Denník servisáka - Ako nastaviť viazanie na snowboard
21.01.2022

Denník servisáka - Ako nastaviť viazanie na snowboard

Montáž snowboardového viazania nie je až taký zložitý úkon, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Pri kúpe snowboardového vybavenia v kamennom obchode či na internete, nemusíte dostať všetky potrebné informácie, ako správne nastaviť viazanie. Vhodne zvolené viazanie, jeho správna veľkosť vzhľadom na rozmer vašej snowboardovej topánky, či dobre vykonané montáže viazania, sú základom pre kvalitný zážitok zo snowboardovania

Ako u nás prebieha servis snowboardov?
Dôležitý krok - nastavenie praciek (strapov)
Goofy verzus Regular postavenie
Ako nastaviť vzdialenosť viazania?
Umiestnenie viazaní
Prečo je dôležité správne nastavenie uhlov?
Viazanie a jeho primontovanie
Nastavenie opierok

Pred konkrétnym umiestnením viazania si však treba položiť základné otázky. Ktorou nohou pôjdete dopredu pravou či ľavou? Aký štýl chcete jazdiť a aký druh snowboardu máte? Potrebujete poradiť s montážou viazania? Prečítajte si náš článok, ako namontovať snowboardové viazanie (denník servisáka).

snowboard-rozpis

Ako u nás prebieha servis snowboardov?

Chcete vedieť, ako u nás v Najšporte prebieha profesionálny servis lyží, snowboardov a skialpov od A po Z? Pozrite si nasledovné toto video a zistite viac.

Nastavenie praciek (strapov)

Ako prvé po zakúpení si musíme na viazaní nastaviť dĺžku praciek (strapov), ktoré nám vo viazaní uchytia topánku, pretože po namontovaní viazania na snowboard sa tieto pracky už prestavovať nedajú. Pracky by mali topánku rovnomerne obopínať

Pozor! Nezabudnite skontrolovať, či sa zúbky na prackách dostatočne zachytia v klipsni viazania. Ak vám však po úplnom zatiahnutí trčia len dva až štyri zúbky, mohlo by sa vám viazanie počas jazdy povoliť. 

Goofy verzus Regular postavenie 

Najdôležitejším rozhodnutím je výber tej “správnej nohy”. Zistíte to napríklad tak, že sa necháte strčiť do chrbta a ak vykročíte ľavou, je práve predná ľavá noha, ak pravou, predná bude pravá noha. V snowboardovom “jazyku” sa ľavá noha vpredu nazýva REGULAR a opačná noha vpredu, teda pravá má názov GOOFY

regular-goofy-snowboard

Ako nastaviť vzdialenosť viazania?

Rozostavenie insertov na doske záleží od typu snowboardu. Ak máte freestylový snowboard, inserty sú rovnako vzdialené od špičky (nose) a od päty (tail). Pri allmountain alebo freeridovom  snowboarde sú inserty posunuté o pár centimetrov k päte dosky. 

Nezabúdajte, pri každom type snowboardu platí, že stred viazaní (stred kruhov) by mal byť približne taký, aká je vaša vzdialenosť kolena od chodidla. U dospelého je to približne 50 až 60 cm, avšak toto číslo sa môže líšiť v závislosti od výšky postavy a zároveň si postavenie musíte prispôsobiť podľa prirodzeného postavenia rozkročmo na šírku ramien, v ktorom máte samozrejme najväčšiu stabilitu. 

Umiestnenie viazania 

Nesmieme zabudnúť skontrolovať, ktoré viazanie je určené na ľavú ma ktoré na pravú nohu. Zistíme to jednoducho pomocou nálepky na viazaní. Ak z nejakého dôvodu nálepku nenájdeme, treba si zapamätať, že zapínanie praciek (strapov) musí smerovať von (zúbky na vonkajšej strane viazania). 

Po vybraní správnej vzdialenosti, viazanie prispôsobíme vhodným insertom na snowboarde. Väčšina viazaní používa na doladenie stredový kruh, ktorým môžeme viazanie posúvať buď v smere od hrán alebo pozdĺžne. Môže sa stať, že máte príliš úzku dosku alebo veľkú nohu, treba viazanie vycentrovať pomocou kruhov tak, aby moc nepretŕčalo cez prednú či zadnú hranu. Predídete tým nechceným, neplánovaným pošmyknutiam pri vyrezávaní oblúkov. 

Umiestnenie viazaní je najlepšie skúšať spoločne s topánkami, ktoré môžu mať rôzny tvar, čím môžu pretŕčať cez prednú alebo zadnú hranu.

snowboard-zima

Prečo je dôležité správne nastavenie uhlov?

Vedeli ste o tom, že správne nastavenie uhlov vám uľahčí okrem udržania správneho postavenia tela aj jednoduchšie preklápanie snowboardu z hrany na hranu a celkovú stabilitu pri jazdení? 

Asi najlepším spôsobom na jazdenie je tzv. Duck Stance, čo znamená v preklade kačací postoj. Pri tomto postoji smerujú špičky nôh od seba. Na prednom viazaní sú odporúčané uhly od 15 do 24 stupňov, na zadnom viazaní od -3 do -18 stupňov

Aj pri nastavení uhlov platí, že pre rôzne štýly snowboardingu je to individuálne. Pri freeridovom jazdení je uhol na zadnom viazaní menší, pri freestylovom môže byť pokojne väčší. Na začiatok rozhodne odporúčame nastaviť priemerné hodnoty a počas jazdenia skúsiť viacero polôh obidvoch viazaní. Správny uhol nastavíte nasmerovaním smerovej šípky na želanú veľkosť uhlu.

Viazanie a jeho primontovanie 

Po pripravenom viazaní pristúpime k samotnému namontovaniu viazania na snowboard. Použijeme na to určené skrutky, ktoré by mali byť súčasťou každého dobrého viazania. Dbáme pri tom na to, aby sme pri skrutkovaní nevykláňali skrutku na strany a nesnažili sa skrutku zaskrutkovať nasilu. Pýtate sa prečo? Pretože by sa tým mohol poškodiť závit insertu. Na skrutkovanie odporúčame použiť dostatočne veľký skrutkovač, ktorý nestrhne hlavičku skrutiek a bude tak možné viazanie aj viacnásobne odmontovať

snowboard-girl

Nastavenie opierok

Posledným výkonom je nastavenie opierky. Jej pevnosť sa môže pri typoch viazania naozaj líšiť. Na freestylové jazdenie sa odporúča mäkšia pätka, na allmountain tvrdšia a na freeriding najtvrdšia, pretože zabezpečí najväčšiu oporu pri silnom odpore snehu. 

Doma si môžete opierku nastaviť dvoma smermi. Prvý smer je pozdĺž hrany. Môžeme vám odporučiť, že čím rovnobežnejšie bude opierka s hranou, tým menej vás budú bolieť nohy. Druhou možnosťou nastavenia je sklon. Ten vieme nastaviť vymedzovacím plastom (kovom) na zadnej strane opierky. Čím viac si vymedzovací sklon vysunieme, tým väčší bude sklon opierky. Väčší sklon je vhodný pre začiatočníkov a do freeridu, nakoľko vás núti viac sa pokrčiť v kolenách. Nezabúdajte, že znovu platí, že je vhodné vyskúšať viacero polôh nastavenia sklonu a nájsť si to ideálne pre seba. 

Ak vás článok zaujal, odporúčame vám prečítať si ďalšie veľmi zaujímavé blogy:

Tím Najšport