Poradíme vám, ako vybrať lyžiarky pre širšie lýtka
29.12.2023

Poradíme vám, ako vybrať lyžiarky pre širšie lýtka

Pred tým, ako sa naplno vrhnete do nákupu lyžiarok pre širšie chodidlá a lýtka, zvážte nasledujúce body, ktoré vám pomôžu ušetriť námahu, čas a predovšetkým peniaze. Je nám jasné, že každé chodidlo je iné a to je zvyčajne najčastejší problém pri výbere lyžiarok. Niektoré chodidlá sa jednoducho odlišujú od štandardov. V súčasnosti sa už výrobcovia zameriavajú na vývoj a výrobu širokého portfólia produktov pre úzke, štandardné či široké chodidlá alebo napríklad aj široké lýtka. 

Ak by vám to nestačilo, tak v Najšporte vám radi a odborne poradíme s výberom vhodných lyžiarskych topánok. Okrem toho môžete využiť aj náš špecializovaný servis lyží alebo vyskúšať tepelné tvarovanie lyžiarok - bootfitting, ktorý zabezpečí, aby vám lyžiarsky dokonale sadli.

Čo zvážiť pri výbere lyžiarok pre širšie lýtka
5 lyžiarskych topánok pre širšie lýtka
Celkové zhodnotenie na záver

Čo zvážiť pri výbere lyžiarok pre širšie lýtka

Pri výbere vhodných lyžiarskych topánok je potrebné zvážiť komfort, tvrdosť lyžiarky (flex index), mieru nastavenia, šírku a dĺžku lyžiarky, manžetu a váš rozpočet, poďme však pekne po poriadku:

Flex index (tvrdosť lyžiarky)

Ohybnosť je dôležitá pre ľudí so širokými alebo úzkymi lýtkami, ale aj štandardne širokými chodidlami. Mäkší flex vám umožní tlačiť viac dopredu a pomôže vám pri začínaní s lyžovaním. Je tiež vhodný pre mierne pokročilých lyžiarov, nakoľko je možné ľahšie zaujať lyžiarsky postoj. Pre začiatočníkov a mierne pokročilých lyžiarov, ktorých trápia široké lýtka bude mäkší flex zhovievavejší.

Pre pokročilých a skúsených lyžiarov je vhodnejší tvrdy flex index. Tvrdší skelet poskytuje podporu potrebnú pre agresívne lyžovanie na premenlivom a ťažkom teréne. Definovanie správnej úrovne, flex indexu a lyžiarskych schopností je kľúčovým prvkom pri hľadaní správnych lyžiarskych topánok.

Pohodlie počas lyžovačky

Pohodlie je kľúčovým faktorom pri lyžovaní. Nedostatok komfortu, tlačenie, zvieranie nohy a nepríjemné pocity spôsobujú lyžiarom veľké problémy. Niektorí lyžiari sa rozhodnú preto tento šport opustiť a vyskúšať niečo iné. Väčšina lyžiarskych stredísk je otvorená 8 a viac hodín denne a stráviť toľko času v problémových lyžiarkach je veľký problém. V tomto članku sa vám budeme snažiť poradíť, ktorá značka a model disponuje potrebnými technológiami, zvýšeným kofortom a širokou mierou nastaviteľnosti.

Takmer každý výrobca lyžiarskych topánokmodel pre širšie chodidlá a väčšie lýtka. Existujú aj značky a modely, ktoré sa špecializujú na široké spektrum chodidiel. Týmito výrobcami sú napríklad Atomic, Tecnica či Salmon.

Maximálna miera nastaviteľnosti

Niektoré lyžiarky disponujú maximálnou možnou mierou nastaviteľnosti. Iné sú o niečo menej zhovievavé. To vás obmedzuje pri výbere vhodných lyžiarok pre širšie lýtka. V prvom rade hľadajte lyžiarky, ktoré majú väčší rozsah nastaviteľnosti, ako je napr. nastavenie manžety komína lyžiarky, flexibilná šírka, špeciálna tvarovacia pena vnútorných papučiek, ktorá sa prispôsobí vášmu chodilu. Týmto spôsobom môžete lyžiarku pri prvotnom skúšani dodatočne upraviť tak, aby zodpovedala tvarom vášho chodidla a predovšetkým problematického lýtka.

Šírka lyžiarky

Šírka lyžiarky určuje šírku prednej časti lyžiarskej topánky. Táto šírka sa meria v milimetroch (napr. v mondopointoch). Na tázronom príklade si ukážeme rozdielnosť lyžiarok pri veľkosti 260 mm. Lyžiari s úzkymi chodidlami budú pravdepodobne poterbovať úzke lyžiarky okolo 97 mm alebo menej. Šírka medzi 100 a 102 mm je zvyčajne vhodná pre niekoho s priemernou šírkou chodidla. Širšie lyžiarky sú určené pre široké chodidlo v rozsahu od 103 mm alebo viac. Práve tieto posledný lyžiarky by  ste mali hľadať, ak viete, že máte široké chodidlá alebo široké lýtka. 

Dĺžka manžety

Manžeta je mäkká časť lyžiarskej topánky, ktorá obopína vaše lýtko. Je navrhnutá tak, aby vám pomáhala uľahčiť ohyb nohy pozdĺž komína. Bez ideálne navrhnutej a tvarovanej manžety by ste tlačili priamo na plastový komín lyžiarky. Pre pohodlie širšieho lýtka je vhodnejšie hľadať kratšiu manžetu, ktorá pomôže vytvoriť priestor, bude komfortnejšia a priliehavejšia. Pomôže vám tiež kratšia manžeta v kombinácií so špeciálnou športovou ortopedickou vložkou.

Cena lyžiarky

Vo všeobecnosti sa zjazdové lyžiarky pohybujú od 200 do 600 €. Čím technickejšia topánka, tvrdší flex index a vylepšené technológie, tak tým bude cena vyššia a naopak. Štandardne si však lyžiarky môžete kúpiť už za 300 alebo 400 €. 

E-shop verzus kamenná predajňa

Je všeobecne známe že obuv a predovšetkým lyžiarky by sa mali kupovať len po osobnom vyskúšaní. Prostredníctvom online predaja je vhodné kúpiť lyžiarky, ktoré viete že vám budú pasovať alebo kupujete značku a model s ktorým ste dlhodobo spokojný. V opačnom prípade môžete využiť tiež 14 dňovú lehotu na vrátenie tovaru zakúpeného cez e-shop.

Čo zvážiť pri výbere lyžiarok pre širšie lýtka

5 lyžiarskych topánok pre širšie lýtka

Vybrali sme pre vás 5-tich výrobcov lyžiarok, ktorý sa zameriavajú na širšie nohy a lýtka, ktorá značka a modely vás budú najviac zaujímať?

Atomic Hawx Magna

Predstavujeme vám špičkové lyžiarske topánky Atomic Hawx Magna, ktoré sa zaraďujú medzi najpohodlnejšie na trhu. Vyrábajú sa v dámskom, pánskom a unisex prevedení. Model Magna má šírkou až 106 mm, lyžiarky majú tvarovateľnú vnútornú papučku, ktorá sa prirodzene prispôsobí individuálnym tvarom nohy každého jazdca. Atomic v tomto prípade vsadil na dlhoročný výskum a špičkové technológie. Ak by vám to nestačilo, lyžiarky sa daju tepelne tvarovať (tzv. bootfitting) presne podľa vašich požiadaviek. Komín lyžiarky je dobre nastaviteľný a vyhovuje požiadavkám pre širšie lýtka. Chcete vedieť viac? Prečítajte si náš najnovší blogový článok - Atomic Hawx lyžiarky, ktoré dokonale sadnú. Veľkou výhodou je, že ich nájdete vo flexe 85 až 130 pre začiatočníkov až pokročilých jazdcov.

Tecnica Mach 1 HV

Vyskúšajte jedinečné lyžiarky Tecnica Mach 1 vo verzií HV (High Volume) v dámskom či pánskom (unisex) prevedení. Šírka vnútornej vložky je až 103 mm čo poskytuje dostatočný priestor pre širšie chodidlo a pevnejšie lýtka. Vzhľadom na podobné rozpätie flex indexu (tuhosti lyžiarky), ako pri Atomicu majú podobné vlastnosti. Vyrábajú sa vo flexe od 75 do 130, čím sú vhodné pre úplných začiatočníkov až expertov. Majú prispôsobiteľnú škurpinu, tvarovateľnú vložku, poskytujú pohodlné nosenie počas celodennej lyžovačky a disponujú dobrým priestorom pre širšie lýtka.

Salmon S/Pro GW

Lyžiarky Salomon patria medzi populárnych výrobcov lyžiarskej výstroje a už roky predstavuje prelomový model GW. Túto lyžiarku môžeme zaradiť medzi široké lyžiarky, ktoré poskytujú dostatočnú pružnosť a sú vhodné pre všetky typy lyžiarskych stredísk. Vďaka prispôsobiteľnému strihu v šírke 100 - 106 mm sa prispôsobí takmer každej širokej nohe. Nezaostáva ani v prispôsobiteľnosti komína lyžiarky, ktorý sa hodí aj pre široké lýtka. Veľmi obľúbeným modelom je Salomon S/Pro 120 GW, ktorý ponúka mimoriadny výkon a hodí sa skôr pre pokročilého jazdca, vďaka kompaktnému strihu, pevným flexom, komfortom a maximálnym prispôsobením.

Salomon X Access Wide

Tieto lyžiarky v prevedení Wide sú priam stvorené pre široké lýtka. Hodia sa najmä pre začiatočníkov až mierne pokročilých lyžiarov. Nájdete ich v dámskom a pánskom prevedení vo flex indexoch od 70 do 80. Jedná sa o veľmi mäkké a pohodlné lyžiarky so širokou manžetou a možnosťou nastavenia rozsahu lýtka. Majú však aj jednu nevýhodu a to príliš mäkký flex, ktorý sa prejaví až po nabrati dostatočných lyžiarskych schopnosti. Pre skúsených lyžiarov, teda tento typ lyžiarky nie je vhodný.

Nordica Sportmachine

Značka lyžiarok Nordica predstavila produkt Sportmacihine vo flex indexoch od 85 do 100 vo verzií pre ženy (W) a mužov (M). Táto výborná lyžiarka má jednu drobnú chybičku krásy. Nordica v tejto modelovej rade nie je dostatočne vhodná pre ľudí s veľmi širokými lýtkami. Sportmachine rieši tento problém tým, že v ponuke nájdete 102 mm širokú vnútornú vložku a nastaviteľnú manžetu, ktorá poskytuje lepší ohyb lyžiarskych topánok. Jedná sa o stredny model, ktorý nie je vhodný pre úplných začiatočníkov, ani profesionálov, ale skôr pre mierne pokročilých až pokročilých lyžiarov. Pokiaľ budete mať na výber z tohoto modelu, tak ho určite vyskúšajte, možno práve vám sadne najlepšie.

5 lyžiarskych topánok pre širšie lýtka

Celkové zhodnotenie na záver

Podľa nášho názoru na základe odborných skúseností, dlhoročných poznatkov, technológií a spokojnosti zákazníkov vám odporúčame siahnuť po lyžiarkach značky Atomic Hawx Magna 85 - 130 alebo Tecnica Mach1 HV 75 -130. Poskytujú skvelý pomer cena, pohodlie a výkon v jednom. Nielenže sa jedná o najpohodlnejšie lyžiarky na trhu, okrem toho ich nájdete v dámskom, pánskom či unisex prevedení vo flex indexoch vhodných pre začiatočníkov i pokročilých jazdcov. 

Pri samotnom výbere a definitívnom rozhodnutí je potrebné zvážiť nielen osobné preferencie, značku, farbu, model a technológie, ale aj mieru komfortu. Vždy sa odporúča lyžiarky pred kúpou vyskúšať a až potom sa rozhodnúť čo vám bude menej alebo viac vyhovovať.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport