Atomic Hawx lyžiarky, ktoré dokonale sadnú
28.12.2021

Atomic Hawx lyžiarky, ktoré dokonale sadnú

Výber ideálnej lyžiarky rozhodne nie je jednoduchou záležitosťou. Ak si myslíte že si ju vyberiete v športovom obchode alebo na e-shope za 10 minút, tak vás musíme trošku opraviť. Vhodnému výberu by ste mali venovať patričnú pozornosť, časť, trpezlivosť, poobzerať sa po parametroch jednotlivých modelov alebo ešte lepšie, poradiť sa so skúseným predajcom.

Lyžiarky vám musia dokonalo sedieť, noha musí byť pevne na svojom mieste a nesmú vás za žiadnych okolností tlačiť. Toto všetko a omnoho viac vám poskytuje značka Atomic, ktorej vývojári vsadili na maximálny komfort, funkčnosť, výkon a technológie. V tomto článku sa budeme baviť predovšetkým o najobľúbenejšej modelovej rade lyžiarok Atomic Hawx, povieme si niečo o bootfittingu a pozrieme sa aj na ďalšie tipy a triky, poďme na to!

Prečo práve modelová rada Hawx?
Ako rozdeľujeme Atomic Hawx?
Atomic Hawx Ultra
Atomic Hawx Prime
Atomic Hawx Magna

Prečo práve modelová rada Hawx?

Atomic už roky zanietene pracuje na vývoji tých najlepších lyžiarskych topánok pre závodných, profesionálnych, športových, ale aj rekreačných lyžiarov. Výsledkom je modelová rada Hawx, ktorá všetko toto spĺňa. Navyše aj vďaka mnohým technológiám, testom, použitým materiálom a dlhoročným vývojom môžeme s čistým svedomím tvrdiť, že sa jedná o najpohodlnejšiu lyžiarku vo svojej kategórií. Atomic si však siahol ešte ďalej a vyvinul jedinečné technológie - Memory Fit, Prolite, Power Shift a Mimic o ktorých si povieme viac:

Memory Fit

Jedná sa o jedinečnú technológiu tepelného prispôsobenia lyžiarok podľa požiadaviek zákazníka. Len veľmi zriedkavo natrafíte na lyžiarku, ktorá vám sadne naozaj na 100  %. Sú okolnosti, kedy je potrebné upraviť lyžiarku tak, aby vám vznikol priestor pre pohodlné umiestnenie chodidla. Memory Fit umožňuje už behom 12 minút vďaka špeciálnej peci prispôsobiť škrupinu, manžetu a vložku lyžiarky podľa vašej nohy. Memory Fit sa používa vo vybraných lyžiarkach kategórie Redster, Hawx a Backland.

Mimic

Na technológiu Memory Fit nadväzuje aj Mimic. Vnútorná papuča lyžiarky je vybavená Mimic technológiou, ktorá je podobne ako Memory Fit teplom tvarovateľná. Jej výhoda je, že je možné ju predtvarovať niekoľkokrát za sebou a to bez poškodenia materiálu. Samotná vložka sa však dokáže automaticky prispôsobiť kontúram vašej nohy, keďže chodidlo si pri športovej aktivite vytvára teplo a vlhkosť. Vnútorná papučka sa týmto spôsobom automaticky po 2 až 3 lyžovačkách vytvaruje presne na vaše chodidlo, čo predstavuje najnovšiu revolúciu vo svete lyžovania a posúva tak pomyselnú latku ešte vyššie.

Prolite

Táto technológia znižuje hmotnosť lyžiarky až o 25 % v porovnaní s inými modelmi. Poskytuje kľúčové vystuženie tam, kde je to potrebné a naopak zúženie materiálu v menej dôležitých zónach. Výrobný postup prebieha v dvojitom vstrekovaní špeciálneho plastu pod vysokým tlakom do rôznych štruktúr lyžiarky.

Power Shift

Nastavenie predklonu lyžiarky na 13°, 15° alebo 17°. Power Shift tiež umožňuje jemné doladenie flex indexu celej lyžiarky.

Ako rozdeľujeme Atomic Hawx?

Najväčším problémom každého lyžiara je úzke, štandardné alebo široké chodila. Pokiaľ zvolené lyžiarky Atomic nezodpovedá šírke nohy môže nastať problém. Nepríjemné bolestivé otlaky, kŕče, odreniny, studené nohy a dá sa povedať aj celkové znechutenie lyžovačky sa môže stať akýmsi štandardom. Atomic sa na to pozerá úplne iným pohľadom, prečo by mala byť lyžovačka utrpením? Práve naopak, mala by byť komfortná, zábavná a mali by ste si z nej odniesť len dobré pocity. 

Atomic Hawx preto rozdeľuje veľkostne podľa 3 šírok nohy na Ultra (veľmi úzke chodidlo), Prime (štandardne chodilo) a Magna (široké chodilo). Pokiaľ však lyžiarky nesadnú úplne presne, tak nastupuje technológia Memory Fit a s následným bootfittingom sa odstránia pretrvávajúce problémy.

Atomic Hawx Ultra

Jedná sa o lyžiarky užšieho strihu. V prednej časti je odporúčaná šírka lyžiarky 98 milimetrov (pri veľkosti lyžiarok 26/26.5 MP). Lyžiarky poskytujú menší objem, boli vyvinuté pre lyžiarov so štíhlymi chodidlami a lýtkami. Taktiež sa výborne hodia pre každého, kto hľadá univerzálne zjazdové lyžiarky pre dokonalé prispôsobenie, maximálne pohodlie s dôrazom na výkon pri prenose sily do vašich lyží.

Atomic Hawx Ultra

Atomic Hawx Prime

V tomto prípade sa jedná o lyžiarky klasického alebo stredného strihu. V prednej časti je odporúčaná šírky lyžiarky 100 milimetrov (pri veľkosti 26/26.5 MP). Tieto lyžiarske topánky poskytujú voľnejší strih a boli navrhnuté pre univerzálne použitie, keďže až 65 % lyžiarov disponuje strednou šírkou chodidla. Rovnako ich môžete vziať na bootfitting pre individuálne prispôsobenie.

Atomic Hawx Prime

Atomic Hawx Magna

Magny sú charakteristickým príkladom veľmi širokej lyžiarky. V prednej časti je šírka až 102 milimetrov (pri 26/26.5 MP). Tieto lyžiarsky sú vhodné iba pre lyžiarov so širokými chodidlami a objemnejšími lýtkami. Taktiež ich môžete tepelné tvarovať a poskytujú výborný prenos sily a výkonu pri zjazde.

Atomic Hawx Magna

Páčil sa vám článok o lyžiarkach Atomic? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport