Ako si vybrať ideálne snowboardové topánky
19.10.2021

Ako si vybrať ideálne snowboardové topánky

Neviete si rady, ako vybrať tie správne snowboardové topánky a či kupovať prvé viazanie alebo snowboardovú obuv? V tomto článku sa vám budeme snažiť odpovedať na všetky otázky, ktoré by vás mohli zaujímať pri kúpe vhodnej snowboardovej obuvi.

  • Cenné rady pri výbere snowboardovej obuvi
  • Typy snowboardovej obuvi
  • Flex snowboardovej topánky 
  • Štýl jazdy
  • Technológia a šnúrovanie topánok
  • Vložky do topánok
  • Snowboardové ponožky

Cenné rady pri výbere snowboardovej obuvi

V prvom rade si potrebuje ujasniť jeden základný fakt. Najprv si kupujete topánky a až potom snowboardové viazanie. Ak by ste si kúpili najprv viazanie a až potom obuv, mohlo by sa stať, že topánku jednoducho do viazania nezmestíte. Nezabúdajte že snowboardové topánky by mali byť dobre prispôsobené vášmu štýlu jazdy, snehovým podmienkam, s ktorými sa najčastejšie stretávate a technológiami, ktoré u obuvi vyžadujete (šnurovanie, boa systém, suchý zips, sťahovacia račňa a pod.).

Cenné rady pri výbere snowboardovej obuvi

Typy snowboardovej obuvi

Snowboardové topánky používajú klasické americké, anglické alebo európske číslovanie, ktoré je uvedené na vnútornej strane jazyka. Číslovanie topánok sa môže mierne odlišovať výrobca od výrobcu, pričom najlepším ukazovateľom, ktorý používame aj v našom obchode je mondopoint v cm. Pri výbere je potrebné poznať svoju dĺžku a šírku nohy, podľa toho vyberáte viazanie a následne snowboard:

  • Dĺžka snowboardovej topánky do 24,5 cm - úzky snowboard
  • Dĺžka snowboardovej topánky od 24,5 do 25,5 cm - klasický snowboard
  • Dĺžka snowboardovej topánky od 25,5 do 25,6 cm - stredne široký (mid wade) snowboard
  • Dĺžka snowboardovej topánky od 26 cm - široký (wade) snowboard

Pokiaľ ide o kompatibilitu s vašim snowboardom a viazaním, je potrebné brať do úvahy veľkosť topánky. Ľudia s väčšími chodidlami budú potrebovať širší - wade snowboard.

Flex snowboardovej topánky

Snowobardové topánky, podobne ako lyžiarky majú rôzne stupne ohybnosti a tvrdosti, ktorý odborne nazývame flex index. Môžu byť mäkké, stredne tvrdé, tvrdé a veľmi tvrdé. Rozlišujeme ich číslom od 1 do 10, pričom 1 je najmäkší a 10 najtvrdší. Ideálna tvrdosť topánky je osobnou preferenciou každého jazdca. Spravidla začiatočníci a mierne pokročilý jazdci vyhľadávajú mäkkší flex od 1 do 3. Mierne pokročilí jazdci uprednostňujú od 3 do 6. Pokročilý jazdci vyhľadávajú flex od 6 do 8 a experti 9 - 10. Hodnotenie tvrdosti flexu môže byť rôzne v závislosti od výrobcu.

Flex index snowboardovej topánky

Štýl jazdy

Hneď na začiatku sa rozhodnite, aký štýl jazdy bude uprednostňovať - zjazdovka, freeride, freestyle alebo all mountain. Na all mountain alebo freeride budete uprednostňovať pravdepdobne tvrdšie modely topánok, pre lepší kontakt s povrchom. Naopak ak jazdíte v parku alebo na zjazdovke, tak siahnite skôr po mäkších modeloch. 

Technológia a šnúrovanie topánok

Šnurovanie topánky na snowboarde je dôležité pre bezpečnú a pohodlnú jazdu. Topánky by mali byť ľahko a rýchlo obúvateľné. Noha v topánke by mala byť pevne osadená, pohodlne uložená a nemala by za žiadnych okolností tlačiť. Členok a päta musí držať na svojom mieste, nesmie sa vyzúvať a hýbať zo strany na stranu. 

Väčšina snowboadových topánok ponúka jeden z troch základných systémov šnurovania - tradičný, rychloupínací alebo BOA systém. Niektoré topánky poskytujú hybridný dizajn a upínanie, ktoré spája viacero týchto systémov. Každý z nich má svoje výhody a nevýhody. Všetko záleží od osobných preferencií a finančného rozpočtu každého snowboardistu.

Tradičné šnurovanie (Traditional)

Je osvedčenou a základnou voľbou pre každého snowboardistu. Klasické šnurovanie sa ľahko používa a je veľmi prispôsobiteľné. Nevýhodu tradičného viazania je rýchlejšie uvoľnenie snowboardovej obuvi.

Tradičné šnúrovanie snowboardovej topánky

Sťahovacie šnurovanie (Quick-Pull)

Je oveľa rýchlejšie ako klasický, resp. tradičný systém šnurovania. Mnoho týchto systémov umožňuje nezávisle utiahnutie prednej časti chodidla alebo členka. Je nazývané aj ako zónové šnúrovanie. Tento systém je ľahký, rýchli a efektívny. Existuje veľké množstvo týchto systémov. Medzi najznámejšie patrí Salomon a Head.

Sťahovacie šnúrovanie snowboardovej topánky

BOA systém

Šnurovacie systémy ponúkajú rýchlu a ľahkú nastaviteľnosť podľa vašich potrieb. Nastavenie je veľmi jednoduché prostredníctvom račňového kolieska a oceľového lanka. Otáčanie, teda uťahovanie a blokovanie je možné vykonať jednou rukou. Nezabránia vám v tom ani veľké rukavice. BOA systém sa často používa v kombinácií s inými systémami.na ovládanie vonkajšej a vnútronej topánky.

BOA systém snowboardovej topánky

V základe rozlišujeme niekoľko základných typov šnurovacích systémov BOA pre snowboardové topánky: 

  • BOA Coiler - Predstavuje stredne rýchly BOA systéme pre nastavenie jazyku vnútornej topánky.
  • Double BOA - Je najčastejšie umiestnený po stranách snowboardovej topánky pre dokonalé utiahnutie dolnej a hornej topánky.
  • Triple BOA - Pre dokonalé uplnutie nohy prostredníctvom samostatného nastavenia vnútornej papučky a dvoch samostatných vonkajších utiahnutí (dolná a horná topánka).

Vložky do topánok

Podšívka a vnútorná vložka do snowboardových topánok je najčastejšie vyrobená z ľahkého, tvarovateľného materiálu nazývaného EVA (etylen-vinyl-acetát). Podšívka poskytuje dostatočnú stabilitu, odpruženie a tepelnú izoláciu. Špeciálne vložky sa hodia do náročného terénu a na zjazdovku, kde hodláte stráviť celý deň. Väčšina takýto vložiek je odnímateľná pre rýchlejšie a efektívnejšie sušenie. 

Niektoré základné vložky zaisťujú dobrú stabilitu a časom sa prispôsobia vášmu chodidlu. Špeciálne lisované vložky sú cenovo a materiálovo drahšie. Sú vyrobené, aby sa tvarovali vplyvom telesného tepla a vlhkosti. Poslednou možnosťou sú tepelne tvarovateľné vložky, ktoré sa najlepšie prispôsobia vašim nohám. Proces formovania vykonáva vyškolený personál - proces nazývame bootfitting.

Vložky do snowboardovej topánky

Snowboardové ponožky

Aj keď sa vám to zdá smiešne, no správny výber snowboardových ponožiek môže mať veľký vplyv na váš výkon a pohodlie počas snowboardingu. Je štandardom že dobre športové funkčné ponožky by mali byť vyrobené z viacerých materiálov. Medzi lacnejšie varianty patria syntetické materiály ako je polyester, polypropylen. Medzi drahšie varianty naopak patrí prírodná merino vlna, ktorá je výborným izolátorom, rýchlo schnú a nezanechávajú taký pach ako bežne bavlnené ponožky. Práve tým by ste sa mali úplne vyhnúť, pretože vôbec neodvádzajú vlhkosť. To môže spôsobovať omrzanie koncekov prstov. 

Taktiež by ste sa mali vyhnúť noseniu dvoch ponožiek naraz. O tom ako vybrať správne snowboardové ponožky sa dočítate v našom pripravovanom článku, ako vybrať lyžiarske ponožky. Ak vás zaujíma merino vlna a jej vlastnosti, určite vám odporúčame prečítať článok, všetko čo potrebujete vedieť o merino vlne.

Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport