10 najlepších technológií od značky Salewa
17.09.2021

10 najlepších technológií od značky Salewa

Náročné podmienky v horách, zmeny teplôt, vietor, dážď alebo sneh kladú na outdoorové oblečenie, obuv čí vysokohorské vybavenie vysoké technické požiadavky. Značka Salewa vyvíja a spolupracuje s výrobcami, ktorí produkujú najmodernejšie technológie a inovácie. 

Poďme si priblížiť desať špičkových technológií od spoločnosti Salewa, ktoré vás presvedčia prečo si kúpiť toto vymakané oblečenie, obuv, batohy a výstroj do hôr. Všetky technológie boli vyvíjané už v minulosti, pri partnerských spoluprácach alebo samotnou značkou.

1. Salewa Responsive Technology
2. Gore-Tex
3. TirolWool Responsive
4. Polarlite Responsive
5. Powertex Cordura
6. Stormwall Softshell Technology
7. Dry Back
8. Dura Stretch
9. Dolu
10. Gore Windstopper

1. Salewa Responsive Technology

Jedná sa o inteligentnú textilnú technologiu, ktorá vracia vyprodukovanú energiu telom späť prostredníctvom špeciálnych minerálov, čím recykluje vašu energiu počas náročnej fyzickej aktivity. Textilná zmes obsahuje prirodzene sa vyskytujúce termoaktívne minerály. Počas výrobného procesu sa aktívne častice minerálov zmiešajú so syntetickou tkaninou a inými vláknami, čím sa vytvorí špeciálna hybridná látka, ktorá splní aj tie najnáročnejšie požiadavky športovcov. Okrem recyklácie energie látka zlepšuje prúdenie v krvných kapilárach, čím zvyšuje prietok krvi a okysličenie organizmu. Vy tak dokážete podať lepší výkon po dlhšiu dobu, až o 6%.

2. Gore-Tex

Jedná sa o špičkoví rokmi používaný a testovaný materiál, vďaka ktorému ste aj v najsilnejšom daždi a vetre v suchu, pohodlí a hlavne v teple. Gore-Tex je veľmi spoľahlivá vetruodolná, vodeodolná a zároveň priedušná textília, ktorá vás ochráni v prípade náhlych poveternostných zmien. Technológia sa využíva už takmer 40 rokov a pozostávaz extrémne tenkej mamebrány z expandovaného polytetrafluóretylénu (ePTFE). Póry tejto tkaniny sú príliš malé na to, aby do nich prenikal dážď a akékoľvek voda. Zároveň sú póry z vnútornej strany dostatočne veľké na to, aby cez ne mohol unikať pot. Majú vysokú vodeodolnosť, ktorá zabraňuje prenikaniu vody viac ako 28 000 mm za 24 hodín. Čiže membrána si v podstate poradí aj s monzúnovými dažďami. Často je spojená s vonkajšou tkaninou a vysokovýkonnou podšívkou. V závislosti od materiálu je potom výsledokom až 3 vrstvová konštrukcia, ktorá zabezpečuje vysokú funkčnosť pre potreby športovcov v náročnom horskom prostredí.

3. TirolWool Responsive

Táto technológia zaručí, že zostanete v teple po dlhšiu dobu, zvýši váš výkon a pomôže vám rýchlejšie sa zotaviť z únavy. Textílie z označením TirolWool kombinujú osvedčenú prírodnú ovčiu vlnu s výhodami špičkovej technológie Responsive o ktorej sme písali vyššie. Tirolske ovce poskytujú kvalitnú prírodnú vlnku z lokálnych zdrojov s dôrazom na ekológiu a vysokú funkčnosť týchto materiálov. Používajú sa na funkčné veci - tričká, termoprádlo, mikiny, podšívky do hrubších búnd, čiapky a rukavice. Boli vyvinuté v spolupráci s horskou záchranou službou s dôrazom na potreby pre ich posádky. Tkanina je vyrobená z vlnky, polyesterových vlákien a mikrovlákien materiálu Responsive, vďaka čomu majú tieto látky vysokú pevnosť, odolnosť a funkčnosť.

4. Polarlite Responsive

Jedná sa o obzvlášť ľahkú, priedušnú a rýchloschnúcu izolačnú textíliu, ktorá poskytuje dobré tepelno-izolačné vlastnosti v chladnom horskom prostredí. Výhodou je, že je kombinovaná s technológiou Responsive, ktorá absorbuje teplo vyžarované vaším telom a recykluje ho späť v podobe infračerveného svetla. Spolu s tkaninou Polarlite si tak zvýšite mikrocirkuláciu, teplo a celkový komfort v zime.

5. Powertex Cordura

Túto technológiu vyvinula spoločnosť Salewa a dala si ju patentovať. Jedná sa o trojvrstvovú laminátovú konštrukciu oblečenia, ktorá chráni skialpinistov a horolezcov pred nepriaznivým počasím. Ulatratená polyuretánová membrána zaisťuje, že pot ľahko uniká von a vonkajšia vrstva neprepúšťa kvapôčky vody. Oblečenie z tejto látky je vodeodolné a vetruodolné. Vonkajšia vrstva je vyrobená z 94% nylonu a 6% elastanu, ktorý je odolný voči oderu a zároveň dokonalo elastický. Špeciálne vlákna dodávajú textílií nadčasový, robustný a matný vzhľad.

6. Stormwall Softshell Technology

Stormwall Softshell Technology využijú najmä multi športoví nadšenci, ako univerzálnu ochranu pred počasím (turistika, horolezetctvo). Tento materiál je vysoko pružný do všetkých smerov, s povrchovou vodeodolnou úpravou a vetruvzdornou membránou. Bol navrhnutý s dôrazom na maximálne pohodlie pri nosení, ľahký únik vodných pár pri potení, aby udržal športovca v teple a suchu.

7. Dry Back

Salewa vyvinula najnovšiu generáciu batohov, ktoré sú nadupané technológiami ako napr. Dry Back. Výsledok sú lepšie systémy upínania, pohodlné upevnenie a upnutie na ramenách, dokonalé odvetranie, vďaka čomu zostane váš chrbát v suku aj počas náročného výstupu. Materiály a povrchy so zníženým stykom s pokožkou, technické konštrukcie a priedušné materiály sú samozrejmosťou. Zlepšenie cirkulácie vzduchu umožňuje zníženie telesnej teploty o 1,5 stupňa napríklad počas výstupu v letných horúčavách.

8. Dura Stretch

Je technická tkanina odolná voči oderu s vysokým obsahom strečového materiálu (spandex). Používa sa na výrobu kvalitných nohavíc a turistických šortiek. V zimných kolekciách sa používa ako spevnená vložka do kolien, na bokoch a všade tam kde potrebujete dokonalú pružnosť a vysokú odolnosť voči oderom. Látka je vyrobená z nylonu a polyamidu, čo zabezpečuje odolnosť a trvácnosť produktu. K dispozícií je strečový materiál do oboch smeroćh alebo do všetkých 4 smerov. Vďaka vnútornej vložke, ktorá odvádza pot sa tento materiál hodí takmer do každej situácie a svoje využite nájde od zimy až po leto.

9. Dolu

Jedná sa o ľahkú prírodnú izolačnú vrstvu z páperia, ktorú navrhla Salewa pre potreby skialpinistov a horolezcov. Páperie má vynikajúci pomer tepla, nízkej hmotnosti a ľahkého zbalenia. Výborne sa hodí ako izolačná vrstva do rôznych bund či spacích vakov. Salewa na výrobu týchto produktov používa ceritfikované páperie Responsible Down Standard (RDS) - páperie pochádza iba z kačíc a s husí s ktorými sa dobre zaobchádza (dobré životné podmienky).

10. Gore Windstopper

Je špeciálna membrána, ktorá zabraňuje prenikaniu vetra do vnútra tkaniny. To znamená že je plne vetruodolná, čí m zabraňuje, aby ste prechladli v prípade že ste počas výstupu spotený a silno fúka. Poskytuje maximálnu priedušnosť a umožní únik vlhkosti z tela von. Laminátové tkaniny Gore Windstopper sú veľmi ľahké, dobre zbaliteľne a poskytujú vysoký komfrot pri nosení.

Tím Najsport