnejší. Trasa od Hotela Srdiečko cez Kamennú chatu pod Chopkom končiac Chopkom je dosť strmá. Ak pôjdete ľavou stranou svahu popri Chate Kosodrevina až ku Kamennej chate pod Chopkom, tak sa už za veľmi krátky čas dostanete na Chopok.

Dereše sú vhodné pre čiastočne skúsených skialpinistov, pretože trasa ponúka množstvo žľabov rôznej obtiažnosti. Zase trasa Chopok, Demänovské sedlo-Ďumbier-Široká dolina ponúka nenáročné stúpanie so skalnými scenériami, ktoré vás budú motivovať dosiahnuť cieľ, Ďumbier. Ďumbier vo výške 2043 metrov vám poskytne nádherný výhľad na okolie. Z jeho vrcholu môžete pokračovať späť na Chatu M.R.Štefánika alebo do Krupoveho sedla končiac Demänovským sedlom. Ak sa dostanete až sem, tak pokračujte na severný strmší svah do Širokej doliny. Po značenom zelenom chodníku sa dostanete až na Lúčky.

7. Skialpinistický areál Kráľova hoľa

Je takisto ohraničený líniou od Kráľovej hole cez sedlo Snežná jama (smerom k vysielaču), pokračujúc cez Kráľovu skalu, hranicu NAPANT, hrebeň vrchu Vyšné Rovienky až do sedla medzi Kráľovou a Strednou hoľou. Odtiaľto sa dostanete späť do východzieho bodu. Kráľova hoľa je oslavovaná nielen vďaka svojej unikátnej polohe, ale i pre tie najkrajšie výhľady na okolie a hviezdnatú oblohu večer. Skialpinisti začiatočníci i pokročilí si prídu na svoje.

Avšak treba mať na zreteli aj aktuálne informácie o podmienkach v teréne i počasí, aby nedošlo k nečakanej situácii. Ak máte všetko overené, môžete sa tešiť na asi najkrajšie skialpinistické výstupy na Slovensku. Zimné trasy sú vyznačené tyčami a horská záchranná služba je k dispozícii v prípade núdze. V skialpinistickom areáli Kráľovej holi môžete navštíviť i Šumiacku muldu, Chatu Šumiac alebo Telgárt. Nezabudnite sa náležite obliecť a pripraviť na vašu skialpinistickú akciu.

Páčil sa vám tento článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy?

Tím Najšport