Denník servisáka - Ako namontovať viazanie na snowboard
08.02.2023

Denník servisáka - Ako namontovať viazanie na snowboard

Premýšľate nad montážou snowboardového viazania a lámete si hlavu nad tým, ako to celé zvládnuť? Montáž a nastavenie viazania je pravdepodobne oveľa jednoduchšie, ako sa vám na prvý pohľad zdá. Potrebujete len niekoľko základných nástrojov a pochopiť princíp jednoduchej inštalácie, navyše všetko bez vŕtania či použitia šablón. V tomto článku si prejdeme všetky detaily a odporúčania, ktoré vám pomôžu s namontovaním viazania u vás doma, poďme na to!

Ešte pred tým, ako začneme vám pripomenieme, že minulom diele denníka servisáka ste sa mohli dočítať o tom, ako nastaviť snowboardové viazanie podľa vašich požiadaviek. V tomto diele pôjdeme skôr technickejším charakterom, ako vykonať konkrétny úkon v jednotlivých krokoch - bod po bode. Taktiež vám radi a ochotne s výberom poradíme v našich predajniach Najšport, tešíme sa na vašu návštevu.

Snowboardové viazanie a jeho kompatibilita s doskou
Čo všetko budete na montáž potrebovať
Nasaďte snowboardovú obuv do viazania
Stanovte si smer jazdy, vodiacu nohu a označenie viazania
Určite si postoj a šírku odsadenia na doske
Vyberte si vhodné uhly, pod ktorým budete jazdiť
Postup a kroky záverečnej montáže 2x4 alebo 4x4 viazania

Snowboardové viazanie a jeho kompatibilita s doskou

Väčšina snowboardov a splitboardov používa vzory pre montáž takzvané inserty. Predstavujú už predvŕtané diery so špeciálnym závitom. Tie bývajú umiestnené v strede dosky v rôznych vzdialenostiach a prevedeniach. Najčastejšie ich nájdete v typoch 2x4, 4x4, 3D (Burton) alebo Channel (Burton). Typy 2x2 a 4x4 sú umiestnené od seba v rovnakých vzdialenostiach. Pozor si však musíme dávať na dosky od Burtonu, ktoré majú 3D vzor v tvare diamantu alebo Channel, ktorý pozostáva s dvoch samostatných drážok.

Nezabúdajte na fakt, že pri kúpe viazania sa uistite, aký typ insertu máte na doske, aby sa nestalo že si kúpite štandardné viazanie na skrutkovanie a na doske budete mať Channel - viď obrázok pod textom.

Snowboardové viazanie a jeho kompatibilita s doskou

Čo všetko budete na montáž potrebovať

Pri montáži budete potrebovať len základné náradie, takže nie je potrebné nič špeciálne kupovať. Na väčšinu dosiek je treba univerzálny krížový skrutkovač (najčastejšie č.3) na pripevnenie viazania. Začiatočníkom a tým, ktorí nemajú skúsenosti s montážami neodporúčame používať akumulátorovú skrutkovačku! Ľahko sa môže stať, že silu koncového dotiahnutia neodhadnete správne a strhnete závit (najmä u mäkších a lacnejších dosiek). Prípadná oprava strhnutého závitu vás môže vyjsť poriadne draho, v niektorých prípadoch snowboard nenávratne poškodíte. Taktiež budete potrebovať pri niektorých typoch viazania aj imbusový kľúč. Pre rýchle a núdzové opravy napríklad na svahu môžete použiť aj univerzálne multifunkčné náradie, ktoré bude obsahovať imbusáky, ploché alebo krížové skrutkovače.

Nasaďte snowboardovú obuv do viazania

Keďže na trhu dostanete kúpiť rôzne rozmery snowboardového alebo splitboardového viazania (napr. XS, S, M, L, XL), je vhodné si ešte pred samotnou inštaláciou preveriť či všetko sedí tak, ako má. Noha by vám nemala prečnievať cez dosku, viazanie by nemalo byť príliš úzke alebo naopak príliš široké oproti snowboardovej topánke. 

V rámci veľkostí však existujú dodatočné úpravy a preto sa nemusíte bať že ste si kúpili nesprávnu obuv alebo viazanie. Vďaka drobným úpravám bude viazanie lepšie sedieť. Vedeli ste, že pomocou imbusového kľúča môžete posunúť popruhy alebo plastovú časť viazania na päte von alebo dovnútra? Tak isto existujú aj rôzne mini úpravy na strapoch či plastových častiach viazania - všetky typy viazaní disponujú návodom, kde sú tieto informácie ľahko dostupné a v priebehu pár sekúnd nastavené.

Stanovte si smer jazdy, vodiacu nohu a označenie viazania

V ďalšom prípade si je potrebné stanoviť akým smerom budete snowboardovať a ktorá noha bude vodiaca. Určite ste sa niekedy šmýkali na ľade, čo tak to vyskúšať znova? Týmto spôsobom zistíte, ktorú nohu dávate dopredu ako prvú a ktorú nechávate v závese za sebou. V tomto prípade rozlišujeme 2 typy postoja (viď obrázok):

  • Regular - ľavá noha ide dopredu (je vodiaca) a pravá je v závese
  • Goofy - pravá noha ide dopredu (je vodiaca) a ľavá je závese

Viazanie je označené na pravé a ľavé. Táto informácia býva uvedená pri pätke viazania veľkými písmenami L (left / ľavá) alebo R (right / pravá). Tak isto to viete identifikovať už voľným okom pohľadom na viazanie.

Smer a vodiaca noha na snowboarde

Určite si postoj a šírku odsadenia na doske

Väčšina dosiek disponuje značkami označujúce otvory pre stredovú montáž viazania. Pre začiatočníkov je vhodné umiestnenie v strede, časom zistíte čo vám viac vyhovuje. Existuje však množstvo variacií v šírke postoja, polohe viazania či uhlu každého chodidla. Skúsenejší jazdci už presne vedia, aký uhol a šírku postoja na snowboarde preferujú.

Väčšina snowboardov má označenú priamo na doske odporúčanú montážnu plochu. Poskytuje tak univerzálnu kontrolu a ľahšie zatáčanie. Taktiež pre jazdu v hlbokom prašane sa volí skôr umiestnenie k zadnej časti snowboardu, to však zistíte časom.

Vyberte si vhodné uhly, pod ktorým budete jazdiť

Tak isto aj v tomto prípade platí, že skúsený snowboardisti už presne vedia pod akým uhlom jazdia. Na snowboarde je totiž možné nastaviť aj umiestnenie uhlov. V praxi to znamená, že pod akým uhlom budú jednotlivé chodidla nastavené tak, aby sa vám dobre ovládal snowboard.

Ak ste teda začiatočník odporúčame vám nastaviť viazanie do tzv. Duck Stance polohy. To znamená že obe nohy sú naklonené rovnakým smerom od seba. Väčšina snowboardisov uprednostňuje predné nastavenie viazania pod uhlom 15 stupňov a zadné v rozsahu do 6 stupňov. Táto metóda je vhodná pre všetkých ktorý sa učia snowboardovať alebo sú mierne pokročilý. Táto poloha vás naučí správnej techniky, dodá kontrolu a správne rozloženie váhy.

Postoj a uhly na snowboarde

Postup a kroky záverečnej montáže 2x4 alebo 4x4 viazania

  1. Montáž predného viazania - zoberte predné viazanie a stredový montážny disk umiestnite šípkou smerom k uhlu 15 stupňov (na viazaní sa nachádza stupnica).
  2. Viazanie spolu s kotúčom umiestnite cez stredové otvory (inserty) tak, aby bolo v strede viazania. Uistite sa, že viazanie rovnomerne prečnieva z 1 aj druhej strany.
  3. Zaskrutkujte voľne prvú skrutku a následne vložte zvyšné skrutky a voľne ich zaskrutkujte. Uistite sa či je všetko na svojom mieste. Následne utiahnite všetky skrutky najlepšie do kríža. Dávajte pozor, aby ste príliš veľkou silou nedoťahovali skrutky, môžete strhnúť závit, rozhodne nepoužívajte uťahovačku.
  4. Rovnako postupujte aj u zadného viazania, tu však nastavte šípku a viazanie smerom k uhlu 0 - 6 stupňov.
  5. Nakoniec vykonajte záverečné úpravy viazania, vložte snowboarové topánky a všetko skontrolujte.
  6. Viazanie je nastavené!

Páčil sa vám blog o jednoduchej montáži snowboardového viazania? Prečítajte si aj ďalšie podobné články:

Tím Najšport