Spoznajte kvalitné športové produkty značky Salewa
22.02.2022

Spoznajte kvalitné športové produkty značky Salewa

Talianska športová značka Salewa, ktorú založil v roku 1935 Josef Liebhart dodnes vyrába outdoorové oblečenie a doplnky, trekingovú obuv a rôzne príslušenstvo, vhodné najmä na turistiku a horolezectvo. Názov značky Salewa je zhlukom slabík slov: SATTLER (sedliarske), LEDER (kožené), WAREN (výrobky/tovar), pretože v začiatkoch Liebhart tvoril kožené a textilné výrobky pre jazdectvo.

Neskôr vyrobil svoje prvé lieskové lyžiarske palice, o pár rokov neskôr stavil na ľahké kovy. V súčasnosti sa výroba značky Salewa sústreďuje na bezpečné, nepremokavé, priedušné a pohodlné výrobky, ktoré si získavajú obľubu po celom svete. Presvedčte sa sami!

Filozofia značky Salewa
Salewa od nového milénia dodnes
Detekcia defektu a lepenie
Moderné technológie značky Salewa

Filozofia značky Salewa

Mottom spoločnosti Salewa sa stalo dedičstvo Dolomitov. Výrok: “miesta nepatria ľuďom, ale ľudia patria miestam” získal na popularite u rôznych horolezcov a pod.. Značka Salewa sa usiluje o výrobu toho najlepšieho vybavenia aj vďaka perfektným moderným technológiám. Dolomity ako také sú veľkou výzvou pre každého športovca. Stali sa tak aj veľkou inšpiráciou pre značku Salewa. Vďaka spojeniu tradície a inovácie, skúseností a predstavivosti sa zakaždým podarí vytvoriť funkčný, komfortný a dizajnový produkt, ktorý stojí za to.

Salewa - Taliansko

Salewa od histórie po súčasnosť

30-te až 60-te roky 20.storočia

Prvé kroky značky Salewa sa uskutočnili 8. júla v roku 1935, kedy sa Josef Liebhart(riaditeľ družstva sedlárov a gobelínov) rozhodol pre výrobu sedlárskeho a kožiarskeho tovaru. O 13 rokov neskôr značka Salewa vyrába produkty, ako fotobrašne pre spoločnosť AGFA, batohy (napr. Salewa Mont Blanc), futbalové lopty, tankovacie vaky pre motocykle, ako i lyžiarske lieskové palice pre západné Nemecko a iných klientov. Hlavnou náplňou práce značky Salewa sa stala výroba lyžiarskych palíc z lieskového dreva. V roku 1955 značka Salewa sa stala súčasťou expedície Hermanna Hubera vďakašpeciálnemu batohu Andes, ktorý pre túto akciu vytvorila.

O rok neskôr začína vyrábať juniorské lyže značky Sperber a horolezecké laná v spolupráci s nemeckým výrobcom Edelrid. O 5 rokov neskôr sa Salewa vrhá na vývoj a výrobu nastaviteľného spacáku podnázvom Salewa Classic Light a rúrkovej skrutky do ľadu. Vďaka týmto vynálezom Salewa žne veľký úspech v podobe medzinárodného ocenenia, ako lídra v oblasti inovácií v alpskom lyžovaní. Ďalej vytvára produkty, ako cepíny, mačky, lezeckú výbavudo ľadového terénu. V roku 1962 sa zrodili plne nastaviteľné mačky z ľahkých kovov.

70-te až 90-te roky minulého storočia značky Salewa

Rok 1979 priniesol tvorbu loga, ktoré mali vystihovať výkon, kvalitu a silu výrobkov značky Salewa. Stal sa ním symbol orla. V tom istom roku Salewa priniesla na trh aj kupolový stan Sierra a stan Sierra Leone, turistické oblečenie a produkty s použitím membrány Gore-Tex. V roku 1980 si firma Salewa mohla len gratulovať, pretože jej úspech narástol až o 40 %. To Salewu motivovalo k tvorbe fleecového outdoorového oblečenia. V roku 1982 bola založená spoločnosť Salewa Osterreich, ktorá zaručila ďalšie rozpínanie značky Salewa po celom svete.

O 3 roky neskôr sa črtá intenzívna spolupráca s Reinholdom Messnerom a Siegfriedom Messnerom, Kurtom Albertom, ktorí testovali nové výrobky Salewy na svojich expedíciách až do smrti Siegfrieda Messnera, ktorá bola spôsobená bleskom pri výstupe na Staebler Turme. V 90-tych rokochspoločnosť Salewa prevzal Heiner Oberrauch so skupinou Oberalp, kvôli čomu sa ústredie Salewy sťahuje do Bolzana. O 4 roky neskôr spoločnosť Salewa prichádza na trh s najľahšou, ale veľmi odolnou prilbou na svete. V roku 1997 je na svete maximálne bezpečná a funkčná ferratová karabína ATTAC. K tomu sa pridružuje aj výroba obuvi pre ferratové lezenie a turistiku.

Salewa od histórie po dnešok

Salewa od nového milénia dodnes

Od roku 2001 sa spoločnosť Salewa sústreďuje hlavne na výskum, ktorý vyvrcholila výrobou ľahkých výrobkov, ako napr. kolekcia zahŕňajúca karabínu SUB 33 (33 g) a bundu ULTRA o hmotnosti nižšej ako 350 g. O rok neskôr sa otvára maloobchodná predajňa v talianskom meste Finale Ligure. V roku 2003 spoločnosť Salewa zakladá dcérske spoločnosti vo Francúzsku a Španielsku, kde rozširuje výrobu pre horské a outdoorové športy. O 2 roky neskôr sa rozširuje o novú divíziu, obuv. V roku 2007 sa spoločnosť Salewa rozširuje do mesta Boulder v Colorade, Ázie a Poľska. V roku 2011 sa v Bolzane otvára lezecká telocvičňa, centrálny sklad i kancelárske priestory.

O 3 roky neskôr sa logo značky Salewa ešte kryštalizuje a globálne sa obnovuje značka Salewa. Zároveň sa stáva svetovým lídrom pre horolezeckú výbavu po celom svete. V roku 2015 prichádza na trh letná kolekcia, nový minimalistický dizajn loga vo farbách čiernej, bielej a žltej s motívom orla. Rok 2018 bol pre značku Salewa zlomovým z toho dôvodu, že sa rozhodla pre upevnenie silných koreňov v tradícii značky, kľúčových kompetencií a funkčnej a technicky orientovanej horolezeckej značky na športovom trhu.

História značky Salewa

Moderné technológie značky Salewa

Technológia GORE-TEX® poskytuje rezistenciu voči vetru a vode, tým pádom ste chránení od nepriazne počasia. Pre Gore-Tex je charakteristická extrémne tenká a ľahká membrána z EPTFE (expandovaný polytetrafluóretylén) s malými pórmi, cez ktoré neprenikne voda, ale dostatočne veľkými na to, aby ste cez ne odvádzali pot. Vysoká vodotesnosť, ktorá odoláva tlaku vody až 28 000 mm je ukrytá v membráne medzi vonkajšou tkaninou a podšívkou. 3- vrstvová konštrukcia Gore-Texu kombinuje zvýšenú odolnosť s priedušnosťou, ktorá sa využíva pre oblečenie a obuv pre horolezcov.

Technológia DRY BACK BACKPACK udrží váš chrbát pekne v suchu, i keď vaše telo bude vystavené veľkej záťaži, pri ktorej sa budete nadmerne potiť. Vďaka vylepšenej cirkulácie vzduchu medzi batohom a vaším chrbtom sa nemusíte báť mokrého oblečenia od batohu, ktoré by vás nepríjemne chladilo.

DURASTRETCH je technológiou s obsahom polyamidu a streču s povrchovou úpravou DWR zabezpečujú priedušnosť, odolnosť, obranu proti opotrebeniu a maximálnu prispôsobivosť pri rôznych pohyboch v teréne. Salewa túto technológiu používa aj v kombinácii s vláknami CORDURA® na výrobu šortiek, nohavíc a spevnenie namáhaných častí odevu. Navyše tento materiál je nielen pevný ale aj udržateľný. Neobsahuje PFC.

ALPINE-WOOL-RESPONSIVE je technológia založená na prírodnej báze a použitá najmä v odevoch Salewa. Zahrňuje prírodnú vlnu a termoreaktívne minerály. Vďaka nim je vami vysielaná infračervená energiarecyklovaná a postupne uvoľňovaná späť do vášho svalstva. Váš prietok krvi i výkonnosť, ale aj regenerácia a prirodzená termoregulácia tela sa výrazne zlepší.

Technológia RESPONSIVE-TECHNOLOGY obsahuje zmes termoreaktívnych minerálov, ktoré sa kombinujú s priadzami a vysoko kvalitnými syntetickými vláknami. Inteligentná zmes obsiahnutá v oblečení Salewa funguje na princípe infračerveného žiarenia, teda absorbuje vaše vyžarujúce teplo, recykluje ho na infračervené svetlo. Vaše telo sa efektívnejšie okysličí, prekrví, dodá vám viac energie, čím sa zlepší váš výkon. Keď budete oddychovať, infračervené svetlo zlepší mikrocirkuláciu krvi, čo vás príjemne zahreje a zregeneruje.

Technológia TIROL-WOOL-RESPONSIVE sa na výrobkoch značky Salewa označuje ako TirolWool®. Skvelá kombinácia osvedčenej ovčej vlny s najmodernejšími technológiami tvorí perfektnú izoláciu od chladu či vody. Tieto vlastnosti sa skvele hodia pre zimné bundy a čiapky. Tirolská vlna je výborne hrejivá, priedušná a pritom skvele izoluje a tepelne reguluje množstvo tepla.

ALPINE HEMP je technológiou, ktorá kombinuje prírodné a udržateľné, mäkké, priedušne, ľahké, vzdušné a príjemne nositeľné vlákna bez tvorby elektrostatického náboja. Konopné vlákno zastúpené v odevoch značky Salewa zaisťuje termoregulačné vlastnosti a minimálne zaťažuje životné prostredie.

POWERTEX CORDURA® je patentovanou technológiou značky Salewa, ktorá spája nepremokavosť, vetru- a oderuvzdornosť v ultratenkej polyuretánovej membráne s prímesou elastanu. 3-vrstvová laminátová konštrukcia s trvanlivou vodoodpudivou úpravou bez PFC zaistí únik vlhkosti a potu smerom von, ale zároveň zamedzuje prechod vlhkosti smerom do oblečenia ekologickým a funkčným spôsobom.

POLARTEC® je mäkká, ľahká a priedušná tkanina zaisťujúca teplo. Vysoký stĺpec vlákien zadrží teplý vzduch pre účinnú vonkajšiu izoláciu. Hydrofóbne tkaniny Polartec® sú nielenže vodoodpudivé, ale zaisťujú aj rýchlejšie schnutie. Uplatnenie našli najmä v oblečení, ako sú bundy a nohavice.

POLARLITE-RESPONSIVE je patentovanou technológiou, ktorá spája ľahkosť, priedušnosť, rýchloschnúcu izoláciu. Inteligentná technológia recykluje energiu vysielanú z tela naspäť doňho v podobe lepšej mikrocirkuláciu a regenerácie svalov športovca.

Technológia GORE WINDSTOPPER® zabraňuje prieniku vetra a chladu vďaka vetrovzdornej membráne a zároveň poskytuje priedušnosť a odvod vlhkosti a potu z povrchu tela. Laminátové tkaniny sú nielenže veľmi ľahké, skladné, ale i pohodlné na nosenie v podobe rukavíc alebo kukiel.

DOWN je technológiou, ktorá využíva iba páperie z husí, kačíc s certifikátom RDS, čo znamená, že ich životné podmienky, v ktorých žijú spĺňajú dané štandardy. Vytvára izolačnú vrstvu bez ohľadu na ročné obdobie, v ktorom podnikáte svoj výlet. Používa sa najmä do spacích vakov a izolačných búnd.

Technológia POLARLITE dobre izoluje od nepriazní počasia a udržuje telesné teplo, zároveň odvádza pot. Fleece je vyrobený zo syntetických mikrovlákien, vďaka čomu je ľahký, mäkký, rýchloschnúci, všestranný a spratný. Používa sa ako základná vrstva pod oblečenie.

DRYTON je patentovanou technológiou, ktorá využíva syntetické tkaniny v rôznych hrúbkach, zmesiach a konštrukciách odvádzajúcou pot, zabezpečujúcou ochranu proti UV žiareniu.Materiál odvádza pot, je pevný a ľahký, pohodlný, priedušný, rýchloschnúci a ľahko udržiavateľný. Je súčasťou základných i stredných vrstiev šortiek a nohavíc značky Salewa.

STORMWALL je patentovanou softshellovou technológiou značky SALEWA. Má všestranné použitie vďaka vetruvzdornej membráne a vodoodolnej impregnácii. Dvojcestný streč umožňuje voľnosť pohybu, ľahký únik vlhkosti a udržuje vás v teple a suchu.

Technológie značky Salewa

Všetky spomenuté technológie len pridávajú skvelej kvalite výrobkov značky Salewa. Či už sa rozhodnete pre kvalitnú obuv pre horolezectvo alebo turistiku a k tomu prikúpite oblečenie alebo doplnky značky Salewa podporíte dobrú vec a sebe doprajete komfort, ktorý je v horách veľmi potrebný.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport