Ako vybrať správny lavínový batoh
15.02.2024

Ako vybrať správny lavínový batoh

Vedeli ste, že až 95% všetkých lavínových nehôd spôsobujú ľudia nadmerným pohybom v lavínovom teréne. Inými slovami, najväčším nebezpečenstvom a častým spúšťačom lavíny je práve skialpinista, horolezec, turista alebo lyžiar. V poslednom období sa veľmi často hovorí o základnej lavínovej výbave v podobe vyhľadávača, sondy a lopaty. 

Dôležitú úlohu tu zohráva aj airbag alebo lavínový batoh, ktorý je v prípade pádu lavíny tou najdôležitejšou vecou. V tomto článku si povieme ako vybrať lavínový batoh, ako funguje, aké má kľúčové vlastnosti a ako ho pravidelne kontrolovať. V predajni Najšport alebo na e-shope vám radi a ochotne poradíme s výberom vhodného skialpového batohu.

Ako funguje lavínový batoh?
Prečo je dôležité používať lavínový batoh?
Aké systémy airbagov poznáme
Ako vybrať správny batoh

Ako funguje lavínový batoh?

Lavínový batoh s airbagom je vybavený systémom nafúknutia špeciálnych vzduchových komôr. Tie sa nafúknu za veľmi krátky čas, približne 4 - 6 sekúnd. Takýto airbag dokáže do istej miery ochrániť skialpinistu v prípade pádu lavíny. Pýtate sa ako? Jednoducho, jedná sa o fyzikálny jav nazývaný aj inverzná segregácia, ktorý umožní skialpinistovi pri úplnom nafúknutí airbagu zostať na povrchu lavíny. Princíp spočíva v tom že veľké častice vždy zostanú na povrchu lavíny, pričom nezáleží, aký typ lavínového systému daná značka používa.

Ako funguje lavínový batoh

Prečo je dôležité používať lavínový batoh?

Z jednoduchého a prostého dôvodu, lavínový batoh s airbagom preukázateľne zachraňuje ľudské životy. Fenomén inverznej segregácie sa už v mnohých prípadoch ukázal ako veľmi účinný. V skutočnosti však môžu nastať drobné odchýlky, ktoré závisia od mnohých faktorov (napr. typ a tvar snehu, sila a hmotnosť lavíny, stupeň sklonitosti svahu).

Aké systémy airbagov poznáme

Už od počiatku vývoja airbagov sa na trhu ujali najmä osvedčené batohy s bombičkou so stlačeným vzduchom alebo plynom. Dnes však poznáme aj ďalšie technológie:

  • Lavínové airbagy so stlačeným vzduchom - Bol úplne prvý systém, ktorý sa objavil na trhu. Disponuje jednoduchým a intuitívnym spúšťačom. Kartušu so stlačeným vzduchom je potrebné po každom použití vymeniť alebo opätovne naplniť.
  • Lavínové airbagy s plynovou bombičkou - Najnovší a veľmi osvedčený systém aktivácie lavínového airbagu spočíva v potiahnutí spúšťača. Následne sa natlakovaný plyn v bombičke (najčastejšie CO2) uvoľni do vzduchových komôr batohu. K úplnému natlakovaniu dochádza po približne 5-tich sekundách. Po každom použití je nutné kartušu opätovne naplniť. Dnes na trhu dostanete rôzne karbónové zásobníky ktoré vážia iba niekoľko gramov.
  • Lavínové airbagy na batérie s ventilátorom - V tomto systéme je plynový zásobník nahradený batériou s ventilátorom. V tomto prípade ma skialpinista k dispozícií tlačidlo na aktiváciu. Ventilátor používa vonkajší vzduch na nafukovanie airbagu. Pri používaní dbajte na to, aby bola batéria vždy plne nabitá. Nevýhodou je vyššia hmotnosť v porovnaní s bombičkovou variantou.

Aké systémy airbagov poznáme

Ako vybrať správny batoh

Bez ohľadu na to kam sa vyberte, objem vášho batohu a potrebná výstroj závisí od vašich aktivít a dĺžky skialpovania. Na trhu môžete nájsť rôzne batohy od značiek Dynafit, Mammut, Pieps či Ortovox. Najmenšie lavínové airbagy začínajú od 18 litrov. Takýto typ batohu je vhodný skôr pre nadšencov freeridového lyžovania. Je dostatočne veľký na to aby ste nosili základné vybavenie a zároveň má optimálnu veľkosť, aby neprekážal počas športovej aktivity.

Pre touringových skialpinistov, ktorý plánujú vyraziť na kratšie pol dňové až celodenné túry sa hodia skôr 25 litrové airbagové batohy. Na dlhšie celodenné výletu sú vhodné batohy od 30 litrov. Nájdete tiež skialpové batohy, ktoré majú viac ako 40 litrov. Hodia sa pre fanúšikov skialpu, ktorý chodia na niekoľkodňové hrebeňové prechody.

Hmotnosť je jednoznačne najdôležitejším faktorom pri výbere, ktorý by ste rozhodne nemali zanedbať. Neustálym vývojom nových technológií, sme aj v tomto segmente zaznamenali výrazný pokrok. Niektoré airbagy nájdete už od 680 gramov, čo je výrazne menej, ako pred niekoľkými rokmi. Nezabúdajte že váha nie je vždy rozhodujúca.

Ako vybrať lavínový batoh

Dbajte na to, aby bol batoh funkčný a správne vybavený. Je vhodné aby sa okrem airbagu do neho zmestila sonda, vysielač, lekárnička, jedlo, voda a dala prípadne upnúť lopata. Nesmiete tiež zabúdať na rôzne držiaky, hydratačné systémy, vrecka, pútka, držiaky na prilbu, hrudný alebo bedrový pás, ktorým by mal byť dobrý batoh jednoznačne vybavený

Na úplný záver sa zamerajte aj na pohodlie. Batoh musí na chrbte sedieť, pokiaľ ste menšieho vzrastu zoberte si napríklad menší objem batohu alebo z danej produktovej kategóriu menšiu variantu. Nesprávna veľkosť vám môže rýchlo pokaziť potešenie so skialpinizmu. Uistite sa že máte chrbát v správnej polohe, hrudné popruhy, opasok, prípadne ramenné popruhy musia byť plne nastaviteľné a držať na svojom mieste.

Prečítajte si aj ďalšie zaujímavé blogové články:

Tím Najšport