TOP 10 najlepších lyžiarskych stredísk na Slovensku
29.01.2024

TOP 10 najlepších lyžiarskych stredísk na Slovensku

Je skvelé, že v posledných rokoch si ľudia plánujú nielen letné dovolenky, ale aj tie zimné. Zimné športy a hlavne lyžovanie sú na Slovensku čoraz viac populárne. Na Slovensku máme niekoľko špičkových a hlavne aj obľúbených lyžiarskych stredísk, kam sa môžete vybrať na pár dní, napríklad počas vianočných sviatkov, alebo pokojne aj neskôr počas jarných prázdnin detí. Popri lyžovačke môžete na mnohých lyžiarskych strediskách aj bežkovaťsnowboardovať, dokonca majú mnohé z nich aj sankárske dráhy a skvelý nápad je aj zájsť na zimnú horskú turistiku. Viaceré centrá majú v blízkosti termálne kúpaliská alebo wellness, čiže sa môžete zohriať. Verte nám, máte si z čoho vybrať. Pripravili sme pre vás zoznam TOP 10 najlepších lyžiarskych stredísk.

Samozrejme, že sme pri výbere zohľadňovali viaceré faktory ako sú kvalitne upravené zjazdovky, bežkárske trate alebo napríklad aj možnosť lyžiarskej škôlky a školy. V samotných výberoch sme prihliadali aj na snowboardové arény, či možnosť skúsiť si nočné lyžovanie. Niektoré lyžiarske strediská ponúkajú aj adrenalínovejšie atrakcie ako sú snowtubing (snežné kolesá), bobové dráhy alebo kitewing (jazda s ultraľahkým krídlom vyvinutá špeciálne na jazdu na lyžiach). Taktiež môžete využiť požičovňu lyží, bežiek, snowboardov či skialpov a byť tak pripravený na zimnú sezónu v predstihu. Zastavte sa v niektorej z našich predajni Najšport a vyberte si kvalitný zimný značkový sortiment.

(Upozorňujeme, že poradie lyžiarskych stredísk sme zostavili v náhodnom poradí)

Štrbské Pleso - Vysoké Tatry
Jasná - Nízke Tatry
Lyžiarske stredisko Vrátna Malá Fatra
Tatranská Lomnica - Vysoké Tatry
Park Snow Donovaly
Snowparadise Veľká Rača Oščadnica
Ski&Sun Bachledka
Ski Tále - Nízke Tatry
Ski Park Kubínska Hoľa
Malinô Brdo Ski & Bike park

Štrbské Pleso - Vysoké Tatry

Viete o tom, že je Štrbské Pleso najvyššie položeným lyžiarskym strediskom? Bohatá história, kvalitné hotely a naozaj výborné zjazdovky. Na južných svahoch Predného Soliska je asi 9 kilometrov ľahkých a stredne ťažkých zjazdoviek. Sú vhodné aj pre rodiny s deťmi. Využite GOPASS, ktorý vám okrem Štrbského Plesa bude platiť aj v Starom Smokovci.

Výška strediska je od 160 m.n.m po 1825 m.n.m, čiže ak si k tomu pridáte kvalitné zasnežovanie, máte o skvelú dovolenku postarané. Upravené terény na 13 zjazdovkách a moderné lanovky robia tú správnu atmosféru. Detský areál Maxiland má vlastný lyžiarsky vlek a dopravníkový pás.

Štrbské pleso nevyhľadávajú len klasický lyžiari, ale aj bežkári, nakoľko bežecké lyžovanie tam má svoju históriu. Bežecké trate majú rozložené v 11-tich okruhoch a ich celková dĺžka je 26 kilometrov. Každý deň ich upravujú pre klasický, ale aj korčuliarsky štýl.

Zhrnutie:

Počet a celková dĺžka zjazdoviek: 13 / 9 km
Počet dopravných zariadení: 8 (3 lanovky a 5 vlekov
Bežecké lyžovanie:: 11 okruhov v celkovej dĺžke 26 km
Zábava: snowpark
Skipass: 35 € (online) - 52 € (pokladňa)/ deň

strbske-pleso

Jasná - Nízke Tatry

Jasná je čoraz viac obľúbené lyžiarske stredisko, kde nájdete naozaj široký výber zjazdoviek, ktorých dĺžka je približne 50 km. Lyžiarske stredisko ponúka dobré možnosti na ubytovanie s nádhernými výhľadmi.

Vedeli ste o tom, že Jasná je vôbec najväčším lyžiarskym strediskom na Slovensku, ktorého dominantou je vrch Chopok? Ak sa vyveziete hore, odporúčame vyskúšať panoramatickú terasu s reštauráciou, samozrejme len v prípade priaznivého počasia.

Majú tam vyše 430 snežných diel, o zjazdovky sa starajú príkladne a toto stredisko je vhodné aj pre rodiny s deťmi - konkrétne severná strana Chopku. Nechýbajú bezpečne ohradené areály, aj detská škôlka Maxiland so skúsenými trpezlivými inštruktormi.

Pre mnohých je lákadlom freeride zóna pre jazdu vo voľnom teréne, ktorú ocenia hlavne pokročilí lyžiari, ale aj snowboardisti. Veľkým plusom je, že stredisko Jasná spolupracuje s termálnym aquaparkom Tatralandia, kam premáva aj pravidelná linka. Takže ak sa vám počas dovolenky zažiada namiesto snehu trošku viac vody, nech sa páči.

Zhrnutie:

Počet a celková dĺžka zjazdoviek: 40 / približne 50 km
Počet dopravných zariadení: 30 (12 lanoviek, 18 vlekov)
Bežecké lyžovanie: dva neupravované bežecké terény
Zábava: nočné lyžovanie, funzone, snowpark, nočný klub Happy End, fun aréna Maxiland
Skipass: 51 € (online) - 69 € (pokladňa)/ deň

jasna

Lyžiarske stredisko Vrátna Malá Fatra

Národný park Malá Fatra, východne od Žiliny, ponúka lyžiarske stredisko Vrátna Free Time Zone. Ponúka približne 13 km zjazdoviek, ktoré sú sústredené do troch areálov. Paseky sú vybavené štvorsedačkou a tromi lyžiarskymi vlekmi s prevažne červenými zjazdovkami. Deti si užijú veľa zábavy v detskom parku s posuvným pásom. Nočné lyžovanie, na ktoré sú určené dve zjazdovky, tiež stojí za to.

Poludňový Grúň sa rozkladá nad Pasekami, premávajú tam štyri lyžiarske vleky a nájdete tam všetky tri druhy zjazdoviek, čiže modrú, červenú a aj čiernu. Nezabúdajte, že čierna je naozaj pre veľmi zdatných lyžiarov. A napokon tu máme Chlieb, ktorý je najobľúbenejšou lokalitou pre jazdu vo voľnom teréne v Malej Fatre. Lyžuje sa tam výhradne na prírodnom snehu a najdlhšia zjazdovka je čierno-červená a meria vyše 3 kilometre.

Zhrnutie:

Počet a celková dĺžka zjazdoviek: 17 / 14 km
Počet dopravných zariadení: 14 (2 lanovky, 12 vlekov)
Bežecké lyžovanie: 22 km tratí
Zábava: večerné lyžovanie
Skipass: 37 - 39 € / deň

vratna-mala-fatra

Tatranská Lomnica - Vysoké Tatry

V Tatranskej Lomnici nájdete najvyššie a najstrmšie položenú zjazdovku na Slovensku. Lomnické sedlo je vo výške 2190 m.n.m. a má prevýšenie až 1 300 metrov. Potešia vás najmodernejšie sedačkové a kabínkové lanovky, rozšírené zjazdovky až do 60 metrov a sneh celých 5 mesiacov počas roka.

Ak sa rozhodnete zavítať do Tatranskej Lomnice, odporúčame zájsť aj na vyhliadkovú vežu na Skalnatom Plese. Výhľad na druhý najvyšší štít na Slovensku, Lomnický štít. Jedným z najväčších lákadiel je aj panoramatický chodník s terasou a kaviareň.

V lyžiarskom stredisku nájdete asi až 6 kilometrov menej náročných zjazdoviek (ideálne pre rodiny s deťmi), prídu si na svoje aj milovníci adrenalínu a freeride lyžovania. Náš tip je Audi aréna na vyhradenom úseku svahu Čučoriedky západ.

Deti si môžu užiť interiérové stredisko s bludiskom, šmykľavky, bazény s guľôčkami a rodičia si prídu na svoje v oddychovej zóne.

Zhrnutie:

Počet a celková dĺžka zjazdoviek: 12 / 12 km
Počet dopravných zariadení: 9 (7 lanoviek, 2 vleky)
Bežecké lyžovanie: 3 kilometre tratí
Zábava: Audi aréna (vyhradený úsek, kde si môžete zmerať čas jazdy), detský INDOOR FUN PARK
Skipass: 39 € (online) - 55 € (pokladňa)/ deň

tatranska-lomnica

Park Snow Donovaly

Jedno z najviac obľúbených stredísk na rozhraní Národných parkov Nízke Tatry a Veľká Fatra. Majú tam 2 areály - Záhradište a Nová Hoľa, ktoré dokopy disponujú 11 kilometrov dlhými zjazdovkami. Tieto areály sú prepojené tromi krátkymi vlekmi.

Ak patríte medzi začiatočníkov, odporúčame vám skôr Záhradište. Na Novej Holi sú červeno-čierne zjazdovky, vhodné pre skúsenejších lyžiarov. V ponuke nájdete aj vlek Mišúty s modrou zjazdovkou.

Na Donovaloch nájdete taktiež aj lyžiarske škôlky a rôzne atrakcie. Za spomenutie určite stojí jazda na psích záprahoch a snowparagliding. Dokonca potešíme aj korčuliarov, pri dolnej stanici lanovky na Novú Hoľu nájdete aj klzisko. Na svoje si prídu aj bežkári, ktorým odporúčame dva okruhy v okolí Polianky a Močiarov, ale taktiež aj trasu z Donovál na Šachtičky.

V časti Mistríky medzi dvoma svahmi Nová Hoľa a Záhradište sa nachádza najväčší detský FUN park v strednej Európe. Je tam deväť posuvných pásov, nechýba tam ani detský kolotoč poháňaný motorčekom. Vďaka tomu sa tu deti učia lyžovať už od troch rokov :-)

Zhrnutie:

Počet a celková dĺžka zjazdoviek: 18 / 11 km
Počet dopravných zariadení: 16 (2 lanovky, 14 vlekov)
Bežecké lyžovanie: 18,4 km tratí
Zábava: snowpark, večerné lyžovanie, lanový park, lezecká stena, trampolíny, bobová dráha
Skipass: 39 - 47 € / deň (online 35 - 42 € / deň)

donovaly

Snowparadise Veľká Rača Oščadnica

Zaraďujeme tento areál medzi najväčšie skiareály na Slovensku - približne 14 kilometrov lyžiarskych tratí, na ktorých si užijete zjazdovky rôznej náročnosti v troch navzájom prepojených dolinách: Dedovka, Marguška a Lalíky.

Lyžiarske stredisko sa nachádza v Kysuckých Beskydách na severe Slovenska, asi 40 km severne od Žiliny. Na svoje si tu prídu deti, začiatočníci, ale aj skúsení lyžiari alebo snowboardisti. Bežkárov poteší, že stredisko je nástupným bodom pre bežecké trasy v rámci Kysucko-Beskydskej magistrály.

Zhrnutie:

Počet a celková dĺžka zjazdoviek: 15 / 14 km
Počet dopravných zariadení: 6 (3 lanovky, 3 vleky)
Bežecké lyžovanie: neupravované bežecké trasy v dĺžke 1,3 a 5 km
Zábava: snowpark, večerné lyžovanie, lukostreľba, trampolíny, bobová dráha
Skipass: 37 - 41 € / deň

velka-raca

Ski&Sun Bachledka

Nádherné rodinné stredisko, ktoré sa nachádza na hrebeni Spišskej Magury s očarujúcou panorámou Belianskych Tatier. Za najväčší unikát sú považované zjazdové trate s prístupom z troch rôznych obcí - Ždiar, Jezersko a Malá Franková. Vyskúšať si môžete až 10 rôznych zjazdoviek, ktoré merajú takmer 11 km.

Ako sme spomenuli, ide o rodinné stredisko, takže sa tu zabavia samozrejme aj deti. Nachádza sa tam lyžiarska škôlka, tubingová dráha, zábavny svet či náučný chodník. Bez toho, aby ste vyskúšali aj bobovú dráhu, ktorá je dlhá 1 200 metrov, určite neodchádzajte.

Zhrnutie:

Počet a celková dĺžka zjazdoviek: 10 / 10,7 km
Počet dopravných zariadení: 7 (2 lanovky, 5 vlekov)
Bežecké lyžovanie: 20 km tratí
Zábava: večerné lyžovanie, bobová dráha, snowrafting, detský zábavný svet
Skipass: 35 - 39 € / deň

bachledka

Ski Tále - Nízke Tatry

Ski Tále je lyžiarske stredisko, ktoré leží priamo v dlaniach Nízkych Tatier, pod končiarmi Chopok a Ďumbier. Čerstvý vzduch v nadmorskej výške 660 až 870 m.n.m. stojí určite za to. Lyžiarom sú k dispozícií precízne udržiavané trate pre náročných a aj menej náročných lyžiarov. Nechýba tu ani svah pre začiatočníkov.

Pre milovníkov bežkovania je pripravená v prostredí zasneženého golfového ihriska trať s okruhom 6,5 km. Samozrejme, že tu nechýba ani lyžiarska škôlka :-)

Zhrnutie:

Počet a celková dĺžka zjazdoviek: 5 / 2,7 km
Počet dopravných zariadení: 7 (2 lanovky, 6 vlekov)
Bežecké lyžovanie: okruh 6,5 km
Zábava: večerné lyžovanie, snowtubing
Skipass: 30 - 35 € / deň

ski-tale

Ski Park Kubínska Hoľa

Nachádza sa v prekrásnom prostredí pohoria Oravská Magura a patrí medzi jedny z najnavštevovanejším strediskám zimných športov na Slovensku. V nadmorskej výške 720 až 1390 metrov s južnou expozíciou poteší všetkých nadšencov zimy moderné lyžiarske stredisko so širokým výberom lyžiarskych tratí. Ak sa lanovkou vyveziete do výšky 1390 metrov nad morom, určite si vychutnáte pohľad na krásnu scéneriu Západných Tatier a Chočských vrchov.
Rodiny s deťmi ocenia samostatne ohradený detský areál KIDS PARK s lyžiarskym vlekom, posuvným pásom a škôlkou. Milovníci adrenalínu na 100 % využijú freeride zónu a Represent snowpark s prekážkami rôznej náročnosti.

O predajni Kubínska Najšport:

Pokiaľ sa vyberiete lyžovať do Ski Parku Kubínska, zastavte sa v našej novootvorenej predajni Najšport na Kubínskej holi. Čakajú tu na vás kvalitné značkové produkty, lyže, lyžiarky, skialpy, snowboardy, športové oblečenie a mnoho iných veci. Okrem toho sa môžete zastaviť v našom Aprés Ski and Bike Bar Kubínska. Tešíme sa na vašu návštevu

Zhrnutie:

Počet a celková dĺžka zjazdoviek: 9 / 14 km
Počet dopravných zariadení: 10 (2 lanovky, 8 vlekov)
Bežecké lyžovanie: 12 km tratí
Zábava: snowpark, detská zóna
Skipass: 37 - 39 € / deň (cez e-shop 33 - 37 € / deň)

kubinska-hola

Malinô Brdo Ski & Bike park

Lyžiarske stredisko Malinô Brdo Ski & Bike park leží pri meste Ružomberok v regióne Liptov, na úpätí pohoria Veľká Fatra. Celková dĺžka zjazdoviek je 12 km. V lyžiarskom stredisku sa nachádza zjazdovka, ktorá je zaraďovaná k najdlhším zjazdovkám na Slovensku, meria 3 900 metrov.


Niekoľko lyžiarskych vlekov v stredisku je ideálnych pre deti a začiatočníkov. A taktiež tu nechýba lyžiarska škôlka.

Zhrnutie:

Počet a celková dĺžka zjazdoviek: 8 / 12 km
Počet dopravných zariadení: 9 (2 lanovky, 6 vlekov)
Bežecké lyžovanie: 10 km tratí
Zábava: snowpark, snowtubing
Skipass: 37 - 42 € / deň (cez e-shop 35 - 38 € / deň)

malino-brdo

Ak vás táto článok zaujal, rozhodne odporúčame prečítať si aj ďalšie blogové články:

Tím Najšport