10 lavínových mýtov, o ktorých si myslíte, že sú pravdivé
18.12.2023

10 lavínových mýtov, o ktorých si myslíte, že sú pravdivé

Zimná sezóna sa neodkladne blíži k začiatku a s ňou aj bohatá nádielka čerstvého prašanu vo vysokých nadmorských výškach. Lavínové riziko ovplyvňuje množstvo faktorov a premenných. Najčastejšie ide o kombináciu viacerých faktorov - vysokej snehovej pokrývky, náhlej zmeny teploty, smeru, intenzity vetra, sklonitosti svahu, ale aj vplyvom ľudského faktora či pohybom zvierat (napr. kamzíkov) vo vysokohorskom prostredí. 

Spúšťačom môže byť aj mechanický faktor, napríklad prítomnosť lyžiarov, horolezcov alebo skialpinistov. Potom je to už len otázka náhody, krátkeho okamihu a riziko spustenia lavíny je na svete. Tento fakt by ste zásadne nemali podceňovať a v žiadnom prípade to nenechať na náhodu. Práve preto, sme si pre vás pripravili niekoľko mýtov a konšpirácií o ktorých ste možno počuli, ale v skutočnosti boli vyvrátené, poďme na to! U nás v Najšporte vám s výberom skialpovej výbavy poradíme. Vyberte si produkty online alebo zastavte u nás predajni Najšport, kde vám radi poradíme.

1. Keď sa spustí lavína, jednoducho jej uniknete
2. Krik a hluk zaručene spustí každú lavínu
3. Už dlho nesnežilo, takže žiadne lavíny nehrozia
4. Akonáhle vás zasype lavína, vypľujte slinu a cesta nahor je jasná
5. Len skialpinisti alebo splitboarderi dokážu spustiť lavínu
6. Lavíny padajú bez akéhokoľvek varovania
7. Ak dokážete spraviť snehovú guľu, tak je sneh stabilný
8. Ak nie je vydané lavínové riziko, nič vám nehrozí
9. V lese žiadne riziko nehrozí
10. Počas veľkých mrazov lavíny nepadajú

1. Keď sa spustí lavína, jednoducho jej uniknete

Poďme hneď na prvý, azda najospevovanejší mýtus. Pokiaľ si myslíte, že lavíne jednoducho uniknete, musíme vás sklamať. Rýchlosť lavíny je od 80 do 130 km/h. To je ako keby ste sa snažili predbehnúť auto idúce po diaľnici na lyžiach. Znie to komicky no faktom je že ani tí najskúsenejší lyžiari by to pravdepodobne nedokázali. Úkryt za rôznymi predmetmi, ako je strom alebo skala vám pravdepodobne nepomôže. Máme však dobrú správu, je tu možnosť, že by ste sa stihli lavíne vyhnúť tak, že zlyžujete na jej okraj do bezpečia alebo do zóny kde je oveľa pomalšia.

Lavíne jednoducho neuniknete

2. Krik a hluk zaručene spustí každú lavínu

Určte ste už počuli o veľa prípadoch, kedy vplyvom vysokého tónu alebo spevu praskol pohár od šampanského. Nuž musíme vás opäť sklamať, nie je to pravda a rovnako aj fakt že silný zvuk spustí lavínu. Áno, možno spustí, ale asi len vo vašom televízore, pri pozeraní hollywoodskych klasik. Väčšina pádov lavín je vyvolaná mechanickými a fyziologickými príčinami, ktoré sme spomenuli hneď na začiatku.

3. Už dlho nesnežilo, takže žiadne lavíny nehrozia

Tento mýtus môžeme nazvať kľudne, ako polopravda. Pretože drvivá väčšina pádu lavín vzniká počas snehových búrok alebo tesne po nich. To ale neznamená, že je to jediný dôvod, kedy môže padnúť lavína. Stabilita snehovej pokrývky závisí od množstva premenných faktorov - tvrdosti snehových vrstiev, teplota, počasie, uhol sklonu svahu, geológia podložia a pôdy či ľuďmi spôsobené pády lavíny. Takže riziko hrozí aj keď nesneží.

4. Akonáhle vás zasype lavína, vypľujte slinu a cesta nahor je jasná

Aj v tomto bode vás musíme opäť sklamať. Ak vás raz zasype lavína, tak verte či nie, vypúšťanie slín je síce fajn nápad, ako zistiť v akej polohe sa nachádzate, ale život vám to nezachráni. Je jedno ktorým smerom ste uviazli, či hore, na boku alebo dolu hlavou. Snehová masa lavíny je taká ťažká a taká hustá, že máte pocit že vás niekto zabetónoval. Neviete sa hýbať, ba ani len pohnúť prstami. Ak by bolo také ľahké sa samovoľne vykopať, potom by asi nebolo toľko zbytočných úmrtí. Ironicky však existujú len dve možnosti - nechať sa niekým vyhrabať alebo čakať kým sa roztopí sneh.

5. Len skialpinisti alebo splitboarderi dokážu spustiť lavínu

Nie je to celkom pravda. Lavínu môže spôsobiť lyžiar, skialpinista, splitboarder, turista, horolezci, snežný skúter a takto to môžeme menovať až do rána. V skratke ju môže spustiť ktokoľvek, kto zaťaží snehovú pokrývku, dokonca aj turista ak používa snežnice alebo mačky, ktoré sa zakusnú do snehu.

Lyžiari a skialpinisti - mechanické spustenie lavíny

6. Lavíny padajú bez akéhokoľvek varovania

V niektorých prípadoch to môže byť pravda. V praxi však poznáme niekoľko varovných signálov, ktoré nás z dostatočným odstupom informujú, že sa niečo deje. Podobne, ako iné prírodné katastrofy (tsunami, zemetrasenie, zosuv pôdy) aj lavína je čiastočne predvídateľná. Záchranné a centrá pre lavínovú bezpečnosť po celom svete informujú a vydávajú hodnotiacu stupnicu lavínovej bezpečnosti. Vždy keď sa vydávate za dobrodružstvom skontrolujte si aktuálnu predpoveď z overených zdrojov napr. HZS. Viac informácií pre Slovenskú republiku nájdete na tomto odkaze alebo v mobilnej aplikácií.

7. Ak dokážete spraviť snehovú guľu, tak je sneh stabilný

Opäť sa jedná o rokmi zaužívaný mýtus. Sneh z ktorého sa snažíte spraviť guľu je len vrchná vrstva. Celá snehová pokrývka pozostáva z rôznych vrstiev v rôznom štádiu premeny. Na najvrchnejšej sa síce môže nachádzať ťažký a mokrý sneh, pretože je práve odmäk. No na spodnej je napríklad firn a v strednej sypký sneh, pretože 2 týždne dozadu extrémne mrzlo. To je len príklad toho, ako to môže vyzerať. Vždy platí pravidlo, že ak spevnená snehová pokrývka leží na slabšej vrstve, môže ju stláčať a vytvárať tak nestabilný povrch.

8. Ak nie je vydané lavínové riziko, nič vám nehrozí

Ak si myslíte, že ak pre danú oblasť v ktorej sa plánujete pohybovať neexistuje žiadne lavínové nebezpečenstvo vydávané HZS, tak sa možno mýlite. Lavínové nebezpečenstvo často krát hrozí aj na miestach, kde ešte nebola vydaná výstraha. Môže to byť spôsobené nedostatkom informácií, preto ak sa chystáte vyraziť do tejto oblasti, musíte byť maximálne obozretný a vybavený vhodnou lavínovou výbavou. Taktiež vám pomôže absolvovanie lavínového alebo vysokohorského kurzu.

9. V lese žiadne riziko nehrozí

Ak si myslíte, že v lese žiadne riziko lavíny nehrozí, tak sa pravdepodobne mýlite. Je síce pravda že v hustejšom poraste je riziko veľkej lavíny veľmi nízke, no stále tu existuje určitá možnosť pádu lavíny, pretože všade tam kde sa pohybuje lyžiar alebo skialpinista môže dôjsť k odtrhnutiu lavíny. Aj v úzkych a pomerne prudkých žľaboch s pomerne bujnou vegetáciou často dochádza k výskytu devastačných lavín v ktorých určite nechcete uviaznuť.

V lese tiež hrozí riziko lavíny

10. Počas veľkých mrazov lavíny nepadajú

Mýtov a poloprávd o lavínach je nespočetne veľa. My sme si pre vás vybrali posledný mýtus, ktorý hovorí o tom, že počas veľkých mrazov ste pred lavínou v bezpečí. Pokiaľ pretrvávajú nízke teploty po veľmi dlhú dobu, tak zabraňujú jednotlivým vrstvám snehu k samovoľnému spevňovaniu. Tento fakt spôsobuje devastačné doskové lavíny, ktoré predstavujú veľké riziko, pokiaľ sa odtrhnú. Majú v sebe ťažký sneh, firn alebo ľad, ktorý vám pri zasypaní môže spôsobiť vážne zranenia.

Páčil sa vám článok, prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport